Συνεντεύξεις

Επιβεβλημένες οι διεθνείς συνέργειες

Γ. Τσιρώνης: Εάν η σύνοδος του Παρισιού αποτύχει, το οικονομικό κόστος θα είναι τρομακτικό
Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για την οικονομική προοπτική εξορύξεων υδρογονανθράκων, τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Γιάννης Τσιρώνης

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον χαρακτηρίζει την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιάννης Τσιρώνης, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο για να προσφωνήσει το πολιτικό συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι δυσμενέστατες, εάν δεν καταστεί δυνατή η ανάσχεση της συντελούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, ότι επιβάλλεται η δημιουργία συμμαχιών αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των επηρεαζόμενων χωρών προς αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ, όσον αφορά τις προοπτικές της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζει ότι είναι επιβεβλημένες οι διεθνείς συνέργειες, ωστόσο, υποδεικνύει ότι αυτές πρέπει να γίνονται με προσεκτικά βήματα και όχι βεβιασμένα.
Τι αναμένετε από την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι; Θα ληφθούν, τελικά, όλες εκείνες οι δραστικές αποφάσεις που θα αναστρέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;
Η συνδιάσκεψη για το κλίμα είναι κρισιμότατη. Είναι θετικό ότι η συνδιάσκεψη στο Παρίσι ξεκίνησε με συμμετοχή και λεκτικές δεσμεύσεις των ηγετών της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του πλανήτη.
Αυτή η πρωτόγνωρη παρουσία γεννά μια συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί η επιτυχία. Είναι όμως κοινή εντύπωση ότι εάν το Παρίσι αποτύχει, το οικονομικό κόστος θα είναι τρομακτικό.
Συμμαχία με άλλες χώρες
Πώς μπορούν να αντιδράσουν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που βρίσκονται, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, εκτεθειμένες στην καλπάζουσα καταστροφή του περιβάλλοντος;
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις, λόγω της νησιωτικότητας. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δεν θα επιβαρύνουν τους βασικούς υπαίτιους. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί μία συμμαχία αλληλοϋποστήριξης και εμπορικών δεσμεύσεων. Επίσης πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
Η ελληνική ενεργειακή πολιτική χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εδώ και χρόνια. Πώς μπορεί να καλύψει σήμερα, στις συνθήκες της κρίσης και του χρέους, αυτό το κενό;
Το έλλειμμα οφείλεται κυρίως στην τεράστια επιβάρυνση που προκαλεί η χρήση εισαγόμενου πετρελαίου στα νησιά. Με κόστος που ξεπερνά τα 200€/MWh, το πετρέλαιο αυξάνει το μέσο κόστος και υποχρεώνει τη χώρα να εισάγει βρόμικη ενέργεια από χώρες που δεν πληρώνουν τέλη Κιότο. Πρώτο λοιπόν μέλημα είναι να αντικατασταθούν οι πετρελαϊκές μονάδες με ΑΠΕ, ώστε να φθηνύνει το μίγμα και να επιτραπεί. Και έχουμε οικονομικό περιθώριο για αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων.
Τέλος, πιο σύνθετο στοίχημα είναι η απεξάρτηση των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό απαιτεί επιδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους. Πάντως η κρίση δεν επηρεάζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, γιατί οι αποδόσεις είναι εγγυημένες.
Σημαντικό μεταβατικό καύσιμο το ΦΑ
Θα μπορούσε το φυσικό αέριο να αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο;
Το φυσικό αέριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο, αφού έχει σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας.
Ωστόσο, θα μεγιστοποιηθεί η απόδοση, εάν χρησιμοποιηθεί απ’ ευθείας για θερμική χρήση (θερμοσίφωνες, κουζίνες, κλιματισμός) και όχι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά.
Προσεκτικά βήματα
Ενόψει της νέας Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα τον ερχόμενο μήνα στην Κύπρο, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τα Ιεροσόλυμα, ποιες προσδοκίες δημιουργούνται;
Οι διεθνείς συνέργειες είναι επιβεβλημένες. Ωστόσο πρέπει να γίνονται με προσεκτικά βήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι άλλες χώρες, με γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος, ακολούθησαν μία εξωτερική πολιτική που οδήγησε τη Μέση Ανατολή στη σημερινή επικίνδυνη αστάθεια. Στις διεθνείς επαφές οφείλουμε να προλαμβάνουμε αντί να θεραπεύουμε.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεδομένης και της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, μπορούμε να αναμένουμε την τριπλή οριοθέτηση της ΑΟΖ;
Δεν είμαι αρμόδιος για τα ζητήματα της ΑΟΖ. Ωστόσο σε άρθρο μου στο yannistsironis.blogspot.com με τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια. Πακτωλός ή Αερολογία» εκφράζω, με συγκριτικά οικονομικά στοιχεία, σοβαρές επιφυλάξεις για την οικονομική προοπτική εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης;
Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω για την πρόοδο των εργασιών. Για την προσδοκώμενη ωφέλεια παραπέμπω στο ίδιο άρθρο.
Μακρόχρονοι αγώνες με Κύπριους Οικολόγους
Ποια η συνεργασία σας με το Κίνημα Οικολόγων Κύπρου;
Με τους συντρόφους μου των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Κύπρου με συνδέει μακρόχρονη φιλία και κοινοί αγώνες. Είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι στο συνέδριο που διοργανώνουν. Στην Ευρώπη έχουμε δώσει πολλές μάχες, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ενοποίηση της Μεγαλονήσου.