Αθλητικά Κύπρος

Δύο γκολτζήδες που έγραψαν τη δική τους ιστορία

ΠΑΝΟΣ ΣΙΑΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΟΙΒΟΣ ΒΡΑΧΙΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ
Δύο μεγάλα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου, δύο γκολτζήδες των γηπέδων μας, παρουσιάζουμε σήμερα. Είναι οι επιθετικοί της Ανόρθωσης, Πάνος Σιάηλος και Φοίβος Βραχίμης, που δόξασαν τα χρώματα της «Κυρίας» και έγραψαν τη δική τους ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Σιάηλος, που έπαιζε και στον Παναθηναϊκό, έβαλε τη σφραγίδα του στη δεκαετία '50-'60, αλλά έφυγε πρόωρα και άδικα από τη ζωή. Ο Φοίβος, που έλαμψε στις δεκαετίες ’70 και ’80, έχει το δικό του ρεκόρ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ανόρθωση, σημειώνοντας 140 τέρματα, αριθμός που δύσκολα θα καταρριφθεί με τα σημερινά δεδομένα του ποδοσφαίρου μας.


ΠΑΝΟΣ ΣΙΑΗΛΟΣ
Πρόκειται για μια θρυλική μορφή της Ανόρθωσης. Ένας σπουδαίος επιθετικός, που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ομάδα της Αμμοχώστου. Ο Σιάηλος ήταν ένα πηγαίο ταλέντο, που πρωταγωνίστησε στα γήπεδά μας στις δεκαετίες 1950-60, ξεκινώντας από τα 16 του χρόνια.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Πάνος Σιάηλος αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο και να σταδιοδρομήσει στο ποδόσφαιρο. Η διεύθυνση του σχολείου όπου φοιτούσε αρνήθηκε να του παραχωρήσει άδεια να αγωνιστεί, αφού την τότε εποχή απαγορευόταν στους μαθητές να αγωνίζονται σε ποδοσφαιρικές ομάδες.


Αρχικά, ο Σιάηλος αγωνίστηκε στη θέση τού έξω αριστερά, όμως σύντομα τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης. Τα προσόντα και τα φυσικά του χαρίσματα ήταν τόσα πολλά, που αξιοποιώντας τα καθιερώθηκε γρήγορα ως κεντρικός κυνηγός. Στην Ανόρθωση έπαιξε από το 1950-59 και ακολούθως μετεγγράφη και αγωνίστηκε στον πρωταθλητή Ελλάδας, Παναθηναϊκό. Επέστρεψε στην Ανόρθωση το 1960 και τα επόμενα τρία χρόνια (με μια ολιγόμηνη διακοπή το 1962 όταν μετέβη σε Ελλάδα και Αγγλία) αποτέλεσε ξανά την μορφή της ομάδας.


Ο Πάνος Σιάηλος είχε συνολικά 119 συμμετοχές με την Ανόρθωση, πετυχαίνοντας 83 τέρματα. Πανηγύρισε με την «Κυρία» πέντε πρωταθλήματα (1957, 1958, 1960, 1962, 1963), ένα κύπελλο (1962) και μια Ασπίδα (1962).


Είχε αδόκητο και πρόωρο τέλος, αφού στις 24 Ιουλίου 1963 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αθήνα. Το 1955, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από τους Άγγλους και παρέμεινε στα κρατητήρια για ενάμιση χρόνο. Πέρασαν πολλοί σπουδαίοι παίκτες από την Ανόρθωση. Ο Σιάηλος, όμως, ήταν ξεχωριστός και μοναδικός. Τούτο μαρτυρούν όλοι όσοι τον έζησαν στα γήπεδα.


Συμπαίκτες, αντίπαλοι και φίλαθλοι μιλούν με τα πιο κολακευτικά λόγια για το σπάνιο ταλέντο του. Ποδοσφαιριστής απαράμιλλης κλάσης και αξίας, κέρδισε τον θαυμασμό και το αυθόρμητο χειροκρότημα του κόσμου. Ηγετική προσωπικότητα, με πληθωρική παρουσία στο γήπεδο, καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του. Είχε δυνατό σουτ και με τα δύο πόδια, σημείωσε φανταστικά και θεαματικά τέρματα. Αγωνίστηκε και στην Εθνική Κύπρου (1954).
ΦΟΙΒΟΣ ΒΡΑΧΙΜΗΣ
Για 14 χρόνια υπήρξε η επιθετική αιχμή της Ανόρθωσης. Αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από τον κόσμο όσο λίγοι ποδοσφαιριστές. Εμβληματική φυσιογνωμία της Ανόρθωσης στις δεκαετίες 1970-80.


Ο Φοίβος Βραχίμης αγωνίστηκε στην Ανόρθωση από το 1972 μέχρι το 1986, σημειώνοντας 14ο τέρματα, σε 398 συμμετοχές. Πανηγύρισε ένα κύπελλο (1975) και ήταν διεθνής (18 συμμετοχές). Κατέχει ένα μεγάλο και σημαντικό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Ανόρθωσης.


Ο Φοίβος εντάχθηκε στην Ανόρθωση το 1968 σε ηλικία 15 χρονών και ήταν ένα από τα πολλά ταλέντα, τα οποία εντόπισε και ανέδειξε ο Πανίκος Ιακώβου, καθηγητής του στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου.


Σε καιρούς δύσκολους για την ομάδα ήταν ο ποδοσφαιριστής που επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις και πετυχαίνοντας πολλά καθοριστικά και θεαματικά τέρματα. Ο Φοίβος ανήκει στην ηρωική εκείνη γενιά των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι κράτησαν την Ανόρθωση ζωντανή στην προσφυγιά.


Το ταλέντο του ήταν σπάνιο και αστείρευτο. Γρήγορος τεχνίτης με ωραία ντρίπλα. Διέθετε πληθώρα ποδοσφαιρικών αρετών και καθήλωνε με το γεμάτο φινέτσα, φαντασία και θέαμα παιχνίδι του. Έπαιζε και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, κυρίως όμως ως έξω αριστερά. Ήταν ο επιθετικός παίκτης της ουσίας και του θεάματος, τον οποίο δύσκολα μπορούσαν να αναχαιτίσουν οι αντίπαλοί του. Πολλές φορές ο Φοίβος βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, όμως για διάφορους λόγους η μετεγγραφή του δεν πραγματοποιήθηκε.


Παίκτης βαρόμετρο και μόνιμος σκόρερ της Ανόρθωσης, ο Φοίβος Βραχίμης αποτελούσε το ίνδαλμα των φιλάθλων της ομάδας του.


Το 1978 αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 τέρματα. Το 1984 ανέλαβε την αρχηγία της Ανόρθωσης μέχρι το 1986, όταν και τερμάτισε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 33 χρονών. Το 1987 η ΕΑΚ τού απένειμε το βραβείο του αθλητή ήθους.