Αναλύσεις

Δημοσκόπηση: Φόβο για την ακρίβεια, απαισιοδοξία για το Κυπριακό (Βίντεο)

Με βάση τη δημοσκόπηση του Σίγμα οι Κύπριοι πολίτες φοβούνται περισσότερο την ακρίβεια που θεωρούν ότι θα συνεχιστεί το 2024, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θεωρούν πολύ πιθανό να βρεθεί η Κύπρος εμπλεκόμενη σε νέα σκάνδαλα και πολύ απίθανο να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης,  συνεπεία της ακρίβειας, είναι ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτών, ενόψει της έλευσης του νέους έτους.

Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα μεγάλης Δημοσκόπησης του ''ΣΙΓΜΑ'', η συντριπτική πλειοψήφια, το 67% των πολιτών, θεωρεί ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.   

Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι προσδοκίες για το Κυπριακό, με το 43% των πολιτών να θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν και το 24% ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανόν το 2024, να εμφανιστεί νέο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο να εμπλέκεται η Κύπρος.

Τις προσδοκίες των πολιτών για το νέο έτος, αλλά και την αποτίμησή τους, για το 2023 σκιαγραφεί η μεγάλη δημοσκόπηση του ''ΣΙΓΜΑ''.  Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της,

Οι φόβοι των πολιτών για το 2024 επικεντρώνονται στην επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης εξαιτίας της ακρίβειας. 

Ανησυχία η οποία διακατέχει το 31% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί ο φόβος για μια νέα πολεμική σύρραξη, για επέκταση του πολέμου στη Γάζα, η ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το ξέσπασμα νέας πανδημίας, το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου σκανδάλου στο οποίο να εμπλέκεται η Κύπρος και η μη λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα μόλις το 19% δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξο ότι το 2024, θα σηματοδοτήσει αρχή ανάκαμψης στην οικονομία.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για το Κυπριακό, καθώς το 43% θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν, το 24% ότι θα επιδεινωθούν, το 11% ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη και το 7% ότι θα προχωρήσει ο επικοισμός της Αμμόχωστου.  Μόλις το 15% θεωρεί ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Μεγαλύτερη προσδοκία των πολιτών από την διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ακολουθεί  η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η έρευνα έγινε από το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε δείγμα 500 ατόμων άνω των 18 ετών.