Αναλύσεις

Γνώριζαν οι Υπηρεσίες του κράτους για την κακοποίηση του βρέφους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν στα χέρια τους καταγγελία για τη συγκεκριμένη οικογένεια εδώ και καιρό

Άναυδη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το νέο περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου που εξετάζει η Αστυνομία. Αυτή τη φορά θύμα των ίδιων των γονέων φαίνεται να έπεσε 19μηνο βρέφος, το οποίο μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο με σημάδια κακοποίησης στο σώμα του. Η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες και στους δύο γονείς, καθώς εξετάζει εναντίον τους υπόθεση έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο και επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν η γιαγιά του βρέφους κατήγγειλε την 24χρονη Λετονή και τον 27χρονο Ελληνοκύπριο πατέρα του βρέφους για επίθεση εναντίον της και πρόκληση κακόβουλων ζημιών στην οικία της στη Λεμεσό. Τη περασμένη Παρασκευή η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στην νύφη της και μητέρα του βρέφους, ενώ ο πατέρας καταζητείτο. Η 24χρονη όταν είχε μεταβεί στον αστυνομικό σταθμό είχε μαζί της το 19μηνο παιδί. Όπως προνοούν οι έννομες διαδικασίες στη σκηνή κλήθηκε λειτουργός των Υπηρεσιών Ευημερίας για να παραλάβει το βρέφος. Τότε ήταν που διαπιστώθηκαν τα τραύματα στο σώμα του παιδιού και η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Το βρέφος έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης, όπως εκδορές και εκχυμώσεις γι’ αυτό και άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους προκειμένου να διακομισθεί για νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Το παιδί εξετάστηκε εξετάστηκε από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, οι οποίοι διαπίστωσαν είχε σημάδια που οδηγούν στο συμπέρασμα πως το παιδί κακοποιείτο εδώ και καιρό.

Μετά τη μητέρα, η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες και στον πατέρα του 19μηνου βρέφους, ο οποίος εντοπίστηκε σήμερα από τις Αρχές και οδηγήθηκε στο Τμήμα για ανάκριση, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής του.

Γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ακόμα μία τραγική υπόθεση οικογενειακής βίας για την οποία οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ήταν ενήμερες εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πως και πότε έδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την καταγγελία που έφτασε στα χέρια τους. Αν γνώριζαν όντως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί δεν έκαναν κάτι; Γιατί έπρεπε να το φέρει έτσι η συγκυρία για να ανακαλύψουν τελικά ότι το παιδί κακοποιείτο; Το θέμα αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς θα ανοίξει γι’ ακόμα μία φορά ο φάκελος των υποθέσεων που είναι υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Όπως συνέβη, άλλωστε, ουκ ολίγες φορές. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο δημοσίευμα η «Σημερινή» έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσίασε όχι μία, αλλά έξι υποθέσεις οικογενειών που ενώ βρίσκονταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας, δυστυχώς κατέληξαν σε τραγωδίες, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του θανάτου του 14χρονου Στυλιανού, για την οποία σχετικό πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως απέδωσε ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας.

Παρόμοια υπόθεση ήταν αυτή που συγκλόνισε την Κύπρο το 2018, μετά την αυτοκτονία της 29χρονης Έλενας Φραντζή, την οποία βίαζε από 4 ετών ο ιερέας, θετός πατέρας της. Η Έλενα από μικρή ηλικία δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της, που βίωσε τη δολοφονία της δικής της μάνας, αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός πατέρας της Έλενας την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της. Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της δε, χάθηκε! Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε.

Μία άλλη υπόθεση, που και πάλι αφορούσε οικογένεια που παρακολουθείτο από το Γραφείο Ευημερίας, ήταν το πρωτοφανές περιστατικό αδελφοκτονίας, που εκτυλίχθηκε πριν από δύο χρόνια στη Λάρνακα. Θύμα του άγριου φονικού η 9χρονη Μαρία, Ρουμανικής υπηκοότητας με καταγωγή Ρομά, και θύτης ο 13χρονος αδελφός της, που της επέφερε τον θάνατο με αλλεπάλληλες μαχαιριές. Την ώρα του φονικού τα δύο παιδιά βρίσκονταν μόνα στο σπίτι, στο οποίο διέμεναν με τον πατέρα τους. Ο άντρας είχε την επιμέλεια των παιδιών καθώς ήταν διαζευγμένος από τη σύζυγό του και μητέρα της 9χρονης και του 13χρονου. Ελάμβανε, μάλιστα, οικονομική στήριξη από το κράτος, καθώς εργαζόταν περιστασιακά.

Παρόμοιο περιστατικό είχαμε και το 2012, όταν 25χρονος ύστερα από λογομαχία σκότωσε την αδελφή του χτυπώντας την μέχρι θανάτου με ηλεκτρονικό υπολογιστή στο κεφάλι. Θύμα αυτήν τη φορά ήταν η 28χρονη Ζαχαρούλα Κυπριανού. Την ώρα του φόνου, σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού βρισκόταν και η τετραπληγική μητέρα τους, η οποία λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε να παρέμβει. Κοινή συνισταμένη με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ήταν το γεγονός ότι κι αυτή η οικογένεια ήταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας, με τους λειτουργούς του μάλιστα να επισκέπτονται μία φορά το μήνα το σπίτι τους. Άλλα παιδιά των στεγών που αφέθηκαν στη μοίρα τους και βρήκαν τραγικό τέλος, ήταν η Άντρη και ο Φίλιππος. Η Άντρη βγήκε από τις Στέγες και επέστρεψε στο σπίτι της. Μετά από λίγο καιρό βρήκε τραγικό θάνατο όταν την παρέσυρε όχημα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ η ίδια επέστρεφε με τα πόδια από την Αγία Νάπα στη Λευκωσία με τη συνοδεία μίας άλλη κοπέλας, που επίσης διέμενε στις Στέγες. Ο Φίλιππος, που μεγάλωσε στις Στέγες γιατί δεχόταν κακοποίηση από τη μητέρα του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι στο οποίο μεταφέρθηκε μετά την ενηλικίωσή του με τη βοήθεια λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.