Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Δημοσκόπηση «Σημερινής»: Έτοιμοι οι πολίτες για καθολικό lockdown

Επτά στους δέκα θεωρούν ως επιβεβλημένη μια τέτοια απόφαση

Πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και καθολικό lockdown, εμφανίζεται έτοιμη η κυπριακή κοινωνία να αποδεχθεί, με επτά στους δέκα πολίτες να θεωρούν μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση -ένεκα της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε λόγω της επέλασης του κορωνοϊού- ως επιβεβλημένη.

Η ετοιμότητα αυτή, που δεδομένου του βαθμού στον οποίο εκφράζεται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, αποτυπώνεται στα ευρήματα διαδικτυακής δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής ο Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, όπου καταγράφονται οι σκέψεις και σκιαγραφείται η ζωή των συμπολιτών μας στην εποχή του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου, καθώς εννέα στους δέκα πολίτες αναφέρουν πως η καθημερινότητά τους έχει επηρεαστεί, είτε πολύ είτε αρκετά. Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι και πραγματοποιούν μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ τέσσερεις στους δέκα μετακινούνται μόνο για την εργασία και, επίσης, για τις βασικές τους ανάγκες.

Παρόλο που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δηλώνουν ότι θα μπορούσαν ν’ αντεπεξέλθουν στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις για κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα και εξόφληση λογαριασμών, τα πράγματα αντιστρέφονται αρνητικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα εξόφλησης ενοικίων και αποπληρωμής δόσεων δανείων.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Υποστηρίξτε τη