Διευρύνεται ο διάλογος γύρω από το νέο νομοσχέδιο Ποινικής Δικαιοσύνης ανηλίκων

Αντιδράσεις από συνδικαλιστικό όργανο αστυνομικών για πρόνοιες του νέου Νόμου σχετικά με την Ποινική Δικαιοσύνη ανηλίκων. Αντίθεση στον ορισμό αστυνομικών ως επιμελητών ανηλίκων. Συνέδριο στην ΑΔΕ Πάφου για το ίδιο θέμα.

Χρονίζει η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της Ποινικής Δικαιοσύνης με τρόπο που να την κάνει πιο φιλική προς τα παιδιά, αφού συζητείτο από το 2014. Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, στις 8 Απριλίου, ψηφίστηκε ο νέος νόμος, ο οποίος ωστόσο «δυστυχώς έφερε τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας σε δύσκολη θέση».

Αυτά αναφέρει ανοιχτή επιστολή της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» προς την Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, υπογεγραμμένη από τον Νίκο Λοϊζίδη, Εκπρόσωπο Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «ενώ ο νομοθέτης όρισε ότι ο Επιμελητής θα πρέπει να είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι των Σωμάτων Ασφάλειας, αποφασίστηκε η ανάθεση σε Αστυνομικούς των καθηκόντων Επιμελητή».

Σύμφωνα με την «Ισότητα», «το σοβαρότερο πρόβλημα της απόφασης αυτής είναι ότι οι Αστυνομικοί δεν διαθέτουν ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε σχετικό γνωστικό πεδίο, κάτι το οποίο τους καθιστά μη κατάλληλους να αναλάβουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Με ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης διάρκειας δύο μόνον ημερών οι Αστυνομικοί δεν καθίστανται ειδικοί».

Εκφράζεται επίσης το παράπονο ότι είναι «ανεπίτρεπτο το ότι δεν ζητήθηκαν οι απόψεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Μελών των Σωμάτων Ασφαλείας πριν από τη λήψη τέτοιας απόφασης, που επηρεάζει ουσιωδώς τα καθήκοντα και τις ευθύνες των εργαζομένων/Αστυνομικών που θα αναλάβουν αυτόν τον ρόλο».

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι «η πολιτική ή διοικητική απόφαση που ορίζει τους Αστυνομικούς ως Επιμελητές ανηλίκων παραβατών με μια μονοκονδύλια, επείγει να τροποποιηθεί άμεσα. Πρέπει να σώσουμε παιδικές ψυχές πρέπει να προσληφθούν εξειδικευμένα άτομα να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Τα Μέλη της Αστυνομίας θα χάσουν την αξιοπιστία τους. Το να θεωρούμε τον Αστυνομικό του σήμερα ως δάσκαλο, λογιστή, δικηγόρο, Επιμελητή ανηλίκων, ψυχολόγο, ιατρό με ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις είναι πολύ μεγάλο ατόπημα. Άλλο Αστυνομικός και άλλο Επιστήμονας με ισχυρή κατάρτιση σε σχετικό γνωστικό πεδίο».

Κλείνοντας, αναφέρει πως η «Ισότητα» αναμένει «άμεση αντίδραση με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Νομικών. Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι ότι οι Αστυνομικοί δεν θα αναπληρούν όλα τα κενά της Πολιτείας».

Η επιστολή της «Ισότητας» συνοδεύεται από αναλυτική έκθεση επιχειρημάτων (παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου).

Συνέδριο στην ΑΔΕ Πάφου

Για το ίδιο θέμα διεξήχθη τη περασμένη Δευτέρα συνέδριο στην Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, Μιχάλης Ιωάννου, το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν αξιωματικοί, σταθμάρχες της ΑΔΕ Πάφου, απασχόλησε το θέμα της επεξήγησης της νέας νομοθεσίας για προστασία των ανήλικων παιδιών κάτω των 18 χρόνων όσον αφορά θέματα σύλληψης και κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια κατά την διάρκεια διερεύνησης μιας υπόθεσης που είναι ύποπτη.

Στο συνέδριο υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες σειρά ερωτημάτων που απαντήθηκαν, συνέχισε. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου διευκρινίστηκε ότι ανήλικοι κάτω των 18 χρόνων δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια όπως οι υπόλοιποι κρατούμενοι, παρόλο που υπάρχουν ξεχωριστά κρατητήρια για τους ανηλίκους, αλλά θα περιορίζονται σε χώρο στον οποίο θα υπάρχει επιτήρηση από αστυνομικούς. Σύλληψη για πολύ σοβαρά αδικήματα θα γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη.

Επιπρόσθετα ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως, όπως τους αναφέρθηκε, οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται από δικηγόρο και αν αρνείται η οικογένεια να ορίσει δικηγόρο λόγω μη οικονομικής δυνατότητας, η Αστυνομία θα ορίζει δικηγόρο ο οποίος θα πληρώνεται από το κράτος.

Είπε ακόμη, πως δεν νοείται πλέον με τον Νόμο αυτό να ανακρίνεται ανήλικος χωρίς την παρουσία του δικηγόρου του, του γονέα του, προσθέτοντας πως έχουν οριστεί επιτηρητές, οι οποίοι θα επιβλέπουν το έργο της Αστυνομίας για το κατά πόσο τηρούνται οι πρόνοιες του Νόμου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου ανέφερε πως αναμένουν από σήμερα ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι πρόνοιες του Νόμου, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα κατά την παρουσίαση τέτοιων υποθέσεων στο Δικαστήριο.

Αναλυτική έκθεση «Ισότητας»

iso1.JPG

iso2.JPG

iso3.JPG