Κόμματα

Σήμερα η απόφαση «κλειδί» του Συναγερμού

Σήμερα αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για το πώς θα πορευτεί ο ΔΗΣΥ στον β' γύρο των εκλογών - Μια απόφαση που αναμένεται πως θα είναι «κλειδί» για το ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος ΠτΔ

Σήμερα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ για να αποφασίσουν πως θα πορευτεί το κόμμα στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Συγκεκριμένα η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος που θα ξεκινήσει στις 6:00μ.μ.

Στο τραπέζι είναι τρεις επιλογές:

Η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει την πρόκριση σημαντικών στελεχών και κυρίως του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη από μια μερίδα στελεχών είτε επειδή θεωρούν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είναι «αποστάτης» και ζημίωσε το κόμμα, είτε επειδή θεωρούν πως υπάρχει μεγαλύτερη ταύτιση σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Και η τρίτη επιλογή είναι η κατά βούληση ψήφος.

Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν στη Σημερινή πως μεγαλύτερο προβάδισμα έχουν η στήριξη στον Χριστοδουλίδη και η κατά βούληση ψήφος, ενώ η στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, μοιάζει πιο απίθανη.

Πάντως όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα και όποια απόφαση και αν επικρατήσει, από χθες έγινε γνωστό δια στόματος στελεχών του κόμματος πως ο ΔΗΣΥ δεν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, όποιος και αν είναι πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Ευθύμιου Δίπλαρου ο οποίος ανέφερε στο κρατικό κανάλι πως «ο λαός έχει επιλέξει να είναι ο ΔΗΣΥ αντιπολίτευση».

Οι δύο «φιλανλίστ» στην Πινδάρου

Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και ακολούθως με τον Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκε και συνομίλησε στα γραφεία του στην Πινδάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου χθες το απόγευμα, προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική συνεργασίας στον β' γύρο των Προεδρικών Εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Πάντως από τις δύο συναντήσεις -σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον- δεν βγήκε είδηση για κάποια «προτίμηση» από την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Δεδομένο είναι ωστόσο πως η επίσημη απόφαση του Συναγερμού θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Αυτό εξάλλου επανέλαβε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος των συναντήσεων με τους δύο υποψηφίους του β' γύρου.

Όλα είναι ανοιχτά - Η γραμμή του Προεδρικού

Ως γνωστόν σε επίπεδο στελεχών έχουν ακουστεί έμμεσα ή άμεσα και οι τρεις πιθανές αποφάσεις, δηλαδή η στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη και η κατά βούληση ψήφος. Ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του χθες, σημείωσε πάντως πως «όλα είναι ανοικτά».

Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως έχει η διαφαινόμενη υποστήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Γεγονός που βάζει δύσκολα στην Πινδάρου και ιδιαίτερα σε όσου προκρίνουν άλλες επιλογές, αφού γνωρίζουν καλά πως αν υπάρξει διάσταση απόψεων με το Προεδρικό αλλά και με ένα καταγεγραμμένο τεράστιο ποσοστό της εκλογικής βάσης του κόμματος που στηρίζει Χριστοδουλίδη αλλά πολύ περισσότερο «δεν πάει το χέρι του να σταυρώσει» υποψήφιο υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ, τότε η παράταξη θα μπει σε παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Από την άλλη δεν είναι λίγα τα στελέχη που θεωρούν ότι συνεργασία ή υποστήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη σημαίνει πολιτικό πισωγύρισμα και εν πολλοίς αυτοαναίρεση θέσεων και ηθικών κυρίως αξιών, αφού βλέπουν στο πρόσωπο του Ν. Χριστοδουλίδη τον «αποστάτη» που διέσπασε το κόμμα τους.

Είδε Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη

Χθες στις 5:00 το απόγευμα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πέρασε το κατώφλι της Πινδράρουσυνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τους στενούς του συνεργάτες Χ. Προύντζο και Λεόντιο Φιλοθέου. Τον Αβέρωφ Νεοφύτου πλαισίωναν οι Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Τορναρίτης, Ευθύμιος Δίπλαρος κ.α. συνεργάτες του.

Η συνάντηση Αβέρωφ – Μαυρογιάννη κράτησε περίπου 40 λεπτά ενώ με το πέρας της συζήτησης κανένας παρευρισκόμενος από καμία πλευρά δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ακολούθως στις 6:15 μ.μ ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε την είσοδο των γραφείων του κόμματος του οποίου μέχρι περίπου πριν ένα μήνα ήταν εγγεγραμμένο μέλος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε στα γραφεία του ΔΗΣΥ με ομάδα επιτελών του. Με το τέλος της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις λέγοντας πως μετέφερε τις θέσεις του στον κ. Νεοφύτου και αναμένει την απόφαση που θα ληφθεί αύριο από τα συλλογικά όργανα.