Συνεντεύξεις

«Δεν ξανα-αρχίζω πολιτική καριέρα, έχω ευθύνη και την αναλαμβάνω»

«Το Κίνημα Οικολόγων περνά μία κρίση - Δεν μπορούσα να “νίψω τας χείρας μου”»

Σε εφ’ όλης της ύλης αποκαλύψεις προχώρησε ο Γιώργος Περδίκης στη «Σ», ο οποίος επιστρέφει ως «από μηχανής θεός» στο Κίνημα -όπως είχαμε προβλέψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας- φανερώνοντας την πολιτική του ευθύνη απέναντί του. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, εξηγεί γιατί αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία του Κινήματος, απαντά για το αν θα υπάρξουν διαγραφές ή αποχωρήσεις, ενώ τονίζει πως το αν το κόμμα θα βγει πιο δυνατό από την κρίση που βιώνει, θα φανεί στο πρώτο «crash test» στις επικείμενες διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2024.

- Ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας προ ημερών. Πώς λάβατε την απόφαση αυτή; Θεωρείτε πως όποιος και να εκλεγεί από τους άλλους υποψηφίους δεν θα ήταν εφικτή η ενότητα στο κόμμα;

Νομίζω ότι ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι το Κίνημα Οικολόγων περνά μία κρίση. Θυμίζω ότι το 2021 αποτύχαμε να οργανώσουμε δύο φορές το Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο λόγω δικαστικής απόφασης και εσωτερικών διαφωνιών, στις Προεδρικές του 2023 δεν μπορέσαμε να πάρουμε θέση και πριν από λίγες ημέρες είχαμε παραίτηση του Προέδρου του Κινήματος και αποχώρηση μίας από τους τρεις βουλευτές μας.

Ως ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του Κινήματος δεν μπορούσα να “νίψω τας χείρας μου”. Έχω υποχρέωση ν’ αναλάβω την ευθύνη για την ανασύνταξη του Κινήματος μέσα από το τρίπτυχο “Ενότητα-Συνοχή- Ανεξαρτησία”.

Δεν μειώνω κανέναν από τους άλλους -όποιοι και να είναι- υποψηφίους.

Θεωρώ απλώς ότι έχω τεράστια ευθύνη και την αναλαμβάνω. Την επιλογή θα την κάνουν τα μέλη του Κινήματος, στις 26 Νοεμβρίου.

Όμως επιτρέψετέ μου να σημειώσω -αφού μιλούμε για ενότητα- ότι εγώ δεν χωρίζω τα μέλη του Κινήματος σε παρατάξεις και στρατόπεδα, δεν προειδοποιώ με αποβολές, ούτε απειλώ με αποχωρήσεις.

Για μένα, όλα τα μέλη του Κινήματος είναι φίλοι και συναγωνιστές. Αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος, της Φύσης, των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων και όχι οι συναγωνιστές μας.

- Στις 26 Νοεμβρίου θα έχετε απέναντί σας την κ. Ξάνθου, η οποία επιμένει στην υποψηφιότητά της. Πιστεύετε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχετε μιαν αγαστή συνεργασία;

Για την προεδρία αυτήν την στιγμή υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι. Η Έφη Ξάνθου και ο Σωτήρης Χρίστου. Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τις υπερβούμε, για να πετύχουμε την ενότητα και τη συνοχή του Κινήματος. Η δική μου υποψηφιότητα αφορά το υπόλοιπο της θητείας του κ. Θεοπέμπτου, δηλαδή έναν χρόνο και δύο μήνες. Δεν διεκδικώ την προεδρία με σκοπό να έχω το πλεονέκτημα, ώστε να διεκδικήσω βουλευτική έδρα το 2026. Δεν ξαναρχίζω πολιτική καριέρα.

- Θα θέλαμε μια μικρή αποτίμηση της πορείας του Κινήματος Οικολόγων, τα τελευταία χρόνια.

Το Κίνημα Οικολόγων έχει ιστορία σχεδόν 28 χρόνων. Είναι το μοναδικό πολιτικό κίνημα, πέραν των παραδοσιακών ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ, που επιβίωσε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, περνώντας από επικίνδυνες συμπληγάδες. Τα τελευταία χρόνια είχε διευρυμένη παρουσία με τους τρεις βουλευτές στα κοινοβουλευτικά θέματα. Θεοπέμπτου- Ατταλίδου και Παπαδούρης έκαναν πολύ καλή δουλειά. Όμως δεν καταφέραμε να αποσείσουμε τη ρετσινιά του αχταρμά που κολλήσαμε από τις εκλογές του 2021. Η πολυφωνία μετατράπηκε σε Βαβυλωνία. Αυτή η εικόνα έχει κάνει πολλή ζημιά στο Κίνημα.

- Ήταν κεραυνός εν αιθρία η αποχώρηση Θεοπέμπτου - Ατταλίδου για εσάς;

Ο κ. Θεοπέμπτου είχε εξαγγείλει την παραίτησή του ήδη προ ολίγων εβδομάδων για τον Φεβρουάριο του 2024. Ναι, ήταν δυσάρεστη έκπληξη η ξαφνική πρόωρη παραίτησή του. Όσο και αν προσπάθησα, δεν έγινε δυνατόν να αλλάξει την απόφασή του.

Η κα Ατταλίδου μάς είχε προειδοποιήσει με λόγια και πράξεις πριν από τις προεδρικές εκλογές.

- Εν όψει των επικείμενων διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, και μετά την κρίση στο Κίνημα, αναμένετε πτώση στα ποσοστά ή μήπως θα ισχύσει το αντίθετο;

Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσω ν’ απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Εξάλλου, σε μια εκλογική διαδικασία -και μάλιστα τόσο περίπλοκη όπως θα είναι αυτή του επόμενου Ιουνίου- το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που είναι πέραν των δυνάμεών μας να ελεγχθούν ή να διαμορφωθούν.

- Προ ημερών έκανε την εμφάνισή του και το νέο Κίνημα «VOLT». Θα επηρεάσει η εμφάνισή του τούς Οικολόγους; Μάλιστα, φήμες θέλουν την κα Ατταλίδου να παρεισφρέει στους κόλπους του νέου Κινήματος.

Η κα Ατταλίδου είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της και να κριθεί από την κοινωνία.

Αυτό που λέτε “νέο Κίνημα” υπάρχει ήδη στη χώρα μας, αφού στις 18/11/2019 το κίνημα “Νέο Κύμα-Άλλη Κύπρος”υπέγραψε με πανηγυρικό τρόπο μνημόνιο συνεργασίας με το Volt-Europe. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε πρόσφατα είναι η κατάργηση του κόμματος “Αμμόχωστος για την Κύπρο” και η συγχώνευσή του με το ήδη υφιστάμενο σχήμα.

Το Volt-Europe αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικό κόμμα στον χώρο του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.Ιδεολογικά δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Πολιτική Οικολογία, πέραν της υιοθέτησης μέρους του πακέτου των θέσεων των Οικολόγων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο πολιτικό κίνημα. Προβληματίζει, πάντως, η αποκάλυψη από τον ίδιο τον κ. Θεοπέμπτου -και άλλα στελέχη μας- ότι όταν ακόμα ήταν Πρόεδρος του Κινήματος έτυχε προσέγγισης για προσχώρηση στο Volt.

Τέτοια φαινόμενα δεν συνάδουν με τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό. Ούτε μπορεί να λειτουργήσει στη δική μου αντίληψη ως καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεων του Κινήματος, η οποιαδήποτε τάχα απειλή από τη δημιουργία αυτού του πολιτικού Κινήματος.

Είδαμε, άλλωστε, τόσα πολλά νέα πολιτικά κόμματα από το 1996 μέχρι σήμερα…

«Δεν διαθέτω “οικολογόμετρο” για να μετρώ πόσοι οικολόγοι είναι τα μέλη»

- Τι χρειάζεται αυτήν τη στιγμή το Κίνημα, ώστε να βγει πιο δυνατό από την κρίση; Θεωρείτε πως υπάρχουν μέλη που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του κόμματος;

Προσωπικά, δεν διαθέτω “οικολογόμετρο” για να μετρώ πόσοι οικολόγοι είναι τα μέλη του Κινήματος. Αυτοί που φαίνεται ότι διαθέτουν τέτοιο “οικολογόμετρο”, όπως την «κλίνη του Προκρούστη», ετοιμάζονται φαίνεται για διαγραφές και αποχωρήσεις.

Ήδη έκανε πολλή ζημιά αυτό το ιδιότυπο “κυνήγι μαγισσών”.

Ιδρύσαμε ένα πολιτικό κίνημα (από το 1996) ανοικτό στην κοινωνία. Από το 2017 πήρε θεσμική μορφή η συνεργασία μας με οργανωμένα κοινωνικά σύνολα μέσω της “Συνεργασίας Πολιτών”. Παράλληλα με την ίδια καταστατική αλλαγή το 2017 δόθηκε το δικαίωμα στη μειοψηφία να εκφράζεται δημόσια.

Άρα, ο δρόμος προς τα εμπρός δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μέσω της ενίσχυσης της εσωστρέφειας, του δογματισμού και της εσωτερικής σύγκρουσης. Δεν συμφωνώ με το ρητό “πρώτα να διασπαστούμε και μετά να ενωθούμε”. «Η διάσπαση από τη διάλυση είναι μια συλλαβή απόσταση».

“Ενότητα-Συνοχή- Ανεξαρτησία” είναι η συνταγή για την επόμενη μέρα. Έχουμε καταστατικό συνέδριο τον Νιόβρη, έχουμε πολιτικό συνέδριο για αναβάθμιση των πολιτικών μας θέσεων τον Φλεβάρη, έχουμε τετραπλές εκλογές τον Ιούνιο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε κλίμα ήρεμο, συμφιλιωτικό και θετικό.

Μέσα από αυτήν την πορεία, νέοι άνθρωποι αναμένω να αναδειχθούν, για να αναλάβουν από τις αρχές του 2025 τη μεγάλη αποστολή: την εκλογική επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές του 2026, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παρουσίας και δράσης του Πράσινου Κινήματος της Κύπρου, ενός Κινήματος που για 28 χρόνια έχει υπηρετήσει πιστά, με συνέχεια, επιμονή και συνέπεια, τον Άνθρωπο και τη Φύση, την Κύπρο μας.