Υγεία

Άνοιξε ο δρόμος για ανθρωποζωικές χίμαιρες στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «ύπαρξης μιας νέας Γουχάν», υπενθυμίζοντας οι πειραματισμοί της Κίνας με χιμαιρικούς ιούς (με αμερικανική χρηματοδότηση) ίσως μας έδωσαν τον κορωνοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα, και αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους $250 δισεκατομμυρίων για το νόμο The Endless Frontiers Act που πέρασε από την αμερικανική Γερουσία πριν περίπου μια βδομάδα.

Στόχος του νόμου είναι η προβολή αναδυόμενων τεχνολογιών ούτως ώστε η Κίνα να μην προσπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις.

Μία από αυτές έχει να κάνει με πειράματα σύνθεσης ανθρώπινων και ζωικών κυττάρων για την δημιουργία «χίμερων». Η λογική πίσω από τα πειράματα είναι πως αυτές οι χίμερες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την πρώιμη γενετική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέους τρόπους για να θεραπεύσουν ασθένειες.

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές προσπάθησαν να απαγορεύσουν μερικούς τύπους χιμαιρικών πλασμάτων αλλά η τροπολογία τους δεν πέρασε.

Η παρουσιάστρια του «Fox News» Tammy Bruce ανέφερε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «ύπαρξης μιας νέας Γουχάν», υπενθυμίζοντας οι πειραματισμοί της Κίνας με χιμαιρικούς ιούς (με αμερικανική χρηματοδότηση) ίσως μας έδωσαν τον κορωνοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα, και αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Είπε πως οι Δημοκρατικοί «θα έχουν αίμα στα χέρια τους» αν δεν σταματήσουν την έρευνα και την χρηματοδότηση πειραματισμών με υβρίδια ανθρώπου-ζώου.

Ανέφερε πως και ο Πρόεδρος Ομπάμα απαγόρευσε τα πειράματα Gain-of-Function στις ΗΠΑ, αλλά βρέθηκε τρόπος να μεταφερθούν τα χρήματα στην Γούχαν της Κίνας για την συνέχιση τέτοιων πειραμάτων (με τον κίνδυνο διαρροής) σε κορωνοϊούς.

Η Bruce ανέφερε επίσης πως η Κίνα ήδη πειραματίζεται για το θέμα των ανθρωποζωικών χίμερων και μάλιστα δημιούργησαν έμβρυα που ήταν κατά το ένα μέρος άνθρωποι, κατά το άλλο πίθηκοι και έμειναν ζωντανά για 20 μέρες.

digital-blog_PICCININIpatricia_TheYoungFamily2002_BendigoAG_003-1024x677.jpg

Σχολιάζοντας την απόφαση η Paulina Enck στο «The Federalist», ανέφερε πως η αδυναμία της Γερουσίας να σταματήσει την εξέλιξη είναι «μια επίθεση στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής».

«Οι Γερουσιαστές Mike Braun, Steve Daines, Joni Ernst, Jim Inhofe και James Lankford πρότειναν μια τροπολογία στον νόμο Endless Frontier Act που θα απαγόρευε τη χρήση ή την ανάπτυξη ανθρωποζωικών χίμαιρων με την τιμωρία ποινικής κατηγορίας. Οι μόνες εξαιρέσεις που δόθηκαν θα επέτρεπαν έρευνα για την βοήθεια σε μεταμόσχευση οργάνων. Η τροπολογία έχασε με 49-48.

Όπως έχουν τα πράγματα, η έρευνα για χίμαιρες ανθρώπων-ζώων απαγορεύεται από το να λαμβάνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά διαπερνά με ελάχιστο έλεγχο σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά εργαστήρια.

32 Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσσου, υπό την ηγεσία των Braun και Chris Smith, έγραψαν επιστολή στον Διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health - NIH) Δρ Francis Collins, εκφράζοντας την "ανησυχία" τους για την έρευνα στις χίμαιρες ανθρώπων-ζώων τόσο σε ηθικό, όσο και σε πραγματιστικό επίπεδο. Έθεσαν επίσης διάφορα ερωτήματα για το πως το NIH σχεδιάζει να ρυθμίσει μια τόσο ηθικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας Βλαστικών Κυττάρων (International Society for Stem Cell Research - ISSCR) εξέδωσε νέους κανονισμούς για το πως μεγαλώνει μια χίμαιρα. Από τη στιγμή που το NIH δεν έχει καθιερώσει ακόμα τους δικούς τους κανονισμούς, είναι αυξημένη η πιθανότητα ότι θα ακολουθήσει αυτούς του διεθνούς οργανισμού.

Η ISSCR έχει ειδικούς κανόνες για το πως μπορούν να αναπτυχθούν τα χιμαιρικά κύτταρα, βασισμένα κυρίως στο που και στο γιατί τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα εισάγωνται σε μη-ανθρώπινα έμβρυα, μεγαλώνουν και τυγχάνουν πειραματισμού χωρίς την πρόθεση ανάπτυξης ανθρώπινης ζωής.

"Η ανατροφή ανθρωποζωικών χιμαιρών όπου μπορούν να υπάρξουν ανθρώπινα γεννητικά κύτταρα" και "η μεταφορά χιμαιρικών εμβρύων ανθρώπων-ζώων σε μια ανθρώπινη μήτρα ή μήτρα πιθήκου ... δεν επιτρέπονται", καθώς μια τέτοια έρευνα "στερείται πειστικής επιστημονικής λογικής ή είναι ηθικά ανησυχητική".

Ωστόσο, "η in vitro καλλιέργεια χιμαιρικών εμβρύων (ανθρώπινα κύτταρα σε μη-ανθρώπινα έμβρυα)", όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά αφήνεται να γίνει με ελάχιστη επίβλεψη, καθώς τέτοια έρευνα είναι "ανακοινώσιμη, αλλά δεν εξετάζεται τυπικά από μια εξειδεικευμένη διαδικασία επίβλεψης". Ο συγκεκριμένος προσδιορισμός που δίνεται από το ISSCR είναι πως πρέπει "να μην υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ανθρώπινου κυήματος ή εμβρύου" με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Διάφορες οργανώσεις τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης αυτής της πρακτικής ούτως ώστε να διατηρηθεί η αγιότητα της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένων των March for Life Action, Family Research Council, Concerned Women of America, National Right to Life, US Conference of Catholic Bishops, White Coat Waste και Charlotte-Lozier Institute. Εναντίον της έρευνας με χίμαιρες τοποθετήθηκε και η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), εξισώνοντάς την με άλλες μορφές πειραματισμού σε ζώα.»