Αθλητικά Κύπρος

Ιστορία ενενήντα χρόνων για ΑΠΟΕΛ

Η βράβευση οκτώ εμβληματικών αρχηγών
Η ιστορία ενενήντα χρόνων του ΑΠΟΕΛ παρέλασε σαν κινηματογραφική ταινία στην πρόσφατη λαμπρή βραδιά του Σωματείου.


Ο ΑΠΟΕΛ τίμησε αθλητές από όλα τα αθλήματα του συλλόγου, όμως η ξεχωριστή στιγμή ήταν η βράβευση των οκτώ εμβληματικών αρχηγών που συνέβαλαν ώστε η ομάδα να γιγαντωθεί μέσα στην πορεία των χρόνων. Ήταν η πιο έντονη στιγμή, αφού μπροστά στους παρευρισκομένους περνούσε όλη η ιστορία του ΑΠΟΕΛ.


Η στήλη παρουσιάζει σήμερα τους οκτώ αρχηγούς τους ΑΠΟΕΛ που τιμήθηκαν στην εκδήλωση για τα 90χρονα του ιστορικού Σωματείου.
Πάμπος Αβρααμίδης


Από τις σημαντικότερες μορφές που πέρασαν από τα γήπεδά μας. Έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ από το 1932-1950 και ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.


Αγωνίστηκε σαν αριστερός μέσος και από το 1941 ήταν αρχηγός της ομάδας. Ο Πάμπος Αβρααμίδης ήταν από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς της εποχής του και όχι μόνο δημιουργούσε ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, αλλά είχε και ικανότητα στο σκοράρισμα. Με τον ΑΠΟΕΛ κατέκτησε 8 πρωταθλήματα (τρία ως αρχηγός) και τρία κύπελλα. Το 1949 διετέλεσε πρώτος αρχηγός της πρώτης μικτής Κύπρου.


Το 1950 και σε ηλικία 35 χρονών σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ακολούθησε την προπονητική. Εργάστηκε με επιτυχία σε πολλές ομάδες και στην Εθνική Κύπρου, ανέδειξε αρκετούς παίκτες και πανηγύρισε πολλές επιτυχίες. Υπήρξε επίσης αθλητικός συντάκτης, διαιτητής και καθηγητής διαιτησίας και η προσφορά του στο ποδόσφαιρό μας είναι ανεκτίμητη.
Ανδρέας Σιαντρής


Ο Ανδρέας Σταυρινίδης ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Σιαντρής. Μεγάλο κεφάλαιο για τον ΑΠΟΕΛ, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1945 μέχρι το 1962 στη θέση μέσα αριστερά και πανηγύρισε με τους «γαλαζοκίτρινους» 4 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.


Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ένα μηχανάκι στη μεσαία γραμμή αλλά και παίκτης γκολτζής.


Την περίοδο 1948-49 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 τέρματα. Είχε σπουδαία προσόντα, ταχύτατος, ντριμπλέρ, σουτ και με τα δύο πόδια. Από το 1957 μέχρι το 1959 αγωνίστηκε στον ΑΠΟΠ, όταν μετατέθηκε επαγγελματικά στην Πάφο και ακολούθως επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ. Έπαιξε και στη μικτή Κύπρου, όπου το 1954 διετέλεσε αρχηγός της ομάδας.
Παντελής Κωνσταντινίδη - Παντέλος


Ο Παντέλος έπαιξε τη δεκαετία 1960-70 στον ΑΠΟΕΛ και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου το 1965 και τριών κυπέλλων (1963, 1968, 1969) ως αρχηγός της ομάδας.


Αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός αλλά και μέσος, ξεχωρίζοντας με το πάθος του και το αθόρυβο παιχνίδι του.


Ήταν η εποχή που στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ έπαιχαν και οι Μαυρουδής, Χιώτης, Παρτάκκης, Χαριτάκης, Στ. Ασσιώτης, Νικάκης, Αντωνιάδης, Νίκαρος, Α. Στυλιανού, Πάπαλλος, Θεοδωρίδης, Στεφανής, Νώνης, Κεττένης, Λευτέρης, Πάκκος, Χαΐλης, Αλωνεύτης, Λεωνίδας, Σταύρακκας, Σολής κ.ά.
Νίκος Παντζιαράς


Από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών. Ξεχώριζε για το αρχοντικό του παιχνίδι, το μυαλωμένο και σοβαρό.


Ο Ν. Παντζιαράς ήταν ηγετική μορφή και ασφάλεια για την άμυνα, ενώ ξεχώρισε και με την Εθνική ομάδα.


Στη μεγάλη ομάδα που έπαιξε στην Α’ Εθνική, εκτός από κεντρικός αμυντικός, έδωσε λύσεις και ως αριστερός μπακ. Μετά, βέβαια, έμεινε στο κέντρο της άμυνας και κέρδισε την αγάπη των φίλων του ΑΠΟΕΛ αλλά και τον θαυμασμό και την εκτίμηση κάθε φιλάθλου για το ωραίο παιχνίδι αλλά και το ήθος του.


Έπαιξε από το 1971-87 και πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα (1973, 1980, 1986) και 5 κύπελλα (1973, 1976, 1978, 1979, 1984).


Είναι 48 φορές διεθνής και πέτυχε 1 γκολ.


Ήταν μια κορυφαία φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου μας και ξεχώρισε για το ταλέντο και την οξυδέρκειά του.
Γιάννος Ιωάννου


Ο μίστερ γκολ και παίκτης τζέντλεμαν. Από την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου βρέθηκε στα 15 του χρόνια στον ΑΠΟΕΛ, όπου έκανε μια λαμπρή καριέρα.


Άφθονο ταλέντο, μοναδικά προσόντα που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Έκανε ρεκόρ συμμετοχών (504) και ρεκόρ τερμάτων (270) και για αρκετά χρόνια ήταν αρχηγός της ομάδας.


Κέρδισε τα πάντα με τον ΑΠΟΕΛ, όπου αγωνίστηκε από το 1981-2000. Πανηγύρισε 4 πρωταθλήματα (1986, 1990, 1992, 1996), 6 κύπελλα (1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999) και ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1986 με 22 τέρματα. Είναι 41 φορές διεθνής και πέτυχε 6 τέρματα με την Εθνική. Το 1995-96 ο ΑΠΟΕΛ ήταν αήττητος και πήρε το νταμπλ, ενώ ο Γιάννος Ιωάννου αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς και πρεσβευτής του φέαρ-πλέι.
Κούλλης Παντζιαράς


Ο μικρότερος των αδελφών Παντζιαρά με μεγάλη προσφορά στον ΑΠΟΕΛ. Έπαιξε 18 χρόνια (1974-92) ως δεξιός αμυντικός αλλά και ως κεντρικός μέσος. Ξεχώριζε για το πάθος, το πείσμα και το ταλέντο του, ενώ πολλές φορές βοηθούσε και επιθετικά σημειώνοντας αρκετά τέρματα. Πανηγύρισε με τον ΑΠΟΕΛ 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 Ασπίδες. Πέτυχε 58 τέρματα και ξεχώριζε για το ήθος του, αφού ποτέ δεν αποβλήθηκε από διαιτητή. Ο Κούλλης έχει μεγάλη προσφορά στον ΑΠΟΕΛ και στην Εθνική. Είχε 15 συμμετοχές στα κύπελλα Ευρώπης με τον ΑΠΟΕΛ.
Μαρίνος Σατσιάς


Ο πιο πρόσφατος αρχηγός του ΑΠΟΕΛ που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το μεγάλο του πάθος ήταν αυτό που ξεχώριζε στην ομάδα αλλά και την Εθνική. Έπαιξε από το 1995-2014 και πήρε 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα, κάτι που κανένας άλλος παίκτης δεν πανηγύρισε. Είναι 65 φορές διεθνής.
Flashback: Ο μεγάλος Ανδρέας Στυλιανού


Από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος παίκτης, του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι ο Ανδρέας Στυλιανού.


Ο εμβληματικός αρχηγός του ΑΠΟΕΛ και της Εθνικής μας ομάδας ήταν η προσωποποίηση του αθλητή και πρωταθλητή. Ένας πραγματικός ηγέτης, μια μεγάλη προσωπικότητα στο γήπεδο που κέρδισε την αγάπη, την εκτίμηση, τον θαυμασμό και το χειροκρότημα κάθε Κύπριου φιλάθλου. Μια μεγάλη φυσιογνωμία που αποτελούσε ηγέτη και σκόρερ της ομάδας, που πολύ δύσκολα μπορούσε να ανακόψουν οι αντίπαλοι. Ο μεγάλος Ανδρέας Στυλιανού ταύτισε το όνομά του με τον ΑΠΟΕΛ. Ο δάσκαλος έγινε θρύλος μαζί με τους «γαλαζοκίτρινους».


Από το 1957 μέχρι το 1961 αγωνίστηκε στον ΑΠΟΠ Πάφου απ’ όπου και η καταγωγή του. Φεύγει για σπουδές στην Αθήνα και διαπρέπει ως αθλητής στίβου με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και παίζει ποδόσφαιρο στον Πανιώνιο 1961-63. Από το 1963, που επιστρέφει στην Κύπρο ,αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1978, όπου πήρε δύο πρωταθλήματα (1965 και 1973) και πέντε κύπελλα (1968, 1969, 1973, 1976, 1978).


Δύο φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1967 με 29 τέρματα και το 1971 με 11 τέρματα.


Ήταν 33 φορές διεθνής. Για την τιμητική διάκριση στο πλαίσιο των 90χρόνων ο Ανδρέας Στυλιανού δήλωσε στη «Σ»: «Νιώθω περηφάνια και ευτυχία για την τιμητική εκδήλωση του Σωματείου μας. Ο ΑΠΟΕΛ είναι η ζωή μου και η αγάπη μου θα είναι πάντα μεγάλη. Σίγουρα η πιο μεγάλη διάκριση για τη δική μας εποχή ήταν η παραμονή της ομάδας στην Α’ Εθνική. Δεν παίρναμε χρήματα τότε, αλλά παίζαμε για τη φανέλα μας. Και μην ξεχνάτε πως παίζαμε μόνο Κύπριοι παίκτες.


»Νιώθω μεγάλη χαρά, γιατί πάνε τόσα χρόνια που σταμάτησα το ποδόσφαιρο, όμως ο κόσμος -και δεν μιλώ μόνο για οπαδούς του ΑΠΟΕΛ- με συναντά στον δρόμο ή στο γήπεδο και μου εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για εμάς. Η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τον κόσμο και να στείλω το μήνυμα πως οι μεγάλες επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ θα έχουν συνέχεια, φτάνει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι».