Αναλύσεις

Απολογισμό για τα 10χρονα έκανε το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ανδρέας Μορφίτης κατέθεσε τις θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις του Ινστιτούτου για το 2024

Απολογισμό για τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την ίδρυσή του έκανε το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Ξένια Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. και Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων , Γιάννης Μερακλής ,Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ, Γιώργος Γεωργίου, Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ και Καλυψώ Καρκώτη και Άντρη Παύλου εκ Μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, «κατά τη διάσκεψη έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της διετίας 2022-2023 από τη Γραμματέα του Ινστιτούτου κ. Αγνή Κωνσταντινίδου με τα εξής συνοπτικά στοιχεία:

  1. Έρευνα που διεξήγαγε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου μεταξύ 19/5/22-12/10/22, με την πραγματοποίηση επαφών, συνεντεύξεων και συζητήσεων, με συναρμόδιους Υπουργούς (ΥΠΕΣ, ΥΠΕΞ, ΥΔΔΤ, ΥΕΚΑ, ΥΠΑΝ, ΥΠΑΜ), μ. Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, Γενικό Εισαγγελέα, Γενικό Ελεγκτή, Πρόεδρο Βουλής, Αρχηγούς Κομμάτων και Κοινωνικούς Εταίρους.
  2. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν η απουσία συγκροτημένης και ολιστικής δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής, και η ως εκ τούτου έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων.
  3. Τα πορίσματα τέθηκαν προς συζήτηση στις 2/12/2022 ενώπιον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των τέως ΥΕΚΑ, ΥΠΕΣ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
  4. Ο τέως ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής έθεσε τις βάσεις για μια νέα ορθή πορεία στο μεταναστευτικό και δημογραφικό στην Κύπρο, με τη συμβολή του Διευθυντή του Γραφείου του Λοΐζου Μιχαήλ.
  5. Έρευνα που διεξήγαγε το Δ.Σ. του Ινστιτούτου μεταξύ 26/1/23-24/11/23, με την πραγματοποίηση επαφών και συσκέψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 15/5/2023 και συναρμόδιους Υπουργούς.
  6. Τα πορίσματα της έρευνας, η οποία και συνεχίζεται , τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ΥΠΕΣ και ΥΕΚΑ, σε συνάντηση στο Προεδρικό στις 25/1/2024.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ Ανδρέας Μορφίτης κατέθεσε τις θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις του Ινστιτούτου για το 2024 που έχουν ως εξής :

  1. Άμεση σύσταση Υφυπουργείο Μετανάστευσης με πολιτικές, διοικητικές, εκτελεστικές και επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά και η τοποθέτηση κατάλληλου και έμπειρου προσώπου στην πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου.
  2. Ριζική αναθεώρηση προς εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση.
  3. Αποτελεσματική φύλαξη της πράσινης γραμμής και των θαλάσσιων συνόρων μας.
  4. Απογκετοποίηση πόλεων και περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  5. Αντιμετώπιση παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
  6. Έλεγχος για αποτροπή εικονικών φοιτητών και για πάταξη εικονικών γάμων.
  7. Αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής.
  8. Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με τη θέσπιση και εφαρμογή μέτρων στήριξης του γάμου και της οικογένειας.
  9. Ενεργότερη και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση πολιτικών».

Όπως σημειώνεται, «ο κ Ανδρέας Μορφίτης υπογράμμισε τα ακόλουθα:

  1. Το Ινστιτούτο αποτελεί ανεξάρτητο και αδέσμευτο οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και με εθελοντική εργασία αγωνίζεται για να διαμορφώσει θέσεις – απόψεις – εισηγήσεις για το δημογραφικό και μεταναστευτικό.
  2. Διαμορφώνει θέσεις και εισηγήσεις μακράν ιδεολογικοπολιτικών προκαταλήψεων και δεσμεύσεων, και με ανεξαρτησία άποψης.
  3. Προς επιτέλεση της αποστολής και υλοποίηση των στόχων του, εκ των ων ουκ άνευ είναι η αρωγή και συνεργασία ΟΛΩΝ των συναρμόδιων Υπουργείων.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, το Ινστιτούτο απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώτο Πρόεδρό του κ. Γιαννάκη Μάτση (2013-2018), για τον σημαντικό του ρόλο στην ίδρυση και καθιέρωση του Ινστιτούτου.

Την πλακέτα απένειμε ο νυν Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Μορφίτης.

Ο κ. Μάτσης απάντησε με συγκινητικό χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου και της αποστολής του Ινστιτούτου», καταλήγει η ανακοίνωση.