Αναλύσεις

Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι πρόνοιες για παρακολουθήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόνοια του Ευρωπαϊκού κανονισμού για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, η οποία λαμβάνει σήμερα τη τελική της μορφή.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόνοια του Ευρωπαϊκού κανονισμού για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, η οποία λαμβάνει σήμερα τη τελική της μορφή.

Πυρ και μανία η Επιτροπή Δεοντολογίας, που ζητεί με επιστολή της προς όλους τους αρμοδίους σαφείς απαντήσεις, για το περιεχόμενο του επίμαχου άρθου.

Αμετάβλητη η στήριξη της Κυβέρνησης στον κανονισμό, η οποία κατά την τελευταία διαπραγμάτευση, κράτησε στάση σιωπής.

-- 

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τον δημοσιογραφικό κόσμο και όχι μόνο, λαμβάνει τη τελική του μορφή ο αμφιλεγόμενος  κανονισμός, που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης.

Σημείο αιχμής η πρόνοια, για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από τις κυβερνήσεις, για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Σαφείς τοποθετήσεις για την πρόνοια ζητεί η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο.

Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

''Οι αρχές της ανεξαρτησίας των μέσων και των δημοσιογράφων, του απορρήτου της επικοινωνίας, της εργασίας και της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών ενημέρωσης.

Τυχόν εμμονή σε υπερψήφιση των προτεινόμενων διατάξεων, θα μας υποχρεώσει να κινηθούμε για την ανατροπή του Κανονισμού, και τροποποίηση της ημεδαπής Νομοθεσίας, με ρητή εξαίρεση των μέσων''.

===============

Το κείμενο αφού οριστικοποιηθεί από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και Επιτροπή, θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην επόμενη συνεδρίασή του, τον Ιανουάριου, προς έγκριση.

Βασικό ερώτημα παραμένει το κατά πόσο το επίμαχο άρθρο 4, που προνοεί τις παρακολουθήσεις θα παραμείνει στο κείμενο, παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις από πάσα κατεύθυνηση.

Αμετάβλητη στη θέση της η Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, πρακτικά της διαπραγματεύσης της περασμένης Τρίτης  μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κοινοβουλίου και  Επιτροπής,  που δημοσιεύει η Εφημερίδα Φιλελευθέρος, καταδεικνύουν τη στάση σιωπής που τήρησε η Κύπρος στη διαδικασία.

================

''Στη συνεδρία της 12ης Δεκεμβρίου επέλεξε τον δρόμο της σιωπής στα ουσιώδη θέματα, που συζητήθηκαν.

Στη συνάντηση της Τρίτης το Ευρωκοινοβούλιο, εμφανίζεται να θέτει θέμα διαγραφής ολόκληρου του άρθρου 4 του κανονισμού, που διέπει παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, απέρριψε την σχετική πρόταση''.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

=================

Την περασμένη Τρίτη σύμφωνα με την εφημερίδα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κανονισμός που κατατέθηκε από την Κομισιόν, επιτρέπει στα κράτη να παρακολουθούν δημοσιογράφους και να μην τους ενημερώνουν εκ των υστέρων οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών.