Αθλητικά Κύπρος

Γιορτάρες μέρες στα γήπεδα

ΡΕΤΡΟ/// Τι έγινε στα γήπεδα τα Χριστούγεννα του 1972 και του 1982
Εορταστικό είναι το κλίμα των ημερών και συνήθως στην Κύπρο δεν είχαμε τέτοιες μέρες ποδοσφαιρική δράση. Βέβαια κάποιες φορές η αγωνιστική δράση ήταν πολύ κοντά στα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά και ο κόσμος έδινε μαζικά το «παρών» του. Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις και μια απ’ αυτές θα σας θυμίσουμε σήμερα. Ήταν η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1982-83 και οι αγώνες έγιναν το Σαββατοκύριακο 25-26 Δεκεμβρίου. Η Ομόνοια νίκησε 3-1 τη Νέα Σαλαμίνα και παρέμεινε μόνη πρώτη στη βαθμολογία, μετά το 0-0 της Ανόρθωσης με τον Ολυμπιακό. Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 4-0 το Παραλίμνι και έπιασε την Ανόρθωση στη δεύτερη θέση.
Η Ομόνοια την ημέρα των Χριστουγέννων νίκησε δύσκολα τη Νέα Σαλαμίνα στο «Μακάρειο». Το σκορ άνοιξε στο 34’ με πέναλτι ο Μαυρής. Είχε προηγηθεί η εκτέλεσή του από τον Καϊάφα, αλλά ο διαιτητής διέταξε την επανάληψή του, αφού ο τερματοφύλακας της Σαλαμίνας κινήθηκε από τη θέση του αποκρούοντας την μπάλα. Στο 63’ η Σαλαμίνα ισοφάρισε όταν την υπέροχη κεφαλιά-ψαράκι του Πολ εκμεταλλεύθηκε ο Κουλλαπής που με γυριστό σουτ έκανε το 1-1.
Δέκα λεπτά αργότερα ο Μαυρής πέτυχε το 2-1 για την Ομόνοια και το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Γ. Σαββίδης με σουτ από το ύψος της περιοχής.
Ομόνοια: Χαρίτου, Θεμιστοκλέους, Άντωνας. Κλείτος, Κοντογιώργης, Τσίκκος (72’ Άριστος), Μαυρής, Γκρέκορι, Καϊάφας, Κανάρης (56’ Κάντηλος) Σαββίδης.
Σαλαμίνα: Χριστάκης, Μωυσής, Π. Κυριάκου, Λάμπρος, Φλ. Νικολάου, Κουλλαπής, Μανές (62’ Λέλλος) Κακούσιης, (78’ Μαντζούρας), Πολ, Μιχαήλος, Χρ. Μαύρος.
*Ο Ολυμπιακός υποχρέωσε στο «Μακάρειο» την Ανόρθωση σε ισοπαλία 0-0, σ’ ένα δυνατό παιχνίδι με αρκετές χαμένες ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες. Με τις απώλειες αυτές η Ανόρθωση είχε χάσει την πρώτη θέση.
Ολυμπιακός: Μαλτέζος, Αυγουστής, Λούκας, Καλοθέου, Παπαχαραλάμπους, Τσίκκος, Παπέττας, (83’ Φώτος), Πρωτοπαπάς, Γιασουμής, (77’ Αριστείδου) Ν. Μαυρής, Μαυρουδής.
Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου, Νικόλας, Κωνσταντίνου, Στέφανος, Σ. Γεωργίου (66’ Σοφ. Αντώρκας), Τσούκκας, Ανδρέου, Ιορτάνοφ, Φοίβος, Τόπακας (82’ Χρ. Κίττος).
*Στους άλλους αγώνες ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε 4-0 το Παραλίμνι. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Χαϊλής και Μαραγκός. Μετά τον αγώνα παραιτήθηκε ο προπονητής του Παραλιμνίου Βικ Μπάκιγχαμ.
Ο Απόλλων νίκησε μέσα στο ΓΣΖ τον ΠΟΛ 2-1. Ο Πεζοπορικός προηγήθηκε στο 12’ με τον Ραματάν, ο Απόλλων ισοφάρισε με βολίδα του Γιαγκουδάκη στο 51’ και πήρε τη νίκη στο 70’ με κεφαλιά του Τεντ. Πολύτιμη νίκη πέτυχε ο Άρης στο «Τσίρειο» με 3-2 επί του ΑΠΟΠ. Ο Κισσονέργης στο 16’ άνοιξε το σκορ και στο 27’ ισοφάρισε ο Πασπαλλής του ΑΠΟΠ. Στο 52’ ο Κίκης Παπακώστας έκανε το 2-1 και στο 72’ ο Κισσονέργης το 3-1. Στο 87’ μείωσε ο Ν. Χριστοφή για τον ΑΠΟΠ, που είχε και δοκάρι με τον Πετρόφ.
Στο τοπικό ντέρμπι της Λάρνακας ΕΠΑ και Αλκή έμειναν στην ισοπαλία 2-2. Η ΕΠΑ προηγήθηκε στο 12’ με τον Μακκάταμ και η Αλκή ισοφάρισε με πέναλτι του Τισιάνσκι στο 50’.
Στο 58’ η ΕΠΑ έχασε πέναλτι με τον Λεμέσιο και 4 λεπτά αργότερα η Αλκή προηγήθηκε με τον Μ. Χρυσοστόμου. Στο 80’ ο Καρσεράς με νέο πέναλτι ισοφάρισε για την ΕΠΑ.
Στην Αραδίππου ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας και ΑΕΛ διακόπηκε στο 84’, κι ενώ το σκορ ήταν 2-1 για τους γηπεδούχους. Εκείνη τη στιγμή η Αραδίππου σημείωσε το 2-1 με πέναλτι και οι φίλαθλοι της ΑΕΛ έσπασαν το κιγκλίδωμα και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο 22’ ο Κολιαντρής έκανε το 0-1, στο 72’ ο Ηροδότου ισοφάρισε και στο 84’ ο Βασιλειάδης σημείωσε το 2-1. Στο 57’ αποβλήθηκε ο Μάικ γιατί κτύπησε τον Μισό.
Παραμονή Χριστουγέννων 1972
Την περίοδο 1972-73 είχαμε αγωνιστική δράση παραμονές Χριστουγέννων και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Δεκεμβρίου 1972.
Σ’ ένα συγκλονιστικό ντέρμπι ο ΑΠΟΕΛ έσπασε μια αρνητική παράδοση 7 χρόνων, κερδίζοντας με 3-1 τον Ολυμπιακό. Μόλις στο πρώτο λεπτό ο Α. Στυλιανού άνοιξε το σκορ. Στο 4’ ο Π. Ευθυμιάδης ισοφάρισε. Δεν πρόλαβαν οι παίκτες του Ολυμπιακού να χαρούν και ο Τάκης Αντωνίου έκανε το 2-1, ενώ στο 90’ ο Πετράκης Χ’’ Θωμάς πέτυχε το τελικό 3-1.
ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Λευτέρης, Κολοκάσης, Ν. Παντζιαράς, Α. Αθάνατος, Στεφανής, Λεωνίδας, Αντωνίου, Α. Μιαμηλιώτης, Στυλιανού, Κρητικός, (Χ’’ Θωμάς, Τσιριπίλλης).
Ολυμπιακός: Βαρνάβας, Αργυρού, Σωτηράκης, Ξυπολητάς, Φ. Καλοθέου, Λυμπουρής, Γ. Παύλου, Αριστείδου, Ευθυμιάδης, Μ. Μάρκου, (Κορομίας), Μητσίδης (Μ. Καλοθέου).
Την ήττα του Ολυμπιακού εκμεταλλεύθηκε η Ανόρθωση, που κέρδισε δύσκολα στο ΓΣΕ τον Διγενή Μόρφου 3-0 και ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας (Τάρταρος 80’ πέν. Φοίβος 85’ πέν. 86’ Αντωνάκης).
Ανόρθωση: Φάνος, Αρτέμης, Χ’’ Γιάννης, Στέφανος, Σιαήλης, Σιδέρης, Σολέας (Θεοδώρου), Μάντης, Μέρτακκας, Τάρταρος, Αντωνάκης. Φοίβος,
Διγενής: Ε. Κυριάκου, Τσιάκκας, Βιολάρης, Συμεωνίδης, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλης, Α. Τσίγκης, Ηλ. Εξαδάκτυλος, Ροβέροτς, Κωσταρής, Μάνος.
Flashback: Παραμονές Χριστουγέννων 1973...
Τα τελευταία Χριστούγεννα σε μια ελεύθερη Κύπρο θα θυμηθούμε σήμερα, αφού ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού το 1974. Λίγες μέρες πριν τη Γέννηση του Χριστού το 1973, σε κάποιες άλλες όμορφες και αξέχαστες εποχές.
Ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική ως ο πρωταθλητής Κύπρου της προηγούμενης χρονιάς. Η ομάδα του Πάνου Μάρκοβιτς κέρδισε στο ΓΣΠ τον Πανσερραϊκό με 2-1, φτάνοντας στην τρίτη της νίκη στο πρωτάθλημα. Στο κατάμεστο στάδιο της πρωτεύουσας ο ΑΠΟΕΛ ήταν σαφώς ανώτερος και έχασε πολλές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Τα τέρματα πέτυχαν οι Λεωνίδας (36’) και Κρητικός (43’).
Ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε με τους: Ηρόδοτο, Λευτέρη, Μενελάου, Ν. Παντζιαρά, Αθάνατο, Στεφανή, Λεωνίδα, (78’ Α. Μιαμηλιώτη), Τιμοθέου, Μ. Μάρκου, (78’ Τ. Ηροδότου), Α. Στυλιανού, Κρητικό. Στο πρωτάθλημά μας ήταν η 12η αγωνιστική και η μεγάλη έκπληξη έγινε από τον ΑΠΟΠ Πάφου που κέρδισε στο ΓΣΕ την Ανόρθωση με 2-1. Στο 12’ ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΠ Μίτλεττον απέκρουσε πέναλτι του Σολέα. Στο 33’ ο Άντεος άνοιξε το σκορ και στο 37’ ο Κοβής ισοφάρισε. Στο 67’ ο Κόκος Ροδοσθένους έδωσε τη νίκη στον ΑΠΟΠ.
Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αντώρκας, Στέφανος, Αχιλλέας, Φώτος, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Φοίβος, Καραολής, (Τάρταρος, Νικόλας).
ΑΠΟΠ: Μίτλεττον, Κύρος, Αδάμος, Πανίκος, Άντρος, Πασπαλλής, Στέλιος, Μάριος, Σ. Στυλιανού, Ροδοσθένους, Δήμος, (Ιάκωβος, Τάκης).
*Στους άλλους αγώνες μεγάλη νίκη με 3-0 πέτυχε στη Μόρφου ο Διγενής επί του Άρη και πλησίασε τους πρωτοπόρους. Δύο τέρματα πέτυχε ο Άντρος και ένα ο Σταυρής.
Σ’ ένα εξαιρετικό παιχνίδι στο Παραλίμνι η ΑΕΛ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 0-0 από την Ένωση. Η Ομόνοια παρ' όλο που ήταν ανώτερη και έχασε πολλές ευκαιρίες υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 στο ΓΣΠ από τον Πεζοπορικό.
Ο Καϊάφας στο 30’ άνοιξε το σκορ και ισοφάρισε στο 78’ ο Μελής. Ο Απόλλωνας κέρδισε στο ΓΣΖ με σκόρερ τους Τάκη Παπέττα (60’) και Λάκη Θεοδώρου (90’). Στην Πάφο ο Ευαγόρας κέρδισε 1-0 τη Νέα Σαλαμίνα με τέρμα του Γ. Ζαμπυρίνη.