Αναλύσεις

Ο πολιτισμός της Κύπρου στα κατεχόμενα, έρμαιο λεηλασίας

Πρόκειται για διεθνές έγκλημα δηλώνει ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης και ζητεί στοχευμένες δράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το πιο σημαντικό μέρος της ιστορίας μιας χώρας είναι ίσως η πολιτιστική της κληρονομιά. Δυστυχώς, για την Κύπρο, αυτό το δικαίωμα τής το στέρησε κατά το ήμισυ ο Αττίλας.

Η απόλυτη καταστροφή του πολιτισμού σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2021 συνεχίζεται από το 1974, με την τουρκική κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πολιτισμός της Κύπρου στα κατεχόμενα είναι έρμαιο λεηλασίας, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που παρακολουθεί αποσβολωμένη τις τραγικές εξελίξεις οι οποίες φτάνουν μέχρι και παράνομες διαφημίσεις για πώληση κομματιών αυτής της κληρονομιάς από τα κατεχόμενα, ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Κ. Μαυρίδης: Καλεί την Κομισιόν ν’ αναλάβει δράσεις

Το διεθνές έγκλημα της παράνομης διακίνησης και πώλησης πολιτιστικών αγαθών, με την Κύπρο θύμα οργανωμένης πολιτιστικής λεηλασίας και παράνομης εμπορίας, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή, έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Επιτροπή σε συγκεκριμένες δράσεις για αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου εγκλήματος.

Στην πρόσφατη παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε αρχικώς στη διαφήμιση πώλησης σε διαδικτυακή σελίδα δημοπρασιών από Ρώσο, ενός μαρμάρινου κομματιού δαπέδου, που φέρεται να προέρχεται από το Γυμνάσιο της Αρχαίας Σαλαμίνας στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για διεθνές έγκλημα

«Παρόλο που δεν έχουν εξακριβωθεί οι πραγματικές περιστάσεις στο σχετικό θέμα, η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πλήττει τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού των κλεμμένων έργων και αποτελεί διεθνές έγκλημα. Παράλληλα, το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών έχει αναγνωριστεί ως σημαντική πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εργαλείο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία», δήλωσε στην παρέμβασή του ο Κώστας Μαυρίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «εντός ΕΕ, η Κύπρος παραμένει θύμα οργανωμένης πολιτιστικής λεηλασίας και παράνομης εμπορίας, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, και συνεχιζόμενης έκτοτε κατοχής».

Κάλεσε μάλιστα την Επιτροπή να διαμορφώσει στοχευμένες δράσεις για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, ιδιαίτερα όπου εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα, και για να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος σε αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, έθεσε την Τουρκία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών τους… Απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε: «Εφόσον η συμμόρφωση προϋποθέτει διασυνοριακή συνεργασία, πώς αντιμετωπίζεται η άρνηση των Αρχών της Τουρκίας να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα;».

επιστ 1.JPG

επιστ 2.JPG

επιστ 3.JPG

Σχέδιο δράσης προτείνουν 35 βουλευτές

Προηγουμένως, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Domènec Ruiz Devesa, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού (CULT), απέστειλε επιστολή σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, η οποία συνυπεγράφη συνολικά από 35 ευρωβουλευτές απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η επιστολή στάλθηκε στην αρμόδια Επίτροπο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για Εσωτερικές Υποθέσεις και τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά αντιμετωπίζει αυξανόμενη παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και προς τούτο, προτείνεται «η ενεργοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης της ΕΕ (EU Action Plan) ενάντια στη λεηλασία των πολιτιστικών αγαθών και στο παράνομο εμπόριό τους μέσω ηλεκτρονικού ή μη εμπορίου».

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, αυτό το Σχέδιο θα βελτιώσει την προστασία του πολιτισμού στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Σε απαντητική της επιστολή, η Σουηδή, αρμόδια Επίτροπος Johansson, αναγνωρίζει το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου και διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, στο οποίο, όπως σημειώνει, το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, συνδέοντας την εμπορία με το ξέπλυμα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Προς αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος…

Η αρμόδια Επίτροπος δήλωσε πως βρίσκεται στην προετοιμασία της ευρωπαϊκής ατζέντας, για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, που θα περιλαμβάνει θέματα συμμόρφωσης βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας με καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία των αρμοδίων Αρχών και Σωμάτων.

Επίσης, κάνει αναφορά στη μάχη κατά της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, από το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών και καταγράφει την αποφασιστικότητά της να εξετάσει σωστότερες διαδικασίες στην παρακολούθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου πολιτιστικών αγαθών.

Με βάση την απάντηση της Επιτρόπου Johansson και με αφορμή τη διαφήμιση στο "ebay", ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης άδραξε αμέσως μετά την ευκαιρία και έθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λεηλασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png