Συνεντεύξεις

«Το ΓεΣΥ ήταν, είναι και θα παραμείνει μονοασφαλιστικό»

Ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ μίλησε στη «Σ» για τα ανοικτά κεφάλαια του ΓεΣΥ, τα ΤΑΕΠ, την εξαγορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αλλά και τις μη εγγεγραμμένες ειδικότητες στο ΓεΣΥ

Ο εκμηδενισμός των καταχρήσεων που εντοπίζονται αλλά και η διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων συμβαίνουν, στο πλαίσιο πάντα της ορθής λειτουργίας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), φαίνεται πως αποτελούν προτεραιότητα για τον νέο Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού, Σταύρο Μιχαήλ.

Ως γνήσιος οικονομολόγος επισημαίνει πως πρέπει να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για να υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός τον επόμενο χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα ΤΑΕΠ, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως ο στόχος είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΑΕΠ σε κάθε επαρχία προς διευκόλυνση των ασθενών.

Η εμπειρία του σε θέματα προϋπολογισμών, καθώς επίσης και η γενική διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών, είναι τα όπλα του νέου Προέδρου του ΟΑΥ, που ρίχνεται στη μάχη την ώρα που ο Οργανισμός δέχεται πυρά.

Όπως τονίζει άλλωστε ο ίδιος, η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μέχρι και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του Οργανισμού με στόχο το κοινό καλό.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ.jpg


Ποιοι οι στόχοι για τη θητεία σας;

Οι στόχοι μου αντικατοπτρίζουν το όραμα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Κύριος στόχος να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, στο πλαίσιο πάντα που το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, για να μπορέσει να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Γνωρίζω πολύ καλά πώς πρέπει να λειτουργεί ένας οργανισμός, κάτι που θα συμβάλει στη διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

Η προϋπηρεσία μου και η εμπλοκή μου σε πολλούς προϋπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών μού επιτρέπουν να μελετώ τις δραστηριότητες και τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε οργανισμό.

Στόχος μου είναι, όπως εργάστηκα για 41 χρόνια στη δημόσια υπηρεσία, έτσι και τώρα να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον και κυρίως να προσφερθεί στους Κύπριους πολίτες αυτό που τους αξίζει, μια υπηρεσία η οποία να δίνει υπηρεσίες υγείας ποιοτικές και αναβαθμισμένες.

Τι πρόκειται να γίνει με τα ΤΑΕΠ που απασχολούν εδώ και καιρό τον Οργανισμό;

Έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για τα ΤΑΕΠ. Θέλουμε να υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΑΕΠ σε κάθε επαρχία. Πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα και συμβάσεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν τα ΤΑΕΠ στις ανάγκες των νοσηλευτηρίων, επίσης εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητά τους. Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες, θα δούμε τι χρειάζεται να δώσουμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποια νοσηλευτήρια, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Ο Γ. Εισαγγελέας ανέφερε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο “twitter” πως προσπαθείτε να μετατρέψετε το ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό. Ποια η δική σας θέση;

Με τον Οδυσσέα έχω μία άριστη συνεργασία από το παρελθόν και θα έχουμε και τώρα ελπίζω. Δηλώνω απερίφραστα ότι είναι μονοασφαλιστικό το ΓεΣΥ, δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του και να γίνει κάτι άλλο. Έγιναν κάποιες κινήσεις και ίσως δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις, εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Είναι σωστό, όμως, να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα. Το ΓεΣΥ αγαπήθηκε από τον κόσμο και θα προσπαθήσουμε να το βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα για το καλό των πολιτών, να αφαιρέσουμε όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν.

Όσον αφορά την υπόθεση των γιατρών που βρίσκονται ήδη στις δικαστικές αίθουσες*, επειδή παρείχαν υπηρεσίες σε νοσηλευτικό Ίδρυμα, συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, ενώ οι ίδιοι όχι, θεωρείτε πως είναι παράνομο όπως έχει γνωματεύσει ο Γ. Εισαγγελέας;

Ο Οργανισμός πήρε γνωμάτευση από τους δικούς μας νομικούς συμβούλους για το θέμα. Γι' αυτό πηγαίνουμε στα δικαστήρια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάνε αλλού οι συγκεκριμένοι γιατροί, να ανοίξουν έναν δικό τους χώρο ή να μεταφερθούν σε νοσηλευτήρια που δεν είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ ή, γιατί όχι, να συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να μη θέλουν το ΓεΣΥ, οι οποίοι θέλουν αλλαγές που να διαφοροποιούν τη βάση του Συστήματος. Εμείς έχουμε στόχο και σκοπό να εργαζόμαστε στη βάση ενός νόμου, ο οποίος καθορίζει και τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Τασσόμαστε υπέρ των αλλαγών που θα βελτιώνουν το Σύστημα και όχι που θα το ξηλώνουν.

Τι προβλέπεται να γίνει με τις ειδικότητες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ;

Το ΓεΣΥ δέχεται την είσοδο όλων των ειδικοτήτων, θέλουμε όλες οι ειδικότητες να δοθούν στους δικαιούχους. Αυτό είναι μια στρέβλωση που θέλουμε να αλλάξουμε.

Ο τομέας των φαρμάκων απασχολεί αρκετό κόσμο, που αδημονεί να ενταχθούν στους καταλόγους τα σκευάσματα που χρειάζεται. Τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα αυτό;

Για να ενταχθούν στον κατάλογο τα φάρμακα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο Οργανισμός εργάζεται πολύ γι' αυτό. Περίπου 40 με 45 εκατομμύρια νέα καινοτόμα σκευάσματα έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους και ο Οργανισμός εργάζεται να εντάξει όσο πιο πολλά καινοτόμα φάρμακα μπορεί, πάντα στη βάση του προϋπολογισμού, για να μη διασαλευτεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε καινούργια σκευάσματα, τα οποία σήμερα χορηγούνται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας στο ΓεΣΥ.

Είναι μια συνεχής διαδικασία η ένταξη θεραπειών στο ΓεΣΥ και η ένταξή τους επιτυγχάνεται μόνο αφού ετοιμαστούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα και καθοριστούν όλες οι απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς μας, να εντάξουμε θεραπείες στο Σύστημα, για να μην ταλαιπωρούνται με άλλες διαδικασίες.

Ποια η σχέση σας με ΟΣΑΚ και Υπουργείο Υγείας;

Από την πρώτη μέρα έχω κάνει διάφορες συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Θα δω όλους τους εμπλεκόμενους, ΚΕΒΕ, παρόχους υπηρεσιών υγείας, οργανωμένους ασθενείς, πολιτικά κόμματα, εργοδότες, συντεχνίες εργαζομένων και όσους εμπλέκονται για να έχω μία σφαιρική εικόνα πώς θα συνεχίσουμε τη διόρθωση των στρεβλώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σήμερα συνεργασία και επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί συντελεί ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση του ΓεΣΥ και μάλιστα σε συχνά διαστήματα. Θα ακούσω τις θέσεις όλων για να σχηματίσω δική μου εικόνα για την κατάσταση γύρω από το ΓεΣΥ.

Στη Βουλή ειπώθηκε το θέμα εξαγοράς των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάτω από έναν αγοραστή, ξένο επενδυτή, που θα μπορούσε να χαράξει πολιτική στον τομέα της υγείας. Ποια η δική σας θέση ως Οργανισμός;

Οι όποιες εξαγορές γίνονται ,περνούν από τις αρμόδιες Αρχές. Αν αλλάξει ο ιδιοκτήτης του νοσηλευτηρίου, εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους για το καλό των πολιτών και του Συστήματος. Αντιλαμβάνομαι, ως οικονομολόγος, την ανησυχία του κόσμου, όμως η πολιτεία θα φροντίσει το θέμα βάσει νόμου. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και σίγουρα θα δούμε το θέμα και με τους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού όπου παραστεί ανάγκη.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο που ανησυχεί ότι το ΓεΣΥ κινδυνεύει είτε να γίνει πολυασφαλιστικό είτε να καταρρεύσει;

Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει ως μία κατάκτηση του Οργανισμού. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να γίνει ακόμα καλύτερο για τον Κύπριο πολίτη.

Είναι και θα παραμείνει μονοασφαλιστικό, εμείς είμαστε άλλωστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο. Θέλουμε οι πολίτες να λαμβάνουν από εμάς τη σωστή πληροφόρηση. Πιστεύω ότι αν όλοι εργαστούμε προς το δημόσιο συμφέρον, το ΓεΣΥ όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Και όλοι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους.



*Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη, 3/11, ο ΟΑΥ έθεσε εκτός νοσοκομείων του ΓεΣΥ όλους τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα. Ο Οργανισμός, σε επιστολή του προς τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, ανέφερε πως τίθεται σε ισχύ η σχετική εγκύκλιος και ότι η παρουσία εκτός ΓεΣΥ ιατρών στις εγκαταστάσεις τους απαγορεύεται. Όσον αφορά την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, το Δικαστήριο στην τελευταία του συνεδρία ανέβαλε την απόφασή του στο αίτημα γιατρού προς αναστολή της σχετικής εγκυκλίου του ΟΑΥ, για τις 24 Νοεμβρίου.


Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ

Το θρίλερ για τον διορισμό του νέου Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έλαβε τέλος και στο τιμόνι του Οργανισμού βρίσκεται από τις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ.

Ποιος είναι όμως ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ και ποιο το όραμα και οι στόχοι του για τον Οργανισμό;

Ο κ. Μιχαήλ ήταν ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών. Γεννήθηκε στην πόλη του Ζήνωνα το 1957 και σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα.

Εργάστηκε στη Στατιστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών ως Οικονομικός Λειτουργός, όπου υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της δομής του Υπουργείου. Το 1988, με υποτροφία του Fulbright τριών μηνών, μετέβη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσιγκτον, όπου ειδικεύτηκε στα Δημόσια Οικονομικά. Η 17χρονη εκτέλεση καθηκόντων ως Διευθυντής του Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ορόσημο στην επαγγελματική του πορεία.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Οκτωβρίου 2022, διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Η θητεία του κ. Μιχαήλ λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2023.