Αναλύσεις

Διπλωματικό cash in: Ανοιχτή τουρκική κεφαλαιοποίηση της δημογραφικής υπερχείλισης των ελεύθερων περιοχών

«Δικοινοτικοποιείται» μέσω τουρκοκυπριακού ΜΟΕ το λαθρομεταναστευτικό: Οι αιτούντες άσυλο ως στρατηγικό όπλο & το εφιαλτικό υβριδικό σενάριο των «πολυκοινοτικών ταραχών»

Οι «εμβολιασμοί» των ελεύθερων περιοχών με λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα εδώ και χρόνια, με απανωτά και αλλεπάλληλα σχεδόν καθημερινά «μπούστερς» παράνομων αφίξεων από ξηρά και θάλασσα από το 2020 και εντεύθεν, έχουν κλονίσει κρίσιμα το ανοσοποιητικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τώρα, με όχημα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η Τουρκία διά του ψευδοκράτους αποπειράται να θερίσει καρπούς από τη θύελλα που έχει σπείρει: Για πρώτη φορά μπαίνει «επίσημα», διά πρότασης σε ΟΗΕ και ΕΕ, η ιδέα της «συνεργασίας» υπό την ομπρέλα του διεθνούς Οργανισμού, για «από κοινού αντιμετώπιση του θέματος της παράτυπης μετανάστευσης».

Δεν είμαστε πλέον στο «παρά πέντε». Το ξυπνητήρι κουδουνίζει. Θα πατήσουμε το snooze και θα γυρίσουμε και πάλι πλευρό;

ΜΟΕ E. Tatar σε ΟΗΕ για αποναρκοθέτηση & μετανάστευση

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (08/07/2022), ο πολιτικός προϊστάμενος του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος που εδρεύει στις παρανόμως κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ersin Tatar, ανέφερε με ανακοίνωσή του ότι υπέβαλε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του ΟΗΕ, «ολοκληρωμένες προτάσεις για την αποναρκοθέτηση του νησιού και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Στο εν λόγω ανακοινωθέν του ο E. Tatar αναφέρει επίσης: «Υπάρχουν σήμερα υποψίες για 29 (ενδεχόμενες) ναρκοθετημένες περιοχές στο νησί της Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Όπως θα θυμόμαστε, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, το 2014, το 2015 και το 2018 καταθέσαμε προτάσεις γι’ αυτόν τον στόχο (της αφαίρεσης των ναρκών). Στην πρώτη μας πρόταση συνεργασίας, την οποία καταθέσαμε σήμερα και η οποία προετοιμάστηκε με τις εντατικές προσπάθειες των αρμόδιων οργάνων μας, μεταφέραμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε ολόκληρο το νησί από τις νάρκες, ξεκινώντας από τη νεκρή ζώνη όπου υπάρχουν τρεις ναρκοθετημένες περιοχές υπό τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής πλευράς και μία υπό τον δικό μας έλεγχο στη νεκρή ζώνη», προσθέτει. Ο E. Tatar είπε πως, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ανέφερε στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη: «Κατέστησα σαφές στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι το προσωπικό μας, το οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει να εργαστεί ταυτόχρονα και στη βάση της αναλογικότητας μέσω ενός μηχανισμού που θα δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στη βάση της ισότητας και με τη συμμετοχή ίσου αριθμού εξουσιοδοτημένου προσωπικού, είναι έτοιμο. Ζήτησα επίσης την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να παρακαμφθεί η αντίσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνεργασία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αποτελεί απειλή τόσο για τον τουρκοκυπριακό όσο και για τον ελληνοκυπριακό λαό».

Γιατί, άραγε, υπάρχει απαίτηση για αποναρκοθέτηση εδαφών κοντά στην Πράσινη Γραμμή -με σοβαρές επιπτώσεις για την άμυνα των ελεύθερων περιοχών- τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί ατύχημα με θύμα λαθρομετανάστες; Πράγμα που αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι οι αφιχθέντες γνωρίζουν πολύ καλά και από πριν από πού θα περάσουν και προς τα πού πάνε.

Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερο πλέον ζήτημα είναι η τοποθέτηση του μεταναστευτικού ως θέματος στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ως δεύτερο τομέα συνεργασίας, «πρότεινα την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος της παράτυπης μετανάστευσης», ανέφερε ο E. Tatar, ο οποίος πρόσθεσε, επίσης, ότι παρουσίασε «την ολοκληρωμένη πρότασή μας, για συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω ενός μηχανισμού συνεργασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που τονίζουμε ιδιαίτερα στην παρούσα πρόταση είναι ότι θα εργαστούμε με τρόπο που δεν θίγει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις».

Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι, «αυτοί οι τομείς συνεργασίας αφορούν και τις δύο πλευρές και θα προσφέρουν απτά οφέλη και στους δύο λαούς με βάση την αρχή win-win». Όπως υποστήριξε ο E. Tatar, με τη δεύτερη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε, «απέδειξα για άλλη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινά έτοιμη να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισα ότι η θετική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε αυτές τις προτάσεις και η συνεργασία μας θα συμβάλει στην πολιτική διαδικασία όσον αφορά την προετοιμασία μιας θετικής βάσης (για τις συνομιλίες). Μέχρι στιγμής έχω προτείνει συνεργασία σε έξι σημαντικούς τομείς που θα προσφέρουν απτά οφέλη και στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής μας. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, είμαστε ειλικρινά έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς».

«Κοινή Επιτροπή για Μεταναστευτικό»: Τ/κ προτάσεις προς Επίτροπο Elisa Ferreira

Τις προτάσεις για συνεργασία σε 4 τομείς δήλωσε ο E. Tatar ότι ανέλυσε στην Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, λέγοντας πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «μια πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων» και πως η ηλεκτρική διασύνδεση του ψευδοκράτους και της «νότιας Κύπρου» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), μέσω της Τουρκίας «θα λύσει τα ενεργειακά προβλήματα σε μεγάλο βαθμό και στον βορρά και στον νότο». Σημειώνεται ότι η E. Ferreira ως Επίτροπος είναι επίσης υπεύθυνη για το «Πρόγραμμα Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο E. Tatar προέβη στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση στις 7 Ιουλίου με την E. Ferreira στο γραφείο του στα κατεχόμενα, ενώ ανέφερε ότι το ποσό του €1 δις ευρώ, στο οποίο αναφέρθηκε η Επίτροπος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το θέμα της ενέργειας στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, που επίσης είναι μία από τις προτάσεις του. Μίλησε και για τη σημασία διασύνδεσης με καλώδιο μέσω της Τουρκίας και ζήτησε να δει αυτό το θέμα η ΕΕ πιο περιεκτικά, λέγοντας πως η διασύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 3 μόλις μήνες.

Ανέφερε, επίσης, στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι σύντομα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προτείνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον E. Tatar, η E. Ferreira έχει καλές προσωπικές σχέσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, και είναι πλεονέκτημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να συναντάται με ένα άτομο εντός της ΕΕ που έχει καλές σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθύμισε ότι ο A. Guterres γνωρίζει πως δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κοινό έδαφος στο Κυπριακό «όσον αφορά την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς», αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρχει ένας διάλογος.

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της κατοχικής Τουρκία και του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος, ο E. Tatar είπε ότι «θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για μια διαρκή ειρήνη», και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» στα πλαίσια των «δύο κρατών». Επανέλαβε τη θέση του πως εάν οι πλευρές δεν είναι ίσες σε μια συμφωνία τότε αυτό που θα δημιουργηθεί θα καταρρεύσει, όπως έγινε και το 1960. Υποστήριξε στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η εισδοχή της ΚΔ στην ΕΕ -αναφερόμενος σε «νότια Κύπρο»- ήταν μια αδικία για τους Τουρκοκυπρίους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει παρόμοια στήριξη και προς το ψευδοκράτος, το οποίο «δεν βλέπει τη στήριξη και τα οφέλη που δικαιούται. Αυτό της το είπα καθαρά, ξεκάθαρα».

Πάφος με 59.8% Έλληνες: Παιδεία - Μεταναστευτικό - Ασφάλεια & το προηγούμενο των δικοινοτικών ταραχών του 1964

Μιλώντας στο Πολιτικο-Ιδεολογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ «Επόμενη Μέρα», στις 18 Ιουνίου 2022 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», αναφερόμενος στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δεν μάσησε τα λόγια του. Άσκησε κριτική ακόμη και στην ίδια την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές, κάνοντας έκκληση να δοθεί έμφαση στο πεντάπτυχο υγεία, παιδεία, ασφάλεια, μεταναστευτικό και διαφθορά:

«Καθαρές κουβέντες. Προέρχομαι από την πόλη της Πάφου και την επαρχία της Πάφου, που ενημερώνω το συνέδριο, κ. Πρόεδρε, επίσημα, ότι, από τον Απρίλιο του ’22, έχει πέσει κάτω από το 60% ο πληθυσμός που είναι Ελληνοκύπριοι. Με βάση την απογραφή του 2021 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι Επαρχίας Πάφου των 103.000 είναι 61,4%, ενώ, λόγω των ροών των τελευταίων 8 μηνών, ο πληθυσμός ολόκληρης της επαρχίας, κατά 40,2% είναι μη-Κύπριοι. Αυτό το πράγμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα θέματα της παιδείας, δεν είμαι στο βήμα εδώ για να πω ότι θα πετάξουμε στη θάλασσα τους μετανάστες ή σε αυτό το 40%, το 8% που είναι Έλληνες ομογενείς Πόντιοι, όμως, όταν σε δημοτικό σχολείο της Πάφου από 185 παιδιά τα 149 δεν έχουν κανένα γονέα Κύπριο, όταν στο δημοτικό σχολείο μιας απομακρυσμένης κοινότητας, από τα 20 παιδιά, Κύπριοι είναι τα 2, στη Δρούσεια, δεν ακούω θέσεις γι’ αυτό το θέμα. Και όχι θέσεις “το μεταναστευτικό είναι σοβαρό θέμα”. Χαίρω πολύ! Το “μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό θέμα” είναι ένας τίτλος κενός περιεχομένου. Συγκεκριμένες προτάσεις».

Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται η μη-χορήγηση δικαιώματος εργασίας στους αιτητές ασύλου, καθώς αυτό αποτελεί από μόνο του διαφήμιση για να αυξάνονται οι ροές, αφού με μια αίτηση της τάξεως των €600 ευρώ, μπορούν ουσιαστικά να εργάζονται μέχρι και για 6 χρόνια. Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν Ελληνοκύπριοι δικηγόροι οι οποίοι θησαυρίζουν βοηθώντας με αυτές τις αιτήσεις.

faidonas1.png

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξής ιστορική παρατήρηση του Δημάρχου Πάφου: «Στην Πάφο έγιναν οι πρώτες διαταραχές, οι δικοινοτικές, όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν 18%. Και οι Τουρκοκύπριοι είχαν κοινή καταγωγή μαζί μας. Κάποιοι είχαν και ελληνικές ρίζες. Αυτήν τη στιγμή είναι 40,2% μη-Κύπριοι οι κάτοικοι της Πάφου! Άρα εδώ χρειάζονται πολιτικές ξεκάθαρες και είναι αυτές τις πολιτικές που πρέπει να παρουσιάσουμε μέσα από το πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο».

Κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει περαιτέρω τα όσα ανέφερε στις 18 Ιουνίου, ο Φ. Φαίδωνος δήλωσε: «Στο μεταναστευτικό, όπως εξελίσσεται, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Επαρχίας Πάφου, όπου τα τελευταία 25 χρόνια ουσιαστικά έχουν εισρεύσει, έχουν έρθει περί τους 40.000 μετανάστες, είτε αυτοί ήταν ομογενείς Έλληνες Πόντιοι, φυσικά, να το διαφοροποιήσουμε αυτό, είτε Ευρωπαίοι είτε Σύριοι είτε Αφρικανοί. Και αυτήν τη στιγμή σε μια επαρχία όπου το 1974 διαβιούσαν 19-20% Τουρκοκύπριοι και 80% Ελληνοκύπριοι, αυτήν τη στιγμή ζουν 59,8% Ελληνοκύπριοι και 40% μη-Ελληνοκύπριοι. Σίγουρα δεν καλλιεργούμε τον ρατσισμό ή την ξενοφοβία, όμως και με ένα κράτος ανύπαρκτο, και ειδικά πολύ αδύνατο στα θέματα της παιδείας, είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί η κοινωνία της Πάφου, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας, δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους όγκους. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα τα οποία είναι άκρως αρνητικά για την κοινωνία, τόσο για τους ντόπιους, όσους και γι’ αυτούς που έρχονται να ζήσουν στην Πάφο ή μεταναστεύουν εδώ».

Σε σχέση με τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν και ενδεχόμενη εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα, ο Δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Βέβαια υπάρχει. Αυτό το οποίο συμβαίνει, υπάρχουν στημένα κυκλώματα, τα οποία στο κάδρο τοποθετείται πάνω η Συρία, η Τουρκία, τα κατεχόμενα, τα κυκλώματα αυτά έχουν συνεργάτες Ελληνοκύπριους εδώ στην Πάφο. Και σίγουρα αυτά τα κυκλώματα, πέρα από το εμπόριο προσώπων, πέρα από τους διακινητές, υπάρχει εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών. Δεν είναι με την έννοια ότι είναι το επίσημο τουρκικό κράτος, αλλά υπάρχουν κάποιες παρακρατικές οργανώσεις κ.λπ που τα μεθοδεύουν αυτά τα πράγματα. Αλλά, και σειρά δικών μας λαθών και παραλείψεων. Πολλά δικά μας λάθη και παραλείψεις, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στους αιτητές πολιτικού ασύλου να εργάζονται είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν πάρα πολλοί από την Αφρική. Υπάρχουν πολλοί απ’ εκεί που δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι Χριστιανοί, όπως Νιγηριανοί. Και όταν ακούνε ότι στην Κύπρο έρχεσαι και βρίσκεις δουλειά και έχεις δικαίωμα με μια αίτηση να είσαι 4 χρόνια και να πιάσεις δουλειά, αυτή ήταν η καλύτερη πρόσκληση».

Λαθρομετανάστευση ως υβριδική απειλή, στρατηγικό όπλο & διπλωματικό χαρτί

Οι αριθμοί που έχουν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες είναι εφιαλτικοί. Η «Σημερινή» (23/04/2022) αποκάλυψε πως τον Απρίλιο οι αιτούντες άσυλο έφτασαν το 5% του πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών. Στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το μεταναστευτικό (23/06/2022), ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό Πρόβλημα, ανέφερε πως το ποσοστό παγκυπρίως έφτασε το 6%. Πληροφόρησε επίσης πως, παρά το πρόβλημα υπογεννητικότητας, το 60% των δικαιούχων πρώτου επιδόματος για νεογέννητα πηγαίνει σε αιτητές ασύλου. Προέβη, επίσης, και στην εξής συνταρακτική αποκάλυψη: «Κάποιοι ονειρεύονται, και αυτό δεν το παραδέχονται, ότι κάποτε όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι ψηφοφόροι, θα είναι οι νέοι επιχειρηματίες και θα είναι αυτοί που θα αναπληρώσουν τον πληθυσμό. Μάλιστα, κάποιοι λειτουργοί αυτού του κράτους, δημόσιοι λειτουργοί, κατά λάθος -σε κάποιες περιπτώσεις- στις επιτροπές, έχουν αναφέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τα νέα εργατικά χέρια, έχουν αναφέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναπληρώσουν κάποιους τομείς της οικονομίας που δεν μπορούν οι συμπατριώτες μας, λες και οι νόμιμοι εργάτες, που θα μπορούσαμε να φέρνουμε στην Κύπρο, είναι πλέον ένα παλιό, ξεχασμένο εργαλείο. Αυτό δεν είναι κουβέντα δική μου, ευτυχώς υπάρχει και σε πρακτικά καταγεγραμμένο».

Για όσους επικαλούνται διεθνείς ή/και ευρωπαϊκές συνθήκες, υπάρχει και η ωμή πραγματικότητα των αριθμών: Πόσους ανθρώπους, νόμιμους ή παράνομους, μπορεί να φιλοξενήσει η Ευρώπη, και ιδιαίτερα μια μικρή, ημικατεχόμενη Κύπρος;

Ας δούμε τους πληθυσμούς των χωρών από τους οποίους καταφθάνουν αιτητές ασύλου στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια. Συρία: 18 εκ· Νιγηρία: 206 εκ.· Πακιστάν: 221 εκ.· Ινδία: 1.4 δισεκ.· Καμερούν: 27 εκ.· Μπανγκλαντές: 165 εκ.· Σομαλία: 16 εκ.· Σιέρα Λεόνε: 8 εκ.· Νεπάλ: 29 εκ.· ΛΔ Κονγκό: 90 εκ.· Δ Κονγκό: 6 εκ. Είναι πολύ απλά τα μαθηματικά. Ένα μικροσκοπικό κλάσμα από αυτούς τους πληθυσμούς είναι ήδη πολλαπλάσιο από το σύνολο γηγενών πληθυσμών των εθνών-κρατών της Ευρώπης, πόσω μάλλον της Κύπρου, που είναι ήδη μικροσκοπικός ο πληθυσμός της σε σχέση με τους ίδιους τους εταίρους της. Συνεπώς, μια ορθάνοιχτη πύλη εισροής, δικαιολογημένη μόνο με «πολυπολιτισμικές» δοξασίες και ονειρώξεις «ανοιχτών συνόρων» -με το αζημίωτο βέβαια, για κάποιους...- δεν είναι βιώσιμη για κανέναν.

Τα προταθέντα ΜΟΕ εκ μέρους του E. Tatar βάζουν πλέον σε κοινή θέα αυτό για το οποίο κάποιοι προειδοποιούσαν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είτε δεν εισακούονταν είτε, χειρότερα, χαρακτηρίζονταν ως «θεωρίες συνωμοσίας» και «ρατσιστική ρητορική μίσους»: Ότι η λαθρομετανάστευση στις ελεύθερες περιοχές με την εμπλοκή ή/και στήριξη ή/και ανοχή της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους αποτελεί έναν συγκεκαλυμμένο εποικισμό των ελεύθερων περιοχών. Αυτή η δημογραφική μηχανική αποτελεί «στρατηγικό όπλο» στα χέρια της Τουρκίας, καθώς, πέραν της υποβάθμισης του ελληνικού στοιχείου, υπάρχει και το ενδεχόμενο χειραγώγησής τους με υβριδικές τακτικές, όπως για παράδειγμα με πληροφοριακές επιχειρήσεις μέσω ΜΜΕ και ΜΚΔ. Συμμεριζόμαστε πλήρως την ανησυχία του Δημάρχου Πάφου, που πηγάζει μέσα από την ιστορία του 1963-64, όπως άλλωστε την εκφράσαμε κι εμείς πρόσφατα (Σημερινή, «Από τις “δικοινοτικές ταραχές” στις “πολυκοινοτικές ταραχές;”», 08/05/2022).

Η διαδήλωση νεαρών Αφρικανών έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στο κέντρο της Λευκωσίας στις 30 Ιουνίου 2022 με συνθήματα «Black Lives Matter», «Cyprus Racist» και «Racism is a Virus» (αυτά σε μια χώρα που τους φιλοξενεί, τους δίνει επιδόματα, που υπήρξε πάντοτε φιλική προς την Αφρική μέσω των Αδεσμεύτων, αλλά και μετά, και που ουδέποτε υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη, αλλά το αντίθετο), είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό καμπανάκι. (Σημείωση: Εκείνο το πλακάτ «nomimopoiisi metanaston choris engrafa», με σεβασμό στην ορθογραφία και τη φωνητική γραφή, αλλά και με greeklish για ξεκάρφωμα, λέει πολλά!..).

Είναι τουλάχιστον οξύμωρον το 90% των αιτητών ασύλου να φτάνουν μέσω κατεχομένων, και ο E. Tatar να ζητά δικοινοτική συνεργασία για να λύσει το πρόβλημα. Πώς θα το λύσει; Μήπως, μέσα από την πίεση της δημογραφικής υπερχείλισης και όλων των παραγώγων της, θα ζητήσει από την κυπριακή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει «δύο κράτη», ή έστω «τ/κ αστυνομικές αρχές» ή «τ/κ συνοριακές αρχές» με αντάλλαγμα μια ημι/αναγνωρισμένη «ΤΔΒΚ», που θα συνεργαστεί με τη «Νότια Κύπρο» για επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών;

* Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 10/07/2022, στήλη «Άμυνας & Ασφάλειας Αφηγήματα»)