Αναλύσεις

Tα μαφιόζικα κτυπήματα και οι άγραφοι νόμοι που σπάνε

Ο έλεγχος της νύχτας και οι πληρωμένοι δολοφόνοι, που δρουν εν μέσω πολυκοσμίας - Το νέο, παρ’ ολίγον μακελειό, προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, κυρίως στην Αγία Νάπα, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου

23 Ιουνίου 2012, 23 Ιουνίου 2016 και 16 Φεβρουαρίου 2020. Τρία γκανγκστερικά κτυπήματα στην Αγία Νάπα, που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο της δράσης και της εκτέλεσης των προσχεδιασμένων συμβολαίων θανάτου. Και τα τρία διεπράχθησαν στο κέντρο της Αγίας Νάπας. Από το 2012 είχε προδιαγραφεί πως ένας άγραφος νόμος στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών είχε σπάσει: Πληρωμένοι δολοφόνοι, που σχεδίαζαν το έγκλημα χωρίς να υπολογίζουν το πού, το πότε ή, και το χειρότερο, τις παράπλευρες απώλειες. Μοναδική έγνοια ήταν να σκορπίσουν τον θάνατο, επιβεβαιώνοντας και τη χαριστική βολή στον στόχο τους.

Έτσι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας, που χαρακτηρίστηκε ως η πιο αιματηρή δολοφονία που σημειώθηκε στη χώρα μετά το 1974. Στις 3:30 τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου, στην οδό Καταλυμάτων, στην πλατεία της Αγίας Νάπας, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, με τη βοήθεια του Αναστάσιου Τσεχειλίδη, δολοφονεί εν ψυχρώ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και με 14 σφαίρες πέντε φρουρούς του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη. Νεκροί ήταν ο Φίλιππος Λουκαΐδης, 33 ετών, ο Μάριος Καραολής, 28 ετών, ο Γιώργος Γεωργίου, 35 ετών, ο Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν, 25 ετών και ο Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα, 33 ετών.

Την ίδια ημερομηνία, αλλά τέσσερα χρόνια μετά (23 Ιουνίου 2016), στις 10:10 το βράδυ, σε ταβέρνα που βρισκόταν στην ίδια οδό, Καταλυμάτων, ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης πέφτει νεκρός από τα πυρά των δολοφόνων, ενώ νεκρός πέφτει και ένας εκ των δραστών, καθώς και το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου, που βρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι με τον επιχειρηματία μαζί με τα δύο τους παιδιά.

Στα δύο φονικά, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όχι μόνο για την αγριότητά τους αλλά επειδή διεπράχθησαν στο κέντρο της Αγίας Νάπας, ήρθε την περασμένη Κυριακή να προστεθεί άλλο ένα, το οποίο αποδεικνύει πως ο άγραφος νόμος του τρόπου διάπραξης των εκτελέσεων έχει αλλάξει μια για πάντα. Στις 2:02 ακριβώς τα ξημερώματα, στην πιο πολυσύχναστη και μιαν από τις δημοφιλέστερες καφετερίες της Αγίας Νάπας, αλλά μιαν από τις λιγοστές που παραμένουν ανοικτές κατά τη χειμερινή περίοδο, ένας επίδοξος δράστης με πυροβόλο όπλο τύπου Μ58 άνοιξε πυρ στην μπροστινή βεράντα της, γαζώνοντας τα τραπεζάκια με τους θαμώνες. Μετά από έρευνες της Αστυνομίας διεφάνη ότι από την καφετερία είχε είκοσι λεπτά προηγουμένως αποχωρήσει ο φερόμενος ως στόχος, χωρίς ο δράστης να το γνωρίζει, αφού ο ίδιος φαίνεται να πέρασε, σύμφωνα με τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, από το απέναντι πεζοδρόμιο και να τον είδε να κάθεται σε τραπεζάκι στην μπροστινή βεράντα. Από τις 25 συνολικά σφαίρες τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είχαν σχέση με τον επιχειρηματία και τα οποία κάθονταν σε διπλανό από αυτόν τραπεζάκι.

Το νέο, παρ' ολίγον μακελειό, προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, κυρίως στην Αγία Νάπα, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου, αφού στις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής, 20 Ιουνίου 2014, δολοφονείται ο πατέρας του Φάνου Καλοψιδιώτη, Γιάννης. Στις 22 Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, νεκρός πέφτει στο αυτοκίνητό του, στον χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας του από πυροβολισμό στο κεφάλι ο Κυριάκος Χατζησάββας, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 νεκρός πέφτει και ο 33 χρονών Γκάρι Μπόρις Χριστοδούλου, όταν οι δράστες καταδίωξαν και σκότωσαν εν ψυχρώ το θύμα τους στον αυτοκινητόδρομο.

Για την υπόθεση της απόπειρας της περασμένης Κυριακής συνελήφθησαν μέχρι στιγμής δύο πρόσωπα, ένας 38χρονος από την Πάφο και ο ισοβίτης για το πενταπλό φονικό, Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, ο οποίος παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκε το πυροβόλο όπλο με το οποίο ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων της καφετερίας, καθώς και ένα πιστόλι σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα, ενώ οι ανακριτές προσπαθούν να ενώσουν το παζλ για τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται ο Μαμαλικόπουλος, πώς ενημέρωνε τον δράστη, τον τρόπο σχεδιασμού και διάπραξης του παρ' ολίγον εγκλήματος, καθώς και το εάν πρόκειται για τον ηθικό αυτουργό.

«Κενό» στις Κεντρικές Φυλακές

Ωστόσο, σε δηλώσεις της η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους για το κατά πόσον ο Μαμαλικόπουλος χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο, καθώς βρισκόταν εντός των Κεντρικών Φυλακών, ανέφερε ότι σε έρευνα που διενεργήθηκε στο κελί του δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε κινητή συσκευή, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ επεσήμανε και το θέμα της εγκατάστασης συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, το οποίο θα έπρεπε να εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και για το οποίο δόθηκαν αρκετές παρατάσεις από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών όσον αφορά την εγκατάστασή του. Το σύστημα, όπως ανέφερε, «αν και έχει εγκατασταθεί, δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθότι δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών».

Με Αρχηγό Αστυνομίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτου συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η αστυνόμευση της πόλης της Αγίας Νάπας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η νεανική παραβατικότητα, η ηχορύπανση και το αέριο γέλιου. Για τον λόγο αυτό αναμένεται σύντομα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς με την ηγεσία της Αστυνομίας.

Πάντως, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Αρχηγός Αστυνομίας για την τελευταία υπόθεση απόπειρας φόνου στο κέντρο της Αγίας Νάπας, ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να πατάξει την οποιαδήποτε μορφή παρανομίας, επισημαίνοντας και τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα σε Αστυνομία και κοινό, με βάση τη σημαντική πληροφόρηση που παρέχεται.