Αναλύσεις

Φίλιπ Κρίστοφερ, Μενέντεζ και τουρκο-διζωνική

Δυστυχώς, για 47 χρόνια, η μόνη… «διαφώτιση» που γίνεται προς τους ξένους είναι ακριβώς να μην ξεφεύγουν από την υποστήριξη της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ! Τόσο οι δικοί μας όσο και οι Βρετανοί! Κατά τα άλλα, η λέξη «διαφώτιση» είναι ανύπαρκτη…

Εύχομαι κάποιοι στις ΗΠΑ να μεταφράσουν το άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη «Αγαπητέ κ. Μενέντεζ, με τη διζωνική τερατουργία η Κύπρος θα τουρκέψει...» («Σημερινή», 5 Σεπτεμβρίου 2021).

Στις 30 Αυγούστου 2021, ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Ο Γερουσιαστής Robert Menendez (Ρόμπερτ Μενέντεζ) πράγματι εργάζεται άοκνα για την ανάπτυξη των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων και για την επίλυση του Κυπριακού. Έδωσε υπόσχεση, δεσμεύθηκε είπε, γι’ αυτήν τη σχέση όσο θα είναι Γερουσιαστής και ότι στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να αποχωρεί από το νησί. Όμως, υποστήριξε την επιδιωκόμενη, από την ελληνική πλευρά, λύση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

«Γιατί να μην το κάνει αφού είναι το απελπισμένο λάβαρο των Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ; Αν κάποιος ανέμενε ότι ο Μενέντεζ θα στήριζε άλλη λύση, είναι εκτός πραγματικότητας. Οι ξένοι και ο Μενέντεζ δεν μπορεί να είναι βασιλικότεροι των ηγετών μας», συμπλήρωσε ο Σ. Ιακωβίδης.

Πολύ σωστά τα έγραψε ο Σ. Ιακωβίδης. Δυστυχώς, για 47 χρόνια, η μόνη… «διαφώτιση» που γίνεται προς τους ξένους είναι ακριβώς να μην ξεφεύγουν από την υποστήριξη της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ! Τόσο οι δικοί μας όσο και οι Βρετανοί! Κατά τα άλλα, η λέξη «διαφώτιση» είναι ανύπαρκτη…

Ας πούμε ορισμένα πράγματα, όμως, εδώ για τους νεότερους τουλάχιστον.

Ανεφάρμοστη λύση

29 Αυγούστου 1994 - Ο συμπατριώτης μας Φίλιπ Κρίστοφερ, Ελληνοκύπριος της Αμερικής, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα) και Κερυνειώτης στην καταγωγή, στο Συνέδριο των Αποδήμων στη Λευκωσία, είπε:

«Έχουμε αποτύχει λόγω της πλάνης των κυπριακών κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων. Δυστυχώς, αυτές οι πλάνες έχουν παρουσιάσει μια εικόνα δικοινοτικού προβλήματος και ειλικρινά δημιούργησαν μια εικόνα μιας μη λειτουργικής και ανεφάρμοστης λύσης. Ακούμε λέξεις όπως δικοινοτική, ομοσπονδία, κάτι σαν ομοσπονδία, συνομοσπονδία κ.ά. Έχουμε συγχύσει τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας ανθρώπους και άλλους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αχρείαστους διαλόγους, αχρείαστες κατευθυντήριες δηλώσεις και πρόσφατα με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει να επιστρέψουμε στο πρόβλημα, πίσω στα βασικά που είναι εισβολή και κατοχή. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι ένα θέμα που μπορεί να καταλάβει ο κόσμος ξεκάθαρα και να το υποστηρίξει...».

27 Σεπτεμβρίου 2009: «Μη φυσιολογική η Διζωνική». Ο μ. Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του προς την ομογένεια στη Νέα Υόρκη είπε και γράφτηκε, ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι φυσιολογική για την Κύπρο». Αλλά την υποστηρίζει, είπε τότε, όπως και άλλοι υποστηρικτές της, επειδή την δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος... (Όχι ο λαός, ο Μακάριος!).

21 Αυγούστου 2017 - Ο Κερυνειώτης Φίλιπ Κρίστοφερ, ως πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και πάλιν στο Συνέδριο των Αποδήμων, τα είπε καθαρά και δημόσια. Κάλεσε για ανατροπή με απευθείας συστάσεις προς τον τότε Υπ. Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, για πραγματική αλλαγή στρατηγικής απορρίπτοντας τη Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία. Απαίτησε πίστη προς το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των κατεχομένων και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι δι-κοινοτικό, όπως το κατήντησαν οι διαπραγματεύσεις από το 1977. Αλλά θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομου εποικισμού, παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, εθνοκάθαρσης, καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς… («Σημερινή», 3.9.2017, «Σαν όαση στην έρημο ο Φ. Κρίστοφερ» https://simerini.sigmalive.com/article/2017/9/1/san-oase-sten-eremo-o-ph-kristopher/).

Μάρτιος 2015 - Δύο χρόνια ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στις ΗΠΑ και απευθυνόμενος στον τελευταίο, είπε μεταξύ άλλων:

«…Το δικό μας κόμμα είναι η Κύπρος», και εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί, παρά τις προσπάθειές των, δεν κατόρθωσε η ομογένεια να αλλάξει την πάγια πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Το μόνο που επιτύχαμε είναι να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση να συμβάλει στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Όμως δεν κατορθώσαμε να αλλάξουμε την πολιτική της στο Κυπριακό», είπε.

Και γιατί δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν την αμερικανική πολιτική;

Και αυτό παρόλο που στις ΗΠΑ, αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν παραρτήματα κυπριακών πολιτικών κομμάτων να ελέγχουν, όπως κάνουν στο ΗΒ. Στο ΗΒ όλοι οι πρόεδροι των παραρτημάτων κομμάτων είναι και… αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας!

Παρ’όλη όμως την ξεκάθαρη θέση του Φίλιπ Κρίστοφερ εναντίον της ΔΔΟ, τόσο η Ομοσπονδία Κυπρίων στις ΗΠΑ όσο και η ΠΣΕΚΑ (ειδικά η ΠΣΕΚΑ που υποτίθεται συντονίζει τον Κυπριακό Αγώνα) παραμένουν ακατανόητα εγκλωβισμένες στις θέσεις των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων. Δηλαδή στον σκόπιμο βρετανο-τουρκικό διζωνικό εγκλωβισμό της φωνής της Διασποράς μας. Και έτσι ενσυνείδητα ή ασυνείδητα εξουδετέρωσαν την ελεύθερη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ φωνή της Διασποράς.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που δεν κατάφεραν στις ΗΠΑ να αλλάξουν την αμερικανική πολιτική έναντι του Κυπριακού. Αφενός επειδή η αμερικανική πολιτική ακολουθεί την πολιτική του βρετανικού Φόρεϊν Όφις και, αφετέρου, επειδή και οι δικές μας οργανώσεις ακολουθούν την πολιτική της εκάστοτε κυπριακής Κυβέρνησης!

Πάντοτε έλεγα ότι ο μόνος τρόπος να ταρακουνηθεί το Φόρεϊν Όφις από τη γνωστή φιλο-τουρκική του θέση είναι να απολέσει τη συμπαράσταση που απολαμβάνει από την Ουάσιγκτον στα εκάστοτε σχέδιά της. Αυτήν τη σημαντικότατη διαφορά δεν έχουν αντιληφθεί οι συμπατριώτες μας στις ΗΠΑ. Ό,τι μπορούν να το πετύχουν. Φτάνει να απεγκλωβιστούν από την υποταγή τους στις εκάστοτε διζωνικές κυπριακές κυβερνήσεις. Μόνον τότε θα κάνουν την ανατροπή και θα βοηθήσουν και τις συνειδήσεις του Ελληνισμού, στην Κύπρο, Ελλάδα και Αποδημία.

Διαφώτιση Γερουσιαστών

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ έχει άριστες θέσεις για το Κυπριακό. Και γνωρίζει τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, όπως και πολλές άλλες πολιτικές φυσιογνωμίες στην αμερικανική πολιτική ζωή. Οφείλουν να τους διαφωτίζουν σωστά. Αγνοώντας τις αποτυχημένες για 47 χρόνια διζωνικές κυπριακές κυβερνήσεις. Εξηγώντας τους τι πράγματι σημαίνει βρετανο-τουρκική ΔΔΟ, για να μην πέφτουν σε τέτοιες παγίδες οι άνθρωποι. Να τους εξηγήσουν, έστω και τώρα, ότι η ΔΔΟ είναι η ταφόπετρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως έγραψε ο Σ. Ιακωβίδης:

«Η Κύπρος, διά της τουρκοδιζωνικής, θα μετατραπεί σε ένα ελεεινό, οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας. Σε διάστημα λιγότερο των 20 χρόνων θα εκτουρκιστεί και θα εξισλαμιστεί. Ήδη αλλοιώνεται ο δημογραφικός χαρακτήρας της. Ακούει έστω και ένας από τους ανεπαρκείς ηγέτες αυτού του δύσμοιρου τόπου;

»Αναστασιάδης, Νεοφύτου, Στεφάνου και Παπαδόπουλος έμειναν αγκιστρωμένοι στην τουρκοδιζωνική, επειδή η εκκωφαντική πολιτική ανεπάρκειά τους δεν τους επιτρέπει, πρώτον, να απορρίψουν, έστω και τώρα, την τουρκοδιζωνική και, δεύτερον, να χαράξουν μία νέα στρατηγική απελευθέρωσης, δι’ όλων των μέσων και με κάθε κόστος.

»Βολεύονται με την τουρκοδιζωνική. Και, βολευόμενοι, συνεργούν ανέμελα στην εκκόλαψη του εκτουρκισμού και εξισλαμισμού της Κύπρου».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, όμως, ως Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, δεν βολεύεται με την τουρκοδιζωνική. Και το είπε δημόσια και επανειλημμένα. Άρα δεν μαστίζεται από «εκκωφαντική πολιτική ανεπάρκεια», όπως τους «πολιτικούς» στη Λευκωσία, που τρέμουν να ενοχλήσουν τον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή! Ο οποίος ενεργεί ως… αποικιακός κυβερνήτης!

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ και οι υπόλοιποι ηγέτες των ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ έχουν την ελευθερία να χαράξουν μια νέα στρατηγική απελευθέρωσης. Να απαιτήσουν από την αμερικανική κυβέρνηση να παύσει να συμπορεύεται με το βρετανικό Φόρεϊν Όφις. Και από τους Γερουσιαστές, όπως τον κ. Μενέντεζ, να αποσύρουν και εκείνοι την υποστήριξή τους σε μια τέτοια λαιμητόμο για την ΚΔ, μια τερατουργία που θα τουρκέψει την πατρίδα μας.

Δεν αρκεί να μας τα λένε, όσο ωραία και να ακούγονται, σε συνεντεύξεις και στα Συνέδρια των Αποδήμων. Τα οποία κατήντησαν εδώ και δεκαετίες ακόμα μια κοροϊδία εις βάρος των προσφύγων μας…

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ ειδικά, ως Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, και Κερυνειώτης, φέρει το βάρος της ευθύνης για τη νέα στρατηγική που πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει. Ας την ξεκινήσει, λοιπόν…