Συνεντεύξεις

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Αν είχα οποιαδήποτε σκιά, δεν θα ήμουν εδώ»

«Έχω καθαρή ταυτότητα, θέσεις και σχέδιο για την Κύπρο» - Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, πώς κατάφερε να μετατρέψει τα αρνητικά συμβάντα της ζωής του σε δύναμη, το αξιακό σύστημα που διέπει τον βίο του και το όραμά του για μια ενωμένη Κύπρο

Παλιός γνώριμος, μιας και απασχολεί την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και 35 χρόνια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έμαθε να μιλά διά του έργου του.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας μάς συστήνεται ξανά, αφήνοντάς μας να πάρουμε μια γεύση απ’ όσα πρεσβεύει ως άνθρωπος και οικογενειάρχης.

Έμαθε από παιδί να μετατρέπει τα κακώς έχοντα σε πλεονεκτήματα και δύναμη, ενώ φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την οικογενειακή του ζωή, όπως προστάζει το αξιακό του σύστημα.

Στις μομφές των αντιπάλων του για διαφθορά απαντά με διαφάνεια, ενώ η προστασία της οικογένειας, του νοικοκυριού και ειδικά των νέων ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο.

«Μπορώ να τα πετύχω. Οι συμπολίτες μου ξέρουν ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά. Να μπω στη φωτιά όσες φορές χρειαστεί, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, για να διασφαλίσω το συμφέρον της πατρίδας μου», λέγει με περίσσιο πείσμα κι αποφασιστικότητα.

«Προσπάθησα να γίνω αποδεκτός για το μυαλό μου»

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο; Πώς θα χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του;

Προτιμώ να αφήνω τους άλλους να μιλούν για εμένα. Ούτως ή άλλως, εγώ είμαι πάντα αληθινός.

Ποια γεγονότα θεωρείτε πως υπήρξαν σταθμοί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας;

Πολλά είναι τα γεγονότα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Πιστεύω ότι δεν είμαστε αποτέλεσμα μερικών στιγμών, αλλά όλων των γεγονότων που μας επηρέασαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Έχετε δεχθεί πολλές φορές κακοπροαίρετα σχόλια. Είπατε ότι στο παρελθόν είχατε βιώσει μπούλινγκ. Πώς αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους περιστατικά;

Το έχω πει κι άλλες φορές ότι λόγω μιας πάθησης στα βλέφαρα είχα από μικρή ηλικία, από το σχολείο ακόμα, διάφορα πειράγματα. Που όμως είχαν και τη θετική τους συνέπεια, με έκαναν πιο δυνατό. Εξάλλου, εκείνοι που με πείραζαν ήταν οι πρώτοι που θα έρχονταν κοντά μου να τους βοηθήσω στα μαθήματα. Κατάλαβα έτσι από μικρός ότι δεν έχω ελπίδα να διαπρέψω στη ζωή λόγω της εξωτερικής μου εμφάνισης. Αντίθετα, προσπάθησα να γίνω αποδεκτός για το μυαλό μου.

«Οι συμπολίτες μου ξέρουν ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά. Να ηγηθώ στην καταιγίδα»

«Προτεραιότητά μου η προστασία του νοικοκυριού»

Ποια είναι τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία, εάν εκλεγείτε ΠτΔ, θα επιδείξετε περισσότερη σημασία και γιατί;

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της οικογένειας, του νοικοκυριού, ειδικά των νέων ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή. Εκεί καταλήγουν όλες οι πολιτικές μας: Στο να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μένουν περισσότερα στο πορτοφόλι του πολίτη και της οικογένειας, να μένει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό πράξαμε με το ΓεΣΥ και την επιδότηση των νηπιαγωγείων. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Εισοδήματος και με την Κοινωνική Μεταρρύθμιση, για να μη μείνει κανένας κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό στοχεύουμε με το ολοήμερο σχολείο και το πρόγραμμα για Προσιτή στέγη και Προσιτό ενοίκιο.

Κάθε πολιτική πράξη μας σε μια Δημοκρατία οφείλει να έχει σκοπό την ευημερία και την προστασία των πολιτών. Για να μπορείς, όμως, να κάνεις οτιδήποτε, χωρίς να υπονομεύεις τις επόμενες γενιές, χρειάζεσαι, πρώτα απ’ όλα, δυνατή οικονομία. Αποτελεσματική πολιτική δεν είναι να μοιράζεις λεφτά χρεώνοντας τη νέα γενιά. Αλλά να παράγεις, να αναπτύσσεσαι και να αποκτάς έτσι πραγματικό κοινωνικό μέρισμα για όσους έχουν ανάγκη. Να στηρίζεις με πράξεις τη μεσαία τάξη και όχι μόνο στα λόγια. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη διακυβέρνηση. Και το πετυχαίνουμε. Η οικονομία μας σήμερα είναι δυνατή. Και πρέπει να παραμείνει δυνατή.

Αλλά, η ανάπτυξη είναι προϊόν πολιτικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Συνέπειας και αποφασιστικότητας. Καθαρής γραμμής. Αυτά δεν είναι καθόλου δεδομένα στην εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί τα προβλήματα να μην έχουν χρώμα, όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί, οι λύσεις όμως έχουν.

Για παράδειγμα, εμείς είμαστε απέναντι τόσο στον κρατισμό όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό. Ιδιαίτερα σήμερα, με τις σκιές που απλώνονται στην Ευρώπη: Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, κίνδυνος ύφεσης. Βλέπουμε παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες όπως της Μεγάλης Βρετανίας να κλυδωνίζονται από μια λάθος απόφαση. Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Μια στραβοτιμονιά είναι αρκετή, για να πάνε χαμένα οι κόποι και οι θυσίες των συμπολιτών μας.

«Είμαι πάνω από 35 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην πρώτη γραμμή. Αν είχα οποιαδήποτε σκιά, δεν θα ήμουν εδώ»

«Τα παιδιά δεν είναι προπαγανδιστικά οχήματα»

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς σας, ήσασταν από τους υποψηφίους που δεν έφερε μαζί του το παιδί του. Πάντα δίπλα σας, όμως, έχετε τη σύζυγό σας. Τι σημαίνει για τον Αβέρωφ η οικογένεια και η πατρότητα;

Το ότι είμαι πατέρας του Περικλή μου και σύζυγος της Μαρίας μου, είναι για εμένα η μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο. Αυτοί είναι το κέντρο μου και η πυξίδα μου.

Ήταν συνειδητή και κοινή και των τριών μας η απόφαση ο Περικλής να απέχει από την πρώτη γραμμή των εκλογών. Τα παιδιά δεν είναι προπαγανδιστικά οχήματα, ούτε εργαλεία για τους δικούς μας σκοπούς. Αυτό επιτάσσει το δικό μας αξιακό σύστημα και αυτό κάναμε.

«Είναι πολύ λίγα τα στελέχη μας, τα οποία συνειδητά επέλεξαν να σταθούν απέναντι από το κόμμα που τα στέγασε και τα ανέδειξε»

«Δεν είναι ηθικό να πατάς σε δύο βάρκες»

Έχετε απογοητευθεί από συνεργάτες σας αυτήν την περίοδο; Ενστερνίζεστε την άποψη ότι όταν το γυαλί ραγίσει, δεν υπάρχει επιστροφή, όσον αφορά τα στελέχη που διαγράφηκαν από τον ΔΗΣΥ;

Οι άνθρωποι στη ζωή μας χαράσσουμε διάφορες πορείες, παίρνουμε τις αποφάσεις μας και αναλαμβάνουμε τις συνέπειές τους. Δεν είναι ηθικό να πατάς σε δύο βάρκες. Αυτό ισχύει για όλες και όλους μας. Έχω να πω όμως ότι είναι πολύ λίγα τα στελέχη μας, τα οποία συνειδητά επέλεξαν να σταθούν απέναντι από το κόμμα που τα στέγασε και τα ανέδειξε.

Όσον αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο τελευταίο διακαναλικό debate τού είπατε «εσύ έφκα πρόεδρος τζιαι εγώ θα σου απαντήσω». Όντως θα του απαντήσετε το τηλέφωνο, εάν τελικά εκλεγεί Πρόεδρος; Είστε θετικός στο να συμμετέχετε σε μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, όπως την χαρακτηρίζει ο ανθυποψήφιός σας;

Ο επόμενος ηγέτης, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε μια δημοκρατία υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αυτό είναι το υγιές. Το ποια κυβέρνηση θέλει ο πολίτης είναι που θα αποφασιστεί την Κυριακή των εκλογών. Όπως και το ποια αντιπολίτευση θέλει. Εμείς θα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τον ρόλο που οι πολίτες θα μας αναθέσουν.

Ζούμε όμως το παράλογο,οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να παραδέχονται ότι μόνον ο ΔΗΣΥ μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και σιγουριά για τη χώρα. Και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει αυτή η εγγύηση για τη χώρα, είναι η υπερψήφιση του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Εμείς θα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τον ρόλο που οι πολίτες θα μας αναθέσουν. Ζούμε όμως το παράλογο, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να παραδέχονται ότι μόνον ο ΔΗΣΥ μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και σιγουριά για τη χώρα»

«Όσο περνούν οι μέρες, τόσο φουσκώνει το κύμα»

Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Θεωρείτε ότι ο κόσμος του Συναγερμού θα συσπειρωθεί έστω και την τελευταία στιγμή;

Παρακολουθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις, όπως κάναμε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Πολλές δημοσκοπήσεις έβλεπαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να χάνει την πρώτη θέση. Αλλά πέτυχε μια μεγάλη πρωτιά. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ: δεν αναφέρομαι στην επιστημονική μεθοδολογία των ερευνών, αλλά περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των ψηφοφόρων μας. Δύσκολα τους βρίσκεις και δύσκολα θα σου μιλήσουν. Αλλά την κρίσιμη στιγμή είναι εκεί, δίνουν το «παρών» για τη χώρα τους, για τα σοβαρά διακυβεύματα του τόπου, για το συλλογικό καλό.

Ήδη τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο φουσκώνει το κύμα και οι αποστάσεις συρρικνώνονται. Θα το δείτε και μόνοι σας όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Με την πλειοψηφία των πολιτών δίπλα μας θα καταφέρουμε να κερδίσουμε. Να κρατήσουμε την οικονομία δυνατή, να στηρίξουμε την οικογένεια και να δώσουμε ελπίδα στο εθνικό μας θέμα. Μπορώ να τα πετύχω με την ψήφο των συμπολιτών μου.

Τη στιγμή που δεν θα είστε πρόεδρος του κόμματος, είτε γιατί θα είστε ΠτΔ ή για άλλους λόγους, σκεφτήκατε ποιος θα θέλατε να είναι ο διάδοχός σας στην ηγεσία του Συναγερμού;Και αν ναι, ποιος;

Στην παράταξη πάντοτε λειτουργώ θεσμικά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει και τους τρόπους και το καταστατικό για την επόμενη μέρα. Θα αποφασίσουν τα 52.000 μέλη μας.

Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε πως σκιαγραφούν έναν ηγέτη, ώστε να κυβερνήσει την Κύπρο; Και ποια από αυτά πιστεύετε ότι διαθέτετε;

Το ποιος ηγέτης είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος ορίζεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία της οποίας ηγείται. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τι έγινε το 2013.

Τους ίδιους εργαζόμενους και τους ίδιους επιχειρηματίες έχουμε. Μόνο που σήμερα έχουμε ανάπτυξη, ανεργία 6% και όχι 18%. Και μάλιστα προσθέσαμε 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τότε η οικονομία της Κύπρου ήταν στα σκουπίδια, τώρα είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Η διαφορά τότε με σήμερα είναι μια. Η κυβέρνηση και αυτοί που κυβερνούσαν.

Πολλές φορές οι πολιτικοί σας αντίπαλοι βάζουν δίπλα στο όνομά σας τη λέξη διαφθορά. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και εάν εκλεγείτε Πρόεδρος, πώς σκοπεύετε να «πετάξετε από πάνω σας» αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Δεν χρειάζεται να περιμένω να εκλεγώ για να το πω, το έχω ήδη πει. Όλα στο φως. Και τα δικά μου περιουσιακά στοιχεία και της γυναίκας μου και της οικογένειάς μου. Όποιος θέλει να έρθει να κάνει την έρευνά του. Δεν θα βρει το παραμικρό.

Τα τελευταία 9 χρόνια είμαι πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου. Και επιπρόσθετα είμαι πάνω από 35 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην πρώτη γραμμή. Αν είχα οποιαδήποτε σκιά, δεν θα ήμουν εδώ.

«Έχω καθαρή ταυτότητα, θέσεις και σχέδιο για την Κύπρο: Μια χώρα ελεύθερη και ενωμένη. Γι’ αυτά αγωνίζομαι»

29.1 ΑΒΕΡΩΦ 2.jpg

«Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος»

Με λίγα λόγια, ποιο είναι το όραμά σας για την Κύπρο τού αύριο; Γιατί να σας ψηφίσει ο λαός;

Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος. Έχω καθαρή ταυτότητα, θέσεις και σχέδιο για την Κύπρο: Μια χώρα ελεύθερη και ενωμένη, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις, μια οικονομία δυνατή που να στηρίζει πολίτες αξιοπρεπείς, ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της χώρας ως εγγύηση για το μέλλον της.

Γι’ αυτά αγωνίζομαι. Μπορώ να τα πετύχω. Οι συμπολίτες μου ξέρουν ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά. Να ηγηθώ στην καταιγίδα. Να προσφέρω ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική. Να μπω στη φωτιά όσες φορές χρειαστεί, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, για να διασφαλίσω το συμφέρον της πατρίδας μου.

Στα δύσκολα, πάντα θα είμαι εκεί.