Ανθρώπινες Ιστορίες

Πέραν των 100 σκυλιών κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα ξανά

Το καταφύγιο σκύλων «Hope for Homeless» αντιμετωπίζει πλέον άμεση απειλή επιβίωσης

Στους πέντε δρόμους κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά περισσότερα από 100 σκυλιά που φιλοξενούνται σε καταφύγια σκύλων στους Αγίους Τριμιθιάς, το ένα εκ των οποίων είναι το «Hope for Homeless».

Η Νάντια Νικολάου μαζί με τον σύζυγό της Μάριο Θεοδώρου -έχουν ιδρύσει το συγκεκριμένο καταφύγιο σκυλιών στους Αγίους Τρυμιθιάς, στη Λευκωσία πριν από εφτά χρόνια- αντιμετώπιζαν εδώ και μήνες την απειλή της έξωσης από το υποστατικό που ενοικίαζαν. Μάλιστα, στο παρελθόν ζητήθηκε (με πρωτοβουλία του Κόμματος για τα Ζώα) από την Κυβέρνηση η παραχώρηση χαλίτικης γης για εγκατάσταση του καταφυγίου. Ωστόσο η διευθέτηση δεν κατέστη δυνατή και το «Hope for Homeless» βρίσκεται πλέον ενώπιον νέων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται και φιλοξενεί τα αδέσποτα ζώα, δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του ατόμου με το οποίο είχε συναφθεί συμφωνία ενοικίου τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για συνεννόηση με τους νέους διαχειριστές, ώστε να καταστεί εφικτή η παραμονή του καταφυγίου στον χώρο για ορισμένο διάστημα, οι ιδιοκτήτες του «Hope for Homeless» απειλούνται με άμεση έξωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη διασφάλιση της τύχης των αδέσποτων ζώων.

Το ιστορικό του προβλήματος και οι προσπάθειες συνεννόησης

Η διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη του 2021, όταν οι ιδιοκτήτες του καταφυγίου ενημερώθηκαν για το νέο καθεστώς του ακινήτου. Έκτοτε βρίσκονταν σε επικοινωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία, ζητώντας την παράταση της ενοικίασης μέχρι να καταστεί εφικτή η μετακίνησή τους σε νέο χώρο. Από τον Δεκέμβριο του 2021, μάλιστα, ζητούσαν να πληροφορηθούν το οφειλόμενο ποσό και τον τρόπο καταβολής του, με τη διαχειρίστρια εταιρεία να δείχνει θετική διάθεση για διευθέτηση του ζητήματος.

Όπως πληροφορείται η «Σ», έγινε προφορική συνεννόηση μεταξύ της Νάντιας Νικολάου και εκπροσώπου των διαχειριστών του τεμαχίου για διευθέτηση του ενοικίου. Ζητήθηκε, μάλιστα, η παρουσίαση της έγκρισης του «Hope for Homeless» στο μητρώο σωματείων και ιδρυμάτων, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για το ποσό του ενοικίου (28 Ιανουαρίου 2022).

Ακολούθως, η διαχειρίστρια εταιρεία ζήτησε την αποστολή των αποδεικτικών είσπραξης του προηγούμενου ιδιοκτήτη για το σχετικό ενοίκιο που καταβαλλόταν. Τα αποδεικτικά απεστάλησαν και η παραλαβή τους γνωστοποιήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο ζητείτο επίσης πληροφόρηση σχετικά με την σύσταση του «Hope for Homeless» και τις ενδεχόμενες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Τα δεδομένα έδειχναν ότι το ζήτημα οδηγείτο σε διακανονισμό, καθώς εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας επικοινώνησε εκ νέου με τους ιδιοκτήτες του καταφυγίου, ζητώντας την αναλογική καταβολή του οφειλόμενου ενοικίου για τον Δεκέμβριο του 2021 (καθώς το ποσό για τις 15 πρώτες μέρες του συγκεκριμένου μήνα θα καταβαλλόταν στον προηγούμενο ιδιοκτήτη). Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου ζήτησαν διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο καταβολής και το οφειλόμενο ποσό. Σε απαντητικό μήνυμα των διαχειριστών επισημάνθηκε ότι αναμενόταν από το λογιστήριο της εταιρείας να διευκρινιστεί το οφειλόμενο ποσό που αναλογούσε στον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να προχωρήσουν οι οφειλέτες στην πληρωμή. Επιπλέον, στο ίδιο μήνυμα διευκρινιζόταν ότι η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει με τραπεζικό έμβασμα, παρέχοντας πληροφορίες για τον τρόπο διασαφήνισης της ταυτότητας του καταθέτη.

hfh20220217c.jpg


Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν πριν λίγες ημέρες. Παρά τις προσπάθειες των ιδιοκτητών του καταφυγίου για συνεννόηση και αντίθετα με την φαινομενική ανταπόκριση των διαχειριστών (με τις εκ μέρους τους διαβεβαιώσεις για μελλοντικές διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο πληρωμής του ενοικίου), το «Hope for Homeless» απειλείται με άμεση έξωση. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες του καταφυγίου στις 16 Φεβρουαρίου 2022 έλαβαν επιστολή από δικηγορικό γραφείο, ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία χαρακτηρίζονται ως «παράνομοι χρήστες ακινήτου», το οποίο κατέχεται και/ή χρησιμοποιείται αυθαίρετα, χωρίς σύναψη συμφωνίας για ενοικίαση με τον ιδιοκτήτη. Κατά συνέπεια ζητείται όπως η κατοχή του ακινήτου παραδοθεί στους ιδιοκτήτες μέχρι την 9η Μαρτίου 2022. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούνται με μέτρα εναντίον τους.

hfh20220217b.jpg


Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών του καταφυγίου (οι οποίοι καλούν το κοινό σε συμπαράσταση κατά την καθορισμένη μέρα έξωσής τους), καθώς θεωρήθηκε πως η προηγούμενη συνεννόησή τους με τη διαχειρίστρια εταιρεία αγνοήθηκε και πως, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, ενεργώντας όπως τους ζητήθηκε και προσκομίζοντας όσα έγγραφα απαιτήθηκαν, αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά και αντιδεοντολογικά. Οι συνέπειες, φυσικά, δεν αφορούν άμεσα στους ιδίους, αλλά στα εκατοντάδες ζώα, των οποίων η τύχη πλέον παραμένει επισφαλής.

Σε δηλώσεις της στη «Σ», η Νάντια Θεοδώρου ανέφερε πως οι ιθύνοντες «πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ζωντανές ψυχές. Θα έρθουν να μας βγάλουν έξω! Τα σκυλιά μας διασώθηκαν μία φορά από τους δρόμους, δεν θέλουμε να καταλήξουν και πάλι αδέσποτα ή ακόμα χειρότερα να τα πάρουν για ευθανασία!».