Αθλητικά Κύπρος

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΗΛΩΣΕ «ΠΑΡΩΝ»

Σημαντική νίκη για τον Απόλλωνα, που δυσκολεύτηκε αφάνταστα, αλλά νίκησε και κρατήθηκε στο -2 από την κορυφή
ΑΠΟΛΛΩΝ 2
58’ Γκουγιόν, 78’ Σανγκόι
ΔΟΞΑ 1
90+ Καρλίτος

Δυσκολεύτηκε αφάνταστα χθες ο Απόλλωνας μέχρι να κάμψει την αντίσταση της Δόξας και να πάρει τη νίκη, που τον φέρνει να διατηρείται σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη θέση (-2). Οι ποδοσφαιριστές του Χριστάκη Χριστοφόρου μεσοεπιθετικά έκαναν το χειρότερο φετινό τους παιχνίδι, αφού πέραν των δύο γκολ, μόλις μία ευκαιρία είχαν να επιδείξουν όλη κι όλη, και αυτή στο α’ ημίχρονο. Η Δόξα παρουσιάστηκε άριστα διαβασμένη, πίεσε ψηλά δυσκολεύοντας τον Απόλλωνα στη δημιουργία φάσεων. Με τη νίκη του ο Απόλλωνας έφτασε στους 41 βαθμούς, ενώ η Δόξα έμεινε στους 21. «Κλειδί» του αγώνα, η απόκρουση του Βάλε στο 75’ στο σουτ του Πεδρίτο, και ενώ το σκορ ήταν 1-0 για τον Απόλλωνα.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε όπως θα ήθελε η Δόξα, αφού κράτησε σχετικά εύκολα το μηδέν παθητικό. Οι φιλοξενούμενοι με «σφικτή» αμυντική λειτουργία περιόρισαν τους επιθετικούς του Απόλλωνα. Πίεσαν από την αρχή ψηλά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να δυσκολεύονται αφάνταστα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν απειλητικοί μπροστά απο την εστία του Ματέο. Αντίθετα, στο πρώτο 45λεπτο η Δόξα ήταν αυτή που δημιουργήσει δύο προϋποθέσεις για γκολ.
Ο νέος τεχνικός της Δόξας Σοφόκλης Σοφοκλέους προσπάθησε από την αρχή να περιορίσει την επιθετική δραστηριότητα του αντιπάλου και με συμπαγή αμυντική γραμμή τα κατάφερε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ομάδα του συνεχώς αμυνόταν. Το αντίθετο, αφού το παιχνίδι ήταν ανοικτό, η μπάλα ανεβοκατέβαινε, χωρίς όμως οι δύο ομάδες να μπορούν να δημιουργήσουν κάποια ευκαιρία.
Μετρημένες φάσεις
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρεις ήταν όλες κι όλες ο καλές στιγμές στο πρώτο μέρος. Δύο από πλευράς Δόξας και μία για τον Απόλλωνα.
Πρώτη προϋπόθεση για κάτι το καλό για τους γηπεδούχους στο 21’, όταν ο Μεριέμ έκανε το πλασέ, με την μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ματέο.
Στο επόμενο λεπτό (22’) ήταν η σειρά της Δόξας, με τον Σοάρες να εκτελεί το φάουλ, ο Μπακέριο να πιάνει την κεφαλιά και την μπάλα, να περνά λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βάλε.
Στο 38’ ο Σοάρες επιχείρησε την απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ, με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι της εστίας των γηπεδούχων.
Ίδιο σκηνικό και με την έναρξη της επανάληψης, με τον Απόλλωνα να δυσκολεύεται να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία, ώστε να γίνει απειλητικός για την εστία του Ματέο.
Στο 53’ ο Ρόντρι έκανε το δυνατό σουτ με τον Βάλε να διώχνει σε κόρνερ.
Έλυσε τον γόρδιο δεσμό
Στο 58’ ο Μάρκος Γκουγιόν έλυσε τον γόρδιο δεσμό, δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του και ταυτόχρονα διώχνοντας το όποιο άγχος πήγε να δημιουργηθεί. Ο Ρομπέρ εκτέλεσε το κόρνερ και ο Γκουγιόν έπιασε την κεφαλιά νικώντας τον Ματέο, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς του Απόλλωνα για ξέφρενους πανηγυρισμούς.
Θα έλεγε κανείς ότι μετά το γκολ, θα «λύνονταν» τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Χριστάκη Χριαστοφόρου και θα πίεζαν την εστία της Δόξας, ώστε να πετύχουν και δεύτερο γκολ για να «καθαρίσουν» το παιχνίδι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού και πάλιν οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να φανούν απειλητικοί για την εστία του Ματέο.
Μεγάλη ευκαιρία
Στο 75’ η Δόξα έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, με τον Βάλε να δηλώνει «παρών» και να κρατά το μηδέν παθητικό για την ομάδα του. Ο Καρλίτος έκανε τη σέντρα από αριστερά, και ο Πεδρίτο έπιασε το σουτ στην κίνηση, με τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα να διώχνει την μπάλα και τον κίνδυνο.
«Τέλος» με Σανγκόι
Στην επόμενη φάση (78’) ο Σανγκόι απλοποίησε τα πράγματα για την ομάδα του, διπλασιάζοντας το τέρματα για τον Απόλλωνα και ταυτόχρονα να βάζει οριστικά τέλος στην υπόθεση νίκη. Γκαρσία και Μεριέμ συνεργάστηκαν άψογα, με τον τελευταίο να δίνει έτοιμο γκολ στον Αργεντινό επιθετικό, ο οποίος με πλασέ νίκησε τον Ματέο κάνοντας το 2-0.
Νέο ενδιαφέρον
Εκεί που η Δόξα συνέχισε το παιχνίδι με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω της δεύτερης κίτρινης που δέχτηκε ο Πάβλοβιτς, κατάφερε στις καθυστερήσεις να μειώσει και να δώσει έστω και για λίγο νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ο Καρλίτος, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια στην αμυντική λειτουργία του Απόλλωνα, κατάφερε με πλασέ να νικήσει τον Βάλε και να μειώσει σε 2-1. Ουσιαστικά, στη φάση αυτή ο Απόλλωνας πλήρωσε τον εφησυχασμό που επήλθε μετά το 2-0, αλλά και την αδράνεια στην άμυνά του.
Ακολούθησε φάουλ σε καλό σημείο από τον Παπουλλή, με τον τερματοφύλακα της Δόξας να αποκρούει και τον Γιάννη Αναστασίου να σφυρίζει τη λήξη του αγώνα.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Βάλε, Στυλιανού, Ρομπέρ, Μερκής, Χαραλάμπους, Χαμντανί, Γκουγιόν, Μέριεμ, Ρέινα (60’ Γκαρσία), Γκίε (30’ Παπουλλής), Σαγκόι (80’ Ρόχας)
ΔΟΞΑ: Ματέο, Μπακέρο, Σοάρες (76 ́Λοπεθ), Καρλίτος, Νίλσον Αντόνιο, Λεάντρο, Ρόντρι, Πάβλοβιτς, Λεονάρντο, Οικονομίδης, Πέδρίτο (77’ Ράμος)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Πάβλοβιτς (2η κιτρ.)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Α. Χαραλάμπους, Μ. Στυλιανού (6η), Ρομπέρ, Γκουγιόν/ Λεάντρο, Καρλίτος
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιάννης Αναστασίου, Αθηνόδωρος Ιωάννου, Σωτήρης Βίκτωρος, Μάριος Νικολάου (4ος)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 3,785
Οι δηλώσεις των προπονητών
Στη βελτίωση που είχε η ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο στάθηκε ο τεχνικός του Απόλλωνα Χριστάκης Χριστοφόρου, ενώ ο προπονητής της Δόξας Σοφόκλης Σοφοκλέους παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του.
Χριστάκης Χριστοφόρου: «Γνωρίζαμε πως τα τελευταία αποτελέσματα της Δόξας ήταν πλασματικά. Σήμερα ήταν πάρα πολύ δυνατή, ειδικά το πρώτο ημίχρονο, όταν εμείς παρασυρθήκαμε και μπήκαμε σε παιχνίδι μονομαχιών, και αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο κάναμε το παιχνίδι μας, δημιουργήσαμε ευκαιρίες και περιορίσαμε τον αντίπαλο. Καταφέραμε να προηγηθούμε με 2-0, δεν καταφέραμε να πετύχουμε τρίτο γκολ και μείωσε η Δόξα σε 2-1. Το πιο σημαντικό, όπως πάντα λέω, είναι ότι στα μέσα του πρωταθλήματος είμαστε μέσα στους στόχους μας για την έξοδο στην Ευρώπη, τόσο μέσω του πρωταθλήματος όσο και μέσω του κυπέλλου».
Σοφόκλης Σοφοκλέους: «Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα για τη νίκη. Συγχαρητήρια ειδικά στον Χριστάκη Χριστοφόρου, για την πορεία τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη, που έδειξε ότι ανέβηκε ο Κύπριος προπονητής. Ήρθαμε με ένα ξεκάθαρο πλάνο και οι ποδοσφαιριστές το εφάρμοσαν κατά γράμμα. Είμαι ευχαριστημένος, γιατί με ορθόδοξο τρόπο κρατήσαμε τον Απόλλωνα μακριά από την εστία μας, χωρίς να κινδυνεύουμε καθόλου, ενώ είχαμε προϋποθέσεις για κάποιο γκολ. Με μια στατική φάση ήρθε το γκολ του Απόλλωνα, ενώ είχαμε και εμείς την ευκαιρία με τον Πεδρίτο. Δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ σε μια φάση χωρίς ισορροπία στην άμυνα. Δεν πήραμε βαθμούς, αλλά αυτοπεποίθηση, γιατί προερχόμασταν από δύο βαριές ήττες».