Αναλύσεις

Ξέρετε ποιος είναι ο «Secret Santa»;

Η προέλευση του παιχνιδιού που ξεκίνησε από την Αμερική πριν από αρκετά χρόνια και έχει συνεπάρει το κοινό παγκοσμίως

911 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Tiktok συγκεντρώνει το hashtag του secret santa, ή αλλιώς του μυστικού Άγιου Βασίλη, της χριστουγεννιάτικης παράδοσης που κάνει την ανταλλαγή δώρου λίγο πιο μυστηριώδη και αστεία. Είτε στο γραφείο είτε με τους φίλους, βάζετε σε μια γυάλα τα χαρτάκια με τα ονόματά σας και διαλέγετε ένα, χωρίς να το δείξετε σε κανέναν. Το όνομα που σας έτυχε, θα είναι ο παραλήπτης του δώρου που θα αγοράσετε για τα φετινά Χριστούγεννα.

Και φυσικά μέχρι τότε θα παραμείνετε κι εσείς ο ίδιος να αναρωτιέστε σε ποιον έτυχε το όνομά σας. Αυτή η διαδικασία, που ξεκίνησε από την Αμερική πριν από αρκετά χρόνια, έχει συνεπάρει το κοινό παγκοσμίως, το οποίο ανυπομονεί για την ανταλλαγή δώρων και την αποκάλυψη των ταυτοτήτων των Μυστικών Αϊ-Βασίληδων.

Η ιστορία του Secret Santa

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το «Πρώτο Θέμα», υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς ξεκίνησε η παράδοση του μυστικού Άγιου Βασίλη, με τις περισσότερες να τοποθετούν την εφεύρεση του όρου στη Σκανδιναβία. Ο μυστικός Άγιος Βασίλης ήταν εκεί γνωστός στη δεκαετία του 1700 ως Julkapp. Το Julkapp συνίστατο στο να χτυπάς δυνατά την πόρτα, να την ανοίγεις και να ρίχνεις το δώρο μέσα στο σπίτι γρήγορα, χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός.

Η όλη ιδέα προήλθε από τον Knecht Ruprecht - έναν σύντροφο του Αγίου Νικολάου, όπως περιγράφεται στη λαϊκή παράδοση της Γερμανίας, που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει δώρα για τον Άγιο Βασίλη.

Ωστόσο, αν και η αρχή της παράδοσης των χριστουγεννιάτικων δώρων εντοπίζεται πολλούς αιώνες πριν - με τη λαογραφική φιγούρα να συνδέεται με τα Χριστούγεννα από την αμερικανική αποικιοκρατία, αλλά να προέρχεται από το ολλανδικό όνομα του Αγίου Νικολάου - η φράση «μυστικός Άγιος Βασίλης» δεν εμφανίστηκε στις Δυτικές κοινωνίες και στις αμερικανικές εφημερίδες μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Όταν ο όρος πρωτο-ακούστηκε, αναφερόταν ουσιαστικά σε έναν ανώνυμο ευεργέτη που μοίραζε χριστουγεννιάτικα δώρα σε άπορα παιδιά. Πολλοί αναφέρουν ότι η εμφάνιση του όρου στην αμερικανική κουλτούρα ξεκινάει από τη Νεμπράσκα του 1920. Εκεί νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν σε λέσχες και αδελφότητες έκαναν δημοφιλή την παράδοση, μοιράζοντας δώρα η μια στην άλλη χωρίς να αποκαλύψουν εξ αρχής το για ποια προοριζόταν το δώρο.

Σταδιακά, αυτές οι ανταλλαγές δώρων που υιοθετούσαν το στοιχείο του μη αναμενόμενου άρχισαν να εξαπλώνονται και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, υπό τον όρο «μυστικοί φίλοι» ή «μυστικές αδελφές», ονομασία που παρέμεινε μέχρι και τον 21ο αιώνα. Η ονομασία «μυστικοί φίλοι» θα έβρισκε τελικά αντίκρισμα στη Λατινική Αμερική, όπου το αντίστοιχο του Secret Santa ονομάζεται συχνά «amigo secreto».

Από τις λέσχες ο όρος μεταπήδησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στις αδελφότητες πολλών Πανεπιστημίων, από το Τσάπελ Χιλ στη Βόρεια Καρολίνα, μέχρι το Σμιθ και το Άμχερστ στη Μασαχουσέτη. Πολλές φορές τα δώρα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης τελετουργίας όπου ελάμβαναν μέρος οι φοιτητές.

Το Secret Santa εγκαθιδρύθηκε από δεκαετία σε δεκαετία στη λαϊκή μας κουλτούρα, διακωμωδήθηκε από τις γνωστές σειρές του NBC «30 Rock» και «The Office» - το επεισόδιο παρακολούθησαν πάνω από 8,5 εκατομμύρια τηλεθεατές - και αποτελεί πλέον μια πιο καθιερωμένη πρακτική που κάνει την ανταλλαγή δώρων λίγο πιο περιπετειώδη και διασκεδαστική.

Σήμερα, ο μυστικός Άγιος Βασίλης χρησιμοποιείται από πολλούς όχι μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και ως ένας ευκολότερος τρόπος για να κάνουμε δώρα. Παρόλο που χρησιμοποιείται κυρίως για λόγους συναναστροφής, πολλοί εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο για να εκπλήξουν τους φίλους ή την οικογένειά τους, καθώς αδιαμφισβήτητα το Secret Santa είναι μια συναρπαστική μέθοδος προσφοράς δώρων, που ενθουσιάζει πολλούς καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και που ελπίζουμε να παραμείνει.