Τράπεζες

Ξετυλίγουν το κουβάρι και ψάχνουν λύσεις για τις εκποιήσεις

Στο Υπουργικό εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων, ενώ η Επιτροπή Οικονομικών αύριο συνεχίζει τη συζήτηση επί των προτάσεων νόμου των κομμάτων για τους πλειστηριασμούς

Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία καλούνται να βρουν μια ολιστική λύση για το φλέγον ζήτημα των εκποιήσεων και τον τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εντός της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα καταθέσει, όπως όλα δείχνουν, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στη «Σ» ότι στο Δικαστήριο Εκποιήσεων θα μπορούν να προσφεύγουν δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, αξίας μέχρι €350.000. Το Δικαστήριο, που θα λειτουργεί στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, θα εξετάζει το πραγματικό ύψος της οφειλής, όταν υπάρχει αμφισβήτηση για το υπόλοιπο οφειλής. Το Δικαστήριο θα εκδικάζει και υποθέσεις υπερχρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις, όπου θα γίνεται αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια, με το ίδιο να αποφασίζει ποιος δανειολήπτης θεωρείται ευάλωτος, ώστε να ετοιμάζεται πλάνο εξόφλησης της οφειλής με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το Ανώτατο θα είναι υπεύθυνο για να ρυθμίσει το ζήτημα με κανονισμούς. Βεβαίως, το πόσο θα βοηθήσει στην ταχεία εκδίκαση -που είναι και το μεγάλο πρόβλημα- θα δείξει στην πορεία.

Θύματα οι ευάλωτοι

Μέχρι να διευθετηθούν όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα, χρειάζεται χρόνος. Συνεπώς, μέχρι να βρεθεί μία ολιστική λύση οι εκποιήσεις συνεχίζονται κανονικά και ανάμεσα σ' αυτές υπάρχουν και θύματα, που είναι οι πραγματικά ευάλωτοι δανειολήπτες. Σ΄ αυτήν τη χρονική στιγμή, που η Βουλή «τρέχει» δικές της προτάσεις, η Κυβέρνηση πρέπει ν’ αποδείξει ότι έχει τη βούληση να ετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μια ολιστική λύση του προβλήματος. Ένα πρόβλημα δεκαετίας, για το οποίο όμως κανείς δεν τόλμησε να δώσει απαντήσεις και να προχωρήσουν τα πράγματα. Το Υπουργείο Οικονομικών της προηγούμενης διακυβέρνησης του τόπου εδώ και δύο χρόνια έταζε ότι θα φέρει το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, αντ’ αυτού ήρθε η επόμενη Κυβέρνηση και ακόμα περιμένουμε έγκριση από τις Βρυξέλλες. Σε κάθε απόφαση για αναστολή των εκποιήσεων όλοι έλεγαν ότι επωφελούνται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (και πολύ σωστά), εντούτοις τόσα χρόνια ένα ερώτημα πλανάται: Γιατί δεν τους διαχωρίζει κανείς από τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες, που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού η πηγή του κακού είναι αυτός ο τύπος των δανειοληπτών; Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, δήλωσε πως υπάρχει τρόπος να γίνει ο διαχωρισμός, τονίζοντας μάλιστα ότι ενόσω ήταν διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα γνώριζαν ποιοι είναι.

Όπλα στους δανειολήπτες

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις αύριο θα συνεχίσουν τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν για το ζήτημα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από το Υπ. Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και τον Σύνδεσμο Τραπεζών, οι οποίοι προειδοποιούν με σειρά κινδύνων για την οικονομία εάν αλλάξει το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Η Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, απέστειλε σημείωμα στην Επιτροπή Οικονομικών. Όπως αναφέρει, τυχόν ψήφιση της πρότασης και δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, ενδέχεται να καταστήσει τη διαδικασία εκποίησης πρακτικά ανενεργή. Προσθέτει ότι, αντί για αύξηση των αναδιαρθρώσεων, θα δοθούν κίνητρα για συντήρηση στρατηγικών συμπεριφορών από δανειολήπτες, οι οποίοι ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αδυναμίες του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου που έχει ανάψει φωτιές, που υπογράφεται από ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, τρεις από τους εννιά βουλευτές του ΔΗΚΟ, (Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς, Χρίστος Ορφανίδης) και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, είναι το δικαίωμα της προσφυγής του δανειολήπτη στο Δικαστήριο και να ζητά αναστολή της εκποίησης, μέσω δικαστικού διατάγματος, σε περίπτωση που αμφισβητεί το ποσό. Σημειώνεται ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρά ταύτα η διαδικασία της εκποίησης συνεχίζεται κανονικά χωρίς απόφαση Δικαστηρίου. Δηλαδή, σε περίπτωση που εκδικαστεί η υπόθεση μετά από αρκετά χρόνια και ο δανειολήπτης έχει δίκαιο, θα αποζημιωθεί από την τράπεζα, ή την εταιρεία διαχείρισης, όμως, στο μεταξύ, θα έχει χάσει το ακίνητό του. Στόχος των βουλευτών είναι, η συγκεκριμένη πρόταση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, πριν από τη λήξη των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι. Η άλλη πρόταση, που θα συζητηθεί εκ νέου στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αυτή του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στην πληροφόρηση των δανειοληπτών σε διαδικασία πλειστηριασμού, για τις απαιτήσεις των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Στοχεύει στον περιορισμό των προβλημάτων που αφορούν την υποβολή ενστάσεων και τις καθυστερήσεις, αλλά και στη διευκόλυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης ή ρύθμισης δανείων.

Κοινή συνάντηση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς κομμάτων και εκπροσώπους της συγκυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σκοπός της συνάντησης είναι να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να ζητήσουν διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, τις προτάσεις νόμου, αλλά και για το «Ενοίκιο έναντι Δόσης».

Διαβάστε ακόμα: Eκποιήσεις, ένα ζήτημα που παραμένει διαχρονικό