Συνεντεύξεις

«Η Κούβα αξίζει να ζήσει καλύτερα χωρίς τον αποκλεισμό»

Ο πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, Angel Gustavo Suarez Cordero, μιλά στη «Σ» για τις επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο κατά της χώρας του, τις σχέσεις Κύπρου - Κούβας, ενώ μας εξηγεί γιατί η Κούβα αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη

Με τη χαρακτηριστική φράση - σύνθημα ότι «η Κούβα αξίζει να ζήσει καλύτερα χωρίς τον αποκλεισμό», αναφέρεται στο χρονίζον ζήτημα του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά των Κουβανών, ο Πρέσβης Angel Gustavo Suarez Cordero. Ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο μιλά στη «Σημερινή» για τις επιπτώσεις του 60χρονου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ για τη χώρα, για τις σχέσεις Κύπρου - Κούβας, ενώ, μεταξύ άλλων, μας εξηγεί γιατί η χώρα του αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη.

Κύριε Πρέσβη, την εποχή της διακυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όλος ο κόσμος πίστευε ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της χώρας σας θα τερματιζόταν. Τι συνέβη και η πρωτοβουλία του Προέδρου Ομπάμα δεν απέδωσε;

Η διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκίνησε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στην ιστορία των δύο χωρών. Στις 17 Δεκεμβρίου 2014, η Κούβα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 2016, για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν κατά την ετήσια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης για το ψήφισμα που η χώρα μου υποβάλλει κάθε χρόνο κατά της μονομερούς, γενοκτονικής και απάνθρωπης πολιτικής εμπορικού, οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε ότι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο αποκλεισμός της Κούβας έπρεπε να αρθεί, αλλά δεν ήταν εντελώς στο χέρι του. Ως εκ τούτου, εφάρμοσε μια σειρά μέτρων για να μετριάσει τις επιπτώσεις του αποκλεισμού, ο οποίος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, συνέχισε να πλήττει την κουβανική οικονομία. Τι συνέβη με την πρωτοβουλία του Ομπάμα; Στις 16 Ιουνίου 2017, ο επίσης πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε μνημόνιο, με το οποίο καταργήθηκαν μονομερώς οι περισσότερες από τις προόδους που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα. Κατάργησε επίσης την προεδρική οδηγία που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων και καθιέρωσε μια νέα εχθρική πολιτική απεριόριστης κλιμάκωσης και επιθετικότητας. Η πολιτική του Τραμπ κατά της Κούβας εντάθηκε το 2019. Ενώ ο COVID-19 στοίχισε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο και επίσης στην Κούβα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμάκωσε την πολιορκία εναντίον της χώρας μου σε μια ακραία διάσταση, πιο σκληρή και απάνθρωπη, για να προκαλέσει σκόπιμα τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις κουβανικές οικογένειες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ εγκρίθηκαν περισσότερα από 243 καταναγκαστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας.

Οι συσσωρευμένες ζημιές σε περισσότερα από 60 χρόνια αποκλεισμού φτάνουν τα 154 δισεκατομμύρια 217 εκατομμύρια δολάρια, σε τρέχουσες τιμές και, σε αξία χρυσού, ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο 391 δισεκατομμύρια 111 εκατομμύρια, ένα εκατομμύριο εκατομμύρια 391 δισεκατομμύρια 111 εκατομμύρια. Θα πρέπει,, λοιπόν να αναρωτηθούμε πώς θα ήταν η χώρα μας χωρίς τον αποκλεισμό και τι φοβούνται οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μιαν απάνθρωπη, γενοκτονική και εγκληματική πολιτική όπως ο αποκλεισμός εναντίον μιας μικρής χώρας με υπανάπτυκτη οικονομία.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν, δυστυχώς, δεν έχει δική της πολιτική για την Κούβα, συνεχίζοντας την απάνθρωπη πολιτική της "μέγιστης πίεσης" που καθιερώθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Είδαμε να γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμη πολύ περιορισμένης φύσης, την προσαρμογή ορισμένων παράλογων περιορισμών στις πτήσεις των ΗΠΑ προς την Κούβα, την αποστολή εμβασμάτων και τις προξενικές διαδικασίες. Οι δράσεις αυτές δεν τροποποιούν σε καμία περίπτωση την οικονομική, εμπορική ή χρηματοπιστωτική πολιτική ή τα μέτρα. Ο εξαιρετικά αυστηρός αποκλεισμός εξακολουθεί να αποτελεί το κεντρικό στοιχείο που καθορίζει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών μας στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της συντριπτικής νίκης με 185 ψήφους υπέρ της άρσης του αποκλεισμού κατά της Κούβας και μόνο δύο κατά: "Η κυβέρνηση της Κούβας είναι πρόθυμη να προχωρήσει προς μια καλύτερη κατανόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτύξει πολιτισμένες και συνεργατικές σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και χωρίς υπονόμευση της κυριαρχίας μας".

4.12 ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΡΙΣ.jpg

«Οι συσσωρευμένες ζημιές σε περισσότερα από 60 χρόνια αποκλεισμού φτάνουν τα 154 δισεκατομμύρια 217 εκατομμύρια δολάρια, σε τρέχουσες τιμές και, σε αξία χρυσού, ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο 391 δισεκατομμύρια 111 εκατομμύρια, ένα εκατομμύριο εκατομμύρια 391 δισεκατομμύρια 111 εκατομμύρια»

Η χώρα σας είναι μια μικρή ειρηνική χώρα χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της και χωρίς ρωσική στρατιωτική παρουσία, οπότε δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος είναι ο λόγος για τη συνέχιση του αμερικανικού εμπάργκο κατά της χώρας σας επί τόσα χρόνια;

Φαίνεται απίστευτο ότι στον 21ον αιώνα μιλάμε ακόμη για δημοκρατία και η εξωτερική πολιτική της μεγαλύτερης γνωστής αυτοκρατορίας στη σύγχρονη ιστορία αιωρείται πάνω από μια μικρή χώρα, επειδή επέλεξε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Είναι η ιστορία του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Είναι η ιστορία ενός λαού με μια θριαμβευτική Επανάσταση στην εξουσία, που αποφάσισε να επιλέξει τον δρόμο του για το κοινό καλό όλων και για την πλήρη αξιοπρέπεια όλων των Κουβανών.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το κουβανικό καθεστώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού. Τι έχετε να πείτε σχετικά με αυτό;

Ο αποκλεισμός δεν είναι η αιτία όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η Κούβα, αλλά δεν θα ήταν ειλικρινές να αρνηθούμε τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις του και να μην αναγνωρίσουμε ότι είναι η κύρια αιτία των στερήσεων, των ελλείψεων και των δεινών των κουβανικών οικογενειών. Είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομία μας και η πιο κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ενός λαού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τα πιο ισχυρά μέσα ενημέρωσης και τις ηγεμονικές πλατφόρμες ψηφιακής τεχνολογίας και τα χρησιμοποιούν σε μια σφοδρή επικοινωνιακή εκστρατεία παραπληροφόρησης και δυσφήμισης κατά της Κούβας. Το να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην αναγνωρίζουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί σε μια χώρα όπως η Κούβα είναι μια πλάνη.

Η Κούβα είναι ένας λαός που μεταμορφώνεται καθημερινά στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, ευημερούντος και βιώσιμου έθνους - στην ανάπτυξη του "σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης". Στην οποία υποστηρίζουμε την αυξανόμενη συμμετοχή των νέων μας και όλων των πολιτών στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαδικασίες του έθνους, όπως αποδεικνύεται από τη διαδικασία διαβούλευσης και την επακόλουθη έγκριση του νέου Οικογενειακού Κώδικα με λαϊκό δημοψήφισμα. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην αποκέντρωση της οικονομίας και στην ενίσχυση των σοσιαλιστικών κρατικών επιχειρήσεων - έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις. Η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, η μηχανοργάνωση της κοινωνίας και η κοινωνική επικοινωνία ενισχύονται ως πυλώνες της διαχείρισης της κουβανικής κυβέρνησης - παρέχονται μεγαλύτερες ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Όλα αυτά, μαζί με τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής φροντίδας, των υψηλών προτύπων στην εκπαίδευση και της επιστημονικής, τεχνικής και βιοτεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις ατομικές ελευθερίες στην Κούβα και δεν έχουν ανατρέψει τους περιορισμούς που βλάπτουν άμεσα τους Κουβανούς επιχειρηματίες σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η φιλοξενία ή οι υπηρεσίες. Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφερόταν πραγματικά για την ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση των Κουβανών, θα μπορούσε να άρει τον αποκλεισμό. Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφήσει τον λαό μας να ζήσει ειρηνικά, γιατί η Κούβα αξίζει να ζήσει καλύτερα χωρίς τον αποκλεισμό.

«Σας προσκαλώ όλους στις 19 Δεκεμβρίου να απολαύσετε λίγη από την κουλτούρα, τη μουσική και την παράδοση της Κούβας κατά την παρουσίαση του διάσημου κουβανικού μουσικού συγκροτήματος "El Sepeteto Santiaguero" κατά τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Λευκωσίας»

Οι Κουβανοί γιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην αρχή της πανδημίας η χώρα σας ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που έστειλε επιστημονικές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες και βοήθησε τα θύματα της πανδημίας. Ποια ήταν η αντίδραση της Ευρώπης;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, που έπληξε τον κόσμο, περισσότερες από 58 ταξιαρχίες Κουβανών γιατρών "Henry Reeve" προσέφεραν τη βοήθειά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης για να σταματήσουν την προέλαση του νέου κορωνοϊού σε περισσότερα από 40 έθνη. Στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας COVID, που είχε πλήξει την Ιταλία με χιλιάδες θανάτους, οι Κουβανοί γιατροί, με μεγάλο πνεύμα θυσίας, έδειξαν στον κόσμο τι σημαίνει αλληλεγγύη και φιλία. Οι πιο πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, η Λομβαρδία και το Πιεμόντε, υποδέχθηκαν το κουβανικό υγειονομικό προσωπικό, το οποίο ήταν πρόθυμο να δώσει την ίδια του τη ζωή για να σώσει χιλιάδες ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον COVID-19.

Η Ιταλία και η Κούβα είχαν πάντα στενές σχέσεις. Η Κούβα δεν περίμενε τίποτε σε αντάλλαγμα από την Ευρώπη με την αποστολή βοήθειας αλληλεγγύης, αλλά οι Ιταλοί πολίτες ανταπέδωσαν τη χειρονομία και μαζί με τις κυβερνήσεις των περιοχών αυτών λάβαμε αναλώσιμα υλικά, σύριγγες και άλλα ιατρικά είδη, στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας και όταν οι ΗΠΑ έσφιξαν τον αποκλεισμό τους, μη επιτρέποντας στην Κούβα ούτε καν να αγοράσει τις σύριγγες για τους εμβολιασμούς μας. Για όλα αυτά ο λαός μας θα είναι πάντα ευγνώμων.

Επίσης, στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, οι Κουβανοί επιστήμονες μάς έσωσαν, με τη δημιουργία 5 εμβολίων κατά του COVID19 (Mambisa, Abdala, Soberana 01, Soberana 02 και Soberana Plus), τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ, αλλά έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και έχουν αναγνωριστεί από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Φαρμάκων της Λευκορωσίας, του Ιράν, της Συρίας, του Βιετνάμ, της Νικαράγουα, του Μεξικού, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών.

Να αναφέρω σε όλους τους φίλους μου, ότι τα παιδιά μου (Alejandra και Alejandro) συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή των Soberana 02 και Soberana Plus. Μας φρόντισαν καλά οι επιστήμονες και το υγειονομικό προσωπικό που συμμετείχε στη δοκιμή και ως γονείς είχαμε εμπιστοσύνη στην αξία της επιστήμης που αναπτύχθηκε στην Κούβα. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα μεταδοτικό συμβάν στην οικογένεια με το COVID-19, ενώ τα εμβόλια παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα 91,2%.

Οι σχέσεις Κύπρου - Κούβας

Ένα μήνυμα προς τον κυπριακό λαό;

Στις 22 Νοεμβρίου η Κούβα και η Κύπρος τίμησαν την 62η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αυτή ήταν μια στιγμή κατά την οποία επικυρώσαμε τη βούληση να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Θα ήθελα να εκφράσω την πιο ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς όλους τους Κυπρίους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν με πολλή αγάπη σε αυτές τις αιώνιες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Σε κάθε τόπο που επισκέπτομαι εισπράττω με θέρμη την αγάπη ενός λαού για τη χώρα μου και φυσικά αυτό μας γεμίζει με υπερηφάνεια, αλλά και με τη δέσμευση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτούς τους δεσμούς, γιατί η Κύπρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Κούβα θα είναι πάντα στο πλευρό της.

Θα ήθελα να μεταφέρω τα καλύτερα στον κυπριακό λαό αυτά τα Χριστούγεννα και στην αρχή του νέου έτους. Η ειλικρινής αγάπη του κουβανικού λαού και ιδιαίτερα η δική μου, που βρήκα στην Κύπρο μια θερμή και φιλόξενη υποδοχή. Τους θερμότερους χαιρετισμούς μας στον καθένα από εσάς.

Ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο

Κατά καιρούς η Πρεσβεία της χώρας σας στην Κύπρο διαφημίζει ότι η Κούβα θεωρείται ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Τι την κάνει ξεχωριστή και διαφορετική από άλλους τουριστικούς προορισμούς;

Αυτό που κάνει την Κούβα τον καλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο είναι οι άνθρωποί της. Ο ίδιος λαός, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, στέκεται όρθιος με ευγένεια για να αναδεικνύει πάντα τον καλύτερο πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορία του. Αυτός ο λαός που υποδέχεται χαμογελαστά όλους τους επισκέπτες για να δείξει την ιστορία και τους θριάμβους του, αλλά και που αναγνωρίζει τα λάθη του.

Δεν είναι μόνο η περιήγηση στα πανέμορφα μέρη της διεθνώς αναγνωρισμένης γεωγραφίας της Κούβας, αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων της σε κάθε τόπο όπου φτάνει ο τουρίστας. Αυτό που κάνει την Κούβα έναν απαράμιλλο τουριστικό προορισμό είναι η γνώση ότι μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς περπατώντας στους δρόμους της.

Η κουβανέζικη μουσική είναι αναμφίβολα μια παγκόσμια αναφορά και η εύρεση αυτών των διαφορετικών ηχοχρωμάτων σε κάθε γωνιά της Κούβας: στην παλιά Αβάνα, στο σπίτι της trova στο Santiago de Cuba, στο Mejunje στη Villa Clara, στα σπίτια της μουσικής, στα θέατρα, στα καρναβάλια σε όλο το νησί ή απλώς στον τοίχο του Malecón, είναι κάτι που επίσης καθορίζει την Κούβα.

Η Κούβα είναι Αυθεντική, είναι Μοναδική στον συνδυασμό γεύσεων, αρωμάτων και παραδόσεων, που επιτρέπουν στον τουρίστα να απολαύσει την ομορφιά της. Φανταστείτε να περπατάτε σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου και στη συνέχεια να ανακαλύπτετε το εξαιρετικό ρούμι που περνάει από τα χέρια τόσων πολλών Κουβανών. Ή απλώς να επισκεφθείτε μια φυτεία καπνού στο Pinar del Rio και στη συνέχεια να δοκιμάσετε τον καλύτερο καπνό στον κόσμο.

Σας προσκαλώ όλους στις 19 Δεκεμβρίου να απολαύσετε λίγη από την κουλτούρα, τη μουσική και την παράδοση της Κούβας κατά την παρουσίαση του διάσημου κουβανικού μουσικού συγκροτήματος "El Sepeteto Santiaguero" κατά τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Λευκωσίας.

Θεωρείτε ότι ο αριθμός των τουριστών -ιδίως των Ευρωπαίων τουριστών- που επισκέπτονται την Κούβα είναι ικανοποιητικός;

Η Κούβα είναι προετοιμασμένη να δεχθεί περισσότερο τουρισμό, το ιστορικό μας ρεκόρ ξεπερνά τις 4.750.000 τουριστικές επισκέψεις πριν από την πανδημία COVID19. Και από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις ξενοδοχειακές μας δυνατότητες και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, για να είναι της υψηλότερης ποιότητας και επιπέδου, ώστε ο ταξιδιώτης που φτάνει να μπορεί να απολαύσει τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις, αλλά και τις άριστες ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Αν ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν σήμερα στην Κούβα δεν είναι αρκετός, είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να προωθούμε τον τουρισμό μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, ώστε να παρακινηθούν περισσότεροι ταξιδιώτες να μας επισκεφθούν.