Συνεντεύξεις

Χρίστος Μιχαηλίδης: «Ο Λεμεσιανός έχει επιλογή αυτήν τη φορά»

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία του νέου Δήμου Λεμεσού παραθέτει στη «Σ» τις ανησυχίες του για την πορεία της πόλης

Ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία μέχρι τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία του νέου Δήμου Λεμεσού, Χρίστος Μιχαηλίδης, μας παραθέτει τις ανησυχίες του για την πορεία της πόλης. Απευθύνεται σε όλο το εκλογικό σώμα, και ειδικότερα σε ψηφοφόρους που πρόσκεινται σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, με στόχο να τους προβληματίσει, αλλά και να τους προειδοποιήσει να «μην ψηφίσουν λάθος», αφού, αυτήν τη φορά, έχουν επιλογή ενός ανεξάρτητου υποψηφίου με γνωστές και τεκμηριωμένες γνώσεις και ικανότητες, δίνοντάς τους, συνάμα, την επιλογή που ουσιαστικά επιζητούν και συζητούν.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο, ποια είναι, δηλαδή, τα κυριότερα προβλήματα της πόλης;

Μα η πόλη κατ’ αρχήν χάνει τη φυσιογνωμία της, τον χαρακτήρα της, ως αποτέλεσμα μιας άναρχης πολεοδομικής ανάπτυξης, το κυκλοφοριακό αφαιρεί 10% της ζωής μας, η καθαριότητα της πόλης υστερεί και η απουσία πρασίνου και χώρων στάθμευσης είναι εμφανής... Το στεγαστικό, που έχει γίνει μείζον κοινωνικό πρόβλημα, οι παραμελημένες συνοικίες, το αίσθημα και επίπεδο ασφάλειας, η απουσία λόγου, ρόλου και συμμετοχής του δημότη και, κυρίως, το ότι ευημερούν μια χούφτα άνθρωποι αντί το σύνολο των δημοτών.

Ποιος ή τι φταίει;

Πρωταγωνιστές είναι οι δύο ανθυποψήφιοί μου, ο ένας 7,5 χρόνια Δήμαρχος και ο άλλος 10 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος. Οι δύο συναγωνίζονται ποιος φταίει περισσότερο: για τους πύργους και το πρόβλημα που δημιούργησαν, για το στεγαστικό, για την ανεπαρκή διατήρηση των σημείων αναφοράς και διατηρητέων της πόλης, τις γκρίζες διαδικασίες και έγκριση αδειοδοτήσεων στον Δήμο, την αχαλίνωτη ανάπτυξη στο Καρνάγιο, για το οποίο τηρείται σιγή ισχύος, για την άνευ προηγουμένως πόλωση και διχασμό της πόλης, τις υποδομές και ποιότητα ζωής στις συνοικίες, την εξάρτηση και επικράτηση της κομματοκρατίας και την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Έχουν απομείνει μόνο 15 μέρες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύετε ότι οι δημότες έχουν ενημερωθεί επαρκώς και είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την επιλογή τους για τον Δήμαρχο Λεμεσού;

Κατά την άποψή μου, ο δημότης έχει ενημερωθεί, αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό για τις υποψηφιότητες, αφού άλλοι ξοδεύουν 25 χιλιάδες, άλλοι 1 εκατομμύριο και άλλοι δαπάνες του Δημαρχείου για προβολή. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά, πολλοί δημότες βρίσκονται έντεχνα μπροστά σε ένα αδιέξοδο δίλημμα, αυτήν τη φορά μεταξύ του νυν Δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη και του γνωστού αρχιτέκτονα Γιάννη Αρμεύτη. Χρησιμοποιώ τη λέξη «έντεχνα» για να καταδείξω τις προσπάθειες των παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων να πείσουν μέσω διάφορων ενεργειών ότι αυτοί οι δύο υποψήφιοι είναι οι επικρατέστεροι και ότι οι δημότες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το βλέπουμε τόσο από τις έγκυρες δημοσκοπήσεις, όσο και από τις καθημερινές επαφές μας με τον κόσμο.

Καλώ τους συνδημότες μου Λεμεσιανούς να μην ψηφίσουν λάθος, έχουν επιλογή αυτήν τη φορά και η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για να με γνωρίσουν και μαζί να βοηθήσουμε την πόλη μας να παραμείνει το «σπίτι» για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και όχι να τα απομακρύνει, λόγω των όσων προανέφερα.

Γιατί πιστεύετε ότι το δίλημμα αυτό είναι αδιέξοδο;

Είναι αδιέξοδο το δίλημμα των δύο που στην ουσία αφορά μια επιλογή, για μια σειρά από λόγους. Ο ένας υποψήφιος (Νικολαΐδης) έχει δοκιμαστεί και κριθεί από τους δημότες. Για τον άλλον (Αρμεύτης), προκαλεί τρόμο μόνο και μόνο η ιδέα ότι ίσως εκλεγεί και δοκιμαστεί. Στην προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα έχουν επικριθεί έντονα και οι δύο ανθυποψήφιοί μου. Ο κύριος Νικολαΐδης έχει επικριθεί κυρίως για τη μετριότητα και ανεπάρκεια στο έργο του. Ο κύριος Αρμεύτης έχει επικριθεί κυρίως για θέματα σύγκρουσης συμφέροντος που αναπόφευκτα θα προκύψουν, εάν εκλεγεί. Εύλογα, συνεπώς, διερωτάται ο δημότης, ποιανών τα συμφέροντα θα ιεραρχεί πιο ψηλά, εάν εκλεγεί, τα συμφέροντα των δημοτών ή των πελατών του;

Επομένως, ο δημότης θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά και να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο δίλημμα στο οποίο τον φέρνουν ουσιαστικά τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα με τις επιλογές τους. Η διέξοδος οδηγεί αναπόφευκτα μόνο στη δική μας ανεξάρτητη επιλογή, η οποία θέτει τη Λεμεσό μας πάνω από τα οποιαδήποτε κομματικά και οικονομικά συμφέροντα.

Όμως κι εσάς σάς υποστηρίζουν δύο κόμματα, οι Οικολόγοι και το Κόμμα για τα Ζώα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Ναι, με υποστηρίζουν τα δύο αυτά κόμματα και τους ευχαριστώ για την επιλογή τους. Όπως μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν οι δημότες, η απόφαση των δύο αυτών κομμάτων δεν ήταν προϊόν οποιασδήποτε συνδιαλλαγής και, ούτως ή άλλως, λήφθηκε αρκετά μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντός μου για να είμαι υποψήφιος.

Δεν είμαι εναντίον των κομμάτων, νοουμένου όμως ότι προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό τους και οι αποφάσεις τους είναι ωφέλιμες για τον κόσμο. Δέστε τι έγινε με αυτή την ασύστολη και προκλητική συνδιαλλαγή για την επιλογή υποψηφίων. Πρόταξη ήταν η ανταλλαγή και οι συνεργασίες, αντί της καταλληλότητας των υποψηφίων και το καλό της πόλης.

Γιατί θα πρέπει να προβληματιστεί ο δημότης γι’ αυτές τις συνεργασίες; Τα κόμματα δεν είναι τα κύτταρα και οι συντελεστές της δημοκρατίας, όπως λέμε όλοι συχνά;

Αν ήμουνα στη θέση των φίλων και υποστηρικτών του ΑΚΕΛ, θα ένιωθα πολύ άβολα για το γεγονός ότι ο κύριος Αρμεύτης, ο εκλεκτός του κόμματός του, ήταν η πρώτη επιλογή της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και άλλων παραγόντων στα αρχικά στάδια επιλογής. Αν, από την άλλη, ήμουνα στη θέση των φίλων και υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, θα ένιωθα εξίσου άβολα γνωρίζοντας ότι ο κύριος Νικολαΐδης ήταν, τελικά, μια συμβιβαστική λύση ανάγκης. Αν πάλι βάλω τον εαυτό μου στη θέση των φίλων και υποστηρικτών του ΔΗΚΟ, θα ήμουν αρκετά προβληματισμένος για την απουσία διαδικασιών επιλογής και σε αυτό το κόμμα. Αλλά και για το γεγονός ότι ο κ. Αρμεύτης, μεταξύ άλλων, αποκαλούσε τους ΔΗΚΟϊκούς ακραίους.

Οι δημότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν ΤΡΕΙΣ υποψηφιότητες, αλλά μόνο ΔΥΟ επιλογές:

(1) Οι επιλογές των εξαρτήσεων από τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα (Νικολαΐδη και Αρμεύτη), που έχουν διαμοιράσει δημαρχίες και αντιδημαρχίες μεταξύ τους σε όλη την Κύπρο, με στόχο να διατηρήσουν το υφιστάμενο πελατειακό τους σύστημα.

(2) Η μία πραγματικά ανεξάρτητη επιλογή του Χρίστου Μιχαηλίδη, χωρίς βαρίδια και σύγκρουση συμφέροντος, με 33 χρόνια εμπειρία στην ΤΑ, ο υποψήφιος που βάζει τη Λεμεσό πάνω από κομματικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Εσείς έχετε προβληματιστεί, όμως, μήπως δεν έχετε πείσει τελικά ότι είστε ο πιο ικανός υποψήφιος;

Τα μηνύματα που εισπράττω από την καθημερινή μου επαφή με τους δημότες είναι ακριβώς τα αντίθετα. Ο μόνος λόγος που ακόμη κάποιοι διστάζουν είναι ο φόβος της χαμένης ψήφου. Σε αυτόν τον φόβο επένδυσαν αρκετά και οι ανθυποψήφιοί μου, οι οποίοι εργαλειοποιούν δημοσκοπήσεις και άλλα μέσα για να πείσουν ότι η ψήφος στον Μιχαηλίδη είναι χαμένη ψήφος.

Θέλω να τονίσω εμφαντικά στους δημότες ότι δεν υπάρχει χαμένη ψήφος παρά μόνο χαμένες ευκαιρίες για πραγματική αλλαγή, μακριά από την κομματοκρατία και άλλα συμφέροντα. Η ψήφος που κερδίζει είναι αυτή που ρίχνεται, τελικά, στην κάλπη με το χέρι στην καρδιά και έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι επιλέξαμε τον ικανότερο υποψήφιο. Αυτόν που βάζει πάνω απ' όλα τη Λεμεσό μας, χωρίς να χρειαστεί να εξαργυρώσει ανταλλάγματα. Στο χέρι μας είναι η ανατροπή, οι δημότες έχουν τη δύναμη, το έχουν κάνει και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις και μπορούν και τώρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το μέλλον των παιδιών μας και της Λεμεσού που αγαπάμε. Το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι αν θα εκλεγεί ο Χρίστος Μιχαηλίδης, αλλά ποια θα είναι η προοπτική της πόλης.