Αναλύσεις

Ήλθε Μόνος, χωρίς βάγια και κλάδους ελαίας

Ἐπὶ πώλου ὄνου εἰς τὴν Σιών, εἰσῆλθες Σωτήρ μου, ὑπὸ παίδων καὶ τῶν βρεφῶν, αἰνούμενος Λόγε, τὸ Ὠσαννὰ βοώντων, εὐλογητὸς ὁ ἥκων, σῶσαι τὸν ἄνθρωπον

Κυριακή των Βαΐων. Η ημέρα που ορίζει την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ. Μια είσοδος που σήμερα μόνο πανηγυρική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι όμως ήρθε. Χωρίς κλάδους ελαίας, χωρίς βάγια, χωρίς φοίνικες. Οι καμπάνες μάς το μήνυσαν. Το ημερολόγιο μάς το θύμισε. Η τεχνολογία μάς το έδειξε. Κι όμως ήρθε! Εν μέσω καραντίνας, είναι εδώ για να μας θυμίσει τα σημαντικά. Για να ζήσει μαζί μας τη στέρηση, να βιώσει ξανά τα Πάθη Του, να οδηγηθεί στον Θάνατο, τον οποίο θα πατήσει, και η Ανάστασή Του θα σημάνει τη δική μας, στην οποία ανυπομονούμε να φτάσουμε νικώντας πια και εμείς τον ίδιο τον θάνατο!

Οι μέρες δεν είναι ευχάριστες και εύκολες. Το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα άλλα. Δεν θα μυρίζουν οι γειτονιές φλαούνες και πασκιές. Δεν θα τσουγκρίσουμε αβγά με φίλους και γνωστούς. Δεν θα γυρίσουμε τη σούβλα στο εξοχικό ή στο πατρικό. Δεν θα κτυπήσουμε τους σκάμνους στο «Ανάστα ο Κύριος». Δεν θα λάβουμε φως εκ του ανεσπέρου φωτός. Κι όμως το Πάσχα θα ‘ρθει.

Πάσχα στο σπίτι μας

Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού συνεχίζονται μέχρι και τις 30 Απριλίου. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο διάγγελμά του, «δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς μια αντίθετη ενέργεια θα οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή, με καταστροφικές συνέπειες». Δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας, όπως ανέφερε σε δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα. Ως εκ τούτου, οι μέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας θα βρουν τον καθένα στο δικό του καταφύγιο, μακριά από συναθροίσεις, εκκλησίες, εκδηλώσεις, παιχνίδια, ταξίδια και ό,τι άλλο υπήρχε στην εορταστική ατζέντα.

Με άδεια στασίδια

Κοινή πορεία ακολουθεί Πολιτεία και Εκκλησία, μετά και τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’, την εβδομάδα που μας πέρασε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο για τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει και της περιόδου του Πάσχα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Εκκλησία θα μεριμνήσει για την πιστή εφαρμογή των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού στον τόπο μας.

Για το θέμα της διεξαγωγής λειτουργιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, κοινή αντίληψη Πολιτείας και Εκκλησίας είναι ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Εκκλησίας να αποφασίσει σε ποιες εκκλησίες θα γίνουν λειτουργίες, στην απουσία όμως των πιστών και με την τήρηση όλων των σχετικών μέτρων.

Απόδοση του Πάσχα

Εφόσον το Πάσχα δεν μπορεί να εορταστεί ως συνήθως κατά την ημέρα του, η Κυβέρνηση πρότεινε όπως δοθεί η δέουσα τιμή και σημασία της ημέρας κατά την Απόδοσή του, η οποία είναι 39 ημέρες μετά την Ανάσταση. Η παρουσία του Χριστού στη Γη μετά την Ανάστασή Του διήρκεσε 39 ημέρες. Ως εκ τούτου, 39 ημέρες μετά το Χριστός Ανέστη επαναλαμβάνεται η ίδια Θεία Λειτουργία που γίνεται το Πάσχα. Είναι η τελευταία ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη και ολοκληρώνεται ο αναστάσιμος κύκλος. Η Ανάσταση, λοιπόν, συνεχίζεται. Αυτό φανερώνει η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα, η οποία τελείται μια ημέρα πριν από τη γιορτή της Αναλήψεως, δηλαδή στις 27 Μαΐου.

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την Απόδοσή της. Μια μεγάλη εορτή δεσποτική, δηλαδή του Χριστού ή Θεομητορική, δεν εορτάζεται μόνο την κυριώνυμη ημέρα, αλλά έχει προεόρτια και μεθεόρτια (προ και μετά την εορτή περίοδο τιμής). Η Απόδοση της εορτής για τις μεγάλες εορτές του έτους διαρκεί μέχρι την όγδοη ημέρα. Το Πάσχα, όμως, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εορτή του λειτουργικού ετήσιου κύκλου, αποδίδεται την 39η ημέρα, ενώ την 40ή εορτάζεται η Ανάληψη.

Μένει να αποφασιστεί αν η εισήγηση όπως δοθεί αργία στη συγκεκριμένη ημέρα γίνει αποδεκτή. Αν και η πίστη είναι παντού και πάντοτε, η δεδομένη στέρηση και επιβεβλημένη απουσία από τα «είθισται» το μόνο που μπορεί να φέρει είναι περισσότερη δύναμη, πίστη και πόθο για επιστροφή στα καθ’ ημάς. Μπορεί να ήρθε Μόνος, όμως θα είναι εκεί να μας ακούει να ψάλλουμε δυνατά το «Χριστός Ανέστη» με ένα κερί στο μπαλκόνι, στην αυλή, έξω στο παράθυρο, γιατί έτσι θα αναστηθούμε κι εμείς μαζί Του. Θα βρούμε τη δύναμη να πετύχουμε αυτό που μπορούμε! Όλοι μαζί και χώρια να νικήσουμε ακόμη ένα εμπόδιο. Θα ανασάνουμε ξανά τον αέρα της ελευθερίας και θα αποδείξουμε ότι ναι, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο!