Συνεντεύξεις

Cyprus Forum: Το μεγαλύτερο συνέδριο παραγωγής πολιτικής ανοίγει τις πύλες του για 3η χρονιά

Συνέντευξη με τον Γιάννη Θωμάτο, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Φόρουμ των Δελφών για τη διοργάνωση του φετινού Cyprus Forum

Το Cyprus Forum, ανοίγει τις πύλες του για 3η χρονιά στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Πρόκειται για το «μεγαλύτερο ανεξάρτητο συνέδριο παραγωγής πολιτικής» στον τόπο μας.

Για τις θεματικές στις οποίες θα επικεντροθεί το συνέδριο, για τους στόχους, την ατζέντα, τους συμμετέχοντες και άλλα πολλά, μίλησε στη «Σημερινή» ο Γιάννης Θωμάτος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Φόρουμ των Δελφών.

thomoppp.jpg

To Cyprus Forum, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο συνέδριο παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο, έρχεται για τρίτη χρονιά στις 29-30 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Ποια είναι η θεματική του;

Όπως κάθε χρόνο, το Cyprus Forum προσπαθεί να βρεθεί στην πρωτοπορία των ιδεών, να «αγγίξει» δηλαδή θέματα που ξεκινούν από το σήμερα, αλλά έχουν ορίζοντα το αύριο. Το ζητούμενο δηλαδή είναι να μην ανακυκλώνουμε απλώς τα θέματα συζήτησης που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο αλλά να τον διευρύνουμε, να τον εμπλουτίζουμε. Φέτος η θεματική του συνεδρίου αφορά την έννοια της συμπερίληψης και της δυναμικής που χαρίζει η πολυμορφία σε μια κοινωνία. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ιδέα πως υπάρχουν εν υπνώσει δημιουργικές δυνάμεις σε κάθε κοινωνία, ομάδες ανθρώπων που αν μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αποδοχή, εργαλεία και ευκαιρίες μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Κι αν δει κάποιος το πρόγραμμα του Cyprus Forum θα δει μεγάλη έμφαση στις γυναίκες, στους νέους, στην LGBTQ+ κοινότητα, στις νέες τεχνολογίες, σε θέματα ισότητας.

Ποιος είναι ο φετινός στόχος της διοργάνωσης;

Νομίζω αυτό που κάνει το Cyprus Forum να ξεχωρίζει από άλλα συνέδρια, τουλάχιστον στην Κύπρο, είναι πως δεν αρκείται στο να διοργανώσει απλώς μια σειρά από συζητήσεις αλλά προσπαθεί να προωθήσει ενεργά τη γνώση και τις ιδέες που συζητούνται εδώ, στον δημόσιο διάλογο. Βασικός στόχος και πεποίθηση του Forum είναι πως η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ειδικών, και η διάχυση αυτού του διαλόγου ευρύτερα στην κοινωνία, μπορεί να οδηγήσει στην αλληλοκατανόηση, στην υπέρβαση των διαιρέσεων, στη δημιουργία κοινών τόπων. Και τελικά στην προώθηση αποτελεσματικών λύσεων για μια σειρά από προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σήμερα. Νομίζω πως αυτός ο στόχος είναι σημαντικός για κάθε κοινωνία, αλλά σε μια Κύπρο δυστυχώς ακόμη βίαια διαιρεμένη, είναι ζωτικής σημασίας.

Ποιοι συμμετέχουν στο συνέδριο;

Στόχος του Cyprus Forum είναι να έχει πάντοτε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ομιλητών, από μία ευρεία γκάμμα επαγγελμάτων και πεδίων. Προσπαθούμε επίσης να «παντρεύουμε» ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, που εκπροσωπούν διαφορετικές οπτικές και προσωπικές διαδρομές. Και νομίζω το πετυχαίνουμε. Έτσι, στο ίδιο συνέδριο, μπορεί να δει κανείς διανοούμενους παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως τον Νόαμ Τσόμσκι, την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, την Ελένη Χαρίτωνος, πρώτη Κύπρια αναλογική αυστροναύτη και την Άσμα Καν, μια από τις πιο διάσημες Βρετανίδες σεφ και συγγραφέα. Είναι και αυτό κομμάτι της ποικιλομορφίας που ανέφερα νωρίτερα. Φιλοδοξούμε να αγκαλιάσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και γνώσης και να δούμε τι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από αυτή την πρωτότυπη σύζευξη.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του;

Αν διατρέξει κάποιος την ατζέντα του συνεδρίου θα συναντήσει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, που καλύπτουν όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν την Κύπρο αλλά και πρόκειται να την απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Ξεχωρίζω φυσικά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των υποψηφίων για την Προεδρία της Κύπρου, που από μόνο του είναι ένα πολιτικό γεγονός υψίστης σημασίας. Φιλοδοξούμε να οργανώσουμε μια συζήτηση που δεν θα εξαντλείται στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αλλά θα είναι πραγματικά μια συζήτηση για το μέλλον της Κύπρου, σε μία περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, με τρεις ανθρώπους που καλούνται να σχεδιάσουν αυτό το μέλλον. Πέραν αυτού, στην ατζέντα υπάρχουν θέματα από αυτά που απλώς δεν μπορούν να μη συζητηθούν, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και θέματα λιγότερο αναμενόμενα, όπως μια θεματική για τις ηθικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις της ευθανασίας, ένα πάνελ για τη γονιμότητα, για τη συμπερίληψη στην επιχειρηματικότητα.

Από ποιους διοργανώνεται το συνέδριο;

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον κυπριακό μη κερδοσκοπικό μη κυβερνητικό οργανισμός«Oxygono», σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έχουμε μια εξαιρετική, πολύχρονη συνεργασία για την οποία είμαστε περήφανοι.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει διεθνή παρουσία και διενεργεί συνεδρία σε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων αλλα και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων όπως τη Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και αποτελεί στρατηγική μας αποστολή να βρισκόμαστε καθι στη Κύπρο η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.