Αναλύσεις

Κάναμε ακόμα ένα βήμα προς την κανονικότητα

Από την 21η Μαΐου μπήκαμε και επίσημα στη β’ φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων που λήφθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19

Ακόμα ένα βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα έκανε αυτήν την εβδομάδα η κυπριακή κοινωνία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που στη χώρα μας είναι πολύ θετικά, επέτρεψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο να αναθεωρήσει τα μέτρα που χαλαρώνουν στη β’ φάση, με αποτέλεσμα το τελικό πλάνο της Κυβέρνησης να περιλαμβάνει ευχάριστες εκπλήξεις. Από την περασμένη Πέμπτη, 21η Μαΐου, είχαμε την άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση με την πλήρη κατάργηση των SMS στο 8998 και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 10μ.μ. – 6 π.μ.. Περαιτέρω, όπως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των δημοτικών και γυμνασίων (παραμένουν κλειστά τα σχολεία για την α’ και β’ λυκείου όπως επίσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί), των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας, όπως επίσης και των υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα. Οι εκπλήξεις αφορούσαν την επαναλειτουργία από χθες Σάββατο (23 Μαΐου), των οργανωμένων παραλιών και των πρακτορείων στοιχημάτων, αλλά και την έναρξη των εκκλησιασμών με δεδομένο ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς, τα οποία ισχύουν και για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες. Το τελευταίο χρονικό ορόσημο για τη β΄ φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων τίθεται από την 1η Ιουνίου με την επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, λιμανιών (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

Ελεύθερη διακίνηση

Πλέον από την περασμένη Πέμπτη διακινούμαστε ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται η αποστολή SMS στο 8998, το οποίο αξίζει να σημειώσουμε πως μέσα σε δύο μήνες έλαβε 16,1 εκατομμύρια αιτήματα για διακίνηση, ενώ παράλληλα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλες τις ώρες της ημέρας. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 ατόμων, αλλά και η ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κ.λπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα. Στις χαλαρώσεις περιλαμβάνεται και η ομαδική ή ατομική άθληση/εκγύμναση σε ανοιχτούς χώρους μέχρι 10 άτομα, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 10 άτομα και τηρούνται αυστηρά οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπεται η άσκηση σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα γήπεδα φούτσαλ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κοκ, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τεχνικής, χωρίς σωματική επαφή, αλλά όχι ομαδικό παιχνίδι. Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία ανοικτών κολυμβητικών δεξαμενών, δηλαδή πισίνων, με φυσική παρουσία και πάλι μέχρι 10 ατόμων. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων ή κλειστών γυμναστηρίων ή οποιωνδήποτε άλλων κλειστών αθλητικών και παρεμφερών υποδομών. Σε σχέση με τους κλειστούς αθλητικούς χώρους, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας τους, εκτός εκείνων τις οποίες υποδεικνύει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και μόνο για προπονήσεις αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης.

Έτσι θα πηγαίνουμε παραλία

Όσον αφορά την παρουσία μας στις παραλίες, η οποία επιτρέπεται από χθες, Σάββατο, το Υπουργείο Υγεία εξέδωσε οδηγίες με μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Αρχικά γίνεται σαφές ότι το προσωπικό στις οργανωμένες παραλίες πρέπει να φέρει μάσκα σε περιπτώσεις στενής επαφής με το κοινό. Περαιτέρω, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στα 2 μέτρα. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα, με ευθύνη του λουομένου. Η άθληση ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και τα διατάγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα. Το προσωπικό των παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά τη χρήση από κάθε πελάτη. Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση, για παράδειγμα λαχείων και παιχνιδιών θαλάσσης, όπως επίσης και τροφίμων όπως χυμών, νερών, γλυκών και άλλων. Υπάρχει οδηγία για μείωση στον βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών, ενώ μέχρι περαιτέρω αποκλιμάκωσης των μέτρων, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων και ντους που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους. Όσον αφορά τη λειτουργία των υποστατικών διάθεσης τροφίμων στις παραλίες, αυτή διέπεται από τις σχετικές οδηγίες και τα διατάγματα που ρυθμίζουν τους χώρους εστίασης και τονίζεται πως η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στα 2 μέτρα. Επίσης αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων σπορτ (Water Sport), υπάρχει σαφής οδηγία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από την κάθε χρήση τους τόσο ο εξοπλισμός όσο και ο ρουχισμός που χρησιμοποιείται από τους πελάτες, ενώ τονίζεται πως σε κάθε ξεχωριστό πλωτό ή εναέριο μέσο υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα που θα τηρούν αυστηρά την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.

Πώς θα γίνεται ο εκκλησιασμός

Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και για τους εκκλησιασμούς. Στις εν λόγω οδηγίες προνοείται η τήρηση της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 8 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα εντός των ιερών ναών. Επίσης, οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν στον προαύλιο χώρο τηρώντας την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους. Τα εξωτερικά μεγάφωνα θα έχουν ανοιχθεί κατά τις ώρες λειτουργίας στο επιτρεπτό από τη νομοθεσία επίπεδο εκπομπής θορύβου. Συνιστάται η αποφυγή ασπασμών, εναγκαλισμών, χειραψιών κ.λπ., καθώς και το χειροφίλημα του ιερέα, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με υπόκλιση σεβασμού. Προτείνεται να γίνεται η διανομή αντίδωρου ή άλλων μη βρώσιμων αγαθών στον εξωτερικό χώρο του ναού, τηρώντας τις αποστάσεις. Θα δοθούν οδηγίες σε όλους τους νεωκόρους των ναών, πρώτα να πλένουν τα χέρια τους, να βάζουν αντισηπτικό και γάντια μιας χρήσης και ακολούθως να τοποθετούν το αντίδωρο σε διαφανή σακουλάκια. Αφού ευλογηθεί από τον ιερέα να τοποθετούνται σε σημείο στην έξοδο του ναού, όπου δεν θα παρατηρείται συνωστισμός και έκαστος πιστός θα το λαμβάνει μόνος του, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις. Στην είσοδο των ιερών ναών θα πρέπει να υπάρχουν δύο σταθμοί αντισηπτικών. Συνιστάται επίσης η χρήση της μάσκας (υφασμάτινη ή χειρουργική) ή υφάσματος για την κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά την παραμονή στον εσωτερικό χώρο. Οι επιφάνειες των Ιερών Εικόνων και άλλων Ιερών Αντικειμένων θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά, ενώ ο ασπασμός των Ιερών Εικόνων και άλλων Ιερών Αντικειμένων -όπως αναφέρουν οι οδηγίες- θα μπορούσε να γίνει χωρίς φυσική επαφή αλλά με υπόκλιση. Σημειώνεται πως το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας δεν ξεκαθαρίζει το θέμα της Θείας Κοινωνίας.

Τα μέτρα στα πρακτορεία στοιχημάτων

Όσον αφορά τα πρακτορεία στοιχημάτων, που επαναλειτουργούν από χθες, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες εντός των πρακτορείων, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και του αριθμού των εργαζομένων, θα εισέρχεται αριθμός πελατών με αναλογία έως ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Θα πρέπει όσο είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και πελατών ή επισκεπτών εντός του πρακτορείου, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις τότε θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας. Πρέπει επίσης να γίνει κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου και των επίπλων, ώστε να τηρείται 2 μέτρα απόσταση, ενώ συνιστάται να υπάρχουν έως τρία άτομα σε αναμονή στην ουρά για το ταμείο, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Περαιτέρω, τονίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δελτία στοιχήματος στους πάγκους, ούτε τυπωμένα προγράμματα των αγώνων εντός του πρακτορείου. Στα ταμεία των πρακτορείων θα παραδίδονται τα δελτία στους πελάτες και θα γίνεται η απαραίτητη συναλλαγή με έναν πελάτη κάθε φορά. Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό plexiglass τζάμι, που θα καθαρίζεται καθημερινά και συχνά. Γίνεται σαφές ότι οι πελάτες θα πρέπει να παραμένουν στον χώρο του πρακτορείου μόνο για το χρονικό διάστημα συμπλήρωσης και κατάθεσης του δελτίου στοιχήματος ή πληρωμής κερδών και σε καμία περίπτωση δεν παραμένουν περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Οι εν λόγω οδηγίες στηρίζονται στο πρωτόκολλο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο προνοείται επίσης ότι στο εσωτερικό των πρακτορείων δεν θα πρέπει να υπάρχουν καρέκλες.

Ανοίγουν με περιορισμούς τα οδοφράγματα

Σε μία απρόσμενη εξέλιξη, η Κυβέρνηση έλαβε απόφαση για σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης. Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο, από την 8η Ιουνίου θα επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση γίνεται μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, για Τουρκοκύπριους που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας και σε εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους ή Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται πως η διακίνηση από και προς τα οδοφράγματα αφορά και τους επανεγκατασταθέντες πέραν των εγκλωβισμένων.

Restart και για τον τουρισμό

Σχέδιο δράσης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τη λειτουργία των ξενοδοχείων ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

To Σχέδιο Δράσης προνοεί 2 φάσεις για άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ως ακολούθως: Α Φάση από 9 έως 19 Ιουνίου 2020 και Β Φάση από 20 Ιουνίου 2020 και έπειτα. Ταυτόχρονα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα των χωρών, χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες οι χώρες με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου. Στην Α Κατηγορία περιλαμβάνονται οι χώρες Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και στη Β κατηγορία οι χώρες Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.

Στην Α Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Κατά τη Β Φάση, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση.

Και στις δύο φάσεις οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, ανά πάσα στιγμή θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.

Για όσους επαναπατρίζονται από τις 25 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό 7 ημέρων για όσους προέρχονται από χώρες των κατηγοριών Α και Β, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε ότι τα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου.