Αθλητικά Κύπρος

Τελευταίο πρωτάθλημα πριν από την καταστροφή του 1974

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ
Μνήμες πικρές κάθε Ιούλιο. Το καλοκαίρι του 1974 έμελλε να μην είναι όπως όλα τα άλλα. Το προδοτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου -σαν σήμερα- και η βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 άλλαξαν τη ζωή στο πικρό, μικρό νησί μας.


Τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού είχαν τον αρνητικό τους αντίκτυπο, όπως ήταν φυσιολογικό, και στο ποδόσφαιρό μας. Άλλες ήταν τότε οι προτεραιότητες του κόσμου στους πρώτους μήνες του εκτοπισμού, που έψαχνε να βρει μια προσωρινή στέγη για να μείνει. Ερήμωση και καταστροφή άφησε πίσω του ο Αττίλας.


Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, πόνος και δάκρυ. Πέρασαν ήδη 44 χρόνια από την καταστροφή. Εμείς θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε σήμερα το τελευταίο πρωτάθλημα πριν από την καταστροφή, το 1973-74, που ήταν οι τελευταίοι επίσημοι αγώνες για τις ομάδες μας.


Βέβαια, η τελευταία επίσημη δράση ήταν ο τελικός κυπέλλου, που έγινε στις 23 Ιουνίου 1974, στο ΓΣΠ, όπου η πρωταθλήτρια ήδη Ομόνοια θα κερδίσει 2-0 την Ένωση και θα κάνει το νταμπλ. Κατάμεστο το γήπεδο, πολύ καλό το παιχνίδι, με την ομάδα του Παραλιμνίου να ξεκινά καλύτερα και να έχει τον έλεγχο, παίζοντας με τέσσερεις παίκτες στο κέντρο (Σιαλή, Κούδα, Μέρτακκα, Γ. Χειμώνα). Σταδιακά η Ομόνοια ανέβασε την απόδοσή της και με την είσοδο του Ρουμάνου Φραντζίλα στην επανάληψη πέτυχε δύο τέρματα και πήρε το τρόπαιο. Το 1-0 πέτυχε στο 50’ ο Βάσος Καρταμπής και το 2-0 ο Σωτήρης Καϊάφας στο 75’.


Ομόνοια: Δ. Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Μοκάνο, Β. Καρταμπής, Α. Σάββα, Σιακόλας, Καϊάφας, Ν. Χαραλάμπους, Π. Μούσκος (Φραντζίλα, Λούκας).


Ένωση: Δήμος, Μαύρος, Παπαλουκάς, Κύζας, Φόρσος, Σιαλής, Γ. Χειμώνας, Α. Κωνσταντίνου, Μέρτακκας, Κούδας, Κ. Τσούκκας, (Βλύττης, Κουρρής).
Πήρε και το πρωτάθλημα


Όπως γράψαμε πιο πάνω, η Ομόνοια έκανε νταμπλ αυτήν τη χρονιά. Ήταν το τέταρτο στην ιστορία του σωματείου μέχρι τότε. Η τελευταία αγωνιστική είχε γίνει στις 5 Μαΐου 1974 και ο τίτλος κρίθηκε στο φινάλε. Η Ομόνοια κέρδισε στο Δημοτικό Στάδιο Μόρφου τον πολύ δυνατό Διγενή 2-0 και τερμάτισε πρώτη, δύο βαθμούς μπροστά από τον Πεζοπορικό, που ήταν και ο βασικός ανταγωνιστής της. Τα τέρματα πέτυχαν οι Κανάρης (2 ́) και Καϊάφας (7'). Ακολούθησαν τρελά πανηγύρια από τους χιλιάδες φίλους της Ομόνοιας, ο γύρος του θριάμβου και η πομπή των φίλων της προς τη Λευκωσία.


Ομόνοια: Λούκας, Τσιακλής, Π. Ιακώβου, Κοντογιώργης, Μοκάνο, Κ. Αντωνίου, Α. Σάββα, Γκρέκορι, Καϊάφας, Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης (Καρταμπής, Μούσκος).


Διγενής: Ευθυμίου, Κ. Τσιάκκας, Χαμπής, Ηλίας, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλης, Κατσιολής, Χριστόφορος, Άντρος, Τσίγκης, Μάνος, (Ροβέρτος, Κωσταρής).


Ο Πεζοπορικός μετά από ένα μέτριο παιχνίδι κέρδισε τον Ευαγόρα 4-1 αλλά έμεινε δεύτερος. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος έκανε χατ τρικ (15’, 19’, 37’) και το άλλο πέτυχε ο Γ. Κουννίδης (34 ́). Για τον Ευαγόρα μείωσε ο Γιαλλουρίδης (87’).


ΠΟΛ: Παλμύρης, Στέλιος, Φιλίππου, (Π. Ερωτοκρίτου), Κ. Αλεξάνδρου, Καλλής, Λεωνίδας, Κουννίδης (Λούης), Λάμπρου, Στ. Παπαδόπουλος, Ντάφφι, Θανάσης.


Ευαγόρας: Τούρος, Πενταράς, Χριστάκης, Αττίκης, Φύτος, Γιαλλούρης, Γ. Τούρος (Λάκης), Στέφος, Π. Γεωργίου, Τ. Χαραλάμπους, Μερκής.
Ο ΑΠΟΠ Πάφου δεν απέφυγε τον υποβιβασμό, παρά τη μεγάλη νίκη επί της ΕΠΑ στο Γ.Σ. Κόροιβος με 6-0. Η ομάδα της Λάρνακας, που ήταν αδιάφορη βαθμολογικά, παρατάχθηκε με αρκετούς αναπληρωματικούς. Τρία τέρματα πέτυχε ο Κόκος Ροδοσθένους (43’, 54’, 80’), δύο ο Κόκκινος (19’, 47’) και ένα ο Δήμος (5’).


ΑΠΟΠ: Μαύρος, Α. Αγάς, Στελλάκης, Αδάμος, Παπαλλής, Κόκκινος, Δήμος, Κ. Ροδοσθένους, Στ. Στυλιανου, Στέλιος, Στεφανίδης.


ΕΠΑ: Χάρης, Δημητράκης, Νίκανδρος, Σπύρου, Κώστας, Λεμέσιος, Κουμής, Π. Αναστασίου, Ξ. Κυριακίδης, Χ. Κατζηλιέρης, Π. Βασιλείου.


Η Ανόρθωση κέρδισε εύκολα στο ΓΣΖ 3-0 τον Άρη με τέρματα που πέτυχαν οι Μάντης (2 ́), Φώτος (37’) και Στέφανος (82’).


Άρης: Γ. Παρασκευάς, Παυλάς, Διαμαντής, Μιχ. Μαύρος, Α. Παπακώστας, Ιωαννίδης, Χριστάκης, (46’ Σπύρος), Χρύσος, Μακρίδης, Καρεκλάς, Παρόλας (68’ Βαρετός).


Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αχιλλέας, Στέφανος, Αρτέμης, Φώτος, Σολέας, Μάντης (80’ Πτωχόπουλος), Αντωνάκης, (84’ Κωνσταντίνου), Τάρταρος, Φοίβος.


Μετά από δραματικό αγώνα στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός και η ΑΕΛ έμειναν στην ισοπαλία 2-2. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 (Γιάννος 3’ και Μητσίδης 53’). Ο νεαρός Κυριάκος Μαύρος μόλις μπήκε αλλαγή μείωσε (56’), κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ενώ ισοφάρισε ο Κολοσσιάτης (78’) που είχε και δοκάρι.


Ολυμπιακός: Ν. Ηλία, Μ. Καλοθέου (Κ. Μιχαήλ), Φ. Καλοθέου, Σ. Σκουφάρης, Φακέττι, Αριστείδου, Τ. Παπέττας, Γιάννος, Ευθυμιάδης, Μητσίδης, Κίκας.


ΑΕΛ: Α. Κωνσταντίνου, Τρύφωνας, Κόκος, Στελλάκης, Πόντζιος, Δημήτρης, Πανίκος (Μαύρος), Αυγουστής, Πατούνας, Άριστος, Κολοσσιάτης.


Η Νέα Σαλαμίνα μετά από εξαιρετική εμφάνιση κέρδισε στο ΓΣΕ Αμμοχώστου τον Απόλλωνα 2-0 με τέρματα των Π. Θεοφάνους και Π. Φώκκη (πεν.)


Ν. Σαλαμίνα: Τσούκκας, Βιολάρης, Μάλος, Λούκας, Π. Φώκκης, Ηλίας, Μιχαλάκης, Αλέξης, Π. Θεοφάνους, Θωμάς, Μωϋσής.


Απόλλων: Λάμπρου, Αριστείδου, Σωτήρης, Αγιομαμίτης, Μέης, Μ. Γεωργίου, Βάλτερ, Χρ. Γιολίτης, Γ. Δημητρίου, Π. Γιολίτης, Μοράρης (Χαραλάμπους).
Βαθμολογία/Σκόρερ


Πρωταθλήτρια της περιόδου 1973-74 η Ομόνοια, λοιπόν, που πήρε 44 βαθμούς, έχοντας 20 νίκες, 4 ισοπαλίες και δέχθηκε 2 ήττες.


Είχε συντελεστή τερμάτων 69-14, έχοντας την καλύτερη επιθετική γραμμή με διαφορά και την δεύτερη καλύτερη άμυνα (πρώτη αυτή του ΠΟΛ με 8 τέρματα παθητικό).


Ο Πεζοπορικός έμεινε δεύτερος με 42 βαθμούς και ακολούθησαν η ΑΕΛ 33, Απόλλων 29, Ολυμπιακός 28, Ένωση 26, Ανόρθωση και Διγενής με 25, Αλκή 20,


Άρης, ΕΠΑ και Ευαγόρας με 19, Νέα Σαλαμίνα 18, ΑΠΟΠ 15.


Ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν τότε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.


Ο Σωτήρης Καϊάφας της Ομόνοιας ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 τέρματα και ακολούθησαν ο Τ. Παπέττας με 15, Κόκος Ροδοσθένους (ΑΠΟΠ) με 13, Χάρης Λοΐζου (ΠΟΛ) με 11. Πρώτοι σκόρερ στο κύπελλο ήταν οι Στ. Παπαδόπουλος (ΠΟΛ) και Τάρταρος (Ανόρθωση), που πέτυχαν από 8 τέρματα έναντι 7 του Σ. Καϊάφα και 6 των Κολοσσιάτη (ΑΕΛ) και Γ. Παναγίδη (ΑΣΙΛ).