Αναλύσεις

Πόλος έλξης για Youtubers από όλο τον κόσμο το Βαρώσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι βρετανοί αθλητές parkour δεν ήταν οι πρώτοι και σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίοι που επισκέπτονται την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που αποτελεί πλέον ατραξιόν για δεκάδες vloggers με εκατομμύρια συνδρομητές στο Youtube

Αντιδράσεις προκάλεσε το βίντεο που ανέβασε στο Υοutube η ομάδα βρετανών αθλητών parkour STORROR, οι οποίοι μπήκαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με σκοπό να πραγματοποιήσουν επίδειξη του αθλήματός τους.

Οι βρετανοί Youtubers με 8,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο κανάλι τους ανέβασαν το βίντεο με τίτλο «Parkour σε μολυσμένη με φίδια εμπόλεμη ζώνη» πριν από δύο ημέρες και ήδη οι προβολές του ξεπέρασαν τις 350 χιλιάδες. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μπήκαν στην περιοχή κατόπιν άδειας των «αρχών ασφαλείας» (;) ενώ κάνουν και μια σύντομη αφήγηση για το πώς η περιοχή αφέθηκε σε αυτή την κατάσταση μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα-εγκαταλελειμμένα σπίτια και ξενοδοχεία και την πόλη στο έλεος των τρωκτικών και των ερπετών είναι αποκαρδιωτική.

Για τις προεκτάσεις του όλου ζητήματος μίλησαν στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, ενώ τοποθετήθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Βαρώσι έγιναν viral από ξένους Youtubers. Όπως μπορεί να δει κάποιος με μία απλή αναζήτηση στο Youtube, υπάρχουν δεκάδες βίντεο αφιερωμένα στην περίκλειστη πόλη με κάποια από αυτά μάλιστα να έχουν εκατομμύρια προβολές.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο πασίγνωστος Αμερικανός Youtuber Johnny Harris, επισκέφθηκε την χώρα μας και αφιέρωσε σε αυτήν μία σειρά από ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στα οποία ήταν και το βίντεο με τίτλο «Returning to a War-Torn Ghost Town Sealed for 50 years | Cyprus, Uncharted Ep. 1». Στο βίντεο το οποίο συμμετέχουν και ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που επιστρέφουν για πρώτη φορά στην περίκλειστη Αμμόχωστο για να δουν τα σπίτια τους, μέχρι σήμερα προβλήθηκε από 3,9 εκατ. άτομα.

Το βίντεο με τις περισσότερες προβολές όμως είναι εκείνο της ομάδας «Yes Theory» με τίτλο «Inside the World's Most Luxurious Abandoned City (never seen before)». Η ομάδα που αποτελείται από Αμερικανούς Youtubers δημοσίευσαν το βίντεο επίσης τον Οκτώβριο του 2021 και μέχρι σήμερα μετρά 6,3 εκατ. προβολές.

Το κανάλι «ALL ABOUT CARS AND MORE», πριν από δύο χρόνια, δημοσίευσε βίντεο με τίτλο «Abandoned TOYOTA Dealership Since 1974 - Lost City|, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο εγκαταλελειμμένο showroom της αυτοκινητοβιομηχανίας ΤΟΥΟΤΑ στην Αμμόχωστο. Μέχρι σήμερα οι προβολές του έφτασαν τις 433 χιλιάδες.

Ανάμεσα σε άλλα πολλά vlogs αφιερωμένα στο Βαρώσι, είναι και το βίντεο του καναλιού «Exploring the Unbeaten Path». Πρόκειται για μία ομάδα νεαρών που συνηθίζει να επισκέπτεται εγκαταλειμμένα μέρη σε όλο τον κόσμο. Το βίντεο με τίτλο «URBEX | We explored the forbidden ghost town Varosha», δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι σήμερα μετά πάνω από 140 χιλιάδες προβολές στο Youtube.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα Youtubers επισκέφθηκαν την Κύπρο, αφού πριν από πέντε χρόνια δημοσίευσαν βίντεο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας με τίτλο «Urbex | The abandoned Nicosia Airport, frozen in time since 1974», το οποίο προβλήθηκε από σχεδόν 800 χιλιάδες χρήστες.