Αναλύσεις

Ακυρώθηκαν γάμοι μέχρι και τον Ιούλιο

Η πανδημία έπληξε και τη «βιομηχανία» των γάμων και λοιπών εκδηλώσεων

Σε απόγνωση οι διοργανωτές εκδηλώσεων, που βλέπουν τη μια ακύρωση να διαδέχεται την άλλη. Γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι, συναυλίες, γιορτές και άλλες εκδηλώσεις αναβάλλονται ή και ακυρώνονται εξαιτίας του φόβου, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό μιας ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας! Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται δεν άφησαν ανεπηρέαστο εκείνο το κομμάτι της χαράς που βιώνουν δύο όταν γίνονται ένα και συμπαρασύρουν στην αρχή της νέας τους ζωής, χιλιάδες καλεσμένους. Όσον αφορά τους γάμους, ένα ζευγάρι μίλησε στη «Σ» για την απόφασή του να αφήσει στην άκρη τη δική του ευτυχία για να προστατεύσει τους δικούς του, ενώ η διοργανώτρια εκδηλώσεων, Ελίνα Κυπριανίδου, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση, που προμηνύει δυσάρεστες συνέπειες για τη φετινή γαμήλια χρονιά.

«Δεν αφήνουμε τον

γάμο για του χρόνου»;

Με πόση λαχτάρα περίμεναν την ημέρα αυτή, όπως και τα υπόλοιπα αντρόγυνα. Ωστόσο η πανδημία τούς άλλαξε τα σχέδια. Είδαν και έπαθαν να βρουν μια ημερομηνία να παντρευτούν, αλλά δεν δίστασαν να την αφήσουν, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο. Ο λόγος για την Έλενα και τον Γιώργο, που επρόκειτο να παντρευτούν τον Μάιο, ωστόσο και οι δύο αποφάσισαν ότι ένας γάμος σε ένα νησί που θα μετρά ακόμη τις μάσκες και τα αντισηπτικά, δεν θα ήταν και η καλύτερη ανάμνηση ούτε γι’ αυτούς, ούτε για τους καλεσμένους τους. Έτσι αποφάσισαν να αφήσουν τον γάμο για του χρόνου! Το ενδεχόμενο να αναζητούσαν νέα ημερομηνία μέσα στο φετινό καλοκαίρι, ούτε το συζητούσαν, αφού δεν γνωρίζει κανείς πώς θα είναι η κατάσταση. «Έχοντας και οι δύο στην οικογένειά μας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε κάποιο ρίσκο. Ας το αφήσουμε για του χρόνου και έχει ο Θεός», δήλωσε χαρακτηριστικά η Έλενα. Τις ακυρώσεις γάμων και βαφτίσεων επιβεβαίωσε ο πατήρ Μάριος, ο οποίος ανέφερε στη «Σ» ότι οι ακυρώσεις που αφορούσαν τον μήνα Μάρτιο έγιναν εφόσον οι ιδιοκτήτες των κέντρων στα οποία θα ακολουθούσε η δεξίωση, δεν μπορούν να δεχθούν πέραν των 75 ατόμων.

Το καλοκαίρι «πάγωσε»

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων δεν αφορούν μόνο τον μήνα Μάρτιο, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, ο κόσμος ανησυχεί και για το καλοκαίρι που έρχεται. Η διοργανώτρια εκδηλώσεων, κ. Ελίνα Κυπριανίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν «παγώσει». «Ο κόσμος μάς παίρνει τηλέφωνο αγχωμένος, δεν ξέρει τι να κάνει, ακυρώνει ή αναβάλλει τον γάμο του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επαναπρογραμματίσει την εκδήλωσή του. Συγκεκριμένα, είχαμε γάμο στις 20 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα, ο οποίος ακυρώθηκε. Μαζί ακυρώνονται και όλα τα επόμενα. Υπάρχουν κάποιοι που συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν να βάλουν άλλη ημερομηνία. Τους γάμους που θα γίνονταν Ιούνιο και Ιούλιο, που γίνεται πανικός σε τέτοια εποχή, οι πλείστοι τους ακύρωσαν». Ο κόσμος ανησυχεί και εκφράζει τον φόβο του με την απόφαση να αφήσει τα σχέδιά του για πιο μετά. Ωστόσο οι επιχειρήσεις, και στην προκειμένη περίπτωση οι διοργανωτές εκδηλώσεων, μετρούν ήδη τις ζημιές τους. «Μας χτυπά γενικότερα όλη η κατάσταση. Η ζημιά είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να εργοδοτήσουμε κόσμο. Γενικά όλες οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Οι σερβιτόροι, το βοηθητικό προσωπικό κ.λπ, δεν θα έρθει κανείς και αγχώνονται πώς θα ζήσουν. Αυτό είναι μια αλυσίδα και πάει. Και να τελειώσει όλο αυτό, ο κόσμος δεν θα πάψει να ανησυχεί από τη μια μέρα στην άλλη. Και γάμοι να γίνουν τον Ιούνιο, δεν θα είναι όπως τους φαντάζονταν. Γιατί κάποιος που θα αναμένει, για παράδειγμα, 1000 άτομα στη δεξίωσή του, δεν θα τα έχει. Αυτό είναι σίγουρο. Και πάλι αν είναι σε κλειστό χώρο, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ξενοδοχείο, θα υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν θα είναι τόσο εύκολο να μετακινηθούν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί ακόμη να υπάρχει ο ιός. Ο κόσμος φοβήθηκε και θα φοβάται».

Υπάρχουν και

γάμοι με μάσκες

Μια μέρα που σημαδεύτηκε με χαρά για την ένωσή τους αλλά και με τη μάσκα που φορούσαν. Ο λόγος για τον Ελληνοκύπριο που κατάφερε να παντρευτεί την καλή του από την Ουγγαρία με πολιτικό γάμο. Ένας γάμος με δύο μάρτυρες και τέσσερεις χειρουργικές μάσκες. Πληροφορίες λένε ότι το ζεύγος αποφάσισε να προχωρήσει στην τέλεση του γάμου με τη συνοδεία των μασκών, εφόσον ο πατέρας του νεαρού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε τα καλύτερα στο ζεύγος και οι μελλοντικές τους στιγμές να είναι απαλλαγμένες από μάσκες, χάπια και οξυγόνα!