Συνεντεύξεις

Άννα Ιωαννίδου: Η κυπριακή λογοτεχνία μπορεί να κτίσει ένα δικό της αναγνωστικό κοινό στο εξωτερικό

Είναι διαφορετική η εμπειρία μιας Έκθεσης από την επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο εξηγεί στη «Σ» η Συνιδρύτρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού

Ένα τριήμερο γεμάτο ιστορίες, γνώση και ψυχαγωγία βρίσκεται σε εξέλιξη μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά από την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, μέχρι και σήμερα Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στη Λεμεσό. Το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί μέσα από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων της αρεσκείας του, να δει ζωντανές συνεντεύξεις ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου και να χαρεί την παιδική σκηνή μαζί με ευχάριστες δραστηριότητες. Μέσα σε αυτό το κλίμα φιλαναγνωσίας και πολιτισμού, η Συνιδρύτρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, Άννα Ιωαννίδου, μιλά στη «Σ» για την εμπειρία που αποκομίζει όποιος έχει επισκεφθεί την Έκθεση Bιβλίου, αλλά και το τι νέο προστίθεται φέτος.

Πόσο διαφορετική είναι η Έκθεση Bιβλίου φέτος σε σύγκριση με πέρυσι; Τι αλλάζει, τι καινούργιο έρχεται και τι παραμένει ίδιο;

Όλοι οι τομείς της Έκθεσης είναι φέτος διευρυμένοι. Το συνέδριο από τρίωρο έχει γίνει ολοήμερο, καλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερη θεματολογία που αφορά τη βιομηχανία και τα τεκταινόμενα στον πολύ μεγάλο κόσμο του βιβλίου. Οι ξένοι από το εξωτερικό προέρχονται από δέκα χώρες, οι εκθέτες έχουν διπλασιαστεί, ενώ φέτος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν μεταξύ περίπου 100 εκδηλώσεων. Στην πρώτη μας προσπάθεια δοκιμάσαμε και, βλέποντας την ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση του βιβλιόφιλου κοινού της Κύπρου στις δράσεις μας, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Καινούργια προσθήκη η διεύρυνση της παιδικής σκηνής σε παιδική και νεανική με νέες, ενδιαφέρουσες δράσεις για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Καινούριο επίσης στοιχείο η προσθήκη εξειδικευμένων εργαστηρίων. Μερικά από τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, ενώ άλλα θα επιμορφώσουν τους συμμετέχοντες επαγγελματίες με λύσεις και εισηγήσεις για βελτίωση των επιχειρήσεών τους. Καινούργιο στοιχείο είναι επίσης η πολυπολιτισμική γωνιά στην παιδική και νεανική σκηνή με αφηγήσεις σε πέραν των 10 γλωσσών και η συμπερίληψη δράσεων σε ξένες γλώσσες στις σκηνές της Έκθεσης. Η Κύπρος είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και η Λεμεσός ίσως ακόμη περισσότερο. Η ένταξη δράσεων στην Έκθεση που στοχεύουν στη συμπερίληψη διαφόρων χωρών και η αλληλεπίδραση μεταξύ των επισκεπτών είναι για μας σημαντική προσθήκη. Εν πολλοίς όλα έχουν αλλάξει, όλα έχουν επαυξηθεί με κύριο άξονα και γνώμονα ο κόσμος του βιβλίου στην Κύπρο να μπορεί να απολαύσει ένα πλούσιο και γεμάτο τριήμερο. Ίδια παραμένει η δέσμευση και η αγάπη της ομάδας της Έκθεσης για το βιβλίο και τους στόχους της Έκθεσης.

Ποιο είναι το προφίλ των συμμετεχόντων και των επισκεπτών της φετινής Έκθεσης;

Οι συμμετέχοντες στο επαγγελματικό συνέδριο είναι φέτος 38 (σε σχέση με 10 πέρυσι). Προέρχονται από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή και έχουν σαφώς χρόνια εμπειρίας στον κλάδο του βιβλίου. Σε ό,τι αφορά τους εκθέτες, φέτος θα είναι διπλάσιοι από πέρυσι. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα επόμενα αγαπημένα τους βιβλία μέσα από μια σαφώς μεγαλύτερη συλλογή τίτλων. Ας μην ξεχνάμε ότι στις Εκθέσεις, οι εκθέτες εκδότες παρουσιάζουν βιβλία τους που ίσως να μην τα βρίσκει κανείς πια στα βιβλιοπωλεία ή ίσως να υπάρχει μόνο περιορισμένος αριθμός αντιτύπων. Είναι διαφορετική η εμπειρία μιας Έκθεσης από την επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο. Η προσθήκη συγκεκριμένων θεματικών στην κεντρική ατζέντα, όπως η ένταξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκδοτική αλυσίδα, η εξέταση του φαινομένου της εκλαϊκευμένης επιστήμης και των ακουστικών βιβλίων, ξεπερνά τα πλαίσια του λογοτεχνικού κόσμου και ενδιαφέρει ένα σαφώς πιο διευρυμένο κοινό.

Ποιο είδος βιβλίου έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και προσελκύει το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων;

Στις Εκθέσεις και στα Φεστιβάλ Βιβλίου ανοικτά για το ευρύ κοινό προεξάρχουσα θέση και τιμητική έχουν πάντα τα παιδικά βιβλία. Είναι πάντοτε εντυπωσιακή η απήχηση της οποίας απολαμβάνει το παιδικό βιβλίο και η αγάπη με την οποία τα μικρά παιδιά αγκαλιάζουν αυτήν τη μορφή διασκέδασης. Ίσως γιατί τα εξώφυλλα είναι πάντα ευφάνταστα, πολύχρωμα και ευφυή, ίσως γιατί οι ιστορίες οδηγούν σε κόσμους μαγικούς και φανταστικούς, ίσως γιατί το παιδικό βιβλίο είναι συνήθως μια αγαπημένη στιγμή της οικογένειας, όπου γονείς και παιδιά θα περάσουν όμορφες ώρες ταξιδεύοντας. Όπως και να ’χει, το παιδικό βιβλίο πάντα είναι πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βιβλία για ενήλικες δεν έχουν απήχηση. Ξεχωρίζουν επίσης τα βιβλία αυτοβελτίωσης, τα βιβλία ιστορίας, ειδικά αυτά που αφορούν την Κύπρο, αλλά και η λογοτεχνία, τοπική και ξένη.

Μέσα από αυτήν τη γιορτή βιβλίου, τι μηνύματα στέλνει εκτός συνόρων η κυπριακή βιομηχανία βιβλίου;

Η κυπριακή βιομηχανία του βιβλίου έχει να προτάξει αρκετό και σημαντικό έργο, δυσανάλογο θα έλεγα για τα μεγέθη του τόπου μας, ειδικά έχοντας κατά νουν ότι είμαστε μια αγορά που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμπλουτίζεται από την σαφώς μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας. Βασικός άξονας της Έκθεσής μας είναι η διεύρυνση της διασύνδεσης αυτής της βιομηχανίας και των ανθρώπων της με τις αγορές της περιφέρειας. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Έκθεση Λεμεσού με ανάλογες Εκθέσεις του εξωτερικού δείχνουν ότι η κυπριακή βιομηχανία του βιβλίου και κατ’ επέκτασιν η κυπριακή λογοτεχνία είναι εδώ και έχει πολλά να προσφέρει και να εξελίξει. Σε έναν κόσμο που ψάχνει διαρκώς να βρει κάτι νέο να διαβάσει, μια νέα ξεχωριστή φωνή, θεωρώ ότι η κυπριακή λογοτεχνία μπορεί να κτίσει ένα δικό της αναγνωστικό κοινό στο εξωτερικό.