Συνεντεύξεις

Η Κίνα βάζει βέτο στις αποσχίσεις

Ο Κινέζος Πρέσβης υποστηρίζει την αρχή της μίας Κίνας και της μίας Κύπρου

Η αρχή της μίας Κίνας και η αρχή της μίας Κύπρου αποτελούν το στέρεο πολιτικό θεμέλιο για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου, αναφέρει ο Κινέζος Πρέσβης, Liu Yantao, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και στηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες τους. Στην αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στη «Σ», ο Κινέζος Πρέσβης μιλά για το ζήτημα της Ταϊβάν, τις σχέσεις Κύπρου - Κίνας και την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να μας παρουσιάσετε την ιστορία του ζητήματος της Ταϊβάν;

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα από την αρχαιότητα και τα σχετικά ιστορικά πλάτη και νομικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Ήδη από το 230 μ.χ., δηλαδή κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων στην αρχαία Κίνα, είχαν μείνει τα πρώτα αρχεία για την ανάπτυξη της Ταϊβάν από τους Κινέζους. Κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Σονγκ και Γιουάν (πριν από περίπου 1.000 χρόνια), η κινεζική κεντρική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει τη διοικητική δικαιοδοσία στην Ταϊβάν. Το 1684, η κυβέρνηση Τσινγκ της Κίνας ίδρυσε τη Νομαρχία της Ταϊβάν, η οποία ήταν υπό τη δικαιοδοσία της επαρχίας Φουτζιάν. Το 1885 η Ταϊβάν ιδρύθηκε ως επαρχία, η οποία ήταν η 20ή επαρχία της Κίνας εκείνη την εποχή.

Το 1894 η Ιαπωνία ξεκίνησε τον Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο του 1894, για να εισβάλει στην Κίνα, αναγκάζοντας την ηττημένη κυβέρνηση Τσινγκ να παραχωρήσει την Ταϊβάν και τα νησιά Πενγκού τον επόμενο χρόνο. Το 1943, οι κυβερνήσεις της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία όριζε ξεκάθαρα ότι η Ταϊβάν, το κινεζικό έδαφος που έκλεψε η Ιαπωνία, θα επέστρεφε στην Κίνα. Το 1945, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση εξέδωσαν από κοινού τη Διακήρυξη του Πότσνταμ, ορίζοντας ότι «οι διατάξεις της Διακήρυξης του Καΐρου θα εφαρμοστούν». Η Ιαπωνία αποδέχθηκε τη Διακήρυξη του Πότσνταμ και δήλωσε παράδοση άνευ όρων.

Τα προαναφερθέντα έγγραφα με διεθνή νομική ισχύ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης και θέτουν την ιστορική και νομική βάση ότι η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο έδαφος της Κίνας.

Την 1η Οκτωβρίου 1949 ιδρύθηκε η Κεντρική Λαϊκή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και έγινε η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπούσε ολόκληρη την Κίνα. Λόγω της συνέχισης του εμφυλίου πολέμου της Κίνας και της παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων, οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν έχουν περιέλθει σε ειδική κατάσταση μακροχρόνιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Το 1971, η 26η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πέρασε το ψήφισμα 2758, το οποίο όχι μόνο έλυσε πλήρως το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, στα Ηνωμένα Έθνη πολιτικά, νομικά και διαδικαστικά, αλλά διευκρίνισε επίσης ότι η Κίνα έχει μόνο μία έδρα στα Ηνωμένα Έθνη, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως "δύο Κίνες" ή "μία Κίνα, μία Ταϊβάν". Στην πράξη, τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν τον τίτλο «Ταϊβάν, επαρχία της Κίνας» για την Ταϊβάν.

Το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας. Επί του παρόντος, 183 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα με βάση την αρχή της μίας Κίνας. Το «Ανακοινωθέν για την Καθιέρωση Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου», που εκδόθηκε το 1971, τόνιζε: «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρο τον κινεζικό λαό». Ως μέρος της Κίνας, η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ χώρα, ούτε στην ιστορία, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον. Αν και οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη επανένωση, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κίνας δεν έχουν διαιρεθεί ποτέ και δεν μπορούν να διαιρεθούν. Υπάρχει μόνο μία Κίνα.

Στις 13 Ιανουαρίου διεξήχθησαν στην Ταϊβάν της Κίνας εκλογές για τον ηγέτη και το νομοθετικό σώμα της Ταϊβάν. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτές τις εκλογές;

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ένα πολιτικό κόμμα στην Ταϊβάν της Κίνας) δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την κυρίαρχη κοινή γνώμη στο νησί. Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία το 2016, οι Αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος τήρησαν πεισματικά την αυτονομιστική στάση της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την αρχή της μίας Κίνας. Αυτό οδήγησε σε τεταμένες και ταραχώδεις καταστάσεις στα στενά της Ταϊβάν, παρεμπόδισε σοβαρά τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των Στενών και έβλαψε σοβαρά τα ζωτικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των συμπατριωτών της Ταϊβάν. Σε αυτές τις εκλογές, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος Lai Ching-te έλαβε μόνο το 40% περίπου των ψήφων, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "τραγική νίκη"· ο αριθμός των εκπροσώπων στο νομοθετικό σώμα μειώθηκε απότομα από 62 σε 51 έδρες, χάνοντας την μεγαλύτερο κόμμα στο νομοθετικό σώμα της Ταϊβάν και πλειοψηφία εδρών. Τα ΜΜΕ στο νησί επεσήμαναν ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυρίαρχη κοινή γνώμη απομακρύνεται από το ΔΠΚ.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση στην Ταϊβάν, το βασικό γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας δεν θα αλλάξει. Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης να τηρεί την αρχή της μίας Κίνας, να εναντιώνεται στον αυτονομισμό της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" και να εναντιώνεται σε "δύο Κίνες" και "μία Κίνα, μία Ταϊβάν" , δεν θα αλλάξει. Η γενική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και το σταθερό μοτίβο τήρησης της αρχής της μίας Κίνας δεν θα αλλάξει, και η ιστορική τάση ότι η Κίνα θα επιτύχει τελικά την πλήρη επανένωση και οι δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν θα επανενωθούν, επίσης δεν θα αλλάξει.

Μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν, ορισμένες χώρες καλωσόρισαν και συνεχάρησαν τα αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες χώρες που έχουν στείλει ή σχεδιάζουν να στείλουν αντιπροσωπίες στην Ταϊβάν για να "συγχαρούν". Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτό;

Μέχρι τώρα, περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν επιβεβαιώσει δημοσίως την προσήλωσή τους στην αρχή της μίας Κίνας και τη σταθερή υποστήριξη στην Κίνα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, ενώ αντιτάσσονται σθεναρά σε κάθε μορφή «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», και υποστηρίζουν τον μεγάλο σκοπό της Κίνας για επανένωση, μέσω της δημοσίευσης των Επίσημων Δελτίων τύπου, των Δηλώσεων Υπουργείου Εξωτερικών, και των συνεντεύξεων Εκπροσώπων της Κυβέρνησης κ.λπ.

Το Ναούρου διέκοψε επίσης τις λεγόμενες «διπλωματικές σχέσεις» με τις Αρχές της Ταϊβάν στις 15 Ιανουαρίου και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις 24 Ιανουαρίου. Αυτές οι δίκαιες ενέργειες αντικατοπτρίζουν την ευρεία συναίνεση της διεθνούς κοινότητας για την υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μίας Κίνας. Αυτό αντιπροσωπεύει την τάση των καιρών και τη γενική τάση της ιστορίας. Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα αυτές τις χώρες και οργανισμούς.

Οι εκλογές στην περιοχή της Ταϊβάν είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Οποιαδήποτε συμπεριφορά, που παραβιάζει την αρχή της μίας Κίνας διεθνώς, θεωρείται παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας, η οποία σίγουρα θα αντιταχθεί από όλο τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Προτρέπουμε ορισμένες χώρες να τηρήσουν ειλικρινά την αρχή της μίας Κίνας, να χειριστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν με προσοχή, να μην καταργήσουν την αρχή της μίας Κίνας με οποιαδήποτε μορφή και να μη στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Θέλω επίσης να τονίσω ότι το ζήτημα της Ταϊβάν δεν είναι ένα δημοκρατικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα που σχετίζεται με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Μερικά άτομα διαφημίζουν την ψευδή αφήγηση «δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού» σε μια προσπάθεια να συγχέουν την ουσία του ζητήματος της Ταϊβάν με ιδεολογικά ζητήματα, επιδοκιμάζοντας και υποστηρίζοντας τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» στο όνομα της «δημοκρατίας» και εμπλέκονται σε "χρήση της Ταϊβάν για τον περιορισμό της Κίνας". Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ επικίνδυνη και είναι αδύνατο να πετύχει. Τα διαφορετικά συστήματα μεταξύ των δύο πλευρών του στενού της Ταϊβάν δεν αποτελούν εμπόδιο για την επανένωση, ούτε δικαιολογία για διαίρεση. Το μέλλον της Ταϊβάν έγκειται στην επανένωση της πατρίδας και η ευημερία των συμπατριωτών της Ταϊβάν εξαρτάται από την εθνική αναζωογόνηση.

Η Κίνα και η Κύπρος είναι και οι δύο χώρες που δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη επανένωση. Ποια είναι η κατάσταση του ζητήματος της Ταϊβάν και του Κυπριακού στις σχέσεις Κίνας-Κύπρου;

Η Κίνα και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι και στρατηγικοί εταίροι που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και στηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες τους. Η αρχή της μίας Κίνας και η αρχή της μίας Κύπρου αποτελούν το στέρεο πολιτικό θεμέλιο για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου. Για πολύ καιρό, η Κύπρος τηρεί σταθερά την αρχή της μίας Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν. Στις 17 Ιανουαρίου, η Κύπρος έκανε δημόσια δήλωση σχετικά με τις εκλογές στην περιοχή της Ταϊβάν και επανέλαβε τη σταθερή δέσμευσή της στην αρχή της μίας Κίνας, για την οποία η Κίνα είναι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Ταυτόχρονα, στο Κυπριακό, η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα υπό το πλαίσιο της ΔΔΟ και τα σχετικά ψηφίσματα των ΟΗΕ, με στόχο πάντα τη δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση του Κυπριακού. Ο διορισμός του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο άνοιξε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ελπίζεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν ενεργά με το έργο του ειδικού απεσταλμένου για τη δημιουργία συνθηκών και τη συσσώρευση δυναμικής για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κύριε Πρέσβη, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις χιλιάδες των συμπατριωτών σας που διαμένουν στην Κύπρο, επ' ευκαιρία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς;

Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μου υγεία, χαρά και οικογενειακή ευτυχία.