Συνεντεύξεις

Ξεσκεπάσματα #008: «Θέλουν να φύγει η FRONTEX και να φυλάνε οι ΜΚΟ τα σύνορα» - Έλενα Λυμπουρή-Κοζάκου

Η Έλενα Λυμπουρή-Κοζάκου στα «Ξεσκεπάσματα #008» αγγίζει τα καυτά θέματα που αφορούν την ΕΔΕΚ και τις θέσεις της στο Κυπριακό, την διαχείριση του κορωνοϊού και το μεταναστευτικό. Περιγράφει πως έζησε την παρέμβαση του Μουσταφά Ακιντζί με το ταμείο των εσόδων από το φυσικό αέριο και με την τροπολογία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Ανέπτυξε τις θέσεις της ΕΔΕΚ για την προοπτική ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, τις τρύπες στην διαχείριση της πανδημίας και τις ασάφειες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το μεταναστευτικό. Για το τελευταίο αποκάλυψε πως ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν όπως ΜΚΟ αντικαταστήσουν την FRONTEX στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Η όγδοη εκπομπή «Ξεσκεπάσματα», το «πειραματικό» νέο podcast της «Σημερινής Online», εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Όγδοη προσκεκλημένη: Έλενα Λυμπουρή-Κοζάκου, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας, ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία.

>> ΕΔΕΚ και το παρών του Βάσου Λυσσαρίδη στα του Κυπριακού

// Η Άτυπη Πενταμερής της Γενεύη έγινε για να βοηθηθεί η «θετική ατζέντα» της Τουρκίας για την Ευρωσύνοδο και την τελωνειακή ένωση

>> «Ξέραμε με την Πενταμερή πάμε σε παγίδα, που ελλόχευε ακόμη περισσότερους κινδύνους που έπρεπε να τους διαχειριστούμε. Αυτός ήταν και ο λόγος μας που ήμασταν εκεί.»

// Η απουσία της ΕΕ από την Άτυπη Πενταμερή και η απαίτηση της ΕΔΕΚ για την παρουσία της με βάση το Πρωτόκολλο 10

>> «Εγώ νομίζω διακατεχόμαστε από το σύνδρομο της ηττοπάθειας. Όταν τουλάχιστον τρία κόμματα έχουν ως παντιέρα τους την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παραπέμπει σε ένα καθεστώς άπαρτχαϊντ της Νοτίου Αφρικής της δεκαετίας του 1950 τι να συζητήσουμε πλέον; Έχει πλέον καταντήσει ντροπή να διεκδικείς το δίκαιό σου.»

// Η θέση της ΕΔΕΚ στο θέμα της Ομοσπονδίας και οι διαχρονική διαφωνία του Βάσου Λυσσαρίδη

>> «Η λύση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία»

// «Να ζητήσουμε από τους Τουρκοκύπριους να ξεκαθαρίσουν. Από τη στιγμή που θέλουν να έχουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τη στάση τους έναντι του κατοχικού καθεστώτος. Η παραχώρηση της ταυτότητας στους Τουρκοκύπριους θα έπρεπε να σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

>> Η ΕΔΕΚ ζήτησε ανάκληση των διαβατηρίων των Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων της κατοχής

// Πώς προσεγγίζουμε τους Τουρκοκύπριους και ποια κοινή ταυτότητα αναπτύσσουμε μαζί τους;

>> Το πρόβλημα με τις θέσεις Ακιντζί

// Μαρτυρία για το πώς παρενέβη δύο φορές ο Μουσταφά Ακιντζί στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας

>> Τροπολογία για το ταμείο υδρογονανθράκων και τροπολογία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα

// Η συμμετοχή της όταν ήταν 14 χρονών σε κατασκήνωση με Τουρκοκυπρίους στη Σουηδία και η πρώτη φορά που άκουσε για την «σφαγή της μπανιέρας»

>> Το «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά» και η δικαιοσύνη για όλα τα εγκλήματα

// Κυκλοφορούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες δολοφόνοι του θείου της, Δώρου Λοΐζου;

>> Το ΑΚΕΛ στήριξε την τροπολογία για τα Οκτωβριανά του 1931 αλλά όχι για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950

// «Όταν έγινε μια σύγκρουση μεταξύ των βουλευτών μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μια λογομαχία, κάποιοι πάνω στον εξώστη είχαν χαρακτηριστικά κάνει κάποια επιφωνήματα. Ήταν ένας πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ ο οποίος γύρισε και είπε πάνω στον εξώστη, "έτους φασίστες". Του λέω εγώ "καλά γνωρίζετε τον κύριο που αποκαλέσατε ως φασίστα;". Μου λέει "όχι", του λέω "να σας πω εγώ ποιος είναι". Και του είπα "ο κύριος είναι ένας εκ των εκφωνητών του Πολυτεχνείου". Δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε οτι δεν μπορούμε να ταμπελώνουμε τη διαφορετική άποψη με φράσεις που μας βολεύουν.»

>> Τα «εμπλεκόμενα συμφέροντα» του Βάσου Λυσσαρίδη, οι ιστορικές σχέσεις της ΕΔΕΚ με τον Αραβικό Κόσμο και η σημερινή Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

// Η ανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

>> Οι πολιτικές προβλέψεις του Βάσου Λυσσαρίδη

// «Τα παιδιά μας ζούν ένα αθέατο πόλεμο με πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις σε αυτά.»

>> Τα οξύμωρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων και οι φιέστες των πανηγυρισμών Ομόνοιας και Ανόρθωσης

// «Έζησα τη συζήτηση στη Βουλή για το coronapass»

>> «Ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες δεν ξέρουν πόση είναι η κάλυψη, η ανοσία που σου παρέχει το εμβόλιο από τον ιό. Ήδη κάποιες εταιρείες μιλάνε για τρίτο εμβόλιο. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η εμβολιαστική κάλυψη.»

// «Εγώ λέω ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ούτε ο έμμεσος. Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι ειλικρινής με τον κόσμο. Φαίνεται πως εξασφαλίζεται μια ανοσία, αλλά είναι αβέβαιη πόση είναι. »

>> Οι παρενέργειες των εμβολίων και η αφαίρεση του ιστορικού εμβολιασμού από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας

// Τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ στην πολιτική των περιοριστικών μέτρων

>> Με την πανδημία ανακαλύψαμε ότι και άλλες χώρες είναι σε πολύ δυσχερέστερη κατάσταση από εμάς

// Η «θετική ατζέντα» της ΕΕ για τη μετανάστευση, η «εισαγωγή ξένου φτηνού εργατικού δυναμικού για εκμετάλλευση» και ο ρόλος της Τουρκίας στο «δουλεμπόριο»

>> Πως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες φόρτωσαν το βάρος της μετανάστευσης σε Ιταλία-Ελλάδα-Κύπρο-Μάλτα

// «Κάποιες χώρες τώρα πρωτοστατούν ώστε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων από την FRONTEX και να μπουν ΜΚΟ για την φύλαξή τους. Υπάρχει θέση τώρα ότι πρέπει να φύγει η FRONTEX διότι ακριβώς εξωθεί προς την επαναπροώθηση των μεταναστευτικών ροών.»