Αθλητικά Κύπρος

Άρχισαν οι εργασίες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Απευθύνεται στους Υπεύθυνους Ασφαλείας και στους Υπεύθυνους Αστυνόμευσης των ποδοσφαιρικών γηπέδων Α’ Κατηγορίας
Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που απευθύνεται στους Υπεύθυνους Ασφαλείας των ποδοσφαιρικών γηπέδων Α’ Κατηγορίας και στους Υπεύθυνους Αστυνόμευσης των ποδοσφαιρικών αγώνων που διεξάγονται στα στάδια αυτά.
Η Επιτροπή Επιτηρητών σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ και το ΓΣΠ, διοργανώνει το σεμινάριο υπό την καθοδήγηση της UEFA και για τον σκοπό αυτό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στην Κύπρο βρίσκονται οι:
Mark Timmer (UEFA Head of Stadium and Security), Kenny Scott (UEFA Safety and Security Adviser), David Bohanan (Chair of the Pan-European think of football safety experts), Dr. Steve Frosdick (Independent academic expert on football safety), Ged Poynton (Ηead of Οperations Liverpool Football Club) και Marc Otten (Τechnical Εxpert).
Στην τελετή έναρξης του σεμιναρίου, που έγινε στην παρουσία του Αντιπροέδρου της UEFA κ. Μάριου Λευκαρίτη, χαιρετισμό έχουν απευθύνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Γιώργος Κούμας, η Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλέα Παπαέλληνα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιτηρητών κ. Ανδρέας Λουκά.
Ιωνάς Νικολάου: «Κοινός ο αγώνας ενάντια στη βία»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στον χαιρετισμό του επανέλαβε την αποφασιστικότητα της πολιτείας για ολοκληρωτική πάταξη των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους.
Ανάμεσα σ’ άλλα, ο κ. Νικολάου ανέφερε:


«Η παρούσα εκπαίδευση αποτελεί άλλο ένα στοιχείο της απόδειξης της πρόθεσης της Κυβέρνησης για ολοκληρωτική πάταξη των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους της Κύπρου. Ο χουλιγκανισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα με όλες τις εκφάνσεις του, ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει χρώματα και ομάδες και πρέπει να απασχολεί όλους ανεξαιρέτως. Τα περιστατικά βίας που δημιουργεί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι, κράτος, νομοθετική εξουσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αθλητικοί, κοινωνικοί και άλλοι, μαζί να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής.
»Στόχος είναι να επιστρέψουν στα γήπεδα οι υγιείς φίλαθλοι, οι πολίτες που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και την ίδια στιγμή να αναβαθμιστεί το προϊόν της Κύπρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια προβάλλεται με επιτυχία από τις ομάδες μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
»Έχουμε ως πολιτεία πρόσφατα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο, με την προσθήκη νέων αδικημάτων και αυστηρότερων ποινών, με την επιβολή του αποκλεισμού από τα γήπεδα όσων καταφεύγουν σε πράξεις χουλιγκανισμού και την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, με στόχο να θωρακιστεί το άθλημα.
»Είμαστε όμως αποφασισμένοι, και το δηλώνω και από αυτό εδώ το βήμα, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με την εφαρμογή όλων των μέτρων που θα βοηθήσουν στον στόχο, περιλαμβανομένης της εισαγωγής της κάρτας φιλάθλου και της κατάργησης της ανωνυμίας. Τα πρόσφατα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητά της και το πειστικότερο επιχείρημα για την επιμονή μας».
Γιώργος Κούμας: «Θα γίνουν όλοι καλύτεροι»
Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Γιώργος Κούμας ανέφερε: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δέχτηκε την πρόσκληση για να συνδιοργανώσει μαζί με την Επιτροπή Επιτηρητών, τον ΚΟΑ και το ΓΣΠ τριήμερο σεμινάριο για την ασφάλεια και την αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών μας αγώνων, υπό την καθοδήγηση της ΟΥΕΦΑ. Ως διοργανώτρια Αρχή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στην Κύπρο, έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με τον σημαντικό ρόλο για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
»Όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη περάσει από πρόγραμμα εκπαίδευσης οι επιτηρητές, που έχουν πλέον ενεργό ρόλο στην τήρηση της ασφάλειας στα γήπεδα. Η εκπαίδευση και η βελτίωσή τους σε θέματα που άπτονται των καθηκόντων τους είναι συνεχής και έτσι επιβάλλεται να είναι.
»Είμαστε σίγουροι πως με την εκπαίδευση της οποίας θα τύχουν, από τους κορυφαίους στο είδος τους εμπειρογνώμονες της UEFA, που έχουμε την τύχη και την τιμή να φιλοξενούμε μαζί μας αυτές τις ημέρες, θα γίνουν όλοι ακόμη καλύτεροι στον τόσο εξειδικευμένο και ευαίσθητο τομέα της ασφαλούς διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων».