Ανθρώπινες Ιστορίες

Υπόθεση Άννας Φρανκ: Συνεχίζεται η συζήτηση για την προδοσία

Κριτική στα πορίσματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «The betrayal of Anne Frank», σχετικά με την προδοσία της κρυψώνας της οικογένειας Φρανκ

Στις αρχές του έτους είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο της Καναδού συγγραφέα Rosemary Sullivan, με τίτλο «The betrayal of Anne Frank», όπου καταγράφονται τα ευρήματα της εξάχρονης έρευνας. Η εικοσαμελής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον πρώην πράκτορα του FBI Vincent Pankoke, αποτελείτο από ιστορικούς, εγκληματολόγους και αναλυτές δεδομένων. Η έρευνα υπέδειξε ως κύριος ύποπτο για την αποκάλυψη της κρυψώνας τον Εβραίο συμβολαιογράφο Arnold van den Bergh. Βασικό στοιχείο για την εξαγωγή του συγκεκριμένου συμπεράσματος ήταν ανυπόγραφο σημείωμα προς τον πατέρα της Άννας Φρανκ, Όττο, στο οποίο καταονομαζόταν ο Van den Bergh ως πληροφοριοδότης των Γερμανών.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του Associated Press («Dutch publisher pulls Anne Frank betrayal book amid critique», 23 Μαρτίου 2022), ομάδα Ολλανδών ιστορικών δημοσίευσε κριτική για το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας. Συγκεκριμένα, έξι ιστορικοί και ακαδημαϊκοί εξέδωσαν κριτική 69 σελίδων, στην οποία ακυρώνεται, ουσιαστικά, το συμπέρασμα της επιτροπής υπό τον Pankoke.

Σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε από τους Ολλανδούς ιστορικούς, η ομάδα που ερεύνησε τα γεγονότα και κατέληξε στην ενδεχόμενη ευθύνη του van den Bergh, προέβη σε επαγωγικά σφάλματα, εκφράζοντας εκτιμήσεις τις οποίες έθετε ως δεδομένα, πάνω στα οποία έκτιζε επιχειρήματα. «Αυτό καθιστά ολόκληρο το βιβλίο ως έναν χάρτινο πύργο», ήταν το συμπέρασμά τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, ο Ολλανδός εκδότης του βιβλίου της Sullivan απολογήθηκε και ανακοίνωσε ότι θα το απέσυρε από τα βιβλιοπωλεία.