Τράπεζες

Διορία τριών μηνών στην Κυβέρνηση για τις εκποιήσεις

Το κλείσιμο της Βουλής δίνει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με τα μέτρα που υποσχέθηκε για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων

Μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο που εξελισσόταν τις προηγούμενες μέρες, την περασμένη Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, καταψηφίστηκε η επίμαχη πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων, μέσω δικαστικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το οφειλόμενο ποσό ή ενδεχόμενη ύπαρξη υπερχρεώσεων. Η Ολομέλεια απέρριψε την πρόταση με 27 ψήφους υπέρ και 27 ψήφους κατά. Πριν τεθεί προς ψήφιση η επίμαχη πρόταση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχτηκαν το αίτημα των συγκυβερνώντων κομμάτων για αναβολή της πρότασης. Βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ υπέγραψαν την συγκεκριμένη πρόταση, μετά από πολλές πιέσεις του Προεδρικού πείστηκαν και τελικά πήραν πίσω την υπογραφή τους. Η αιτιολογία τους για την αλλαγή της στάσης τους ήταν πως, όταν την είχαν υπογράψει, δεν υπήρχε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Εμπαιγμός»

Τα υπόλοιπα κόμματα και δη το ΑΚΕΛ, σε αυτήν την επιχειρηματολογία απάντησαν πως η Κυβέρνηση μετέτρεψε τις προτάσεις νόμου που υπάρχουν εδώ και χρόνια στα συρτάρια της Επιτροπής Οικονομικών σε δικές της πρωτοβουλίες. Σε έντονο ύφος, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, διευκρίνισε πως πρόκειται για πρόθεση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα, σημειώνοντας μάλιστα πως δικαιούται να είναι καχύποπτος και να μην πιστεύει τα όσα λέει. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα άλλα κόμματα που στήριζαν την πρόταση, καθώς έθεσαν εν αμφιβόλω τις προθέσεις της Κυβέρνησης για υλοποίηση των προτάσεων της και πως όλο αυτό έγινε επειδή πίεσε η Βουλή με την πρότασή της. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε από τη βήμα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να τηρεί στάση ευθύνης και υπευθυνότητας έναντι όλων των πολιτών, παρά το γεγονός ότι είναι αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα κουραστεί να το κάνει όσο υπάρχουν αποσταθεροποιητικές δυνάμεις.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Το ζήτημα των εκποιήσεων δεν σταμάτησε εδώ για την Βουλή, αλλά θα συνεχιστεί. Μετά την αναβολή της ψήφισης για το "Δικαστήριο εκποιήσεων", η αρμόδια επιτροπή θα το εξετάσει τον Σεπτέμβρη, οπότε θα συζητηθεί σε βάθος. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προνοεί τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια, για υποθέσεις κόκκινων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλιάδες. Η «Σ» ζήτησε την άποψη νομικών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εκ πρώτης όψεως αυτό που λένε είναι πως «δεν προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητά του για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην οικονομία και τους πολίτες από τις ΜΕΧ. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε συνολικά τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση και η Βουλή για άμβλυνση των υφιστάμενων προβλημάτων». Αναφορικά με τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας εντός των Επαρχιακών Δικαστηρίων, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η προσέγγιση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί του θέματος, το οποίο και θα αποφασίσει τον αριθμό των δικαστών που θα στελεχώσουν την υπό σύσταση ειδική δικαιοδοσία. Οι υποθέσεις αυτές «θα πρέπει να τύχουν ειδικού χειρισμού λόγω της επίπτωσης που έχουν τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σωστή εξισορρόπηση των πόρων που θα διατεθούν στην εν λόγω ειδική δικαιοδοσία, ούτως ώστε να μην είναι εις βάρος της εκδίκασης άλλων υποθέσεων, που επίσης εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων».

Διαβάστε ακόμα: Οικονομικές πολιτικές

Στα χέρια της Κυβέρνησης

Η έκβαση της Ολομέλειας με την καταψήφιση της επίμαχης πρότασης δίνει στην Κυβέρνηση τον χρόνο που αποζητούσε για να δώσει λύση στο ζήτημα. Πλέον εναπόκειται στη δική της βούληση εάν θα προχωρήσει -γρήγορα- με τα μέτρα που ανακοίνωσε. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που ταλανίζει τόσο την κοινωνία αλλά και την οικονομία, δεν πρέπει να μείνει στάσιμο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε λήγει και η αναστολή που αποφάσισαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης. Τους επόμενους τρεις μήνες θα αναμένουν όλοι -κυρίως η αντιπολίτευση- από την Κυβέρνηση, να δει ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθήσουν όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Εισηγήσεις Κυβέρνησης – συγκυβερνώντων κομμάτων

Υπενθυμίζεται ότι, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, είναι το νομοσχέδιο για το «Δικαστήριο εκποιήσεων», το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, η επαναπροκήρυξη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ προσαρμοσμένου στα σημερινά δεδομένα και ενίσχυση σε προσωπικό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως. Τα συγκυβερνώντα κόμματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Κυβέρνηση, για να πάρουν πίσω την επίμαχη πρόταση και να δικαιολογήσουν την αλλαγή που θα έκαναν, εισηγήθηκαν στην Κυβέρνηση για άμεση υλοποίηση -μεταξύ άλλων- τη διεύρυνση αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Στο πλαίσιο αυτό να συνεχιστεί η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του, η αναβάθμιση του προσωπικού του και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Τη διεύρυνση των προϋποθέσεων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομες χρεώσεις. Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης η εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, σε συνδυασμό με την τροποποίηση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στον περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμο, η οποία υποχρεώνει τον πιστωτή να αποστέλλει με την επιστολή Θ, βεβαίωση του υπολοίπου του δανείου από ανεξάρτητο σύμβουλο, το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο πιστωτής.