Συνεντεύξεις

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Θα είμαι υποψήφιος εκεί που επιτάσσει το συμφέρον

Πλασματικό το κλίμα ευφορίας στο Κυπριακό, συγκλίσεις υπήρξαν μόνο στα θέματα όπου η πλευρά μας έχει προβεί σε παραχωρήσεις, οπουδήποτε αλλού υφίστανται μεγάλα χάσματα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, επισημαίνει

«Δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής στην καλή θέληση της ΕΔΕΚ, αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα καταστρέψουμε τις γέφυρες επικοινωνίας»
Είναι λογικό ότι καθετί νέο στην αρχή υπάρχει ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί, να υπονομευθεί, εάν, δε, αποβαίνει και σε βάρος προσωπικών συμφερόντων, να πολεμηθεί. Θα μπορέσει όμως να επιβιώσει και να επιβληθεί, από τη στιγμή που είναι δίκαιο, καθαρό, δημοκρατικό, χωρίς να υποκρύπτει σκοπιμότητες
Θα είμαι υποψήφιος σε εκείνη την επαρχία που θα διασφαλίζει κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κόμματος, τονίζει στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μιαν απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά, από τα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα, την κατάλληλη στιγμή, και στη βάση των εκλογικών δεδομένων που θα υπάρχουν.
Επισημαίνει, περαιτέρω, ότι τα ψηφοδέλτια του Κινήματος θα είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά της σχέσης του με την κοινωνία και θα συγκροτηθούν στη βάση των κομματικών επιδιώξεων και όχι του προσωπικού συμφέροντος οιουδήποτε στελέχους.
Αναφερόμενος στους στόχους της ΕΔΕΚ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνει ότι αυτοί έχουν καθοριστεί από την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με πρωτεύοντες τη διατήρηση της σημερινής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και την ενίσχυση του πολιτικού της ρόλου.
Ποιο είναι το διακύβευμα για την ΕΔΕΚ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές; Ποιο αποτέλεσμα, τόσο σε ποσοστά όσο και σε βουλευτές, θεωρείτε ότι θα αποτελεί επιτυχία για το κόμμα;
Παρά το γεγονός ότι η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πραγματοποιείται σε διαφορετικές συνθήκες, η πρόσφατη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής προσδιόρισε ως αποδεκτό στόχο τη διατήρηση της σημερινής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και του πολιτικού της ρόλου. Με βάση αυτόν τον στόχο έχουμε καθορίσει και τις πολιτικές μας επιλογές. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του κόμματος, της δημιουργίας αχρείαστων προβλημάτων.


Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Τολμήσαμε να προχωρήσουμε σε τομές, να εκσυγχρονίσουμε το κόμμα και να δημιουργήσουμε θεσμούς. Πιστοί στις ιδεολογικές και πολιτικές παρακαταθήκες του κόμματος, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια νέα ΕΔΕΚ, σύγχρονη, ριζοσπαστική, με καθαρές θέσεις και προπάντων με αυτοπεποίθηση για να συγκρουσθεί με το κατεστημένο, τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και τα κλειστά κυκλώματα που οδήγησαν την πατρίδα μας στην οικονομική καταστροφή, τον λαό μας σε κοινωνική εξαθλίωση και σήμερα επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.


Την ίδια στιγμή, κύκλοι εντός και εκτός συνόρων επιχειρούν μέσω των συνομιλιών να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβάλουν μια λύση συνομοσπονδιακή, που στην ουσία είναι διχοτομική. Η ΕΔΕΚ θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα στηρίξει αποφασιστικά ενέργειες, πρωτοβουλίες και θέσεις που θα οδηγούν σε δημοκρατική λύση, λειτουργική και ασφαλή για το μέλλον των νέων γενιών της πατρίδας μας.
Βαρόμετρο για την ΕΔΕΚ η Πάφος
Τι αναμένετε από τη σημερινή επαρχιακή συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ Πάφου; Θεωρείτε ότι ο χειρισμός του θέματος Νικάνδρου ήταν ο ενδεδειγμένος ή έπρεπε, ενδεχομένως, αυτό να αντικριστεί διαφορετικά;

Η νέα Επαρχιακή Επιτροπή έχει ήδη αναδειχθεί χωρίς εκλογές. Αποτελείται από αξιόλογα στελέχη της Επαρχιακής Οργάνωσης και οι προσδοκίες για θετικό απολογισμό έργου είναι βάσιμες. Αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή. Να αποκαταστήσει τη ζημιά που επιχείρησαν τόσο ο τέως πρόεδρός της όσο και όσοι από το παρασκήνιο τον παρακινούσαν και συγχρόνως, σε στενή επαφή με την ηγεσία του κόμματος, να υλοποιήσει τον στόχο των επόμενων βουλευτικών εκλογών με την επανεκλογή σοσιαλιστή βουλευτή.


Η Πάφος αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο για την ΕΔΕΚ. Όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού του θέματος που προέκυψε, τόσο το Πολιτικό Γραφείο ομόφωνα, όσο και η Κεντρική Επιτροπή με συντριπτική πλειοψηφία (καταψήφισαν μόνον [5] πέντε μέλη), έδωσαν λύση σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού, με συλλογικές, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμα βαρύτερη ποινή, με δεδομένη την αντιδεοντολογική και υβριστική συμπεριφορά που επέδειξε ο τέως πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής.


Η εκ των υστέρων κριτική στερείται σημασίας. Τέλος, διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όσων πίστευαν πως με την αποφυγή διεκδίκησης θέσης μέσα από την εκλογική διαδικασία θα υπονόμευαν την εκλογική διαδικασία, θα αποτύγχανε η συγκρότηση Επαρχιακής Επιτροπής και θα δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα στην οργάνωση.
Μη ανεκτές οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές
Πολλοί ερμηνεύουν την απόφαση της ΚΕ για τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΕΕ Πάφου, ως έκφραση της αποφασιστικότητας της ηγεσίας να μην κάνει ανεκτές, εφεξής, τέτοιες συμπεριφορές. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Ο καθένας μπορεί να κρίνει την απόφαση στη βάση των δικών του κριτηρίων. Η ουσία είναι πως η νέα ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα, στηριγμένη στη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία, ούτε και πρόταξη προσωπικών επιλογών. Όχι μόνο δεν πρόκειται να φιμώσουμε οποιοδήποτε στέλεχος από τη δημόσια έκφραση της άποψής του, ακόμα και όταν είναι μειοψηφούσα, αλλά θα αγωνισθούμε να το διασφαλίσουμε.


Δεν θα ανεχθούμε, όμως, ετσιθελισμούς, αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Το ήθος και η ευπρέπεια πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο συμπεριφοράς των σοσιαλιστών. Αθόρυβα αλλά σταθερά προχωρούμε σε καινοτομίες, η ωφελιμότητα των οποίων θα φανεί στο μέλλον. Ανάμεσα σε αυτές είναι η πλήρης οικονομική διαφάνεια, με τον διορισμό εσωτερικού ελεγκτή, καθώς και Επιτροπής Οικονομικών για έλεγχο των δαπανών. Η ψήφιση κανονισμού Πειθαρχικής Δεοντολογίας καλύπτει ένα διαχρονικό κενό. Η απόφαση που αφορά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο περιορισμός των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα κ.ά.
Εμφανείς οι αλλαγές στο κόμμα
Αναλαμβάνοντας την ηγεσία της ΕΔΕΚ, εξαγγείλατε μία νέα εποχή για το Κίνημα, επιχειρώντας σειρά ριζικών αλλαγών σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, ανασυγκρότησης του κόμματος, δεν ήταν χωρίς εσωτερικές αναταράξεις και προβλήματα. Φρονείτε, τούτων δοθέντων, ότι η ΕΔΕΚ θα μπορέσει να πορευθεί προς τις βουλευτικές εκλογές του 2015 με πλήρη συνοχή και συντεταγμένα;

Είναι λογικό ότι καθετί νέο στην αρχή υπάρχει ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί, να υπονομευτεί, εάν, δε, αποβαίνει και σε βάρος προσωπικών συμφερόντων, να πολεμηθεί. Θα μπορέσει όμως να επιβιώσει και να επιβληθεί, από τη στιγμή που είναι δίκαιο, καθαρό, δημοκρατικό, χωρίς να υποκρύπτει σκοπιμότητες. Δυστυχώς, η οικονομική δυσπραγία που κληρονομήσαμε, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς. Παρ' όλ' αυτά, οι αλλαγές άρχισαν να γίνονται εμφανείς.


Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί γίνονται αντιληπτές όχι μόνον από τα μέλη και τους φίλους, αλλά και από τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυθόρμητα τους τελευταίους μήνες έχουν εγγραφεί περίπου 600 νέα μέλη και εκκρεμούν για έγκριση άλλες περίπου 150 αιτήσεις. Αυτά φυσικά αποτελούν ενθαρρυντικά μηνύματα, όμως από μόνα τους δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, εάν όλοι δεν εργασθούμε σκληρά, με ενότητα και συντεταγμένα. Είμαστε αποφασισμένοι, με βάση το Καταστατικό και με δημοκρατικές διαδικασίες, να δίνουμε άμεση λύση σε όποιο πρόβλημα αναφύεται. Στην πρόσφατη περίπτωση της Πάφου, θα μπορούσαμε να προβούμε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επίλυση. Το αποφύγαμε συνειδητά.
Προτιμήσαμε να δώσουμε το δικαίωμα επίλυσης του προβλήματος στους άμεσα αρμοδίους, στα μέλη της οργάνωσης.
Δεν αποδομήσαμε κανέναν
Υπό το φως όλων αυτών των αλλαγών που επιχειρήθηκαν, αλλά και κάποιων συγκεκριμένων δηλώσεων, κατηγορηθήκατε από μια μερίδα στελεχών ότι προβαίνετε σε αποδόμηση της ηγεσίας του προκατόχου σας, για δικούς σας πολιτικούς λόγους. Ποια είναι, αλήθεια, η θεώρησή σας για την κομματική ηγεσία του κ. Γιαννάκη Ομήρου;

Οι κατηγορίες αυτές, απ’ όπου και εάν προέρχονται, στερούνται σοβαρότητας και τεκμηρίωσης. Από τον περασμένο Μάρτιο, πέραν της συμπλήρωσης των θέσεων που κενώθηκαν, λόγω της εκλογής Προέδρου και της παραίτησης του Α’ Αντιπροέδρου, δεν έγινε καμιά αλλαγή ή αντικατάσταση μέλους των συλλογικών οργάνων που είχαν εκλεγεί επί προεδρίας Γ. Ομήρου, ούτε σε επαρχιακό ούτε σε κεντρικό επίπεδο. Το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή αποτελούνται από τα ίδια ακριβώς μέλη. Για τη συμπλήρωση των θέσεων της ηγετικής πυραμίδας έγιναν ανοικτές διαδικασίες και σύμφωνα με το Καταστατικό είχε δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας όποιος το επιθυμούσε. Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε ποιον αποδομήσαμε και πώς;
Πού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις του κόμματος με τον Πρόεδρο της Βουλής;
Για να υπάρχουν σχέσεις, πρέπει το ενδιαφέρον και η πρόθεση να προέρχεται και από τις δύο πλευρές. Η ηγεσία του κόμματος αποδεδειγμένα έδειξε την καλή της θέληση πολλές φορές, ακόμα και με τη σιωπή της, όταν δεχόταν απαράδεκτους και απρεπείς σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε τις γέφυρες επικοινωνίας. Δεν γυρίζουμε στο παρελθόν, προχωρούμε κοιτάζοντας στο μέλλον. Η αναμονή, όμως, δεν σημαίνει και στασιμότητα.
Αντιπροσωπευτικά ψηφοδέλτια
Την περασμένη Τρίτη, ο βουλευτής Λεμεσού της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης έριξε το γάντι στην ηγεσία, για το θέμα των ψηφοδελτίων στην επαρχία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ποια είναι η απάντησή σας;

Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως των προσωπικών συμφερόντων πρέπει να προτάσσονται τα κομματικά. Ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων είναι σημαντική παράμετρος των κρίσιμων για την ΕΔΕΚ προσεχών βουλευτικών εκλογών. Όλα τα στελέχη, ειδικά όσα από εμάς τιμηθήκαμε κατά καιρούς με πολιτειακές θέσεις (είτε με εκλογή, είτε με διορισμό), οφείλουμε να βοηθήσουμε το κόμμα και όχι να ενδιαφερόμαστε πώς να διασφαλίσουμε την εκλογή μας.


Εάν επικρατήσει η δεύτερη λογική, τότε ο κάθε υποψήφιος θα επιχειρεί να αποκλείσει «επικίνδυνους» για την εκλογή του συνυποψηφίους. Αυτό τελικά πού θα οδηγήσει; Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια αντιπροσωπευτικά και ισχυρά. Οι υποψήφιοι να είναι όλοι κατά το δυνατόν στην ίδια μοίρα και να αποφευχθούν δυσμενείς διακρίσεις. Όσον αφορά τη δική μου υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται μια αδικαιολόγητη συζήτηση, η οποία, ίσως, να κρύβει και σκοπιμότητες, εξακολουθεί να ισχύει η αρχική δημόσια τοποθέτηση.


Θα είμαι υποψήφιος σε εκείνη την επαρχία που θα διασφαλίζει κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κόμματος. Θα αποφασισθεί συλλογικά, την κατάλληλη στιγμή, στη βάση των εκλογικών δεδομένων που θα υπάρχουν. Όμως, παρά τη διάχυση ερωτημάτων για το πού θα πρέπει να είμαι υποψήφιος, μέχρι στιγμής επίσημα και υπεύθυνα δεν έχω γίνει αποδέκτης καμιάς συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης πρότασης που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΕΔΕΚ.
Έχετε δηλώσει, προσφάτως, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι τις θέσεις των δύο πλευρών στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, χωρίζουν μεγάλα χάσματα. Μπορείτε να το τεκμηριώσετε;
Η τοποθέτηση προκύπτει από την ενημέρωση που είχαν τα πολιτικά κόμματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελευταία συνάντηση. Με εξαίρεση τη δικαστική εξουσία, όπου οι συγκλίσεις ήταν αποτέλεσμα σημαντικών υποχωρήσεων της πλευράς μας και μάλιστα μέχρι του σημείου να υπάρχει και αριθμητική ισότητα, στα υπόλοιπα κεφάλαια μπορεί να υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, αλλά το χάσμα παραμένει μεγάλο. Δεν συζητήθηκαν θέματα όπως οι εγγυήσεις, το εδαφικό, όπου είναι γνωστές οι απόψεις των δύο πλευρών.


Σημαντικό κεφάλαιο είναι και οι έποικοι, όπου η τ/κ πλευρά επιμένει στην παραμονή όλων όσοι έχουν πολιτογραφηθεί ως υπήκοοι του ψευδοκράτους, καθώς και στις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας. Δεν υπάρχει συμφωνία στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τα νομοθετικά σώματα και την εκτελεστική εξουσία. Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, είναι λογικό να διερωτώμεθα κάποιοι, στη βάση ποιων δεδομένων καλλιεργούν το κλίμα ότι τάχατες βρισκόμαστε κοντά σε λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενημερώσει τον λαό αντικειμενικά και υπεύθυνα: «Βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης; Ναι ή όχι;».
Μεθοδεύεται συνομοσπονδιακή λύση
Έχετε, επίσης, αναφερθεί, επανειλημμένως, ότι η συμφωνημένη βάση της διαπραγμάτευσης, καθώς και οι τουρκικές θέσεις που κατατίθενται, οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας. Από τη μέχρι σήμερα ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, τεκμαίρεται αυτή η θέση;

Οι γνωματεύσεις έγκυρων επιστημόνων (νομικών και συνταγματολόγων) αναφέρουν ότι οι αρχές λύσεις του Κυπριακού που έχουν γίνει αποδεκτές δεν είναι συμβατές με την ομοσπονδία, αλλά με τη συνομοσπονδία, όπως π.χ.
- Στο κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 αναφέρεται σε συνεταιρισμό που θα αποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία, που θα έχουν ισότιμο καθεστώς
- Στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 αναφέρεται ότι η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ε/Κύπριους και του Τ/Κύπριους, καθώς και ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα παραμένει στις συνιστώσες πολιτείες
- Οι τρεις Κυβερνήσεις, οι τρεις Βουλές, οι τρεις Δημόσιες Υπηρεσίες, οι τρείς Αστυνομίες κ.λπ. είναι στοιχεία συνομοσπονδίας
- Ο γεωγραφικός διαχωρισμός με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας. που προτείνει η τ/κ πλευρά. με αποδοχή δυστυχώς και από τα ΗΕ
- Οι τρεις διαφορετικές ιδιότητες πολίτη με διαφορετικά δικαιώματα για την καθεμιά
- Η δυνατότητα των συνιστωσών πολιτειών για υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες σε μια σειρά θεμάτων.
Κατά τον αείμνηστο Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, πρώην Γεν. Εισαγγελέα, οι παραπάνω έννοιες έχουν σχέση μόνο με τη συνομοσπονδία. Ενώ κατά τον τακτικό καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σαράντη Ορφανουδάκη, ο γεωγραφικός και πολιτικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων θα εμποδίζει τη λειτουργία οποιουδήποτε ομοσπονδιακού μοντέλου θα υιοθετηθεί.
Πλασματικό το κλίμα ευφορίας
Το τελευταίο διάστημα τείνει να διαμορφωθεί ένα κλίμα, ότι ενδεχομένως να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για το Κυπριακό πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Πώς τοποθετήστε απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο; Και, επιπρόσθετα, έχετε οιεσδήποτε πληροφορίες ή ενδείξεις για το θέμα;
Θα είναι ευχής έργον, εάν η κατάληξη θα αφορά μια συμφωνία η οποία να οδηγεί σε μια δημοκρατική και συνάμα λειτουργική λύση. Αυτήν την προσπάθεια θα τη στηρίξουμε με αποφασιστικότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να περιμένουν. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το κλίμα ευφορίας για σύντομη λύση, στη βάση των σημερινών δεδομένων, είναι πλασματικό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες. Η αισιοδοξία που καλλιεργείται δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ψευδαισθήσεις και απαλλαγή της τ/κ πλευράς από την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού.