Αναλύσεις

Ακροαριστερά vs Αστυνομία: Η παρανομία ακραίων ομάδων και υπέρμετρη βία

Με αφορμή τη σύγκρουση ακροαριστερών και Antifa με την Αστυνομία το Σάββατο, ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης αναλύει από νομικής και πολιτικής άποψης την έννοια του κράτους, του ρόλου της Αστυνομίας σε αυτό καθώς και των αντιεξουσιαστικών ομάδαν, είτε ανήκουν στην Ακροαριστερά είτε στην Ακροδεξιά. Τι θα συμβεί αν παραβιάσουν τα διατάγματα ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου;

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο της Αστυνομίας σε ένα κράτος έγινε σήμερα το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» με καλεσμένο τον πολιτικό αναλυτή Δρα Γιάννο Χαραλαμπίδη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της Αστυνομίας στην ομαλή λειτουργία του κράτους με αφορμή τα γεγονότα της 13ης Φεβρουαρίου 2021 αλλά και τον αντιαστυνομικό και αντικρατικό προσανατολισμό των ακροαριστερών ομάδων.

Απονομιμοποίηση θεσμού της Αστυνομίας

Ήδη, οι διοργανωτές της εκδήλωσης του Σαββάτου ετοιμάζουν άλλη διαδήλωση για το ερχόμενο Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, και καλούν την Αστυνομία «να απέχει από την κινητοποίηση έχοντας αποδείξει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Σχετικά με το αν η διαδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου αποσκοπούσε στην απονομιμοποίηση της Αστυνομίας, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε:

«Το κράτος αποτελεί τον βασικό δομικό παράγοντα-οντότητα του διεθνούς συστήματος και κάθε κυβέρνηση ενός κράτους στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έχει δύο βασικές αποστολές: την διασφάλιση των πολιτών της στο εσωτερικό και την διαφύλαξω των συνόρων. Την διαφύλαξη των συνόρων την αναλαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και την ακεραιότητα την εδαφική, την εναέριο και την θαλάσσια. Στο εσωτερικό είναι δουλειά του Υπουργείου Εσωτερικών που λέμε, δηλαδή των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας.

Συνεπώς αυτά τα δύο Σώματα, δηλαδή ο Στρατός και η Αστυνομία πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτό το σκοπό. Εδώ ελέγχεται, στη δική μας περίπτωση, κατά πόσο η Αστυνομία για παράδειγμα είναι κατάλληλη για να ανταποκρίνεται στον σκοπό τον οποίο της αναθέτει η κυβέρνηση την οποία εκλέγει ο πολίτης.»

Η καταλληλότητα έχει να κάνει με το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, αλλά πέραν αυτού ο κ. Χαραλαμπίδης σχολιάζει ειδικότερα τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, βάζοντας τα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

«Η Αστυνομία δικαιούται να ασκεί νόμιμη βία. Δηλαδή, εάν επιτεθείς σε κάποιο αστυνομικό να έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί του εαυτού του και να επιβάλει την τάξη. Εάν η βία στη κάθε περίπτωση υπερβαίνει ακριβώς την νομιμότητα, δηλαδή είναι υπέρμετρη, πάει ένα βήμα παρακάτω, τότε ο αστυνομικός είναι πρόδηλο ότι μετατρέπεται σε επιθετικό στοιχείο αντί αμυντικό στοιχείο.»

ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια και διαδήλωση 13/02/2021

Σχετικά με το μονοπώλιο άσκησης της νόμιμης βίας της Αστυνομίας και τα επεισόδια του Σαββάτου, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε:

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πούμε το εξής. Πρώτον, υπάρχει διάταγμα. Δηλαδή, νομοθετική ρύθμιση του κράτους που για λόγους συμφέροντος, για λόγους υγείας, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται. Μέχρι την ακύρωση για οποιοδήποτε λόγο αυτού του διατάγματος, όσοι διαδηλώνουν παρανομούν. Και εξηγώ το εξής. Το Σάββατο έχουμε ντέρμπι, για παράδειγμα, ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας. Σκεφτείτε εάν οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας αποφασίσουν ότι και οι διαδηλωτές του περασμένου Σαββάτου. Δηλαδή ότι δεν τους ενδιαφέρει το διάταγμα και ότι διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και ξεκινούν για το ΓΣΠ. Οι μεν από δεξιά, οι άλλοι από αριστερά. Και έξω από το ΓΣΠ απειλούν να μπουν μέσα ή αρχίζουν συμπλοκές μεταξύ τους. Τι θα πρέπει να πράξει η Αστυνομία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Η Αστυνομία οφείλει να τους προειδοποιήσει, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι παρανομούν, ότι θα πρέπει να διαλυθούν και αν δεν διαλυθούν μπορεί να προχωρήσει να μοιράσει πρόστιμα είτε ακόμη να προχωρήσει και σε συλλήψεις. Εάν οι πολίτες επιτεθούν της Αστυνομίας ή ασκήσουν σε βάρος της βία, τότε η Αστυνομία μπορεί να ασκήσει την ανάλογη βία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που ελέγχεται είναι το εξής πολύ απλό. Ότι η Αστυνομία, υπήρχαν περιπτώσεις, που ξεπέρασε τα όρια αυτής της νόμιμης βίας.»

Αποδυνάμωση Αστυνομίας, Δημόσια Τάξη και ακραίες ομάδες

Ως αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης των όσων συνέβησαν το Σάββατο και τις κατηγορίες κατά της Αστυνομίας, χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής παρέδωσαν τις εξαρτύσεις και τον αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο δε εκπρόσωπος της συντεχνίας αστυνομικών ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε κουκουλοφόρους και πέτρες εκτελείται ο νόμος και ο αστυνομικός κάνει τη δουλειά του με ξεκάθαρη προϋπόθεση την ανάλογη βία. Αυτό θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και να είμαστε όμως υπομονετικοί και να γίνει εκ βάθους η έρευνα». Κάλεσε όμως επίσης την η έρευνα της ΑΑΔΙΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου θεσμού να συμπεριλάβει και τα ανώτερα δώματα της ιεραρχίας της Αστυνομίας που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της όλης επιχειρήσεις και να μην στοχοποιηθούν μόνο οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τους κινδύνους αποδυνάμωσης της Αστυνομίας και του κινδύνου καλύψεως αυτού του κενού από ετερόκλητες ομάδες προστασίες, είτε από την Άκρα Αριστερά είτε από την Άκρα Δεξιά, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή, ο Γιάννος Χαραλαμπίδης ανέφερε τα εξής:

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είδαμε όντως στην Ελλάδα. Δηλαδή, εφόσον η Αστυνομία δεν μπορούσε να εκπληρώσει επαρκώς το ρόλο της, δηλαδή να παρέχει ασφάλεια, τότε επενέβαιναν ομάδες πολιτών οι οποίες αυτοβούλως αντικαθιστούσαν την Αστυνομία. Και εδώ δημιουργούνται, αντιλαμβάνεστε, καταστάσεις ανωμαλίας. Και αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, όντως, από την Άκρα Δεξιά και την Χρυσή Αυγή. Όμως, υπάρχει και η λεγόμενη Άκρα Αριστερά, τμήμα της οποίας συμμετείχε στην διαδήλωση προχθές, που δεν αποδέχεται το κράτος. Που δεν αποδέχεται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Που δεν αποδέχεται την Αστυνομία και μάλιστα σε τέτοιες διαδηλώσεις κατεβαίνει κατά τρόπο παράνομο για να προκαλέσει την Αστυνομία και όταν η Αστυνομία, όπως ενδέχεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς την εξουσία της και τον τρόπο με τον οποίο να αμυνθεί βρίσκεται στο σκαμνί του κατηγορουμένου και βεβαίως οι ακροαριστεροί, οι οποίοι είναι εναντίον του θεσμού των Σωμάτων Ασφαλείας, βγαίνουν κερδισμένοι», δήλωσε.

fo.jpg

Πέραν των απλών πολιτών και των ακτιβιστικών και οικολογικών οργανώσεων που παρευρέθηκαν στην διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν χαρακτηρίζονται από ανωνυμία, είναι ακροαριστερών πεποιθήσεων και συναγελάζονται με το ΑΚΕΛ. Εδώ και καιρό με ανακοινώσεις πολώνουν το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία (όπως για παράδειγμα με το συμβάν στο Λύκειο Δασούπολης), καλλιεργούν συστηματικά έχθρα κατά της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και τις παρουσιάζουν, μαζί όσους διαφωνούν πολιτικά μαζί τους, ως «φασίστες».

Υπέρμετρη βία και ξέπλυμα Ακροαριστεράς

«Συνεπώς», υπογράμμισε ο κ. Χαραλαμπίδης, «στην προχθεσινή περίπτωση της Κύπρου μπορεί μεν να ασκήθηκε υπέρμετρη βία σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτό θα το δούμε από την έρευνα από ανεξάρτητη αρχή, αλλά ταυτοχρόνως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι μεταξύ των διαδηλωτών, όχι όλων των διαδηλωτών, διότι υπήρχαν διάφορες κατηγορίες, υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι δεν πιστεύουν στο κράτος. Αυτοί οι οποίοι θέλουν κατάλυση του κράτους, οι οποίοι ήταν εκεί για να προκαλέσουν την Αστυνομία, να βρίσουν, να ρίξουν πέτρες, να ρίξουν πορτοκάλια. Αυτό βεβαίως δεν επιτρέπει στην Αστυνομία να ξεπερνά τα όρια της νόμιμης βίας. Επειδή ακριβώς έχουμε δημοκρατία χωρούν και αυτοί που θέλουν ακόμη και αυτή την κατάργησή τους. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να τους ξεπλένουμε μέσα από ορισμένες κινήσεις, λανθασμένες αν θέλετε, υπέρμετρης βίας που ασκούνται από την Αστυνομία ή να ανεχόμαστε τον οποιοδήποτε να συμμαχεί σε συνθήματα και πολιτικές θέσεις με τον κατακτητή μας. Διότι υπήρχαν και αυτοί προχθές στην εκδήλωση. Άρα, μέσα από όλο αυτό το δικαστήριο που έχει στηθεί από τα Facebook πρέπει να αντιληφθούμε όλοι δεν είμαστε ειδικοί και ότι στις δημοκρατίες, όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, κυβερνούνται από επαΐοντες. Κυβερνούνται από τις αρχές. Τώρα, εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση της Κύπρου υπάρχει διαφθορά, όπως υπάρχει και παντού, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι αλλού, δεν ευθύνονται μόνο όσοι κυβερνούν. Στις δημοκρατίες ευθύνονται και αυτοί που τους εκλέγουν, δηλαδή ο λαός. Η υφιστάμενη κυβέρνηση και η υφιστάμενη βουλή δεν εξελέγη με φασιστικό ή οποιοδήποτε τέτοιο τρόπο. Εξελέγη από εμάς τους ιδίους και είναι ο καθρέφτης μας.»