Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ξεσκεπάσματα #009: «Θα γίνουμε μειονοτικό κόμμα Ελλήνων αν συνεχίσει έτσι η ροή της ιστορίας» - Ελένη Θεοχάρους

Η Δρ Ελένη Θεοχάρους μίλησε στα «Ξεσκεπάσματα #009» για το πώς προσπαθούν κάποιοι να τετραγωνίσουν τον κύκλο στο Κυπριακό γεφυρώνοντας την ιδέα των «δύο κρατών», της «χαλαρής ομοσπονδίας», της «πολιτικής ισότητας» και της «κυριαρχικής ισότητας». Προειδοποιεί έντονα πως οι Έλληνες κινδυνεύουν να γίνουν μειονότητα στην Κύπρο αν συνεχίσει έτσι η ροή της ιστορία και οι υποχωρήσεις. Ανέπτυξε το όραμά της για την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη, με καινοτόμες ιδέες για την γεωργία και την «τουριστική γεωπολιτική» της Ανατολικής Μεσογείου. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που ξεκίνησε από το Κυπριακό, πέρασε μέσα από τους αμπελώνες της Λεμεσού και την κουμανταρία για να αναλύσουμε με πολιτικο-ιατρικούς όρους τον κορωνοϊό και να τελειώσουμε στους αμπελώνες των Αρμενίων του Αρτσάχ.

Η ένατη εκπομπή «Ξεσκεπάσματα», το «πειραματικό» νέο podcast της «Σημερινής Online», εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Ένατη προσκεκλημένη: Δρ Ελένη Θεοχάρους, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας, Αλληλεγγύη.

>> Υποψήφια βουλευτής και όχι «βουλεύτρια»

// «Η τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν επιτηδευμένως ουδέτερη και ξεπερνούσε σίγουρα τους όρους εντολής του ως θεματοφύλακας των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

>> Για κάποιους είναι «λατρευτή» η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, «πάμε μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας»

// Η «Συμφωνία Γ' Βιέννης» και η απειλή του «Σχεδίου Γκιουνές»

>> Ο Τατάρ έφερε τα «δύο κράτη» ως «πλασιέ της Άγκυρας» αφού έχουν τα κεκτημένα της Διζωνικής

// Πολιτική ισότητα, κυριαρχική ισότητα, δύο κράτη, συνομοσπονδία: Ο τετραγωνισμός του κύκλου

>> Δημοψήφισμα και ο οδοστρωτήρας του κυπριακού λαού

// «Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν εναντίον του Σχεδίου Ανάν κατά 57%. Είναι οι έποικοι που πέρασαν το Σχέδιο Ανάν στα κατεχόμενα. Καταλάβαιναν ότι αυτό το σχέδιο ήταν ο μόνιμος διαχωρισμός. Δεν νομίζω ότι δεν έχουν και αυτοί ανθρωπιστικά αισθήματα. Άνθρωποι είναι, συμπολίτες μας είναι, Κύπριοι είναι. Δεν ήθελαν να γυρίσουν στα Βρέτσια, στον Μούτταλλο, στα χωριά τους, στα Τσιφλικούθκια στη Λεμεσό; Γιατί να μην το θέλουν; Είναι τόποι, είναι αγάπες, είναι ο λαός μας που είναι δεμένος με τη γη του.»

>> «Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι υπό διωγμόν βρίσκονται όλοι όσοι αισθάνονται Έλληνες σε αυτό το νησί. Είναι μίασμα για πολλούς Κύπριους να λες ότι είμαι Έλληνας, να αισθάνεσαι ότι είσαι Έλληνας.»

// Κάποιοι ξεσκίζουν σελίδες από την κυπριακή ιστορία, «προδότες» οι ήρωες της ΕΟΚΑ και η τουρκική προπαγάνδα

>> «Αν συνεχιστεί αυτό το βιολί να ξέρετε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε μειονοτικό κόμμα Ελλήνων εδώ στην Κύπρο. Και αυτό να το θυμάστε που σας το λέω, την ώρα που σας το λέω, αν συνεχιστεί η ροή της ιστορίας χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, με κατοχύρωση των πολιτισμικών μας δικαιωμάτων και των γλωσσικών μας δικαιωμάτων, να αισθανόμαστε αυτό που μας επιτρέπει η Παιδείας μας και που είμαστε, ε, κάποια στιγμή θα είμαστε μειονοτικό κόμμα Ελλήνων.»

// Πολλοί ξεχνούν πως το Κυπριακό υπήρχε πριν την εισβολή - Ο στρατοκρατούμενος θύλακας Κιόνελι-Τζιάους-Αγύρτας και τα κονβόις των Ηνωμένων Εθνών

>> Πολλοί θέλουν λύση Ομοσπονδίας για να επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες σε κατεχόμενα και Τουρκία

// Ως Ευρωβουλευτής κατάφερε να φύγει η αναφορά σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σε έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία και την επέβαλαν ξανά άλλοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές

>> Γροθιά στο στομάχι το βίντεο για τις πολιτογραφήσεις

// Οι επενδύσεις που δεν έγιναν για αειφόρο ανάπτυξη

>> Μόνο με νόμο θα αντιστραφεί η καταστροφή γεωργικής γης - Το παράδειγμα του Ισραήλ

// Ο κίνδυνος της οικονομικής εξάρτησης από τον «ένα πνεύμονα του τουρισμού»

>> Το έγκλημα εις βάρος του τόπου από το ξερίζωμα των αμπελιών και η πανάρχαια κυπριακή κουμανταρία της Λεμεσού

// Η τουριστική γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου και οι «παμπορκές» εκτός Ευρώπης

>> Οικοτουρισμός και ιατρικός τουρισμός

// «Δεν είναι η ιατρική που έχει εισβάλει στην πολιτική αλλά είναι αυτή που έχει υποχωρήσει»

>> Τι ρόλο παίζει η Επιστημονική Ομάδα; Με ποια κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις;

// «Δεν πήρα απάντηση αν υπάρχουν επιδημιολόγοι στην ομάδα που συμβουλεύει τον Υπουργό Υγείας»

>> Κάποιοι θησαυρίζουν από τον κορωνοϊό

// Φαίνεται ο ιός να εξασθενεί με τον καιρό αλλά και το εμβόλιο ήταν μια σημαντική λύση, είδα τι γίνεται στην Υποσαχάρια Αφρική

>> «Διατηρώ μια επιφυλακτικότητα όσον αφορά την τεχνολογία δύο εμβολίων mRNA διότι δεν ξέρω μακροπρόθεσμα τι μπορεί να παραχθεί.»

// «Είμαστε εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο καθένας θα πρέπει να κατανοήσει από μόνος του ότι οφείλει να κάνει το εμβόλιο και να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του.»

>> Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και γιατί φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για στείρωση ή μείωση και έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού

// Η αγάπη της Ελένης Θεοχάρους προς το Αρμενικό Έθνος

>> Το αρχαίο ελληνικό όνομα του Αρτσάχ και η αζερο-σοβιετική καταπίεση

// «Έζησα με τον λαό του Αρτσάχ όσα ήθελα να ζήσω με τον δικό μας λαό. Το έπος της απελευθέρωσης. Το έζησα από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα.»

Υποστηρίξτε τη