Αναλύσεις

Ανταπόκριση ζητούν οι συνταξιούχοι

Παράπονα εκφράζουν οι συνταξιούχοι στο κομμάτι της εξυπηρέτησής τους από το Υπουργείο Εργασίας - Σε αναβάθμιση προχώρησαν οι υπηρεσίες

Στον παραγκωνισμό νιώθουν να οδηγούνται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν ανταπόκριση όταν χρειάζονται εξυπηρέτηση από τις κρατικές υπηρεσίες, όπως διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης. Στήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ζητά ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για απαράδεκτη τακτική, σε περίοδο πανδημίας να μην υπάρχει κάποια ανταπόκριση στις κλήσεις τους.

«Έκλεισαν τα τηλέφωνα και τις πόρτες»

Με αφορμή τα πολλά παράπονα που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της ΕΚΥΣΥ από χιλιάδες συνταξιούχους, ο κ. Σκαρπάρης μίλησε στη «Σημερινή» για την αγανάκτηση και τον μεγάλο θυμό που νιώθουν. «Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας έκλεισε τα τηλέφωνα και τις πόρτες και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν. Οι φωνές διαμαρτυρίας είναι εντονότατες, ειδικότερα εις την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Προνοίας».

Ο κ. Σκαρπάρης τόνισε την ανάγκη εξυπηρέτησης των συνταξιούχων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και που πολλές φορές δεν έχουν την κατάλληλη γνώση ή βοήθεια για να μπορέσουν να προσκομίσουν όλα όσα ζητούνται από το αρμόδιο Υπουργείο για καταβολή επιδομάτων. «Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καθόλου με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Προνοίας, ούτε τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τα γραφεία για να επιλύσουν προβλήματα που παρουσιάζονται με επιστολές που τους αποστέλλονται και δεν μπορούν να τις κατανοήσουν. Με κάποιες από αυτές τούς ζητούνται νέα έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία για να προχωρήσει η εξέταση της αίτησης τους ή για να μην τους αφαιρέσουν το δικαίωμα που παίρνουν ως χαμηλοσυνταξιούχοι».

Στο κυνήγι των πιστοποιητικών

Παράλληλα, ο κ. Σκαρπάρης χαρακτήρισε ως τραγικό το γεγονός σε περίοδο πανδημίας «και με τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν, η εν λόγω Υπηρεσία να ζητά από συνταξιούχους να της παρουσιάσουν ασφαλιστικό λογαριασμό από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τον οποίο η ίδια η Υπηρεσία μπορεί να εξασφαλίσει πολύ απλά μέσω της απευθείας σύνδεσης που διατηρεί με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμη ζητείται από τους συνταξιούχους να παρουσιάσουν λογαριασμούς της ΑΗΚ για το ιστορικό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών για περίοδο δύο χρόνων, ενώ με βάση τους δικούς τους κανονισμούς, που αναγράφονται στο ειδικό έντυπο, ζητούνται μόνο για τους τελευταίους 12 μήνες».

Η πίεση που δέχεται η Οργάνωση είναι τεράστια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκαρπάρη, από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που λαμβάνει καθημερινά. «Με αρκετή δυσκολία κινούμαστε για να βρούμε εμείς άκρη για τους συνταξιούχους μας. Όταν το Υπουργείο ζητά από τον συνταξιούχο να του προσκομίσει έξτρα έγγραφα, ο συνταξιούχος που ζει στο χωριό θα πρέπει να κατέβει στην πόλη στα ΚΕΠ, στα οποία πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού για να του δώσουν ένα έγγραφο, που πολύ εύκολα η ίδια η Υπηρεσία μπορεί να το βρει».

Αυξημένες οι ανάγκες και οι απαιτήσεις

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Επιδομάτων Προνοίας του Υπουργείου Εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει τα παράπονα των συνταξιούχων. Η Υπεύθυνη των Επιδομάτων Προνοίας στο Υπουργείο Εργασίας, Βαθούλα Αντωνιάδου, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι οι διαδικασίες επικοινωνίας έχουν τροποποιηθεί εξαιτίας της αυξημένης ανάγκης. «Πράγματι υπήρχαν χιλιάδες τηλεφωνήματα προς το κεντρικό τηλέφωνο 22803030, έτσι προχωρήσαμε σε κάποιες αλλαγές. Λόγω της αύξησης του επιδόματος του χαμηλοσυνταξιούχου, υπήρχε μεγάλη αύξηση τόσο στις απαιτήσεις όσο και στο ενδιαφέρον. Ο κόσμος θέλει να ξέρει ποιες είναι οι πρόνοιες, ποιοι δικαιούνται κ.λπ».

Αρχικά, η τηλεφωνική γραμμή δόθηκε για καταγραφή αιτημάτων ή ερωτημάτων σε ηχητικό μήνυμα, το οποίο έπαιρνε τη σειρά του για να εξυπηρετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα συσσωρευμένα μηνύματα όμως επανέφεραν το τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά τους πολίτες χωρίς να «μιλούν» απλά στον τηλεφωνητή. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος θέλει να μιλήσει με κάποιο λειτουργό την ίδια ώρα, έτσι εδώ και λίγες ημέρες στο τηλέφωνο 22803030 υπάρχουν λειτουργοί που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Σε περίπτωση όμως που κάποιο ζήτημα είναι περίπλοκο ή πολύ συγκεκριμένο, τότε παραπέμπεται στον αρμόδιο λειτουργό ή κρατούνται οι πληροφορίες για να ελεγχθεί το ζήτημα αργότερα. Μπορεί σίγουρα να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθεί το κάθε θέμα».

Όσο για τις βεβαιώσεις που πρέπει να προσκομίζουν οι συνταξιούχοι, η κ. Αντωνιάδου διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι για όλους. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και σίγουρα όπου μπορούμε να παίρνουμε εμείς τα στοιχεία, το κάνουμε. Αφού το ΕΕΕ είναι από τα λίγα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας που έχει διασύνδεση με τράπεζες και Κτηματολόγιο. Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στις επιστολές για κατάθεση εγγράφων ή πιστοποιητικών».