Αναλύσεις

Διαχρονικά προβλήματα σε παιδικές στέγες - Μαρτυρίες και αγνοούμενοι ανήλικοι (Βίντεο)

Με τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν στις παιδικές στέγες, καταπιάστηκε απόψε το ΣΙΓΜΑ. Παρά τα τόσα δημοσιεύματα για το μαρτύριο που βίωναν παιδιά σε στέγες, στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέλεξαν να εστιάσουν στα ασυνόδευτα ανήλικα προσπερνώντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Οι μαρτυρίες που εξασφάλισε προ ημερών η εφημερίδα "Σημερινή" από άτομα που μεγάλωσαν σε παιδικές στέγες και ξενώνες του κράτους, αναδεικνύουν τα σοβαρά κενά και στρεβλώσεις του συστήματος.

Όντως, οι μαρτυρίες, καταδεικνύουν από τη μία το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και από την άλλη την έλλειψη κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Διαβάστε ακόμα: Ο Γολγοθάς των «παιδιών του κράτους» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο έρευνας μαζέψαμε μαρτυρίες από τέσσερα άτομα που μεγάλωσαν σε κρατικές δομές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Η πιο πρόσφατη μαρτυρία αφορά νεαρό που από τα 15 του χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του διέμενε σε εφηβικό ξενώνα.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, ένιωθε εγκλωβισμένος και κρατούμενος, καθώς οι λειτουργοί, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, αντί να παίρνουν τον ρόλο του γονέα, ως όφειλαν, έπαιρναν τον ρόλο του φύλακα.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις ατόμων που μετά την ενηλικίωση τους έμεναν στον δρόμο με χαρακτηριστική αυτή, άνδρα που κοιμόταν για έξι μήνες στο αυτοκίνητό του.

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονιστική μαρτυρία «παιδιού του κράτους»: «Μου είπαν να πάω από εκεί που ήρθα - Έμεινα στον δρόμο»

Σε άλλη μαρτυρία, άνδρας αποφοίτησε, από τη στέγη μαζί με άλλα τρία άτομα ωστόσο μόνο αυτός κατάφερε να ενταχθεί στην κοινωνία. Από τους υπόλοιπους, ο ένας κατέληξε νεκρός από υπερβολική δόση, ο άλλος λιποτάκτης, και ο τρίτος μένει σε γηροκομείο από τα 32 του χρόνια γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ανήλικοι αγνοούνται από τις στέγες

Αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο τα περιστατικά ανηλίκων που τελούν υπό την κηδεμονία του κράτους και δηλώνονται ως ελλείποντα πρόσωπα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, από το 2021 μέχρι σήμερα δηλώθηκαν ως ελλείποντα από λειτουργούς των υπηρεσιών, 291 πρόσωπα, με τους 30 να είναι άφαντοι εδώ και 3,5 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Αυξάνονται και πληθύνονται οι «εξαφανίσεις» από παιδικές στέγες – Στα ελλείποντα 73 «παιδιά του κράτους» το 2024

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε περίπτωση 11χρονης που δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια και έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το πατέρα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που καταδεικνύει την δυσλειτουργία του συστήματος.  Στην περίπτωση αυτή η 11χρονη έζησε έναν εφιάλτη από τον ανάδοχο πατέρα της ο οποίος καταδικάστηκε μάλιστα σε 13 χρόνια φυλάκισης. Ενδεικτική είναι και η υπόθεση που συγκλόνισε το Παγκύπριο με τον τραγικό θάνατο του 15χρονου Στυλιανού το 2019.

Καθηκόντως, ζητήσαμε την θέση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για τα όσα θλιβερά μας λέχθηκαν αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των στεγών. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες δεν λάβαμε απαντήσεις.

Ενώ αρχικά μας λέχθηκε ότι θα έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε, εν τέλει επέλεξαν να μην τοποθετηθούν επικαλούμενοι δήθεν το συμφέρον των παιδιών. Εμείς θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να αναδεικνύουμε τα κακώς έχοντα ενός συστήματος που νοσεί επί δεκαετίες με στόχο να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και να βάλουν τέλος στα όσα βλέπουν κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε το ρεπορτάζ: