Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αυξημένος ο κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου

Το γεγονός πως περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για περισσότερες ώρες αυξάνει τον κίνδυνο για έκθεσή τους σε συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης

Την προσοχή των γονιών και των παιδιών στον αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εφιστά το «Hope For Children» CRC Policy Center.

Αύξηση της χρήσης ισούται

με αύξηση των κινδύνων

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης του COVID-19, γονείς και παιδιά περνούν αρκετό χρόνο στο σπίτι και είναι φυσικό να χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε ως μέσο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης. Τόσο το κλείσιμο των σχολείων όσο και ο εγκλεισμός έχουν οδηγήσει αναμφισβήτητα σε αυξημένη χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους, προσθέτει.

Το Hope For Children, αξιοποιώντας το καθεστώς του ως Παρατηρητή στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση, χαιρετίζει και προωθεί τη δήλωση του Γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής. Στη δήλωση αυτή καλούνται τα Κράτη-Μέλη να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά είναι επαρκώς ενημερωμένα για το δικαίωμα προστασίας τους ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και ότι υπάρχουν υπηρεσίες και μέτρα γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε αυτήν τη λογική, τα Κράτη-Μέλη ενθαρρύνονται να διαδώσουν την ύπαρξη γραμμών και υπηρεσιών στήριξης τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στα ίδια τα παιδιά με φιλικές προς αυτά ενημερωτικές εκστρατείες. Συγκεκριμένα, στη δήλωση τονίζουν πως «στη μάχη ενάντια στην πανδημία COVID-19 θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η βία κατά των παιδιών αποτελεί μιαν άλλη πανδημία με εκατομμύρια θύματα. Ας πολεμήσουμε και τις δύο».

Στο μεταξύ, και διάφοροι άλλοι φορείς και οργανισμοί (NCA, IWF, Europol, ICCSAI, NSPCC) και η Αστυνομία Κύπρου έχουν εκδώσει πρόσφατα δημοσιεύσεις, όπου υποστηρίζουν πως ενδέχεται τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού να οδηγήσουν σε αύξηση του φαινομένου της ηλεκτρονικής σεξουαλικής κακοποίησης. Το γεγονός πως περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για περισσότερες ώρες αυξάνει τον κίνδυνο για έκθεσή τους σε συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης. Από την άλλη, οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την αυξημένη πλέον διαδικτυακή έκθεση των ανηλίκων, καθώς και τα συναισθήματα μοναξιάς και άγχους που μπορεί να νιώθουν εξαιτίας του εγκλεισμού.

Η ηλεκτρονική σεξουαλική κακοποίηση

Η ηλεκτρονική σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει έκθεση σε υλικό σεξουαλικού περιεχομένου ή ενθάρρυνση του ανηλίκου για να εμπλακεί σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως, όπως η αποστολή βίντεο και φωτογραφιών. Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι η άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, η προσέγγιση και η πρόσκληση ενός παιδιού να εμπλακεί σε σεξουαλική συζήτηση ή/και πράξη χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις όπως η ύπαρξη μιας φαινομενικής ερωτικής σχέσης, εκφοβισμός, δωροδοκία, ή πρόκληση με σκοπό την αποδοχή του ανηλίκου σε μια κοινωνική ομάδα ή από ένα σημαντικό για το παιδί άτομο. Τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο στις σχέσεις μεταξύ ενηλίκου και παιδιού, αλλά πολύ συχνά και σε σχέσεις μεταξύ εφήβων.

Μήνυμα προς τους γονείς

Σε μήνυμά του προς τους γονείς, το Hope For Children αναφέρει πως «αντιλαμβανόμαστε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στη καθημερινότητά σας. Η προσαρμογή στη νέα ρουτίνα αναπόφευκτα περιλαμβάνει και τη χρήση του διαδικτύου είτε για σκοπούς επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης είτε για διασκέδαση. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν». Προσθέτει πως «είναι σημαντικό να έχετε συχνές συζητήσεις μαζί με το παιδί σας για το πώς ακριβώς περνά τον χρόνο του διαδικτυακά, δείχνοντάς του παράλληλα ότι του έχετε εμπιστοσύνη. Είναι επίσης σημαντικό, το παιδί να γνωρίζει πώς μπορεί να έρθει να μιλήσει μαζί σας για ό,τι το ανησυχεί και το προβληματίζει, επιβεβαιώνοντάς του πως καμιά ανησυχία δεν είναι ασήμαντη και μικρή».

Συμβουλές προς τα παιδιά

Το Hope For Children, απευθυνόμενο προς τα παιδιά, στέλνει το εξής μήνυμα: «Περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι. Έχετε ανάγκη να δείτε τους φίλους σας και να διασκεδάσετε. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια λύση σε αυτή την περίοδο του εγκλεισμού. Παρόλα αυτά, ακόμη και μέσω διαδικτύου κάποιος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άβολα, ντροπή, θυμό και λύπη, είτε επειδή σας ζήτησε να κάνετε κάτι που δεν θέλατε είτε επειδή σας έκανε περίεργες και προσωπικές ερωτήσεις ή κάτι άλλο. Μπορεί να νιώθετε μόνοι στο σπίτι αλλά δεν είστε». Περαιτέρω, καλεί τα παιδιά να μη διστάσουν να μιλήσουν στους γονείς τους γι’ αυτό και να ζητήσουν τη βοήθειά τους. Αυτοί θα ξέρουν πώς να τα βοηθήσουν. Ακόμη, συμπληρώνει πως μπορούν να πάρουν τηλέφωνο στο 22103234 ή να στείλουν μήνυμα μέσω του online chat του Hope For Children στο www.uncrcpc.org.cy, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπου κάποιος που γνωρίζει γι’ αυτά τα θέματα θα μπορέσει να τα καθοδηγήσει.

Καταληκτικά, το Hope For Children αναφέρει πως είναι αντιληπτό ότι, διανύοντας αυτήν την περίοδο και εξαιτίας της απομόνωσης μπορεί να υπάρχει δισταγμός και αμφιβολία ως προς την αναφορά τέτοιων περιστατικών στις αρμόδιες Αρχές. Γι’ αυτό τονίζεται πως οι υπηρεσίες που χειρίζονται τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι διαθέσιμες και σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει ή υποψιάζεται σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου χρειάζεται να το αναφέρει στους ανάλογους φορείς (Αστυνομία ή Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας). Παράλληλα, οι επαγγελματίες του Hope For Children και των κυβερνητικών υπηρεσιών στο Σπίτι του Παιδιού συνεχίζουν να εργάζονται διασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί θα είναι προστατευμένο από τέτοιου είδους έκθεσή του. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Hope For Children στο 22103234 σε 24ωρη βάση.

Υποστηρίξτε τη