Αθλητικά Κύπρος

Η ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΓΣΠ

Ο προκλητικός Ρουμάνος διαιτητής Τούντορ, έδωσε την πρόκριση στην Ντιναμό και στέρησε από την Ομόνοια αυτό που δικαιούτο και κρατούσε γερά, τρία λεπτά πριν το τέλος.
ΟΜΟΝΟΙΑ 1
23' Ποτέ
ΝΤΙΝΑΜΟ 2

10' Στέπανοφ (αυτ.), 92' Σαμπά
Το να πέρναγε η Ντιναμό και να έμενε έξω η Ομόνοια, ήταν το φυσιολογικό σενάριο, από την ημέρα της κλήρωσης. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους. Η ομάδα της Λευκωσίας έπρεπε να κάνει μεγάλη ανατροπή για περάσει. Έκανε δύο 90λεπτα ακουμπώντας σχεδόν το τέλειο, αγγίζοντας το όνειρο. Έφτασε 3 λεπτά από την πηγή και νερό δεν ήπιε. Ούτε γιατί έκανε κάποιο λάθος, ούτε γιατί η αντίπαλη ομάδα έκανε κάτι εξαιρετικό.


Η Ομόνοια αποκλείστηκε γιατί η τύχη αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη, αλλά και επειδή ο διαιτητής από Ρουμανία, ο Αλεξάντρου Τούντορ, είχε αποφασίσει εκ των προτέρων πως θα βάλει το χεράκι του. Τη χερούκλα του για να είμαστε ακριβείς. Τέτοια διαιτησία ίσως μην έχουμε ξαναδεί και μάλλον δεν θα ξαναδούμε. Δύο καθαρά γκολ για την Ομόνοια δεν μέτρησαν.


Ένα πέναλτι υπέρ της δεν δόθηκε. Αποκορύφωμα, το καθαρό φάουλ στον Μορέιρα στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, που δεν δόθηκε ποτέ και έστειλε το εισιτήριο της πρόκρισης στη Μόσχα, αντί να το αφήσει στη Λευκωσία. Για να μην αναφερθούμε στην προκλητική, εναντίον της Ομόνοιας, ανομοιομορφία στον πειθαρχικό έλεγχο. Ναι, έδειξε δεύτερη κίτρινη σε παίκτη της Ντιναμό στο 73 ́, αλλά ήταν τέτοια η φάση που δεν μπορούσε να κλείσει πάλι τα μάτια. Το τελικό 2-1 που έφερε τον αποκλεισμό με 3-4 τέρματα στο σύνολο, ήταν αποτέλεσμα, πρώτιστα, των αποφάσεων του διαιτητή.
Με αυτά και με αυτά, η Ομόνοια, που άξιζε 100% την πρόκριση, έμεινε εκτός ομίλων. Έκανε το καθήκον της στο έπακρο, πάλεψε γενναία για 180 τόσα λεπτά. Στον χθεσινό επαναληπτικό του ΓΣΠ, οι «πράσινοι» στάθηκαν εξαιρετικά. Δεν πτοήθηκαν από τις αποφάσεις των Ρουμάνων διαιτητών και την ατυχία στο 1ο γκολ της Ντιναμό, ισοφάρισαν και έλεγξαν τον ρυθμό στο 1ο μέρος. Στην επανάληψη αμύνθηκαν παθιασμένα κόντρα στην πίεση της Ντιναμό. Όσο περνούσε ο χρόνος άρχισαν να κερδίζουν και μέτρα. Άγγιξαν το 2-1 στο 90 ́, αλλά στο 92 ́, η νέα απίστευτη απόφαση του Ρουμάνου διαιτητή, δεν τους άφησε περιθώρια αντίδρασης.


Αυτό το ποτήρι είναι πικρό όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί αν στις άλλες δύο περιπτώσεις με Μέταλιστ και Σάλσμπουργκ, η Ομόνοια έκανε λάθη, χθες τα έκανε όλα σωστά. Κρίμα και άδικο για τους παίκτες, τον προπονητή, τον εκπληκτικό κόσμο στο γήπεδο και τις χιλιάδες λαού της ομάδας. Η Ομόνοια είναι αυτή τη στιγμή ηφαίστειο που βράζει. Και είναι τρομερά δύσκολο να σηκώσει κεφάλι, αλλά οφείλει να το κάνει και να συγκεντρωθεί στο πρωτάθλημα, ξέροντας πως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αδικήθηκε κατάφορα.
Το φιλμ του αγώνα
Τα πρώτα λεπτά, ήταν όλο αναποδιές και περίεργα. Μάλλον κακός οιωνός για το πού θα κατέληγαν τα πράγματα. Στο 2’ ο Φοφανά παλληκαρίσια κέρδισε την μπάλα σε ασυνεννοησία της άμυνας και σκόραρε. Ο διαιτητής ανακάλυψε φάουλ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο 10 ́ ο Μορέιρα έκανε μία καταπληκτική επέμβαση σε κοντινό πλασέ, στην επαναφορά όμως η μπάλα προσέκρουσε στον Στεπάνοφ και κατέληξε στα δίχτυα.


Ένα καθόλα τυχερό γκολ. Καπάκι, ο διαιτητής αγνόησε σπρώξιμο του Ποτέ στην περιοχή και ο βοηθός στο 19 ́ είδε οφσάιντ όταν ο Γάλλος άσος έφυγε πίσω από την άμυνα, στην ίδια ευθεία και πλάσαρε εύστοχα. Η Ομόνοια πήρε αυτό που εδικαιούτο στο 23 ́. Ο Ράμος έστειλε σέντρα ξυράφι και ο Ποτέ με εξαίρετη κεφαλιά ισοφάρισε. Ο Μορέιρα κατάφερε λίγο μετά να καλύψει το λάθος του Στέφανοφ και να νικήσει στο τετ-α-τετ τον Κουράνι. Στο 1-1 το ημίχρονο με την Ομόνοια να παίζει πολύ καλά και να αδικείται κατάφορα.
Η Ντιναμό μπήκε και έβαλε πιέσεις στην επανάληψη και η Ομόνοια ταμπουρώθηκε μπροστά από την περιοχή της. Σαμπά και Τζούτζακ (2 φορές) απείλησαν τον Μορέιρα, αλλά ο Πορτογάλος δήλωσε παρών. Αλλά η Ομόνοια έπρεπε να κερδίσει μέτρα, γιατί τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ζόρικα. Στο 69 ́ο Ράμος από πλάγια ανησύχησε τον Μπερεζόφκσι στην πρώτη φάση του «τριφυλλιού». Η αντεπίθεση στο 73 ́ ο Βανκιούρ έκανε φάουλ από πίσω στον Σερτζίνιο και είδε τη 2η κίτρινη.


Την ίδια στιγμή ο Καϊάφας έριξε τον Γκαρσία στη θέση του εξαιρετικού, αλλά καταπονημένου Ποτέ. Ο Ισπανός στο 76 ́σούταρε από καλή θέση ψηλά άουτ. Για καλή τους τύχη οι «πράσινοι» είδαν το φάουλ του Βαλμπουενά στο 81 ́να κτυπά στο δοκάρι. Στο 90 ́ο Χάρης Κυριάκου σε εξαιρετική θέση αστόχησε. Στο 92 ́ ήρθε το σοκ. Κόρνερ, ο Σαμπά έπιασε την κεφαλιά, οι παίκτες της Ομόνοιας απέκρουσαν πάνω στη γραμμή, ο Σαμπά σηκώθηκε και πάλι στον αέρα, αλλά χρησιμοποιώντας τον Μορέιρα σαν εφαλτήριο για να κάνει άλμα. Φάουλ, αλλά ο Τούντορ έκλεισε πάλι τα μάτια.
Καϊάφας: «Πως να περάσεις έτσι;»
Η συνέντευξη Τύπου δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους ασφάλειας. Ήταν τρομερά μεγάλη η ένταση, με τους ανθρώπους της Ομόνοιας και το τεχνικό επιτελείο να βράζουν από θυμό. Ο Καϊάφας που αποβλήθηκε στη φάση του 2ου γκολ, μίλησε λίγο μετά στην κάμερα της Cytavision και ήταν ξεκάθαρος:


«Ένα παιχνίδι όπου κρίθηκε στις λεπτομέρειες, υπήρχε μια κακή διαιτησία. Καταφέραμε να βάλουμε τρία γκολ όμως μέτρησε το ένα. Πώς να περάσεις με αυτά τα δεδομένα και μιαν ομάδα όπως η Ντιναμό. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Είναι ένας ακόμα λόγος να συγκεντρωθούμε στο πρωτάθλημα να δούμε και τις αδυναμίες μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Το κλίμα στα αποδυτήρια αυτή την στιγμή δεν είναι καλό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη του πρωταθλήματος. Πόσο μάλλον όπως ήρθε η έξοδός μας από την Ευρώπη. Είναι διπλό το κτύπημα. Είμαστε μαθημένοι με τέτοιες διαιτησίες. Πρώτος μας αντίπαλος η Ανόρθωση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
ΟΜΟΝΟΙΑ: Μορέιρα, Λομπιανίτζε, Μαργκάσα, Στεπάνοφ, Ακουισταπάτσε, Ρόντρι, Σερτζίνιο, Ασίς (90' Γκριγκαλασβίλι), Φοφανά (87' Κυριάκου), Ράμος, Ποτέ (74' Γκαρσία).
ΔΥΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ: Μπερεζόφσκι, Μπίντνερ (83' Προυντνίκοφ), Σαμπά, Ντάγκλας, Μανόλεφ, Βενγκέρ, Ντενίσοφ, Βαλμπουενά, Ιόνοφ (68' Ζιρκόφ), Τζούτζακ (75' Νομπόα), Κουράνι.