Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Στην… άσπρη βούλα για κάρτα φιλάθλου

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΔΙΧΑΣΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ
Οι οργανωμένοι όλων των σωματειακών χρωμάτων είναι ενωμένοι και αντίθετοι με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου

Το ποδόσφαιρο, ως το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, είναι πάντα στο επίκεντρο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συζητούν, τοποθετούνται, εκφράζουν απόψεις στα social media, προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους πολιτική σε θέματα που τους απασχολούν. Στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να έχεις πτυχία ή απέραντες γνώσεις. Γεννιέσαι φίλαθλος. Χρωματίζεσαι από νεαρή ηλικία. Ανήκεις κάπου. Πολλές φορές ακολουθείς το σύνολο. Εκφράζεις την άποψή τους. Ένας οργανωμένος φίλαθλος τηρεί τις πλείστες φορές ευλαβικά τους κανόνες τού επικεφαλής.


Στην Κύπρο συμβαίνουν όλα αυτά αλλά σε μικρότερο βαθμό, λόγω πληθυσμού περισσότερο. Υπάρχουν κόντρες, υπάρχουν ραντεβού μεταξύ οργανωμένων φιλάθλων, την ίδια ώρα υπάρχει και κοινή πολιτική. Ποια είναι αυτή; Η κάρτα φιλάθλου. Οι οργανωμένοι όλων των σωματειακών χρωμάτων είναι ενωμένοι και αντίθετοι με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Το γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο, τα θετικά και τα αρνητικά της κάρτας φιλάθλου, το επόμενο βήμα αυτού του μέτρου, είναι το θέμα του συγκεκριμένου κειμένου.


Κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο, η ΚΟΠ αποφάσισε την ταυτοποίηση στους αγώνες των έξι μεγάλων ομάδων. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους οργανωμένους. ΑΠΟΧΗ. Μειώθηκε ο κόσμος, χάθηκε ο παλμός, μειώθηκαν τα έσοδα. Από την άλλη, δεν υπήρχαν επεισόδια, μειώθηκαν τα πρόστιμα στην ΚΟΠ. Το μέτρο έπεσε. Ήρθε όμως ένα άλλο, η κάρτα φιλάθλου.


Πολιτική απόφαση, καθώς το νομοσχέδιο υπήρχε από το 2014, με τον ΚΟΑ ως ανώτατη αθλητική Αρχή του τόπου να έχει την ευθύνη για την έκδοσή του. Η ανακοίνωση του μέτρου αυτού έφερε αμέσως την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών. ΑΠΟΧΗ.
Η εικόνα των γηπέδων


Η απουσία των οργανωμένων οπαδών, αλλά και ενός μικρού ποσοστού, που είναι ενάντια στην κάρτα φιλάθλου, έχει δημιουργήσει μια εικόνα στα γήπεδα χωρίς παλμό, χωρίς φωνή. Έχει φέρει όμως κόσμο που μέχρι πέρσι δεν πήγαινε στα γήπεδα είτε λόγω των επεισοδίων είτε λόγω των αντικειμένων στις κερκίδες. Τελικά το μέτρο της κάρτας φιλάθλου λειτούργησε θετικά ή αρνητικά;


Η Πολιτεία, διά στόματος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, τονίζει ότι η μείωση στην προσέλευση του κόσμου οφείλεται και στην κάρτα φιλάθλου, αλλά δεν είναι το μόνο μέτρο που έχει οδηγήσει στη μείωση. Τα σωματεία δεν έχουν κοινή γραμμή, κοινή άποψη, κοινό «θέλω». Έξι σωματεία, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούν την τροποποίηση του μέτρου, ένα σωματείο είναι υπέρ της κάρτας φιλάθλου, άλλο σωματείο υποστηρίζει να καταργηθεί το μέτρο, ενώ η ΚΟΠ κρατά προς το παρόν ουδέτερη άποψη. Τελικά έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα η κάρτα φιλάθλου; Για κάποιους έχει, για άλλους όχι.
Η ώρα της Βουλής


Για το πιο πάνω ερώτημα ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Δεν μπορεί κανείς να πει είναι άσπρο ή μαύρο. Για τον λόγο αυτό το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Νομικών, όπου θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής του μέτρου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δεν εξέφρασε τη θέση του κόμματός του αν είναι υπέρ ή κατά της κάρτας φιλάθλου, λέγοντας απλώς ότι «πρόθεσή μας είναι να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου και συνάμα να αξιολογήσουμε μια σειρά από μέτρα που προνοούνται στη νομοθεσία». Το σίγουρο είναι ότι, για να οδηγείται ενώπιον της Βουλής το όλο θέμα, δείχνει ότι δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή χρήζει βελτίωσης.
Η θέση Αναστασιάδη


Έξι σωματεία απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την τροποποίηση του μέτρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης στην απάντησή του έδωσε δύο λύσεις, όπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του στο Sigma:


«Η πρόταση που έχει περιγράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιλαμβάνει τη δυνατότητα η κάρτα να εκδίδεται από τα σωματεία, τα οποία μάλιστα να τηρούν και το αρχείο μητρώου. Την ίδια ώρα, θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι να αποταθούν στον ΚΟΑ για την έκδοση της κάρτας».
Τι ισχύει σε άλλες χώρες


Γιατί όμως οι οργανωμένοι φίλαθλοι των ομάδων είναι ενάντια στην κάρτα φιλάθλου; Θεωρούν ότι είναι παράνομη και ενάντια στα προσωπικά δεδομένα η κατάθεση των προσωπικών δεδομένων.


Τι ισχύει όμως στις άλλες χώρες; Πού και πώς εφαρμόζεται η κάρτα φιλάθλου; Αναζητήσαμε στοιχεία και σας τα παρουσιάζουμε:
· ΑΓΓΛΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Αν όμως ένας φίλαθλος επιθυμεί την αγορά εισιτηρίου, θα πρέπει να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία.


· ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Υπάρχει online ονομαστική πώληση εισιτηρίων.


· ΓΑΛΛΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Υπάρχει online ονομαστική πώληση εισιτηρίων.


· ΙΣΠΑΝΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Υπάρχει online ονομαστική πώληση εισιτηρίων.


· ΙΤΑΛΙΑ: Υπάρχει κάρτα φιλάθλου.


· ΔΑΝΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Κάποιες ομάδες εφαρμόζουν το μέτρο της ταυτοποίησης στους εκτός έδρας αγώνες, για το οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση.


· ΒΕΛΓΙΟ: Υπάρχει κάρτα φιλάθλου αλλά δεν εφαρμόζεται, γιατί όλες οι ομάδες έχουν τα δικά τους online καταστήματα πώλησης εισιτηρίων ονομαστικά.


· ΚΡΟΑΤΙΑ: Δεν υπάρχει κάρτα φιλάθλου. Όμως ένας οπαδός στην αγορά εισιτηρίου πρέπει να επιδείξει την ταυτότητά του.


· ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γίνεται αγορά εισιτηρίου μόνο με ταυτότητα.


· ΤΟΥΡΚΙΑ: Υπάρχει online αγορά εισιτηρίου.


· ΒΟΣΝΙΑ: Όποιος θέλει αγοράζει εισιτήριο χωρίς ταυτότητα.

Υποστηρίξτε τη