Συνεντεύξεις

Ξεσκεπάσματα #010: «Οι Αρμεναίοι δεν ήταν ποτέ βάρος στην Κύπρο» - Ρόζαλη Γκοργκοριάν

Στην τελευταία συνέντευξη στα «Ξεσκεπάσματα #010», συζητήσαμε με την Ρόζαλη Γκοργκοριάν, υποψήφια βουλευτή της ΔΗΠΑ, για το Κυπριακό, την ιστορία του κυπριακού Κέντρου και την ανάγκη μιας μέσης λύσης μεταξύ τυφλού φανατισμού και «δεν ξεχνώ». Γιατί ο κόσμος δεν πειθαρχούσε πάντα στα μέτρα κατά του κορωνοϊού και η αίσθηση του «ινδικού χοιρίδιου» σε σχέση με τον εμβολιασμό. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για της μακραίωνες ιστορικές σχέσεις Ελλήνων-Αρμενίων στην Κύπρο που άγγιξε ζητήματα ταυτότητας, εξωτερικών σχέσεων, ακόμα και θεολογίας. Οι ευκαιρίες για την Κύπρο μέσα από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Η δέκατη εκπομπή «Ξεσκεπάσματα», το «πειραματικό» νέο podcast της «Σημερινής Online», εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Δέκατη προσκεκλημένη: Ρόζαλη Γκοργκοριάν, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας, ΔΗΠΑ.

>> Τι ωθεί μια 28χρονη να εμπλακεί στην πολιτική και μάλιστα με ένα νέο κόμμα όπως την ΔΗΠΑ;

// Το πολιτικό στίγμα της ΔΗΠΑ, η ιδεολογία του Κέντρου, η μακαριακή κληρονομιά και οι ιστορική αναφορά στην Δημοκρατική Παράταξη του 1976 του Σπύρου Κυπριανού.

>> Κεντρώος χώρος, ρεαλισμός και οι διαφορές με το ΔΗΚΟ και οι κόντρες που οδήγησαν στις αποχώρησαν

// Ποια είναι η άποψη της ΔΗΠΑ πάνω στο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των Κυπρίων και της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού;

>> Η εκτίμηση για την Άτυπη Πενταμερή και η δύσκολη θέση για την διαπραγμάτευση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

// «Αν θα πάμε σε νέα διαπραγμάτευση πρέπει να πάμε με ισχυρές απόψεις, να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, να μην μπορούν, όταν πάμε εκεί, να λένε αυτοί μαύρο και εμείς άσπρο. Διότι και μεταξύ μας δεν φαίνεται να έχουμε μια απόφαση κοινή.»

>> Η σχέση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων με την ματιά μιας Αρμενοκύπριας

// Το ζήτημα του φανατισμού στην κυπριακή κοινωνία και ο ρόλος της Παιδείας. Η εμπειρία της διδαχής της ιστορίας σε ένα αρμενικό Δημοτικό

>> Η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των απλών ανθρώπων και η εμπειρία με τους Τουρκοκύπριους

// «Ξέρω ιστορίες που ήταν Ελληνοκύπριος ενάντια σε Τουρκοκύπριο που ήταν φίλοι και κρύβονταν και έκαναν πως δεν έβλεπαν ο ένας τον άλλο και πήγαιναν παρακάτω.»

>> Πώς αμβλύνουμε καταστάσεις για να μην καταρρεύσει μια λύση και μπορεί η επαναπροσέγγιση να λύσει τον γόρδιο δεσμός;

// «Μια λύση δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα μεταβατικό στάδιο. Μπορεί να πάει και χρόνια.»

>> Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η ανάγκη της Τουρκίας να απολογηθεί

// Η χρυσή τομή μεταξύ φανατισμού και "δεν ξεχνώ" και το διαδικτυακό μπούλινγκ από Αζέρους και Τούρκους

>> Οι Αρμένιοι της Κύπρου, οι αριθμοί τους σήμερα και η γεωγραφική διασπορά τους στις ελεύθερες περιοχές

// Η ταυτότητα των Αρμεναίων, η αφομοίωση με τους Έλληνες

>> «Οι Αρμεναίοι δεν ήταν ποτέ βάρος στην Κύπρο. Αντιθέτως, προσφέραμε.»

// «Έχω δεχτεί λίγο ρατσιστικό μπούλινγκ, αλλά δεν με κρατά πίσω.»

>> Η θρησκεία των Αρμενίων της Κύπρου και οι δογματικές διαφορές

// Η δυσκολία στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, οι τεράστιοι αριθμοί και το καθήκον του ανθρωπισμού και της βοήθειας

>> «Έχω πάει στο Ακάκι. Αντιλαμβανόμαστε ως ΔΗΠΑ στο πρόβλημα και προσπαθούμε να καταλάβουμε και εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.»

// Η διαχείριση του κορωνοϊού και μερικές ασάφειες στα μέτρα κατά του κορωνοϊού

>> «Δεν μπορείς να έρθεις να επιβάλλεις πράγματα πάνω στους ανθρώπους γιατί όπως και οποιοσδήποτε άνθρωπος, άμα του πεις μην κάνεις κάτι, η λέξη μην ακυρώνεται και κάνει αυτό που του είπες να μην κάνει. Είναι και θέμα ψυχολογίας αυτό.»

// «Το τι έγινε με τους ποδοσφαιρικούς πανηγυρισμούς αμέσως μετά το λόκνταουν είναι προκλητικό για τον κόσμο, προκαλείς κόσμο να πάει εναντίον σου.»

>> Πολύς κόσμος νιώθει guinea pig για τον εμβολιασμό και πρέπει να γίνει σεβαστό το ότι κάποιοι θέλουν να περιμένουν

// Υπάρχει κάποια πίεση για έμμεσο εμβολιασμό

>> Οι «βιαστικές άδειες» για τα εμβόλια και η ευθύνη του κράτους

// Οι μειώσεις των ρύπων, η Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο

>> «Αν πάρουμε το Green Deal σωστά τώρα θα αρχίσουμε να δημιουργούμε νέες δουλειές και θα έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

// Τα φωτοβολταϊκά, τα λάθη στο επενδυτικό πρόγραμμα και η προοπτική της γεωργίας της Κύπρου