Συνεντεύξεις

«Ο κόσμος θα κρίνει αν θα πρέπει να συνεχίσω στο Ευρωκοινοβούλιο»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στη «Σ» ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η «Σ» συνάντησε τον κ. Φουρλά και του έθεσε ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, την εκλογή της Αννίτα Δημητρίου στην ηγεσία του ΔΗΣΥ αλλά και για το έτος δεξιοτήτων, όπου είναι εισηγητής ο ίδιος. Ακόμη κλήθηκε να απαντήσει αν θα επαναδιεκδικήσει θέση στις επερχόμενες ευρωβουλευτικές εκλογές.

Πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας οι αποφάσεις που παίρνει η Ευρωβουλή;

Τα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συννομοθέτης μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Άρα είναι ένας από τους τρεις θεσμούς που αποφασίζουν για πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, σε βαθμό που ούτε μπορεί κάποιος να υπολογίσει πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οδηγίες της επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Την επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Περίπου το 80% των νομοθεσιών που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη είναι ευρωπαϊκές οδηγίες. Αντιλαμβάνεστε ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή στην καθημερινότητα, από τα πιο απλά θέματα ώς τα πιο σύνθετα, είναι τεράστια και επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής μας. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που είναι δεσμευτικές και πρέπει ένα κράτος να τις εφαρμόσει και υπάρχουν και οι συστάσεις όπου η ΕΕ συστήνει στα κράτη-μέλη πώς να δράσουν. Υπάρχουν και τομείς όπου η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά, όπως, για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας, αλλά και τα θέματα υγείας, τα οποία είναι αυτόνομα σε κάθε κράτος-μέλος. Όπως έχει αποδειχθεί από την πανδημία τίποτα δεν είναι στατικό. Αν δεν υπήρχε ενιαία αντιμετώπιση, δεν θα μπορούσαν να δοθούν λύσεις. Όλα αυτά είναι στο επίπεδο της αλλαγής και οι ανάγκες δείχνουν τον ρόλο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί η ΕΕ. Είναι η ενότητα και η κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων.

Εμείς, ως Κύπρος, μπορούμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές και τις αποφάσεις που παίρνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που έχω λάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά οι θέσεις που εκφράζεις και πόσο αξιόπιστος είσαι. Δεν παίζει ρόλο από ποια χώρα προέρχεσαι αλλά πόσο δραστήριος είσαι και πόσο συμμετέχεις. Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι από τη Μάλτα και πολλές αποφάσεις και ενέργειες έχουν τροχοδρομηθεί από μικρές χώρες. Είχα την τιμή να είμαι ο Πρόεδρος της Επιτροπής MEPs Against Cancer, διότι απέδειξα ότι μπορώ να αποδώσω. Δεν παίζει ρόλο από πού προέρχεσαι, αλλά τι πράττεις και πόσο αξιόπιστος είσαι.

«Το Έτος Δεξιοτήτων να φτάσει στους νέους που δεν ανήκουν στη φούσκα των Βρυξελλών»

Είστε εισηγητής μιας νέας ευρωπαϊκής προσπάθειας. Εξηγήστε μας τι είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων;

Αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα μέχρι τη λήξη της θητείας του παρόντος Ευρωκοινοβουλίου. Είναι η προσπάθεια της ΕΕ να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν για να αντιμετωπίσει τη μετάβαση στη νέα εποχή, ψηφιακή εποχή και πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά απαιτούν δεξιότητες που σήμερα δεν υπάρχουν και θα πρέπει να αποκτηθούν προκειμένου ο ευρωπαϊκός πληθυσμός να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είχα την τιμή να με ορίσει το Ευρωκοινοβούλιο ως εισηγητή αυτού του εγχειρήματος και είναι μια απόδειξη ότι η Κύπρος μπορεί να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά δρώμενα αλλά και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τους επόμενους 12 μήνες η ΕΕ θα προσπαθήσει να δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες που σήμερα δεν υπάρχουν, ώστε ο ευρωπαϊκός πληθυσμός να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τού μέλλοντος. Το 77% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό, το 20% στα σχολεία της ΕΕ δεν έχουν βασικές δεξιότητες και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες ενέργειες, με χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και με συντονισμό, ούτως ώστε οι επόμενοι μήνες να είναι καθοριστικοί για την ειδίκευση και εξειδίκευση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Σε αυτήν την προσπάθεια έχω την τιμή να ηγούμαι εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου.

Το 2022 ήταν το Έτος Νεολαίας και θεωρώ ότι ελάχιστοι το γνώριζαν. Ίσως να χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ώστε το Έτος Δεξιοτήτων να πετύχει τους στόχους του και να φτάσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες;

Έχετε δίκαιο ότι το Έτος Νεολαίας δεν μετέδωσε, όσο ανέμενε η ΕΕ, τα μηνύματά του στους νέους. Αν ρωτήσετε, κάθε πέντε νέοι δεν έχουν υπόψη τους το ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Όλα αυτά τα πράγματα μάς έχουν μάθει πώς να πορευθούμε. Μία από τις προτεραιότητες που είχα θέσει ήταν αυτό το έτος να επικοινωνήσει και να φτάσει σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Ευρώπης και σε νέους που δεν ανήκουν στη φούσκα των Βρυξελλών. Είναι μια τεράστια προσπάθεια, μια δική μου προτεραιότητα, καθώς προέρχομαι από ένα κράτος, το οποίο είναι το πιο απομακρυσμένο γεωγραφικά από την ΕΕ, άρα θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του Έτους Νεολαίας, να βελτιωθούμε και να προσεγγίσουμε όσο περισσότερο νέους ανθρώπους και Ευρωπαίους πολίτες για το Έτος Δεξιοτήτων. Το πλάνο μου είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Η μεγαλύτερη έναρξη των εκδηλώσεων και η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στην παρουσία των Επιτρόπων της ΕΕ και αξιωματούχων στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πότε θα ψηφιστεί;

Το Έτος Δεξιοτήτων έχει ψηφιστεί από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία. Έχει ολοκληρωθεί ο τρίλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πάμε για την ψήφιση 30 Μαρτίου στην Ολομέλεια που θα γίνει στις Βρυξέλλες και η έναρξη θα δοθεί πανηγυρικά στις 9 Μαΐου, στο Στρασβούργο, από τους Προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην παρουσία μου ως εισηγητή.

«Αν δεν καθαρίσει το απόστημα μέχρι βάθους, δεν μπορεί να φύγει η σκιά από το Ευρωκοινοβούλιο»

Ως ευρωβουλευτές έχετε αντιληφθεί πώς εισχώρησε η διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Θα το θέσω διαφορετικά. Ήταν καιρός να αποκαλυφθεί ότι υπάρχει διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Από πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία και το πώς βγήκε στην επιφάνεια είναι γνωστό. Όταν υπάρχουν ευρωβουλευτές έτοιμοι να πουληθούν ή να χρηματιστούν προκειμένου να υιοθετήσουν θέσεις που είναι επί πληρωμή, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει έδαφος για διαφθορά. Δεν γνωρίζω πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά ξέρω πότε ξέσπασε το σκάνδαλο. Όταν περίεργες θέσεις για το Κατάρ βρίσκονταν ενώπιόν μας σε επιτροπές και στην Ολομέλεια με την αποκάλυψη ότι αυτές οι θέσεις ήταν προϊόν χρηματισμού από ξένα κέντρα που ήθελαν να περάσουν τις θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Μας πλήγωσε, μας θύμωσε, αλλά μας πείσμωσε ταυτόχρονα ούτως ώστε αυτά τα σάπια μήλα που υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν μπορεί να θυματοποιείται ένα ολόκληρο Ευρωκοινοβούλιο και 705 ευρωβουλευτές διότι υπάρχουν κάποιοι που χρηματίστηκαν ή είναι έτοιμοι να χρηματιστούν προκειμένου να δεχθούν θέσεις τρίτων χωρών απέναντι στην ΕΕ. Θεωρώ ότι κάθε κρίση είναι και μια νέα ευκαιρία, μας άνοιξε τα μάτια μας, είμαστε πιο υποψιασμένοι και έγιναν πάρα πολλές ενέργειες, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των ευρωβουλευτών. Αυτό που εγώ θα θέσω για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά είναι να ξέρουν οι πολίτες, ποιους θέλουν οι πολίτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ως Ευρωκοινοβούλιο έχετε πάρει κάποια μέτρα, ώστε ν’ αποφευχθούν στον μέλλον τέτοιου είδους πρακτικές διαφθοράς;

Υπάρχει το πρωτόκολλο διαφάνειας, το οποίο θα πρέπει να τηρεί ο κάθε ευρωβουλευτής. Θα πρέπει να δηλώνει ποιους λομπίστες βλέπει, εάν βλέπει, θα πρέπει να κοιτάζουν τα συμφέροντα και ποιος εκπροσωπεί ποιον. Ακόμη, υπάρχει η καταγραφή των όποιων δώρων θα πάρει ένας ευρωβουλευτής και υπάρχει ένας πιο στενός έλεγχος των ευρωβουλευτών για όσα πράττουν και πώς τα πράττουν. Δεν είναι στη δικαιοδοσία κανενός να εκπροσωπεί συμφέροντα τρίτων χωρών, τα οποία βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά από τρεις μήνες άρχισε το Ευρωκοινοβούλιο να αφήνει πίσω του την υπόθεση του QatarGate;

Αν δεν καθαρίσει το απόστημα μέχρι βάθους, δεν μπορεί να φύγει η σκιά από το Ευρωκοινοβούλιο. Όσο υπάρχουν σκιές επί συναδέλφων ότι ενδέχεται να είχαν χρηματιστεί, δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Έχω την εντύπωση ότι η Εύα Καϊλή ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου και αυτό το παγόβουνο ενδέχεται να βρίσκεται μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

«Είμαστε ήδη στη νέα μέρα και είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης»

Εδώ και λίγες μέρες ο ΔΗΣΥ πορεύεται με νέα ηγεσία. Η κυρία Αννίτα Δημητρίου είναι ο άνθρωπος που μπορεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν μετά την αποτυχία στις προεδρικές εκλογές;

Εμπιστεύομαι απόλυτα τη νέα Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία έχει λάβει ένα συντριπτικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του κόμματος, ούτως ώστε να πάρουμε την παράταξη στην επόμενη μέρα. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι μόνη της. Είμαστε όλοι δίπλα της και θεωρώ αυτήν την προσπάθεια κοινή, αν θέλουμε να πετύχουμε αυτό που όλοι μας έχουμε ως στόχο, να είναι ο ΔΗΣΥ και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Θεωρώ ότι είμαστε ήδη στη νέα μέρα και είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης και του τόπου.

Πώς είδαν οι Ευρωπαίοι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) την εκλογή της;

Η Αννίτα Δημητρίου είναι καλά γνωστή στον ευρωπαϊκό χώρο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λόγω της εμπλοκής της ως βουλευτή και ως Προέδρου της Βουλής. Υπάρχει μια χαρά από τους συναδέλφους καθώς πρόκειται για μια γυναίκα νεαρή, η οποία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου. Είναι έτοιμοι να την υποδεχθούν σύντομα στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη της παρουσία ως Προέδρου του κόμματος, ενώπιον του ΕΛΚ και πιστέψτε με ότι υπάρχει ένα πολύ ελπιδοφόρο κλίμα από τους συναδέλφους.

Ποιος είναι ο νέος ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου στον ΔΗΣΥ;

Έχω ακούσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να λέει ότι θα παραμείνει μάχιμος και έχω χαρεί γι’ αυτόν. Ο Αβέρωφ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα μεγάλα κεφάλαια δεν φεύγουν από την πολιτική έτσι ξαφνικά. Θα παραμείνει στη Βουλή, αλλά θα είναι και πυλώνας σταθερότητας στην παράταξη. Είμαι σίγουρος ότι η εμπειρία του και η σοφία είναι χρήσιμα για τον ΔΗΣΥ. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Αβέρωφ θα είναι εκεί.

«Ένας ευρωβουλευτής που έχει κάνει μια θητεία, στη δεύτερη θητεία είναι πολύ πιο έμπειρος»

Του χρόνου έχουμε Ευρωβουλευτικές. Θα επαναδιεκδικήσετε τη θέση σας;

Στην πολιτική δεν λες ποτέ, ποτέ. Θεωρώ ότι η παρουσία ενός ευρωβουλευτή κρίνεται από το έργο του και από τον κόσμο. Ο κόσμος θα κρίνει αν ο Λουκάς Φουρλάς στα χρόνια της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο έχει παραγάγει έργο, το οποίο δικαιούται να συνεχίσει στην επόμενη θητεία. Είναι κάτι το οποίο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ νωρίς για να το ανακοινώσει κάποιος ή να το σκεφτεί, αλλά θεωρώ ότι ο κόσμος θα κρίνει αν θα πρέπει να συνεχίσω ή όχι την πορεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν σου κρύβω ότι ένας ευρωβουλευτής που έχει κάνει μια θητεία, στη δεύτερη θητεία είναι πολύ πιο έμπειρος, πολύ πιο μπασμένος στα πράγματα και μπορεί να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα για τη χώρα του. Άποψη και επιθυμία μου είναι ένας ευρωβουλευτής να κάνει μέχρι δύο θητείες.