Συνεντεύξεις

Ο Πρέσβης της Κούβας αποκλειστικά στην "Σ" - Τα 160 δις ζημιά από το αμερικανικό εμπάργκο, η αλληλεγγύη της Κύπρου και το θαύμα της υγειονομικής περίθαλψης

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Πρέσβης της Κούβας κ. Angel Gustavo Suárez Cordero στην εφημερίδα  Σημερινή και τον Κρίς Μιχαήλ. Στο επίκεντρο η έκθεση για τις επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, οι επιπτώσεις και η ενδεχόμενη επίλυση του, η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Κύπρος καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Πρέσβης της Κούβας κ. Angel Gustavo Suárez Cordero στην εφημερίδα  Σημερινή και τον Κρίς Μιχαήλ. Στο επίκεντρο η έκθεση για τις επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, οι επιπτώσεις και η ενδεχόμενη επίλυση του, η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Κύπρος καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

-Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης για τις επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 1 και 2 Νοεμβρίου, ποια είναι τα βασικά στοιχεία και οι στόχοι του ψηφίσματος που σχεδιάζει να παρουσιάσει η Κούβα και πώς ελπίζει η Κούβα ότι το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη και θα συμβάλει στην επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος;

-Όπως σωστά λέτε, πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται επί μακρόν. Δυστυχώς, οι Κουβανοί στερούνται το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και χωρίς αποκλεισμό. Δεν είναι ο αποκλεισμός η αιτία όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κούβα και αυτό αναγνωρίστηκε και από τον Πρόεδρο της Κούβας, Miguel Díaz Canel, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Εθνική Τηλεόραση της χώρας μου, αλλά οι επιπτώσεις του και η εφαρμογή του επί 60 χρόνια είναι η κύρια αιτία των στερήσεων, των ελλείψεων και της ταλαιπωρίας που βιώνουν οι κουβανικές οικογένειες. Είναι το βασικό εμπόδιο στην οικονομία μας και η πιο κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ενός λαού.

Το ψήφισμα που η Κούβα σχεδιάζει να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την 1η και 2η Νοεμβρίου έχει ως βασικά στοιχεία και στόχους την καταγγελία του παράνομου, άδικου και γενοκτονικού χαρακτήρα του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας για περισσότερες από έξι δεκαετίες, καθώς και την απαίτηση της άμεσης και άνευ όρων άρσης του.

Από το 2019, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμάκωσε τα μέτρα του αποκλεισμού σε μια ακραία, πιο επιβλαβή, σκληρή και απάνθρωπη διάσταση. Στερεί από την Κούβα το απαραίτητο εισόδημα για την απόκτηση τροφίμων, καυσίμων, πρώτων υλών και εξοπλισμού. Προκαλεί ελλείψεις, κακουχίες και άγχος στις κουβανικές οικογένειες.

Σε τρέχουσες τιμές, η συσσωρευμένη ζημία ανέρχεται σε 159,84 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο έφτασε τα 4.867 εκατομμύρια δολάρια, ή 405 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να συντηρήσει την οικονομία της με ένα τόσο βαρύ φορτίο, το οποίο επηρεάζει επίσης το εμπόριο με άλλες χώρες, λόγω του εξωεδαφικού χαρακτήρα του αποκλεισμού.

Η συνεχιζόμενη συμπερίληψη της Κούβας στον αυθαίρετο και ψευδή κατάλογο των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας επιδεινώνει την κατάσταση αυτή. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η Κούβα είναι μια χώρα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αλλά δεν είναι συνεπείς στο να μην αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν το δικό τους πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, εφαρμόζοντας μονομερή καταναγκαστικά μέτρα ως μέσα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνουμε τη σημασία της πολυμέρειας και τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Εδώ και 31 χρόνια, η παγκόσμια απόρριψη του αποκλεισμού και των αρνητικών επιπτώσεών του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κούβας έχει αποδειχθεί. Η διεθνής κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού για τον κουβανικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της πανδημίας μετά το COVID-19. Είναι απαραίτητο να παροτρύνουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμμορφωθεί με προηγούμενα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση για το θέμα αυτό και να συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα, που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας, κυρίως όσον αφορά την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, τα πολιτικά μοντέλα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς σχέσεις. Όμως η Κούβα, πιστή στη γνωστή της θέση, επαναβεβαίωσε την προθυμία της να εμπλακεί σε διάλογο, σε εποικοδομητικό πνεύμα σεβασμού και αμοιβαιότητας, με σκοπό να προχωρήσει προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, η οποία θα είναι δυνατή μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά, ο καθένας με τις δικές του ιδέες και το δικό του σύστημα, χωρίς να προσπαθούμε να επιβάλουμε στον άλλον στερεότυπα ή δόγματα που δεν του αντιστοιχούν.

Ομοίως, τα κράτη μέλη, οι διεθνείς οργανισμοί, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κούβα είναι έτοιμη να διευρύνει τους δεσμούς της προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, διότι ο λαός μας αξίζει να ζει καλύτερα χωρίς αποκλεισμό.

Το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης της Κούβας είναι γνωστό. Ένα από τα πιο σημαντικά και ευαίσθητα προγράμματα είναι αυτό των κοχλιακών εμφυτευμάτων για τα παιδιά που δεν μπορούν να ακούσουν για διάφορους λόγους. Τον τελευταίο χρόνο, ο αποκλεισμός σήμαινε ότι από τους 259 μαθητές που έλαβαν κοχλιακά εμφυτεύματα, οι 39 είτε έχασαν την ακοή τους είτε δεν έχουν μπαταρίες.

Το Ινστιτούτο Αθλητισμού και Αναψυχής της Κούβας (INDER) αναγκάστηκε να αγοράσει αθλητικό εξοπλισμό και προμήθειες από τρίτες χώρες μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 με κόστος σημαντικά υψηλότερο από την παγκόσμια αγοραία αξία. Αυτό οφειλόταν στην αδυναμία να αγοράσει απευθείας από προμηθευτές που συνδέονται με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι νόμοι των ΗΠΑ εμπόδισαν τους Αμερικανούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς να συμμετέχουν σε αθλητικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στην Κούβα.

Πολλές τεχνολογίες που απαιτούνται για τον αθλητισμό κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ή περιέχουν συστατικά που έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απώλειες άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων στο κουβανικό αθλητικό κίνημα μεταξύ 2018 και 2022. Οι τραπεζικοί περιορισμοί σε δολάρια έχουν επηρεάσει τις πληρωμές σε αθλητές σε διεθνή τουρνουά. Επιπλέον, η συμφωνία μεταξύ της Major League Baseball (MLB) και της Κουβανικής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ που θα επέτρεπε στους Κουβανούς παίκτες να υπογράψουν συμβόλαια με αμερικανικές ομάδες και να επιστρέψουν στην Κούβα χωρίς να χάσουν την άδεια παραμονής απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που οδήγησε τους αθλητές να εγκαταλείψουν τις ομάδες τους και να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, ο οποίος επιδιώκει να κάμψει έναν λαό που αντιστέκεται για περισσότερα από 64 χρόνια. Σε αυτή την προσπάθεια, η αυτοκρατορική δύναμη έχει χρησιμοποιήσει ως στρατηγική αγώνα τη στέρηση μιας μικρής αναπτυσσόμενης χώρας από υλικούς και οικονομικούς πόρους για να δημιουργήσει αναταραχή και να επιτύχει την παραίτηση μέσω της πείνας, της δυστυχίας και της απόγνωσης, όπως υπαγορεύεται σε ένα μυστικό υπόμνημα της 6ης Απριλίου 1960 από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τις Διαμερικανικές Υποθέσεις, Lester D. Mallory.

 

-Πώς εκφράστηκε η αλληλεγγύη από την Κύπρο στο θέμα του αποκλεισμού της Κούβας;

-Κάθε χρόνο η κυπριακή κυβέρνηση ψηφίζει υπέρ του ψηφίσματος της Κούβας που υποβάλλεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά του αποκλεισμού. Αυτή η διπλωματική δράση έχει αποτυπωθεί και στην πράξη. Μετά τον τυφώνα Ιαν που έπληξε την επαρχία Pinar del Río, ο κουβανικός λαός έλαβε μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Κούβα συνεισφορά 20.000 ευρώ από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αγορά τροφίμων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζημιών που προκλήθηκαν από το μετεωρολογικό φαινόμενο. Άλλα 20.000 ευρώ ελήφθησαν επίσης μέσω του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας για ιατρικές προμήθειες που διανεμήθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του 2022, όταν συνέβη το τραγικό ατύχημα της έκρηξης της βάσης υπερδεξαμενών Matanzas, η Κυπριακή Κυβέρνηση δώρισε επίσης 50.000 ευρώ στην Κούβα και αμέσως λάβαμε επιστολή αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων στα θύματα από τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ήθελα να σας πω ότι κάθε μέρα εισπράττω την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού όπου κι αν πηγαίνω. Απολαμβάνω να ταξιδεύω σε αυτή την υπέροχη χώρα και να μιλάω με τους ανθρώπους. Προέρχομαι από ένα χωριό της Κούβας που βρίσκεται στη Σιέρα Μαέστρα και κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα νέο χωριό στην Κύπρο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι τη φιλοξενία και την ευθυμία των ανθρώπων.

Πρόσφατα, ένας φίλος που γνωρίζει καλά την κατάσταση των Κουβανών μας πρότεινε να στείλουμε ένα κοντέινερ με ιατρική βοήθεια στην Κούβα. Θεωρήσαμε το εγχείρημα ως μια καλή ιδέα. Αλλά βλέποντας τις τιμές των διεθνών αποστολών, μας φάνηκε σχεδόν αδύνατο εγχείρημα. Αλλά για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η αγάπη μπορεί να κάνει τα πάντα. Χωρίς καμπάνιες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, απλά λέγοντας το σε άλλους φίλους, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σιγά-σιγά αυτό το φορτίο αλληλεγγύης και αγάπης, μέχρι που καταφέραμε να στείλουμε δύο κοντέινερ βοήθειας με ρούχα, παιχνίδια, φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και ιατρικό εξοπλισμό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να ευχαριστήσω που δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, ο καθένας τους θα αναγνωρίσει τον εαυτό του στις ειλικρινείς ευχαριστίες μου. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν ακόμη και ανώνυμα για να στηρίξουν.

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη γενναιόδωρη εκδήλωση αλληλεγγύης σας. Γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε ιατρική προμήθεια κρύβεται μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην Κούβα. Η υποστήριξή σας δεν παρέχει μόνο βασικούς πόρους, αλλά και ελπίδα και χαρά γνωρίζοντας ότι υπάρχουν φίλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε περιόδους ανάγκης, όπου η διεθνής βοήθεια είναι ανεκτίμητη και η υποστήριξή σας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Είμαστε ευγνώμονες για τους ξεχωριστούς φίλους σαν εσάς, οι οποίοι έχουν κάνει τη διαφορά στη ζωή εκείνων που το χρειάζονται περισσότερο, των παιδιών μας. Εκ μέρους των ασθενών, των οικογενειών τους και του ιατρικού προσωπικού του Hospital Pediátrico Docente Juan Manuel Márquez, εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας. Οι ενέργειές σας εμπνέουν ελπίδα και αλληλεγγύη και σας είμαστε βαθιά ευγνώμονες.

 

-Ποιες συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες έχει αναλάβει η πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των πολιτιστικών, οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, και τι αντίκτυπο είχαν αυτές οι προσπάθειες στις σχέσεις μεταξύ Κούβας και Κύπρου;

-Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Πρεσβεία μας ανέλαβε διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των πολιτιστικών, οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στις αρχές του 2023, υπογράφηκαν δύο Μνημόνια Συναντίληψης στον τομέα της δημόσιας υγείας και των ιατρικών επιστημών, καθώς και στον τομέα του αθλητισμού, με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αντίστοιχα. Και από την αρχή εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παραμείνουν στο χαρτί.

Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κούβας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κύπρου επέτρεψε εικονικές συναντήσεις μεταξύ των δύο θεσμών, αλλά και μεταξύ εκπροσώπων του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα των δύο χωρών, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πραγματοποιήθηκαν αρκετές φωτογραφικές εκθέσεις, με τη συμμετοχή των πιο αυτόχθονων της κουβανικής κουλτούρας, χάρη στη συνεργασία των συμπατριωτών μου καλλιτεχνών που ζουν στην Κύπρο. Οφείλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τους φίλους φωτογράφους Ανδρέα Κωνσταντίνου και Πέτρο Φιάκα, οι οποίοι μέσα από τα μάτια τους έφεραν στη Μεσόγειο τα γεγονότα και τον πολιτισμό ενός πανέμορφου και λαμπερού νησιού της Καραϊβικής Θάλασσας.  

Η παρουσίαση της Τουριστικής Εκστρατείας Cuba Única πραγματοποιήθηκε στο γνωστό Bar Restaurant Moondogs. Καταφέραμε να δείξουμε μέσα από το χορό, τη μουσική, το φαγητό, τα κουβανέζικα κοκτέιλ, αλλά και μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, την αυθεντικότητα ενός όμορφου, επαναστατικού και φιλόξενου νησιού, έτοιμου να υποδεχτεί τον περιπετειώδη τουρίστα.  Μάλιστα, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μέχρι στιγμής φέτος, ο κυπριακός τουρισμός προς την Κούβα έχει αυξηθεί κατά περισσότερους από 650 επισκέπτες. Για εμάς αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο γιατί δείχνει τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Παρά τις αποστάσεις, οι Κύπριοι τουρίστες επιλέγουν επίσης την Κούβα γιατί αναγνωρίζουν ότι είναι ένας ασφαλής και μοναδικός προορισμός για να απολαύσουν.

Στις 29 Ιουνίου γιορτάσαμε στην Επισκοπή Ταμασού το Φεστιβάλ Viva Cuba II, στο οποίο οι περισσότεροι από 1200 συμμετέχοντες απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη κουβανισμό, αλληλεγγύη, αγάπη και πολλή ενέργεια. Το Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τη σχολή χορού Caliente και την Πρεσβεία μας, υπό την αιγίδα του αγαπητού μας φίλου, Σεβασμιότατου Επισκόπου Ησαΐα, παρουσίασε έκθεση αυτοκινήτων αντίκες, τη ζωντανή επεξεργασία από Κουβανό tocerdor των φημισμένων Habanos, συνοδευόμενη από διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας, κουβανέζικο φαγητό, τους παραδοσιακούς μας χορούς από τη σχολή χορού Caliente και τη μουσική του συγκροτήματος Yemaya Son.

 

-Πώς εξελίχθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου με την πάροδο των χρόνων και ποιοι είναι οι σημερινοί διπλωματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πρόσφατων συμφωνιών ή συνεργασιών;

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Κύπρου έχουν εξελιχθεί ευνοϊκά με την πάροδο των ετών, από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων στις 22 Νοεμβρίου 1960.  Και οι δύο χώρες διατηρούν την αμοιβαία υποστήριξή τους σε διεθνή και περιφερειακά φόρουμ και μοιράζονται κοινές αρχές και συμφέροντα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της πολυμέρειας και των δίκαιων υποθέσεων.

Οι σημερινοί διπλωματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών και συνεργασιών, καθώς και στην από κοινού προώθηση αξιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, η ανθρώπινη ανάπτυξη, η πολιτιστική ποικιλομορφία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συμβολικό ότι σε όλα τα πολυμερή φόρουμ και στα Ηνωμένα Έθνη, η Κούβα και η Κύπρος, χάρη στην αλφαβητική σειρά, είναι γείτονες. Το ίδιο συναίσθημα είναι αυτό των δύο λαών, που πέρα από την απόσταση που τους χωρίζει, τους ενώνει η φιλία και η αμοιβαία αγάπη.

Η Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο βρίσκεται στη Λευκωσία από το 1976 και είχε πάντα έναν Πρέσβη επικεφαλής. Είμαστε εξίσου ευτυχείς που διαθέτουμε Κυπριακή Πρεσβεία στην Κούβα, η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 κατά την ιστορική επίσκεψη του πρώην Κύπριου Προέδρου και φίλου του κουβανικού λαού, Δημήτρη Χριστόφια. Η Κούβα θα επικροτούσε την αναβάθμιση του καθεστώτος της Κυπριακής Αποστολής στην Αβάνα και τον διορισμό μόνιμου Πρέσβη στη χώρα μας. Αυτό θα αποτελούσε σύμβολο της σημασίας που αποδίδουμε στους ιστορικούς δεσμούς αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και λαών μας.

-Ο τουρισμός στην Κούβα είναι ένα μοναδικό μείγμα πολιτισμού, ιστορίας και φυσικής ομορφιάς. Μπορείτε να μοιραστείτε τη γνώμη σας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού στην Κούβα, τον αντίκτυπό του στην τοπική οικονομία και τις στρατηγικές ή πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την προώθηση και τη διατήρηση αυτού του ζωτικού κλάδου;

Η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας για την Κούβα ήταν δύσκολη, αλλά η δουλειά γίνεται καθημερινά για να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία COVID-19 που επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία επηρέασε σημαντικά τον τουριστικό τομέα της χώρας. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, οι αφίξεις επισκεπτών στην Κούβα μειώθηκαν κατά 68%. Μέχρι στιγμής, το 2023, παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης, αλλά όχι ακόμη όπως αναμενόταν.

Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο ήλιο και παραλία, προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη Κούβα, άλλες αξίες, και γι' αυτό κάθε μέρα προωθούμε τα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Ειδικότερα φέτος, καθώς έχουμε ξεκινήσει την καμπάνια τουρισμού "Cuba Única", θέλουμε να μοιραστούμε με τους τουρίστες που μας επισκέπτονται διάφορες κουβανικές πόλεις, όπως το Τρινιδάδ, που είναι ένας προορισμός που έχει τα πάντα: κληρονομιά, ιστορία, πολιτισμό, αλλά και παραλία και φύση. Αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε ένα προϊόν υγείας, ευεξίας και ποιότητας ζωής.

Για την Κούβα, ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Και κάνουμε συνεχή δουλειά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας άφησε η μεταπανδημία, όπως οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Η Κούβα εφαρμόζει διάφορες στρατηγικές και δράσεις με στόχο την έναρξη της ανάκαμψης του τουριστικού τομέα. Ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές περιλαμβάνουν την ενίσχυση του θεσμικού, ρυθμιστικού και οικονομικο-χρηματοοικονομικού πλαισίου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα στο νησί της Καραϊβικής. Η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στον τομέα του τουρισμού- η επίδειξη προτύπων, διαδικασιών και τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- η διαχείριση της γνώσης- η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και οι περιβαλλοντικές εγγυήσεις αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Η Κούβα είναι μοναδική όχι μόνο για τους όμορφους φυσικούς της πόρους, αλλά και για την ευγένεια, την ευτυχία και τη φιλοξενία των ανθρώπων της, οι οποίοι παρά τις ελλείψεις και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καταφέρνουν πάντα να δείχνουν και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Το να ακούτε παραδοσιακή ζωντανή μουσική στο Malecón Habanero και να πίνετε ένα granizado με φράουλες, να απολαμβάνετε τη μυρωδιά της θάλασσας και τη ζωντάνια των κατοίκων της Αβάνας ένα δροσερό πρωινό οποιουδήποτε μήνα του χρόνου, είναι μια μοναδική εμπειρία που σας προσκαλώ να ζήσετε.

-Πάντα ακούγαμε για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κούβα και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες της χώρας σας στη βιοτεχνολογία. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε γιατί συμβαίνει αυτό, εφόσον η Κούβα είναι μια μικρή, τριτοκοσμική χώρα;

Παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα υγείας μας, συνεχίζει αναμφίβολα να αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνησή μας δίνει προτεραιότητα στην υγεία ως δικαίωμα, ουσιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ευημερίας και στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης της χώρας, αφιερώνοντας τεράστιες προσπάθειες και πόρους στην ανάπτυξη και εδραίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ελεύθερης πρόσβασης, της προσβασιμότητας, της περιφερειοποίησης και της πληρότητας.

Για τη χώρα μου, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η στρατηγική και ο θεμελιώδης άξονας του συστήματος υγείας, με καθολική πρόσβαση και φροντίδα για τα άτομα, τις οικογένειές τους και την κοινότητα, διότι η πρόληψη είναι το κλειδί για ένα καλό σύστημα υγείας.

Από το 1959, η Κούβα δημιούργησε πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα και χορήγησε σημαντικούς οικονομικούς πόρους που επέτρεψαν τη δημιουργία της επαγγελματικής βάσης που ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξή της με βάση μια εθνική επιστήμη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, προτάθηκε μια στρατηγική ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας με τη δημιουργία, το 1981, ενός βιολογικού μετώπου που περιλάμβανε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα. Ένα από αυτά ήταν το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB), το οποίο αποτέλεσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας στην Κούβα.

Σήμερα, υπάρχει η εταιρεία BioCubaFarma διαθέτει 45 εταιρείες, 10 εταιρείες μάρκετινγκ, 110 εγκαταστάσεις παραγωγής, 20 επιστημονικές εγκαταστάσεις και περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους. Όλες οι εταιρείες της διαθέτουν τις κατάλληλες διεθνείς πιστοποιήσεις και έχουν υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης με τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η BioCubaFarma προμηθεύει συνολικά 996 προϊόντα στην εθνική αγορά, εκ των οποίων τα 757 προορίζονται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κούβας και αποτελούν σημαντικό μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων υγείας, όπως η προγεννητική και νεογνική φροντίδα, η πρόληψη ασθενειών με προληπτικά εμβόλια, η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, η ολοκληρωμένη φροντίδα για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του, η διάγνωση και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων, η ολοκληρωμένη φροντίδα για προβλήματα ακοής και η έγκαιρη ανίχνευση νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.

Η κουβανική βιοτεχνολογία έχει επιφέρει αξιοσημείωτες προόδους στη θεραπεία και αντιμετώπιση του καρκίνου, της ηπατίτιδας, του AIDS, της μηνιγγίτιδας και πολλών άλλων ασθενειών. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει προϊόντα (βιοφαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια), αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καταχωρήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και επιτυγχάνει σημαντικό βάρος στις εξαγωγές της χώρας.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα είναι αυτό του προηγμένου φαρμάκου Heberprot-p. Πρόκειται για ένα φάρμακο με δραστικό συστατικό τον ανασυνδυασμένο επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, το οποίο συμβάλλει στην επιτάχυνση της επούλωσης των ελκών των ποδιών σε διαβητικούς ασθενείς χάρη στις βιολογικές του ιδιότητες, μειώνοντας τους ακρωτηριασμούς κατά περισσότερο από 75%. Έχει έγκριση κυκλοφορίας σε 28 χώρες. Είναι ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένα έλκη διαβητικών ποδιών με υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Πραγματοποιήσαμε πρόσφατα μια τηλεδιάσκεψη στον τομέα της Βιοτεχνολογίας των δύο χωρών, χάρη στη συνεργασία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στην οποία ανταλλάξαμε πληροφορίες για το έργο και τα αποτελέσματα της Κούβας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα ανάπτυξης.

-Με τη συμπλήρωση ενός έτους ως πρέσβης στην Κύπρο, θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις σας από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και το όραμά σας για το μέλλον των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας σας και της Κύπρου;

Μπορώ να σας κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή; Στην αρχή του έτους είχα μια πρωινή συνάντηση στη Λεμεσό. Κατά την επιστροφή μας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε για ένα μικρό σνακ. Το κάναμε μπροστά από ένα σπίτι. Προς έκπληξή μας η ιδιοκτήτρια, η οποία έβγαινε να ελέγξει την αλληλογραφία, μας είδε και με τίποτα δεν μας επέτρεψε να φάμε στο δρόμο. Μας κάλεσε στο σπίτι της, μας πρόσφερε καφέ, τσάι και νερό και μια πολύ ευχάριστη συζήτηση. Μας έδειξε την οικογένειά της, τα παιδιά της, τα εγγόνια της. Και όλα αυτά χωρίς καν να γνωρίζει ότι ήμασταν διπλωμάτες, πόσο μάλλον ότι ήταν ο πρέσβης της Κούβας. Στο τέλος πήραμε μαζί μας τη φιλία του και επίσης ένα νόστιμο οικογενειακό ελαιόλαδο.

Μου αρέσει να ταξιδεύω στα χωριά της Κύπρου, μου θυμίζει τόσο πολύ την πατρίδα μου. Μου θυμίζει πάρα πολύ ότι είμαστε νησιώτες και ότι μοιραζόμαστε αξίες και αρχές ζωής, οι οποίες επιτρέπουν στα χωριά μας να συνεχίσουν να στέκονται όρθια και να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Σε κάθε περιοχή που επισκέπτομαι, συναντώ πάντα μεγάλη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Ανακαλύπτω ότι πάντα υπάρχει μια ιστορία να πω που σχετίζεται με την Κούβα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια του έτους, εκτός από όλη τη δουλειά που κάναμε, ήταν η γλώσσα. Έκανα μαθήματα ελληνικών γιατί κάθε φορά που επισκέπτομαι μέρη μου αρέσει πάντα να λέω γεια, να κάνω την αρχική γνωριμία και φυσικά να αποχαιρετώ και να εύχομαι καλή μέρα. Η αγαπημένη μου φράση στα ελληνικά είναι το "καλή συνέχεια", καθώς δείχνει ότι παρά τις όποιες συνθήκες μπορούμε να ευχηθούμε μια καλή μέρα και να λάβουμε πίσω αυτή την αγάπη.

Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κλείσω τη συνέντευξή μου όπως κάναμε πέρυσι. Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, μια περίοδος γιορτής και περισυλλογής, και θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλο τον κυπριακό λαό για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς. Έχω λάβει πολλή αλληλεγγύη, αγάπη και στοργή για την οικογένειά μου και για όλο τον κουβανικό λαό.

Εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος, γεμάτο ειρήνη, υγεία και ελπίδα, όπου μπορούμε να ζήσουμε με αρμονία και ευημερία.