Συνεντεύξεις

Λουκάς Φουρλάς: «Η ΕΕ οφείλει να είναι ενεργή στο Κυπριακό»

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, χείμαρρος και ειλικρινής, μιλάει εφ’ όλης της ύλης - Το απόστημα του μεταναστευτικού, οι επικείμενες Ευρωεκλογές αλλά και το Κυπριακό, πρωταγωνιστούν στους αγώνες που δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο

Το μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία, διαλαλεί εδώ και τέσσερα χρόνια ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» δηλώνει πως η ΕΕ οφείλει να είναι ενεργή στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν Κύπριο ευρωβουλευτή είναι να πείσει τους Ευρωπαίους να περάσουν από τις φραστικές καταδίκες στην πράξη.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποκαλύπτει στη «Σ», με όλη την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει, αν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, αν οι τουρκικές εκλογές θα επηρεάσουν το Κυπριακό, αλλά και γιατί η Ευρώπη κάνει τα «στραβά» μάτια με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται.

Μιλά επίσης για το έτος των δεξιοτήτων, που διεκδίκησε και έδωσε πρωτιά στην Κύπρο, αλλά και τον συνεχή αγώνα για τους Μικρούς Ήρωες, που τον τροφοδοτούν με δύναμη ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όσους τον χρειάζονται.

Ευρωεκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ίδια μέρα. Θεωρείτε πως θα επηρεάσει αυτό την προσέλευση του κόσμου;

Γνωριζόμαστε χρόνια, επομένως ξέρεις πολύ καλά ότι θα απαντήσω ευθέως χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Έχουμε συνηθίσει μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση και διαδικασία να αναρωτιόμαστε για την αποχή και για τους λόγους που οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Δεν είναι για να αναρωτιέται κανείς. Οφείλουμε όσοι είμαστε στην πολιτική να αφουγκραζόμαστε και να υπηρετούμε τον κόσμο, είτε μας έχει ψηφίσει είτε όχι. Για μένα είναι ξεκάθαρο, ότι η προσέλευση εξαρτάται από το πόσο κοντά νιώθουν και αισθάνονται οι πολίτες τους εκπροσώπους τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι η προσέλευση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019, αν και φυσικά υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες.

Έτος δεξιοτήτων, τι ακριβώς είναι και τι έχει να κερδίσει ο Κύπριος πολίτης;

Λοιπόν, να το εξηγήσω όσο πιο απλά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν και επισήμως το έτος 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Άρχισε στις 9 Μαΐου του τρέχοντος έτους και θα είχε διάρκεια έξι μηνών, ωστόσο, μετά από επιμονή δική μου, θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου του 2024. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, κατά την οποία επέρχονται μεγάλες αλλαγές. Αυτές φυσικά αφορούν και τα εργασιακά ζητήματα και την επαγγελματική απασχόληση. Η Ευρώπη έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα της εξειδίκευσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης στο μέλλον, γι’ αυτό και έχουμε το Έτος Δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία. Απευθύνονται σε μαθητές που θα πρέπει να επιλέξουν να σπουδάσουν το σωστό επάγγελμα, ώστε να μπορούν να εργαστούν στον τομέα τους και να αμείβονται αξιοπρεπώς. Απευθύνονται όμως και σε ανθρώπους που είναι ήδη σε ηλικία που εργάζονται και οι εργασίες τους εκσυγχρονίζονται και απαιτούν νέες δεξιότητες. Είναι πραγματικά τιμή για εμένα και την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα και βαριά ευθύνη, να είμαι Εισηγητής σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος πρωταγωνιστεί, η μετάβαση ξεκινά από τον τόπο μας και διατίθενται τεράστια κονδύλια για ανάπτυξη δεξιοτήτων και επανειδίκευση. Στόχος, κανείς να μη μείνει πίσω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε πλέον σαφές πως επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Ποια η δική σας κρίση στην απόφαση αυτή;

Φωνάζω εδώ και τέσσερα χρόνια, ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Τόσο εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προσπαθούμε να εμπλέξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από πολεμικές επιχειρήσεις σε γειτονικές της χώρες είτε εκδηλώνεται μέσα από μιαν ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η Τουρκία αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι ενεργή στο Κυπριακό, προασπίζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα. Είμαστε κράτος μέλος της Ευρώπης και απαιτείται ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή, έναντι των παραλογισμών και της ανομίας των Τούρκων. Υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα που με τον τρόπο που ασκεί πολιτική αργά ή γρήγορα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη συνοχή όλης της Ευρώπης, θα ενεργοποιήσουμε και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω.

Ποιες οι προκλήσεις σας, ως Κύπριου ευρωβουλευτή, όσον αφορά το Κυπριακό, μετά τη δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη;

Ξέρω πολύ καλά το χρέος μου ως ευρωβουλευτή και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω αποδείξει ότι, ανάμεσα στα καθήκοντα και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κυπριακό παραμένει βασική προτεραιότητα. Πολλά, δυστυχώς, δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά από την αδιαλλαξία της Άγκυρας και την ατιμωρησία της Διεθνούς Κοινότητας. Ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης δεν θέλει να τιμωρηθεί η Τουρκία, επειδή έχει συμφέροντα. Έχουμε και τις εκλογές τώρα μπροστά μας στην Τουρκία, αν και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε επανεκλογή Ερντογάν, χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η εκλογή Κιλιτσντάρογλου θα άλλαζε κάτι. Το αντίθετο μάλλον. Η Ευρώπη παραμένει στους χαρακτηρισμούς. Μονίμως διαπιστώνει μια σκληρή, αδιάλλακτη και αλαζονική πολιτική από την Τουρκία. Ο Ερντογάν το παίζει νταής και συμπεριφέρεται πειρατικά, αφού νιώθει άνετος απέναντι σε μια ανίσχυρη Ευρώπη, που αντί να τον βάλει στη θέση του, το μόνο που κάνει είναι να τον χαϊδεύει και να τον κακομαθαίνει ακόμη παραπάνω. Η μεγαλύτερη πρόκληση, συνεπώς, είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους να περάσουν από τις φραστικές καταδίκες στην πράξη.

Τουρκικές εκλογές: Τόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες όσο και η Φον ντερ Λάιεν χειροκρότησαν τη μεγάλη προσέλευση των Τούρκων ψηφοφόρων στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο. Πώς μπορεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών να επηρεάσει το Κυπριακό;

Δεν μπορεί. Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Όπως προανέφερα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε επανεκλογή Ερντογάν. Και να μην έχουμε, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Τουρκίας. Η εξωτερική της πολιτική και δη στο θέμα της Κύπρου είναι και θα παραμείνει αδιάλλακτη. Η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρώπη είναι που πρέπει να αλλάξουν στάση. Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα και κάνει το ίδιο με όλη την Ευρώπη, εκβιάζοντας με το μεταναστευτικό. Το έχω πει και παλαιότερα, ότι η Τουρκία, με τιμονιέρη τον Ερντογάν, μοιάζει να έχει αποθρασυνθεί πλήρως. Ενίοτε, εμφανιζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήθεν έτοιμοι να του τραβήξουμε τ’ αυτί, μα ποτέ για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρνουμε. Πολύ φοβάμαι ότι ο άρχων της Τουρκίας μάς έχει πάρει χαμπάρι. Έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη δεν ξέρει να συσπειρώνεται, δεν βλέπει και πολύ μακριά όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Γι’ αυτό, ακριβώς, η υπόθεση με τις κυρώσεις έχει καταντήσει ανέκδοτο. Έχουμε επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία και πολύ καλά κάναμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο. Εάν επιβάλλαμε τόσες κυρώσεις στην Τουρκία λόγω του Κυπριακού, αυτό θα είχε ήδη λυθεί.

Μεταναστευτικό και Ε.Ε., εθελοτυφλεί η Ευρώπη ή μήπως δεν έχουμε διεκδικήσει όσα θα έπρεπε;

Παρακολουθούμε το Μεταναστευτικό να έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες πρώτης γραμμής. Οι χώρες αυτές όπως η Κύπρος, που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου αναλογικά του πληθυσμού της, έχει ήδη δοκιμασθεί και έχει ξεπεράσει τις αντοχές της. Δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το τεράστιο αυτό ζήτημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτείται κοινή προσέγγιση και συγκεκριμένες πολιτικές. Η κατάσταση που επικρατεί, είναι ακριβώς αποτέλεσμα της απουσίας κοινής πολιτικής. Χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξουν νέες πολιτικές, για ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μόνο έτσι θα δοθεί τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Κύπρος και οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης γραμμής. Τον Απρίλιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τις αναθεωρήσεις της διαδικασίας των εξωτερικών συνόρων. Θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Προτείνουμε καλύτερη διαδικασία ελέγχου, ταχύτερη διαδικασία ασύλου στα σύνορα και γρήγορες επιστροφές για τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ταχύτερης και απλοποιημένης διαδικασίας για αιτήσεις ασύλου αμέσως μετά τον έλεγχο. Θα ελέγχονται σε 12 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών. Σε περίπτωση απόρριψης ή απόρριψης αξίωσης, ο αποτυχών αιτών θα πρέπει να επιστραφεί εντός 12 εβδομάδων.

Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επικείμενες εκλογές του 2024;

Είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από την ηγεσία του κόμματος και σίγουρα τους πολίτες. Για μένα η πολιτική δεν αποτελούσε ουδέποτε αυτοσκοπό και γι’ αυτό δεν μου αρέσουν οι καρέκλες και όσοι γαντζώνονται από αυτές. Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ειλικρινά, αυτό που θέλω, είναι να με αξιώσει ο Θεός να ολοκληρώσω τη θητεία μου εκπληρώνοντας την υπόσχεσή μου προς όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Απ’ εκεί και πέρα, θα κρίνουν οι πολίτες. Άλλωστε είναι εκείνοι που αξιολογούν την παρουσία, την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία μας. Προσωπική μου άποψη, ότι στη μία θητεία χτίζεις μέσω συνεργειών, ομαδικότητας και συνεργασίας και εάν ο κόσμος αποφασίσει να σου δώσει το δικαίωμα επανεκλογής, με την εμπειρία που αποκτάς μπορείς να συνεισφέρεις αποφασιστικά και ουσιαστικά τόσο για την παράταξη όσο και για τον τόπο σου.



Μικροί Ήρωες: Δεν σταματούν ποτέ οι δράσεις

Κεφάλαιο Μικροί Ήρωες! Όσα κι αν γίνονται στο πολιτικό σκηνικό, κερδίζει πάντα ο άνθρωπος. Υπάρχουν δράσεις στον αγώνα αυτό που γίνονται τη δεδομένη στιγμή;

Δεν σταματούν ποτέ. Είμαστε συνέχεια σε κίνηση, σε δράση, φαντάζομαι ότι ακούτε, βλέπετε και ενημερώνεστε και έτσι ακριβώς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2017 από μια μικρή ομάδα φίλων που ήμασταν τότε και εξελίχτηκε σε μια μεγάλη αγκαλιά, που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ξέρετε πόση δύναμη δίνει σε μια οικογένεια ένας εθελοντής; Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν πως κάποιος τούς σκέφτεται; Σας διαβεβαιώνω πως από εκεί αντλείται η δύναμη του κάθε παιδιού, του κάθε γονέα, της κάθε οικογένειας. Έχουμε πολλούς ανθρώπους δίπλα μας. Είναι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, είναι άνθρωποι που μας βοηθούν αθόρυβα. Και ξέρετε, είναι πραγματικά ευχάριστο και συγκινητικό να βλέπεις τον άλλον να νοιάζεται και να προσφέρει. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να διαβεβαιώσω τους μικρούς μας ήρωες ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.