Ένα ταξίδι προς την Κύπρο: Το Cyprus Semester 2026 ολοκληρώθηκε στη Σεβίλλη
Στις 29 Μαΐου 2026, η εθελοντική πρωτοβουλία Cyprus Semester 2026 στο Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη τελική γιορτή στον χώρο Alma Mater, στην περιοχή του Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC). Με τη συμμετοχή 315 ατόμων η βραδιά αποτέλεσε την κορύφωση έξι μηνών δράσεων αφιερωμένων στην Κύπρο, τους ανθρώπους της, τις παραδόσεις, την έρευνα και τη συλλογική εμπειρία.
Ο χώρος της εκδήλωσης είχε και ο ίδιος έντονο συμβολισμό. Το Alma Mater (λατινική φράση που σημαίνει «μητέρα που θρέφει») βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του μοναστηριού Santa María de las Cuevas, που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και σήμερα αποτελεί μέρος του CAAC, ενός από τους σημαντικότερους χώρους σύγχρονης τέχνης της Ανδαλουσίας. Ένας χώρος ιστορικά συνδεδεμένος με τη συνάντηση ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών αποτέλεσε το ιδανικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του Cyprus Semester.
Οι καλεσμένοι καλωσορίστηκαν με ροδόνερο και το άρωμα από καμένα φύλλα ελιάς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από τις μεσογειακές παραδόσεις φιλοξενίας. Το μενού της βραδιάς περιλάμβανε στοιχεία της κυπριακής κουζίνας, από κουπέπια που ετοιμάστηκαν από Σεβιγιάνους chefs μέχρι αμυγδαλωτά και άλλες γεύσεις που χαρακτηρίζουν τη γαστρονομική ταυτότητα της Κύπρου.
Η ομάδα Grupo Baile Crotalos άνοιξε την τελική εκδήλωση, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στους χορούς και μετατρέποντας τη βραδιά σε μια ζωντανή εμπειρία συλλογικότητας και συνύπαρξης. Οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν τραγούδια όπως «Λούλλα μου Μαρούλλα μου», «Ψιντρή Βασιλιτζιά μου», «Αγάπησα την που καρκιάς» και «Κόρη Μηλιά», πριν οι μουσικοί Πανίκκος Τριμικλινιώτης και Στάθης Αθανασίου παρουσιάσουν ζωντανά ένα μουσικό πρόγραμμα με κυπριακά τραγούδια, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους σε ένα μεσογειακό ηχοτοπίο, σε ένα ταξίδι όπου ενώθηκαν παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια με τους καρναβαλίστικους ρυθμούς της Λεμεσού και μεσογειακές μελωδίες. Αργότερα, οι DJ Rubén Jiménez Pérez και Enrique de la Cerda Cisneros ανέλαβαν τη σκυτάλη και μετέτρεψαν τον χώρο σε μια βραδιά που δεν ήθελε να τελειώσει, με χορό, γέλιο και κέφι μέχρι αργά τη νύχτα.
Το Cyprus Semester 2026 ξεκίνησε ως μια εθελοντική πρωτοβουλία με στόχο να φέρει την Κύπρο πιο κοντά στη διεθνή κοινότητα της Σεβίλλης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιμελητής και συντονιστής της πρωτοβουλίας ήταν ο Τρύφωνας Χρίστου, μακροοικονομολόγος και ερευνητής του JRC, ο οποίος οραματίστηκε το εξάμηνο ως ένα «ταξίδι προς την Κύπρο» όπου όλοι μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα στις δράσεις.
Όπως ανέφερε ο Τρύφωνας στην ομιλία του, το Cyprus Semester ήταν μια προσπάθεια να αναζητηθεί ξανά η ίδια η ψυχή της Κύπρου, η Κυπριακή ταυτότητα, μέσα από ανθρώπους, μνήμες, γεύσεις, τραγούδια και ιστορίες που συχνά χάνονται με τον χρόνο. «Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι για να βρούμε τη δική μας αλήθεια, τη δική μας ταυτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το εξάμηνο ως μια συλλογική προσπάθεια να ξανατοποθετηθούν άνθρωποι και μνήμες «πίσω στον δικό τους χάρτη».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις που συνέδεσαν πολιτισμό, επιστήμη, γαστρονομία, μνήμη και συμμετοχή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εκθέσεις «Cyprus Comes to You», «Limassol Carnival», «Made in Cyprus» και «You Are Cyprus», μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκαν πτυχές της κυπριακής ιστορίας, της λαϊκής τέχνης, της γλώσσας, της συλλογικής μνήμης και της καθημερινής ζωής του νησιού. Η έκθεση «Cyprus Comes to You» εισήγαγε τους επισκέπτες στην πολιτιστική μνήμη της Κύπρου μέσα από χάρτες, γραμματόσημα, χαρακτικά και παραμύθια, ιστορικά αντικείμενα, ροδόνερο και κουμανδαρία. Η έκθεση «Limassol Carnival» παρουσίασε την ιστορία και τη ζωντάνια του Λεμεσιανού Καρναβαλιού μέσα από φωτογραφίες, στολές, αυθεντικές αφίσες από το 1990 και αρχειακό υλικό, ενώ το «Made in Cyprus» ανέδειξε την κυπριακή λαϊκή τέχνη, τη δαντέλα Λευκάρων, την υφαντική, την καλαθοπλεκτική και παραδοσιακά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Η τελική έκθεση «You Are Cyprus» έδωσε στους ίδιους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους «καρτ ποστάλ» από το ταξίδι του Cyprus Semester, μετατρέποντας την εμπειρία σε μια συλλογική αφήγηση.
Παράλληλα με τις εκθέσεις, το Cyprus Semester δημιούργησε έναν χώρο διαλόγου γύρω από την ιστορία, την ταυτότητα, τη γλώσσα και την κοινωνία της Κύπρου μέσα από μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Στη διάλεξη «Speaking Cyprus, from multilingual traditions to the Digital Age», ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Σπύρος Αρμοστής παρουσίασε το γλωσσικό μωσαϊκό της κυπριακής διαλέκτου, ενώ οι δημιουργοί της πλατφόρμας Cyprussays, Costas και Effie Athanasiou, παρουσίασαν την πλατφόρμα που δημιούγησαν για την εκμάθηση της κυπριακής ελληνικής διαλέκτου. Στη διάλεξη «From Stalemate to Progress: Lessons from the Missing Persons Case in Cyprus», ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωσήφ Κόβρας ανέλυσε το ζήτημα των αγνοουμένων στην κυπριακή πορεία μέχρι σήμερα και τη σημασία της ιστορικής μνήμης και τραύματος, ενώ η ερευνήτρια Χριστίνα Ιωάννου παρουσίασε τη διάλεξη «Aphrodite of Cyprus: Myth, Cult, and Identity», εξερευνώντας τη σχέση της θεάς Αφροδίτης με τον μύθο, την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου.
Οι συζητήσεις αυτές κορυφώθηκαν με το workshop «From Cyprus to Seville: Economic Research, Data and New Insights», το οποίο φιλοξενήθηκε στους χώρους του JRC στη Σεβίλλη και έφερε κοντά ερευνητές και οργανισμούς από την Κύπρο και την Ευρώπη. Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Ανδρέου παρουσίασε έρευνα γύρω από τη χρηματοοικονομική παιδεία και ευημερία, η οικονομολόγος και ερευνήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Νίκη Παπαδοπούλου ανέπτυξε ζητήματα μακροοικονομικής μοντελοποίησης και πολιτικής στην Ευρωζώνη, ενώ οι Μαρία Ζένιου και Erbay Akansoy παρουσίασαν νέα δεδομένα γύρω από την αγορά εργασίας στις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Παράλληλα, το Cyprus Semester έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική εμπειρία. Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα κυπριακής μαγειρικής υπό την καθοδήγηση της Ανδρούλλας Λεωνίδου, όπου σχεδόν 80 συμμετέχοντες γνώρισαν παραδοσιακές συνταγές όπως κουπέπια, κόλλυβα, χαλλουμόπιτες και αμυγδαλωτά. Το «Cyprus Bukkoma» παρουσίασε μια εμπειρία κυπριακού brunch με χαλλούμι, αναρή, λούντζα, φλαούνες, παστέλι, κυπριακό καφέ και ροδόνερο, μεταφέροντας στη Σεβίλλη την έννοια της κυπριακής φιλοξενίας και της κοινής συντροφιάς γύρω από το τραπέζι.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχαν και οι τάξεις κυπριακών παραδοσιακών χορών, οι οποίες σταδιακά εξελίχθηκαν σε μια ιδιαίτερη σύνδεση ανάμεσα στις κοινότητες της Σεβίλλης και της Κύπρου. Μέσα από τη συνεργασία με την ομάδα χορού Grupo Baile Crotalos και υπό την καθοδήγηση του Paul Miller, μέλη της ομάδας από τη Σεβίλλη αφιέρωσαν μήνες μαθαίνοντας κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια, οι ίδιοι χοροί διδάχθηκαν και σε συναδέλφους του JRC, δημιουργώντας έναν κοινό κύκλο συμμετοχής και ανταλλαγής.
Το Cyprus Semester 2026 πραγματοποιήθηκε χάρη στη στήριξη δεκάδων ανθρώπων, οργανισμών και φορέων από την Κύπρο και τη Σεβίλλη που συνέβαλαν στις δράσεις των τελευταίων μηνών. Σημαντική ήταν η υποστήριξη πολιτιστικών ιδρυμάτων και μουσείων, όπως το Κυπριακό Ταχυδρομικό Μουσείο, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού και το Military Intelligence Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και καλλιτεχνών, συλλεκτών και δημιουργών που παραχώρησαν αντικείμενα και έργα για τις εκθέσεις. Ιδιαίτερη ευχαριστία οφείλεται στον Ανδρέα Χρίστου και τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη για τη σημαντική τους υποστήριξη. Παράλληλα, οι δράσεις γαστρονομίας και φιλοξενίας υποστηρίχθηκαν από κυπριακές επιχειρήσεις και παραγωγούς, ανάμεσά τους η Charalambides Christis, η The Rose Factory, η Sklavenitis Cyprus, οινοποιεία και παραγωγοί από την Κύπρο, καθώς και δεκάδες εθελοντές και συνεργάτες που συνέβαλαν ώστε το Cyprus Semester να μετατραπεί σε μια συλλογική εμπειρία πολιτισμού, συμμετοχής και ανθρώπινης σύνδεσης.
Το σύνολο των δράσεων του Cyprus Semester 2026 αφιερώθηκε στη μνήμη της Marie Lalanne, καθώς και των Andrés και Elisa.
Ευχαριστίες προς τον φωτογράφο Luis Ollero για την κάλυψη της εκδήλωσης και την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.